sveža

Ste že slišali za apikotomijo?
Apikotomija ali odstranitev vrška (apeksa) korenine je kirurški poseg, med katerim kirurg odstrani nekaj milimetrov vrhnjega dela korenine in okoliško vnetno tkivo. Po posegu tako v kostnini ostane prazen prostor, ki se med celjenjem zapolni z novim kostnim tkivom ali z brazgotino. Poseg navadno opravi specialist oralni kirurg, parodontolog ali endodont.

Vsi se sprašujejo, kakšna je njena skrivnost
Jennifer Lopez vzbuja ogromno pozornosti, kjer koli se pojavi, in priznajmo si, da je še vedno videti odlično, kljub temu da bo kmalu dopolnila 54 let. Ni skrivnost, da veliko ur preživi v fitnesu in da ogromno pozornosti nameni tudi svoji prehrani. Torej, kaj se najpogosteje znajde na njenem krožniku?

Lepa hrana ni nujno zdrava hrana
Raziskave so pokazale, da nas vizualno lepa živila še vedno hitro pritegnejo, vendar to nikakor ni zagotovilo za njihovo kakovost in visoko hranilno vrednost.

Skrite pasti antibiotikov
Konvencionalni antibiotiki so ključnega pomena za naše zdravje, ko se spopademo z bakterijsko okužbo, in so rešili že na milijone življenj. A na žalost se jih predpisuje prepogosto, zato postajajo bakterije vse bolj odporne nanje, to pa predstavlja zelo resen globalni zdravstveni izziv.

Napaka, ki jo delamo vsi, pa se tega sploh ne zavedamo
Naši predniki so na svoje jedilnike umeščali predvsem sestavine, ki so bile aktualne v določeni sezoni in so zrasle doma ali v bližnji okolici. Razširjeno in uveljavljeno je bilo blagovno izmenjevanje, ki je zagotavljalo preskrbo in raznolikost na krožnikih. Danes, desetletja kasneje, je lokalna hrana ponovno v središču pozornosti. A tokrat ne le zaradi enostavnega zagotavljanja preskrbe, temveč tudi zaradi zagotavljanja kakovosti, ki postaja vse pomembnejši kriterij zdrave prehrane.

Zdaj je pravi čas, da okrepite svoj imunski sistem
Sveža in vse bolj meglena jutra so najbolj jasen znak, da vstopamo v jesen, z njo pa prihaja sezona prehladov in gripe. V hladnem vremenu se virusi namreč širijo veliko hitreje, saj so prostori bolj ogrevani in slabše prezračevani, mraz pa povzroči tudi padec imunske odpornosti. Ravno zato je izjemno pomembno, da še pred prihodom hladnejših dni dobro okrepimo svoj imunski sistem in naše telo pripravimo na vse zimske izzive. Razkrivamo, kako se tega lotiti na naraven način!

Razlogi, zakaj bi poleti morali uživati koruzo
Koruza je dragocena sezonska hrana, ki vas ne bo obremenjevala s presežki kalorij, oskrbela pa vas bo z ogljikovimi hidrati, hitro razpoložljivo energijo in vitamini!

Kaj lahko storimo, da se rana hitreje zaceli?
Praske, ureznine in piki so rane, ki se pojavijo na koži in jih je treba ne glede na njihovo velikost ustrezno negovati. Da bi se izognili okužbi, je treba rano čim prej očistiti in nato razkužiti, ob večji krvavitvi ter kontaminaciji ran in ugrizov živali pa je treba poiskati zdravniško pomoč.

Meta – eno najboljših poletnih zelišč
Ste vedeli, da je meta eno najbolj antioksidantnih zelišč? Tolikokrat posegamo po različni eksotični superhrani, prezremo pa tisto, kar lahko zraste na našem vrtu ali celo balkonu. Dodajte meto vodi, ki jo pijete, pa tudi različni hrani. Lepo se poda h krompirju, mesu, rižotam, solatam ...

Živila, zaradi katerih boste pozabili na gripo in prehlad
Vsi vemo, da je bolje in lažje preprečiti in krepiti svojo odpornost proti virusnim boleznimi kot pa kasneje lajšati simptome prehlada ali gripe. Pri tem igra ključno vlogo prehrana. S pravilnim prehranjevanjem namreč telo napravimo odpornejše in ga pripravimo na boj proti okužbam, kar je še posebej pomembno v tem letnem času.

