težave z prebavo

Kaj so prebavni encimi?
Naravni prebavni encimi so beljakovine, ki jih vaše telo tvori za razgradnjo hrane in pomoč pri prebavi. Prebava je proces uporabe hranil, ki jih najdemo v hrani, da vašemu telesu dajo energijo, mu pomagajo pri rasti in opravljanju vitalnih funkcij.

Previdno, če imate te simptome
Večina se nas decembra vsaj nekajkrat pregreši s hrano in pijačo, saj ne moremo samo gledati dobrot, ki se znajdejo na praznični mizi. Januarja potem sledi streznitev, ki se ne odraža nujno samo na tehtnici – zadnji mesec v letu običajno pusti posledice tudi na počutju. Pojavijo se obdobja nerazložljive utrujenosti, težje se osredotočimo na zadane naloge, pade nam imunska odpornost, pojavijo se lahko podočnjaki, težave nam lahko povzroča tudi počasna prebava. Nekateri menijo, da je za tako stanje kriva zgodnja spomladanska utrujenost, a pogosto gre za veliko resnejšo težavo!

Najpogostejši znaki intolerance na gluten
Intoleranca na gluten je dokaj pogosto stanje. Zanjo so značilne neželene reakcije na gluten, beljakovino, ki jo najdemo v pšenici, ječmenu in rižu.

Ali lahko zaradi stresa zbolite?
Če oseba doživlja dolgotrajni stres, lahko opazi simptome, kot so nepravilni vzorci prehranjevanja, težave s spanjem ali srcem in imunskim sistemom.

Kaj vse vpliva na težave s prebavili?
Najrazličnejše zdravstvene težave so vse pogostejše v današnjem času, ko zaradi tisoč in ene obveznosti zanemarjamo nekaj, kar je tako zelo pomembno – svoje telo. Vsi naši grehi pa se pogosto kažejo tudi v težavah s prebavili. O tem smo se pogovarjali tudi z gastroenterologom Rajkom Kneževićem.

Znake pomanjkanja je potrebno prepoznati takoj
Da je magnezij eden najpomembnejših mineralov, priča že dejstvo, da je ključen pri več kot 300 biokemičnih procesih v našem telesu. Telo nas začne hitro opozarjati, ko nam magnezija primanjkuje, zato je izjemnega pomena, da te znake prepoznamo in pravočasno ukrepamo.

5 živil, ki zmanjšajo napihnjenost, in 5 živil, ki jo povzročajo
Se soočate z neprestano napihnjenostjo in ne veste več, kaj bi vam lahko pomagalo? Predstavljamo živila, ki lahko zmanjšajo napihnjenost, in 5 živil, ki jo lahko povzročajo.

3 stvari, brez katerih to zimo ne bo šlo
Jesen je letos že pošteno pokazala svoje zobe, temperature pa se vztrajno nižajo. Poleg številnih okužb z novim koronavirusom smo že močno zakorakali tudi v obdobje trdovratnih prehladov, a vendarle se lahko pred njimi ubranimo tudi sami. V kolikor želite ohraniti svoje zdravje in odličen nivo energije, brez spodnjih živil v tej jeseni in zimi zagotovo ne bo šlo.

Je mleko res zdravo?
Mleko je eno izmed tistih živil, ki je v prehrani Slovencev prisotno že od nekdaj. Uživati ga je priporočljivo kot del pestre in uravnotežene prehrane, saj je dober vir kalcija in vitamina D, pri izbiri pa velja prisegati na kakovostno mleko in mlečne izdelke iz slovenskih kmetij. Ob tem ne gre zanemariti niti izvora mleka, saj so med kravjim, kozjim in ovčjim mlekom kar precejšnje razlike. Jih poznate?

10 živil, ki spodbujajo prebavo in metabolizem
Prebavne težave povzročajo krče, slabost, pline in bolečine v trebuhu. Zaprtje je danes ena najpogostejših bolezni v zahodnih industrializiranih državah.

