Vizita.si

telo

Duševno zdravje 04. 06. 2020 09.31

Ne bojte se jokati, solze zdravijo bolečino in izboljšajo razpoloženje

Solz se ne bi smeli sramovati, ker imajo lahko očiščevalni učinek. Jok nam namreč pomaga, da se umirimo in si povrnemo izgubljeno čustveno ravnovesje.

Bolezni 08. 06. 2020 07.30

Kaj je APS, sindrom, ki je lahko vzrok za splav?

Antifosfolipidni sindrom je bolezensko stanje, ki povzroča nastajanje strdkov v venah in arterijah ter številne druge težave, tudi življenjsko ogrožajoče, poleg tega pa je najpogostejši vzrok splavov.

Dieta 07. 06. 2020 19.45

Koliko ogljikovih hidratov morate zaužiti, če hujšate?

Kaj vam najprej pride na misel, ko razmišljate o hujšanju? Verjetno ste pomislili na ogljikove hidrate in kako ste jih izločili iz svoje prehrane z namenom, da shujšate. Ogljikovi hidrati niso nič slabega, dokler niso v škatli, vrečki, ovitku ... Torej niso v obliki procesirane hrane.

Zdravje 05. 06. 2020 07.59

Si želite raven trebuh? Potem upoštevajte naslednje nasvete!

Za raven trebuh ni treba vsak dan izvajati trebušnjakov. S pomočjo pravilne prehrane in nekaj manjših sprememb v vaših vsakdanjih navadah lahko veliko storite za svoje zdravje, ravno tako tudi za videz.

Zlata leta 05. 06. 2020 07.59

Nevrolog svetuje, kako upočasnimo staranje

Če eno aktivnost zelo vztrajno delamo, se bodo povezave v možganih, ki so potrebne, da lahko to aktivnost opravljamo, obdržale, pravi nevrolog prof. dr. Zvezdan Pirtošek. Prav tako bodo tudi v starosti nastale nove povezave, če bomo nekaj vztrajno vadili. Medicina je v zadnjih desetletjih odkrila, da sploh ni treba, da je starost nekaj žalostnega in neželenega.

Zdravje 05. 06. 2020 07.57

Prava nevarnost kuhanja v alufoliji

Večina nas pri kuhanju ali pečenju vsaj kdaj uporablja alufolijo, a pri tem bi morali biti bolj previdni. Raziskave kažejo, da je uporaba alufolije na visokih temperaturah lahko nevarna, saj se ob tem izluži več aluminija v našo hrano. Še posebej, če alufolijo uporabljamo za pečenje ali segrevanje začinjene ali kisle hrane. Povečan nivo aluminija v telesu je povezan z osteoporozo in Alzheimerjevo boleznijo.

Duševno zdravje 03. 06. 2020 07.42

6 mitov o stresu

Stres je v zadnjih letih zelo pogosta tema pogovorov in zdi se, kot da predstavlja nevidnega sovražnika, ki se ga vsi zavedamo, a pogosto ne znamo z njim upravljati. A stresa ne gre posploševati, saj gre za zelo subjektivno doživljanje. Da se boste znali učinkovito spopadati z njim, izpostavljamo pogosta negativna prepričanja o stresu in načine, kako življenje uravnovesiti.

Prehrana 02. 06. 2020 10.54

Ko boste to prebrali, ga boste vnesli v svojo vsakodnevno prehrano

Vsi že dobro vemo, da je česen izjemno zdrav in s pridom ga uporabljamo kot zelišče v kuhinji. A svež česen se že več stoletij uporablja tudi v zdravilstvu. Zadnje raziskave so potrdile, da ima v resnici celo vrsto pozitivnih učinkov na zdravje. Pokazalo se je, da krepi imunski sistem, izboljšuje delovanje srčno-žilnega sistema, da varuje telo pred infekcijami in da zmanjšuje vnetja v telesu.

Zdravje 29. 05. 2020 10.30

Mislite, da je bolj zdravo, a ni

Tako se prehranjujete v dobri veri, da delate nekaj dobrega zase. A v resnici vaša izbira morda sploh ni zdrava. Kaj so zmote o zdravi prehrani, smo se pogovarjali s prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš.

Zdravje 29. 05. 2020 10.00

5 nasvetov, s katerimi si lahko pomagate, če imate nizek pritisk

Zavedati se morate, da nizek krvni pritisk ne pomeni bolezni, temveč vaše zdravstveno stanje. Veliko ljudi lahko normalno živi z nizkim krvnim pritiskom in v večini primerov ta tudi ne predstavlja večjih zdravstvenih težav.

Zdravje 29. 05. 2020 10.00

Preprost ukrep za velik učinek

Zmanjšanje količine sladkorja v naših napitkih je preprost ukrep, s katerim lahko močno zmanjšate vnos sladkorja v svoji vsakodnevni prehrani. Če vas skrvi, da vam čaj ali kava po tem ne bo več všeč, je skrb odveč. To so sedaj celo dokazali znanstveniki.