Kako skriti 'ljubezenski ugriz'?
Majhne modrice ali 'ljubezenski ugriz' se lahko pojavi po malo bolj divjem poljubljanju. Se sprašuješ, kako skriti te modrice oz. 'ljubezenski ugriz'?

Kako je pandemija vplivala na kronične nenalezljive bolezni in dejavnike tveganja?
Pandemija je vplivala na vse dele našega življenja, pomemben vpliv pa ima tudi na dejavnike tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni.

So decembrski prazniki tudi za vas vir bolečine in stisk?
December je kot zadnji mesec v letu povezan s simboličnimi zaključki vseh vrst, ki jih radi obeležujemo z decembrskimi praznovanji, obdarovanji in druženjem z najbližjimi. A mesec ima tudi svojo temno plat, ki se največkrat kaže v različnih čustvenih stiskah. Osamljenost, finančne težave, nerazrešeni vzorci iz izvorne družine, pomanjkanje družabnih stikov in konflikti v partnerstvu so le nekateri od razlogov, zakaj decembra na površje priplavajo tudi težka občutja in trpljenje.

Kako na naraven način ublažiti črevesne tegobe?
S pomočjo nasvetov ajurvede in kitajske medicine si lahko na naraven način lajšate tegobe s črevesjem. Slabo zdravstveno stanje črevesja, kot so zaprtje, napihnjenost, driska ali slaba prebava, lahko namreč vpliva na vaš imunski sistem, zato je priporočljivo vsakršne tegobe začeti zdraviti nemudoma.

14 najboljših sestavin za smuti, ki spodbujajo hujšanje
Smuti je izvrsten in izjemen iz več razlogov. Za tiste, ki neradi jedo zelenjavo, sadje ali pa katero drugo živilo, denimo, je odličen način, kako lahko v svojo prehrano dodajo sestavine, ki jih drugače ne bi zaužili. Za druge je izvrsten napitek za hujšanje, spet tretji pa ga imajo radi iz drugih preštevilnih razlogov.

Zdravilna zelišča, ki so odlična za dihala
Zdravilna zelišča na produktiven kašelj pogosto delujejo tako, da spodbujajo njegovo dodatno nastajanje, s tem, ko redčijo sluz in bolniku olajšajo izkašljevanje izločkov.

Kateri so prvi simptomi menopavze?
Že v obdobju pubertete in kasneje v obdobju menopavze doživljajo ženske hormonske spremembe, ki se kažejo v nihanju razpoloženja, težavah s kožo, spremembah teže in hrepenenju po določeni hrani, vplivajo pa lahko tudi na spolno življenje. Nekatere ženske to obdobje mirno prekrmarijo, medtem ko lahko za druge vsak nov hormonski val pomeni pravi brodolom.

Kako dolgo traja strast in zakaj skozi čas oslabi?
Medtem ko se za nekatere pare predvideva, da imajo tudi po tridesetih letih skupne poti še vedno enak naboj strasti, se pri drugih zdi, da strast zelo hitro izgine. Kaj vpliva na to, kakšna so znanstvena dognanja v tej smeri? Ena zadnjih raziskav znanstvenikov razkriva precej zanimivosti v povezavi s strastjo v razmerju.

10 najbolj zdravih živil za vaše srce
90 odstotkov srčnih infarktov je posledica dejavnikov tveganja, ki bi jih lahko preprečili. Med njimi je tudi nezdrava prehrana. Eden najpomembnejših ukrepov, če želite ohraniti zdravo srce, je, da izboljšate svojo prehrano. Predstavljamo vam 10 najbolj zdravih živil za vaše srce.

Na takšen način lahko pretentate možgane
Če se pogosto znajde na našem jedilniku, procesirana hitra hrana ni škodljiva le naši postavi, temveč ogroža tudi in predvsem naše zdravje. Zakaj se jo naše telo tako hitro navadi, zakaj hrepenimo po njej in navsezadnje, kako lahko svoje možgane 'pretentamo', da po njej ne posegamo?

Smo se pripravljeni soočiti z lastno minljivostjo?
Kakšen odnos imamo kot družba do umiranja, zakaj se bojimo staranja? Zakaj smrt odrivamo na stran, kot da ne bi bila del življenja in ne zgolj nasprotje le tega? Z lastnim umiranjem, predvsem pa s smrtjo bližnjega se je težko, včasih skoraj skrajno nemogoče sprijazniti, a kot pravijo v Slovenskem društvu hospic, je tudi smrt naravni element živega.

