to

Tudi to, kdaj jeste, vpliva na sladkorno bolezen
Redno uživanje obrokov in prigrizkov pomaga ohranjati stabilno raven glukoze, preprečuje hipoglikemijo in zmanjšuje tveganje za zaplete. Posebej pomemben je zajtrk, zgodnja večerja ter pravilno načrtovanje vadbe in prigrizkov.

ADHD in tesnoba: Razlikovanje in diagnostični izzivi
Če se spopadate z nemirom, težavami s koncentracijo in spanjem, ste morda pod vplivom ADHD ali tesnobe – ali obeh.

Hrana, ki jo jemo 'za zdravje', a lahko v telesu tiho spodbuja vnetja
Ljudje radi posežemo po živilih, ki jih marketinško predstavljajo kot zdrava, lahka ali celo fit. A kot piše Harvard Health, je del teh izdelkov daleč od neškodljivih.

Zakaj se začnete po obilnem mesnem obroku potiti? Raziskava razkriva 5 razlogov
Čeprav potenje po obroku ni uradna medicinska diagnoza, gre za resničen pojav, ki ga doživlja mnogo ljudi. Gre za občutek, ko se po velikem mesnem obroku začneš potiti bolj kot običajno. A zakaj pride do tega?

Najbolj podcenjena večerna navada, ki vam tiho ruši spanec (in ne, ni telefon)
Kadar govorimo o spanju, se skoraj vedno vse vrti okoli telefonov, modre svetlobe in kofeina.

Zakaj vas po jedi napihuje? 8 najpogostejših vzrokov
Napihnjenost po obroku je ena najpogostejših prebavnih težav sodobnega človeka.

Navada pri delu, ki vam tiho uničuje držo in živce (in jo počne skoraj vsak pisarniški človek)
Večina ljudi, ki dela v pisarni, misli, da jim držo uničuje sedenje samo po sebi. A strokovni viri opozarjajo, da je ena druga, še bolj škodljiva navada tista, ki iz dneva v dan napada hrbtenico, živčni sistem in koncentracijo.

Kako premagati digitalno odvisnost?
Zasvojen si s socialnimi omrežji. Okej, ni konec sveta, praktično vsi imamo problem s tem. Najinteligentnejši ljudje na svetu delajo v teh podjetjih, jasno se je nemogoče zoperstaviti njihovim algoritmom. Ampak to ne pomeni, da se moraš vdati v usodo večnega doomscrollinga.

Nov trend za energijo in nadzor apetita?
Kava je za mnoge nepogrešljiv jutranji ritual, proteinski prašek pa priljubljen dodatek za tiste, ki želijo povečati vnos beljakovin.

Vitamin D: zakaj ga ima skoraj vsak premalo in kakšne so posledice, ki jih ignoriramo
Vitamin D je postal nov "tihotapec" sodobnih zdravstvenih težav...

Možganska kap ali srčni infarkt: kako prepoznati razliko
Možganska kap in srčni infarkt sta dve življenjsko ogrožajoči stanji, ki imata skupno točko: nastaneta zaradi motenega pretoka krvi. Kljub podobnemu mehanizmu se razlikujeta po organu, ki ga prizadeneta, in po simptomih, ki jih povzročata.

Perfekcionizem in socialna omrežja (ali zakaj se še vedno počutiš slabo)
Nobena skrivnost ni, da socialna omrežja temeljijo na tem, da se počutiš slabše glede sebe. Punca, ki 30 minut skrola po Instagramu, se bo po tem objektivno počutila grše kot na začetku.

Jutranji ritual, ki vam tiho dviguje raven stresa, a to počnemo skoraj vsi
Večina ljudi je prepričana, da se njihov stres začne nabirati šele skozi dan. Strokovnjaki pa opozarjajo na nekaj precej bolj zahrbtnega.

Nevidna meja v staranju: Padec odpornosti po 75. letu starosti
Nova študija razkriva ključno prelomno točko v procesu staranja okoli 75. leta starosti, ko se drastično zmanjša sposobnost organizma za okrevanje po poškodbah ali boleznih, kar označuje vstop v obdobje povečane krhkosti.

Kako dolgo blato ostane v telesu, lahko vpliva na zdravje, razkriva raziskava
Na prvi pogled se zdi, da je čas, ki ga hrana potrebuje, da potuje skozi prebavni sistem, zgolj vsakdanja podrobnost. Toda raziskava opozarja, da lahko dolžina prebavnega procesa pomembno vpliva na naše zdravje.