Hrana, ki jo je dobro jesti v 20, 30, 40 letih ...
V najstniških letih potrebujemo več kalcija, da si izgradimo močne kosti, v 30 letih več energije, ker imamo številne obveznosti z družino in službo, v 40 se presnova upočasni in moramo znova prilagoditi prehrano. Preverite, kaj je dobro jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Bodite pozorni: Simptomi GERB-a lahko močno spominjajo na simptome prehlada
Simptome gastroezofagealne refluksne bolezni (GERB) lahko pogosto zamenjujemo s simptomi prehlada. Želodec namreč povzroča težave, ki jih sprva sploh ne povezujemo nujno z želodcem. Med drugimi tudi in predvsem na primer trdovratni kašelj.

Znaki hormonskega neravnovesja pri ženskah
Hormonsko neravnovesje je lahko vzrok za številne spremembe v vašem telesu, saj vpliva na delo celic in vseh organov. Normalno je, da se skozi življenje spreminja, na primer pred menstruacijo ali po njej, na celotno ravnovesje pa lahko vplivajo tudi nekatera zdravila. Kako prepoznati primere hormonskega neravnovesja?

7 živil, ki lahko škodujejo naši prebavi
Teoretično bi moralo (in načeloma tudi jo) naše telo prebaviti katero koli hrano, ki jo zaužijemo. Toda spremembe v izdelavi in pripravi hrane ter sedeči način življenja povzročajo, da se naša prebava ne odziva nujno dobro v vseh okoliščinah.

Kdaj ne bi smeli prezreti svoje nenehne 'razdražljivosti'?
Se vam zdi, da se vaše 'slabo razpoloženje' nikakor ne konča, ne glede na to, kaj se dogaja, kaj se vam zgodi ali pa kaj doživljate?

Takšen očiščevalni proces bi morali telesu podariti enkrat na leto
Ajurveda obsega znanja iz zeliščne medicine, nutricionistike, telesne vadbe, kirurgije, psihologije in duhovnosti. Po ajurvedi je pomembno, kaj posameznik uživa, prav tako pomembno pa je tudi, kako to uživa. Uspešnost prebave naj bi bila povezana z našimi mislimi, okoljem in čustvi.

To so živila, ki jih je dobro uživati, če se spopadate z drisko
Driska ali diareja je sila neprijetna reč, za katero pa se navadno zdi, da se pojavi 'od nikjer'. Kaj jesti in kateri hrani se je dobro izogibati, če pride do nje?

Kdaj postane odvajanje blata skrb vzbujajoče?
Redno odvajanje blata je ključno za dobro zdravje. Zaprtje ali driska sta lahko opozorilo za resnejše težave s prebavo. Vaše blato pri tem razkriva veliko več, kot si mislite. O tem smo se pogovarjali s Tatjano Puc Kous, dr. med. spec, ki je endoskopistka z bogatimi vsestranskimi izkušnjami na področju interne medicine in gastroenterologije.

5 načinov, kako lahko zmanjšate vnetja v telesu
Utrujenost, bolečine v sklepih, občutek zamegljenih misli in težav s koncentracijo je le nekaj simptomov, ki so povezani z avtoimunskimi obolenji, kot so revmatoidni artritis, celiakija, lupus, Hashimotov tiroiditis ... Takrat posegamo po velikih količinah kave, a nas kava ne prebudi, le s težavo se osredotočimo, pojavljajo se bolečine v telesu in prebavne težave.

5 živil za boljšo prebavo
Vse hitrejši življenjski tempo, stres, pomanjkanje gibanja, neuravnoteženi obroki – to je le nekaj razlogov, zaradi katerih imamo lahko težave s prebavo. V nadaljevanju vam zato predstavljamo pet živil, ki nanjo delujejo blagodejno.

Meta – eno najboljših poletnih zelišč
Ste vedeli, da je meta eno najbolj antioksidantnih zelišč? Tolikokrat posegamo po različni eksotični superhrani, prezremo pa tisto, kar lahko zraste na našem vrtu ali celo balkonu. Dodajte meto vodi, ki jo pijete, pa tudi različni hrani. Lepo se poda h krompirju, mesu, rižotam, solatam ...

Kaj je testosteron in zakaj je pomemben za zdravje moških?
Vsak moški se mora prej ali slej soočiti s spremembami, ki nastanejo zaradi pomanjkanja testosterona. Njegova raven začne namreč z leti počasi, a vztrajno upadati. Prvi znaki se lahko pokažejo že pri štiridesetem letu ali celo prej, to pa odvisno tudi od navad in življenjskega sloga.