Povrnite si energijo in zdravje s suhim sadjem
Zaradi vsebnosti vseh hranilnih snovi je še posebej v zimskem času priporočljivo uživati suho sadje. Je namreč bogat vir beljakovin, vlaknin, vitaminov in mineralov, torej vsebuje vse potrebno, da telo napolni z energijo.

Živila, ki jih je dobro uživati poleti
V poletje smo že dobro zakorakali in marsikdo se sprašuje, kaj sploh jesti v teh toplih poletnih dnevih, ko nam marsikatero živilo, ob katerem uživamo v hladnejših dnevih, ne ustreza.

Zamrznjeno sadje in zelenjava: kako zdravo je?
V tem delu leta, ko je na voljo manj lokalnega svežega sadja in zelenjave, je bolj zdravo poseči po zamrznjenem kot pa po tistem, ki so ga svežega pripeljali iz oddaljenih krajev, pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Zamrznjeno sadje in zelenjava ima veliko več vitaminov in mineralov kot sveže, a nesezonsko, ki je prepotovalo mnogo kilometrov.

Zakaj vaša koža ni sijoča in kako to spremeniti?
Po koncu zime je koža pogosto brez sijaja, bolj pusta in na videz utrujena. Sami radi opišete, da je videti brez energije. Zakaj? Kurilna sezona, mraz, suh zrak, pomanjkanje vlage in še bolj pogost vzrok pomanjkanje maščobe (lipidne komponente v koži) pustijo posledice tako na videzu kože kot dogajanju v globljih plasteh. Predvsem, če kože niste oskrbeli po koncu poletja. Kaj mislim s tem? V poletnem času se koža zaradi škodljivih zunanjih vplivov stara najhitreje in ko pridemo z dopusta, je pravi čas, da saniramo vse morebitne primanjkljaje in pa fotopoškodbe oz. posledice izpostavitve UV-sevanju. Danes so na voljo posebni protokoli neg, ki so kreirani prav za kožo, ki je bila izpostavljena soncu in jih je priporočljivo narediti vedno po prihodu z dopusta. Letos smo še sploh v posebni situaciji, ko obisk salonov za nego kože ni bil možen in je marsikdo moral prekiniti zimske načrte neg za obnovo kože. V tem primeru svetujem, da še več pozornosti posvetite negi kože doma in dodate tudi dodatne izdelke za nego.

Ali je treba med nosečnostjo res 'jesti za dva'?
Vaše telo v času nosečnosti deluje na polno in zato takrat še posebej potrebujete zdravo prehrano. Med nosečnostjo se namreč dojenček v celoti prehranjuje skozi popkovino in ves čas ga je treba oskrbovati s hranilnimi snovmi. To pa še nikakor ne pomeni, da rek »jesti je treba za dva,« pravzaprav drži.

Gubice na čelu niso vedno le odraz staranja
Na čelu lahko opazite vodoravne črte in gubice med očmi. Te se začnejo kot »izrazne gube« in jih deloma povzročijo izrazi obraza, sčasoma pa se poglobijo. Starost pa ni edini razlog za njihov nastanek. Obstaja namreč vrsta dejavnikov, ki spodbudi nastanek čelnih gubic. Kako jih preprečiti?

Preprost nasvet za bolj zdrav velikonočni obrok
Nič ni narobe, če se občasno pregrešimo ali pojemo več, kot naše telo potrebuje, razlaga prehranska strokovnjakinja Anja Pristavec. A le če se tako prehranjujemo le ob praznikih in ne ves čas. Preprosto pa lahko tudi svoje praznične obroke spremenimo v bolj zdrave, če poskrbimo, da polovico obroka sestavlja zelenjava. Kaj bi bilo še dobro vedeti o velikonočni hrani?

So živila po pretečenem roku še vedno užitna?
Po preteku roka uporabe, natisnjenega na embalaži živil, ni nujno, da morate živilo zavreči, ker naj ne bi bilo več užitno. Marsikatera živila lahko uživate še kar nekaj časa, če jih boste le pravilno shranjevali.

Kako veste, da je jajce sveže?
Bolj kot je hrana sveža in naravna, bolj blagodejno vpliva na naše zdravje. Prav zato je pomembno, da uživamo svežo, polnovredno, naravno in nepredelano hrano. A kako vemo, da je hrana sveža in do kdaj ostane sveža?