sveža hrana

Izognite se prazničnim želodčnim težavam
Med prazniki se marsikdo težko upre dobrotam, ki jih ponujajo praznično obložene mize. Da bi se izognili prenajedanju in da ne bi imeli želodčnih težav, smo za nasvete, kako in kaj jesti, povprašali prehrambeno strokovnjakinjo Andrejo Čampa Širca.

Sadje in zelenjava za zajtrk
Velikokrat slišimo, da je dan najbolje začeti kar s sadjem. Nikjer pa ni točno zapisano, kaj se dogaja v želodcu, če vanj navsezgodaj vnesemo sadje, in kaj, če vanj na primer vržemo velik sendvič s salamo. Kaj je v sadju in zelenjavi tako pomembnega, da sta najbolj primerna za zajtrk?

V solati več soli kot v hamburgerju?
Ameriška raziskava 270 že pripravljenih solat, ki jih prodajajo v trgovinah, je pokazala, da nekatere od njih vsebujejo celo več soli kot hamburgerji. Najbolj slana solata je vsebovala kar 3,51 grama soli. Odraslim ljudem sicer zadostuje že slab gram in pol soli dnevno, za otroke pa je ta vrednost še nižja.

Hrana za vroče poletne dni
Poletje je čas, ko našemu telesu ne odgovarja težka in mastna hrana. Ne le da nam obteži želodec in nas poleni, lahko tudi upočasni prebavo in pospeši znojenje. V vročini se veliko bolj priležejo sveža in lahka živila. Preverite katera!

Smrdite? Imamo rešitev!
V vročih dneh se ljudje običajno več potimo kakor pozimi, na žalost pa lahko znoj na telesu pušča rezek in izjemno neprijeten vonj. Bi se ga radi znebili na povsem naraven način? Preverite, kako!

10 najbolj zdravih jedi na svetu
Izbor 10 najbolj zdravih jedi je odvisen od tega, kaj vsebuje hrana in koliko uporabnih snovi ima. Zmagovalci so: mandlji, jabolka, borovnice, brokoli, rdeči fižol, losos, špinača, sladki krompir, zelenjavni sokovi in pšenični kalčki.

Preslana hrana lahko resno ogrozi vaše zdravje!
Ko med pripravo okusnega in zdravega obroka hrano preveč solimo, skorajda izničimo vse zdravilne učinke takšnega obroka. Poleg tega lahko dolgotrajno uživanje veliko preslane hrane vodi v možgansko kap, bolezni srca in ožilja ter celo želodčnega raka.

KISLA REPA
Repa izvira iz severnega dela srednje Evrope in so jo že zelo zgodaj kultivirali. Ima modrosive liste, ki objemajo steblo, in rumene cvetove v rahlih grozdih. Plodovi so včasih deloma tudi luskinasti.

Zagoreli tudi v jeseni
Če želite, da bo vaša koža ostala zagorela tudi jeseni, uživajte ustrezno hrano in si privoščite pravilno nego. Katero hrano morate uživati in kakšna je pravilna nega, pa preverite v članku.

S pravo nakupovalno tehniko do vitkejše postave!
Če želite zdravo jesti, vam ni treba spremeniti nakupovalnih navad. Opisana "taktika" vam bo pomagala pri nakupovanju zdrave hrane, kar vas bo pripeljalo do vitkejše postave in boljšega počutja. Preverite, zakaj.

Preverite, kakšne barve hrano najpogosteje jeste!
Na vpliv barv so prisegali že naši predniki. Z njimi so zdravili različna obolenja, uživali hrano v barvah, ki jim je vračala zdravje ter si z njimi pričarali pozitivno vzdušje v prostoru. Danes je najbolj popularno predvsem hujšanje s hrano različnih barv.

Univerzalne 'prave' hrane ni
Ni univerzalnega pravila, ki bi veljalo za vse ljudi, pravi ameriški strokovnjak za prehrano Michael Pollan. Vsak človek je namreč individuum s svojimi lastnimi potrebami.