Prehrana 29. 05. 2020 08.45

Zmanjša možnost za razvoj raka na črevesju, pomaga pri hujašanju in preprečuje težave s srcem

Kivi je znan kot sadež večne mladosti in zdravja, saj vsebuje ogromno vitaminov, mineralov in preostalih snovi, ki blagodejno učinkujejo na človeški organizem. Med njimi najbolj izstopajo vitamin C, kalij in folna kislina.

Ginekologija in porodništvo 29. 05. 2020 08.45

Kaj se dogaja s telesom nosečnice?

Nosečnost je čudovito obdobje za vsako mamo, vendar povzroča tudi številne spremembe po telesu in hkrati vpliva na počutje nosečnice. Da boste pomirjene, vam lahko zaupamo, da večina telesnih sprememb, ki se pokažejo med nosečnostjo, po porodu izgine.

Zdravje 28. 05. 2020 07.30

S temi živili obnovite črevesno floro v 24 urah

Zdravo črevo je temelj vašega splošnega zdravja in dobrega počutja. Toda kakšna je najboljša prehrana, ko gre za zdravje črevesja in celotnega prebavnega sistema? Katera je najboljša hrana in kateri se morate izogibati?

Bolezni 26. 05. 2020 09.45

Kako prepoznamo srčno popuščanje?

V Slovenji imamo okoli 30 tisoč bolnikov s srčnim popuščanjem, medtem ko nekateri niti ne vedo, da njihovo srce ne deluje tako, kot bi moralo, in slabše počutje pripišejo drugim stvarem.

Zdravje 25. 05. 2020 08.15

Dr. Marija Pfeifer: 'Brez hormonov ni življenja. In če so uravnovešeni, se bolje počutimo.'

Ko pomislimo na hormone, se največkrat spomnimo na estrogen, testosteron ali kortizol, toda v našem telesu jih je še več. “Čisto v vsakem delu našega telesa delujejo,” pove prof. dr. Marija Pfeifer. "Brez hormonov ni življenja. In če so uravnovešeni, se tudi mi bolje počutimo." Kako pa dosežemo, da so naši hormoni v ravnovesju?

Prehrana 25. 05. 2020 08.00

Na to živilo nikakor ne smete pozabiti

Stročnice so živilo, ki bi se moralo redno znajti na vašem krožniku, če želite čim dlje živeti zdravo in polno. Kot del uravnotežene in zmerne prehrane stročnice pomagajo pri uravnavanju telesne teže, morali pa bi jih uživati tudi tisti, ki imajo težave s holesterolom, tlakom in sladkorjem. Brez njih si ni mogoče predstavljati niti zdrave prehrane vegetarijancev in veganov. Izbira je pestra, zato le posezite po fižolu, čičeriki, leči, soji, grahu …

Prehrana 25. 05. 2020 08.00

Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan pojeste avokado?

Ljudje so se dolgo časa dobesedno bali maščob in redno šteli kalorije, ki jih zaužijejo. A danes je že dobro znano, da se zdravim maščobam ni treba izogibati. Še več. Naše telo jih nujno potrebuje. Zdrave maščobe pa vsebuje tudi avokado. Preverite, kaj se zgodi z našim telesom, če ga uživamo redno.

Razstrupljanje 21. 05. 2020 10.00

Zakisanost telesa lahko privede do različnih bolezenskih težav

Kadar imamo porušeno kislinsko bazično ravnovesje v telesu, lahko nastopi zakisanost ali acidoza telesa. Ta lahko privede do različnih zdravstvenih težav. Zato je pomembno prepoznati znake zakisanosti ter svoje telo razstrupiti različnih toksinov, ki so se skozi določeno obdobje nabrali v našem telesu.

Koža 21. 05. 2020 10.15

Ste na telesu opazili bele pike? Preverite, kaj pomenijo!

Barvo vaše kože določajo kombinacija pigmentov ali barvil, ki nastajajo v vaši koži, in naravne barve zgornjih plasti kože. Nobena koža ni popolna in brezhibna, na vsaki se najdejo kakšna kožna znamenja ali nepravilnosti. Večini so poznane tudi pege ali melazma (temnorjave pigmentirane ploskve). Kaj pa pravzaprav vemo o belih pikah in lisah, ki so videti kot izguba pigmenta na koži?

Duševne motnje 21. 05. 2020 10.00

Ko s hrano lajšamo stisko, žalost, osamljenost, tesnobo

Kompulzivno prenajedanje je motnja hranjenja, pri kateri posameznik v kratkem časovnem okviru nenadzorovano uživa ogromne količine hrane. Pri tem seveda ne gre za način hranjenja, ki ga vsake toliko izkusi skoraj vsak, zlasti ob praznovanjih in v času PMS- ja pri ženskah, temveč za bolj radikalno obliko prehranjevanja.