Eno starejših ljudskih zdravil za uravnavanje prebave
Slive učinkovito pomagajo pri presnovi ogljikovih hidratov, pri težavah s koncentracijo, težavah z zaprtjem, napihnjenosti in na splošno prebavi. Za uživanje so najboljše sveže in sladke, za kuhanje pa kisle. Priporočljive so predvsem za ljudi s počasno prebavo, ki imajo težave z izločanjem blata.

Kaj vse je lahko razlog za slabost?
S slabostjo smo se vsi že srečali vsaj enkrat v življenju. A to je le simptom, ki ga lahko povzroči marsikaj. Vas zanima, kaj so možni vzroki za slabost?

10 živil za zdravo prebavo
Zdrava prebava je ključnega pomena za naše splošno počutje, saj prebavni proces telesu zagotavlja energijo in pomembne hranilne snovi, potrebne za normalno delovanje. Čeprav se vsi trudimo uživati raznoliko hrano, je določena hranila včasih težko pridobiti v količinah, ki jih organizem potrebuje za optimalno delovanje, zato je dobro vedeti, katera živila se morajo pogosteje znajti na naših jedilnikih, da ne bomo trpeli za leno prebavo, zaprtjem in drugimi prebavnimi tegobami sodobnega časa.

Preverite, ali imate zamaščena jetra
Prišla je pomlad in z njo tradicionalno spomladansko čiščenje. To med drugim obsega tudi pospravljanje omare in umeščanje pomladnih ter poletnih kosov garderobe na glavne police. Številni ob tem z zaskrbljenostjo ugotavljajo, da jih oblačila prejšnje tople polovice leta zategujejo in tiščijo, kar je znak, da so pridelali nekaj dodatne maščobe in kilogramov. Če tudi vi sodite mednje, je sedaj še pravi čas, da ukrepate in telo spravite na prave tirnice na naraven način.

To je najpogostejši vzrok za slabo počutje
Prebavne nevšečnosti so rak rana sodobne družbe, vzroki zanje pa pogosto povsem jasni: sodoben način življenja s stalnim hitenjem, pomanjkanje časa za počitek in sprostitev ter obroki, ki so komaj podobni pravi hrani. Posledice so vsem dobro znane: slabost, spahovanje, napenjanje, zaprtje. Gre za rezultat slabe prebave, zaradi česar telesu primanjkuje energije in hranilnih snovi, potrebnih za normalno delovanje. Rešitev je v bistvu precej preprosta: bolj zdrava prehrana pomeni tudi bolj zdravo prebavo, boljše počutje in kakovostnejše življenje. A kaj to pomeni v praksi?

Kaj se zgodi v telesu, če vsak dan uživamo vitamin C?
Vitamin C naravno najdemo v nekaterih živilih, jemljemo pa ga lahko tudi v obliki prehranskih dopolnil. Kako ustrezen dnevni vnos tega vitamina vpliva na naše telo?

Nad tegobo sodobnega časa na naraven način
Hiter življenjski tempo, pretežno 'sedeči' delovniki, pomanjkanje gibanja, neuravnoteženi obroki – to je le nekaj potencialnih vzrokov za počasno prebavo in zaprtost, ki pa ju neredko zanemarjamo, misleč, da bo bolje samo od sebe. Ko se neuspešni obiski stranišča nadaljujejo, se večina zapodi do najbližje lekarne po odvajala, čeprav obstaja več popolnoma naravnih rešitev, ki učinkovito odpravijo zaprtost. Kdaj pa sicer sploh lahko govorimo o redni prebavi?

Pogosta dilema: je boljše jesti manjše obroke ali enega do dva večja?
Mnenja o tem, koliko obrokov na dan bi morali zaužiti, so močno deljena. Po mnenju nekaterih strokovnjakov naj bi 5 do 6 manjših obrokov na dan spodbudilo delovanje metabolizma, po mnenju drugih pa naj bi bilo boljše jesti dva večja obroka. S slednjim se strinja tudi nedavna študija.