Si zasvojen s telefonom? Tukaj je test, ki ga moraš narediti
Vsi vemo, da je odvisnost od družbenih omrežij resnična. Ampak kako veš, kdaj si prešel tisto nevšečno mejo med "včasih malo preveč skrolam" in "imam resno težavo"?

7 živil, ki lahko naravno podpirajo delovanje jeter in preprečujejo obremenitve
Jetra so največji notranji organ, ki opravlja nešteto funkcij, od razstrupljanja krvi do presnove hranil. Njihovo zdravje je neposredno povezano z našim življenjskim slogom in prehrano.

Razprodana prva Platforma o (peri)menopavzi: ženske iskreno spregovorile o izkušnjah, strokovnjakinje pa ponudile konkretne rešitve
Včeraj je potekala prva strokovna konferenca, posvečena naravnemu, a pogosto prezrtemu življenjskemu obdobju, ki pomembno vpliva na zdravje, dobro počutje in delovno sposobnost žensk.

V Celju so otroci in odrasli skupaj 'zrasli' z novo jubilejno 10. Rastočo knjigo: Abeceda odličnosti – naša zvezda severnica
Muzej novejše zgodovine Celje je prejšnji teden zaživel kot pravi festival idej in čustev. Ob izdaji desete Rastoče knjige Osnovne šole Lava z naslovom Abeceda odličnosti – naša zvezda severnica so se učenci, učitelji, starši in gostje pogovarjali o tem, kako majhna dejanja empatije lahko spremenijo svet otrok.

Kaj se zgodi v ustih, ko pojeste sladkor?
Sladkarije, piškoti ali topli napitki – vse, kar vsebuje sladkor, po prehodu skozi naša usta sproži val kemičnih in bioloških sprememb. Na prvi pogled morda 'le' uživanje, a za tem se že v nekaj trenutkih odvija ključna tekma med bakterijami, slino in zobno sklenino.

Ali lahko vaše vozniške navade razkrivajo zgodnji kognitivni upad?
Vožnja se nam pogosto zdi samoumevna, a raziskovalci opozarjajo, da lahko odraža veliko več kot le naše prometne navade.

Novo odkritje: možganske celice kot ščit pred Alzheimerjevo boleznijo?
Raziskovalci so odkrili, da lahko določene imunske celice v možganih prevzamejo zaščitno vlogo proti Alzheimerjevi bolezni.

Uporaba umetne inteligence za iskanje informacij lahko zmanjša naše znanje, opozarja nova raziskava
Nova raziskava je pokazala, da lahko prekomerna uporaba umetne inteligence pri iskanju informacij paradoksalno oslabi naše razumevanje in dolgoročno znanje.

Razlika med folati in folno kislino: kaj res potrebujete?
Folati in folna kislina sta pogosto uporabljena izraza, ki opisujeta isto skupino vitaminov, in sicer specifično vitamin B9. A kot piše Harvard Health, med njima obstaja pomembna biološka razlika, ki vpliva na to, kako naše telo ta vitamin presnavlja in uporablja.

Kaj je doomscrolling in zakaj uničuje vaše mentalno zdravje?
Odprete telefon samo za sekundo, da bi preverili, ali vam je kdo kaj poslal ...

Koliko vitamina D potrebujemo? To so smernice za zadostno preskrbljenost z vitaminom D v Sloveniji
Vitamin D je v zadnjih desetletjih postal eno najpogosteje raziskovanih hranil, saj ima poleg klasične vloge pri zdravju kosti in mišic tudi pomembne učinke na imunski sistem, presnovo sladkorja, živčevje in celo na pojavnost nekaterih vrst raka.

Proti gripi se je doslej cepilo več ljudi kot v celotni lanski sezoni
V letošnji sezoni se je proti gripi cepilo več kot 140.000 prebivalcev Slovenije oziroma 6,6 odstotka. To je 15.000 cepljenih več kot v celotni lanski sezoni.

Kdaj je kašelj znak astme in ne prehlada? Ključne razlike, ki jih morate poznati
Kašelj je eden najpogostejših simptomov, ki ga ljudje povezujejo s prehladom. Kdaj pa je znak astme?

Tako lahko ugotovite, ali ste občutljivi na gluten
Pogosto se domneva, da reakcija na gluten neposredno pomeni diagnozo celiakije. Vendar pa obstaja tudi stanje, imenovano neceliakalna občutljivost na gluten, ki se kaže z občutljivostjo na gluten brez tipičnih znakov celiakije.

5 simptomov pomanjkanja kalija, ki jih pogosto zamenjamo za utrujenost
Pomanjkanje kalija, znano kot hipokalemija, je pogostejše, kot si mislimo.