Prehrana 21. 05. 2020 10.00

Poznate pozitivne učinke kokosovega kisa?

Kokosov kis je pri nas manj poznan, v jugovzhodni Aziji in nekaterih regijah Indije pa ga uporabljajo že več stoletij. V primerjavi z jabolčnim kisom je kokosov ugodnejši za človeka, saj že v svoji naravni obliki vsebuje kulture, ki sprožajo proces fermentacije.

Prehrana 21. 05. 2020 10.00

Sedem živil, ki škodijo prebavi, in pet, ki jo spodbujajo

Teoretično naj bi naše telo prebavilo katero koli vrsto hrane, ki jo zaužijemo. Toda spremembe v proizvodnji in pripravi hrane ter sedeči življenjski slog pomenijo, da se naši želodci ne odzivajo več tako dobro v vseh situacijah.

Zdravje 21. 05. 2020 10.00

Zakaj bi morali uživati čemaž?

Čemaž ima zelo podobne zdravilne lastnosti kot česen, le da je še bolj zdrav. Veliko ga uporabljajo v ljudski medicini, saj zelo dobro učinkuje na delovanje žlez in krvnega obtoka. Znan pa je tudi kot čistilec prebavnih in dihalnih poti. Blagodejno vpliva na kožo in pospešuje celjenje ran.

Prehrana 21. 05. 2020 08.00

Kdo so fleksitarijanci?

Beseda fleksitarijanstvo je pravzaprav izpeljanka iz dveh besed – fleksibilnost in vegetarijanstvo. Torej gre za princip prehranjevanja, pri katerem se posameznik večino časa drži vegetarijanskih pravil, občasno pa poseže po mesni dobroti, kot so ribe in pršut.

Prehrana 21. 05. 2020 08.00

Zdrav zajtrk za zmanjševanje vnetij v telesu

Če ste taki kot večina ljudi, verjetno vsak dan vedno znova jeste enak zajtrk, ki se ga sčasoma že naveličate. V tem primeru vam predstavljamo recept za zajtrk, ki vam bo pomagal izgubiti nekaj odvečnih kilogramov in zmanjšati vnetja v telesu.

Bolezni 21. 05. 2020 08.00

Pazite se okužb, ki jih prenašajo klopi

Pomlad je čas izletov v naravi, a na žalost tudi klopov. Na vprašanja o zaščiti pred klopi, načinih pregledovanja in odstranjevanja ter o simptomih bolezni, ki jih prenašajo, je odgovarjal infektolog mag. Branko Šibanc.

Estetska medicina 19. 05. 2020 15.30

Tjaša Železnik o lepotnem posegu: Naletela sem na mnoge predsodke

Znana slovenska igralka Tjaša Železnik je pred kratkim razkrila, da se je odločila za lepotni poseg, in sicer za korekcijo popka. Prvo korekcijo je prestala že pred nekaj leti, a se je izkazalo, da je poseg zahtevnejši, in Tjaša je vedela, da bo potreben še en. Obrnila se je na dr. Katarino Živec, ki se je bila pripravljena lotiti ponovne korekcije. "Rešitev moje težave s popkom in posledično tudi trebuhom ji je predstavljal izziv," pove Tjaša, ki je o estetskem posegu že od samega začetka tudi javno govorila. Odziv pa jo je presenetil. "Naletela sem na mnoge predsodke (od zgražanj do neprimernih, celo žaljivih opazk na družbenih omrežjih), ki so očitno v naši družbi kar globoko zasidrani. Hkrati pa se je oglasilo tudi veliko žensk, med njimi tudi kakšen moški, ki jih je poseg zelo zanimal." Poseg je že za njo, prav tako tudi okrevanje, ki je trajalo pet tednov, v nadaljevanju pa ekskluzivno objavljamo fotografije njenega popka pred posegom in po njem.

Prehrana 19. 05. 2020 09.00

Čistijo telo, izboljšujejo prebavo, odpravljajo stres

Šparglji so ena od prvih vrst spomladanske zelenjave, ki vam po dolgi in mrzli zimi povrne minerale in vitamine, ki jih potrebujete, da lahko v pomlad vstopite polni energije. Pravijo jim tudi znanilci pomladi, saj se njihova sezona prične aprila, a v izobilju se jih lahko naužijemo prav v začetku maja.

Prehrana 19. 05. 2020 08.45

Živila, ki jih morate uživati zdaj

Topli spomladanski in poletni meseci se ne vrtijo le okoli sladoleda, ampak prinašajo tudi zdravo, sočno in okusno sadje in zelenjavo. Še posebej priporočljivo pa je, da v toplem juniju zaužijete naslednja superživila.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1331