tveganje za srce

Eno jajce na dan zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2!?
Uživanje enega jajca na dan lahko zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, je pokazala nova raziskava finske univerze. Nova študija je znova odprla razpravo o tem, ali je uživanje jajc priporočljivo ali slabo za bolnike s sladkorno boleznijo.

Odkritje o mandljih, ki vas bo navdušilo
Oreščki so dolgo časa – podobno kot jajca – veljali za hrano, pri kateri strokovnjaki niso bili prepričani, kako zdrava je. Pri jajcih so se bali velike vsebnosti holesterola, pri oreščkih pa maščob. Toda študije kažejo, da hrane res ne smemo presojati po eni sestavini.

Začelo se je z utrujenostjo, nato se je odločila, da si jih odstrani
29-letna ljubiteljica fitnesa Sia Cooper iz Floride se je odločila za odstranitev prskih vsadkov, po tem ko se je dolgo časa spopadala z močno utrujenostjo, izpuščaji na obrazu, bolečinami v prsnem košu, izgubo las in pridobivanjem odvečnih kilogramov. Prepričana je, da so bili razlog za njeno slabo počutje prsni vsadki.

Zakaj bi morali v tem času uživati ta sadež?
Kivi je idealen zimski sadež. Je poln vitamina C, ki ga potrebujemo za močan imunski sistem. Ena skodelica narezanih kivijev naj bi pokrila ne 100, ampak kar 273 odstotkov naših dnevnih potreb po tem vitaminu, ki je tudi močan antioksidant. Poleg tega je kivi kot vsak sadež še vir vlaknin, ki jih potrebujemo za dobro prebavo.

Praznična sestavina, ki je povsem zdrava
Čokolada ni preveč zdrava. Ne velja pa enako za eno od njenih sestavin, in sicer za kakav, ki je izjemno antioksidanten. Vmešajte ga k ovsenim kosmičem, naredite iz njega med temi prazniki bolj zdravo pecivo ali pa ga le potresite po sadju.

Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt
Samo ena porcija rdečega mesa na dan poveča tveganje za srčni infarkt, saj poviša nivo snovi TMAO v telesu, ki povzročajo srčno-žilne bolezni, so opozorili strokovnjaki. Študija, ki jo je objavila Klinika Cleveland, je pokazala, kako rdeče meso lahko škoduje telesu, a hkrati tudi, da lahko z zmanjšanjem zaužite količine rdečega mesa že v nekaj tednih zmanjšate tveganje za srčni infarkt.

Živilo, ki pomaga preprečiti kap
Zakaj ne bi kdaj rižote, testenin ali enolončnice popestrili s koščki tofuja? To živilo iz soje je odličen vir beljakovin. Ker vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin, bi po njem morali poseči vegetarijanci. Blagodejen pa je tudi za srce in ožilje. Spada med živila, ki pomagajo preprečiti najhujše.

Navada, ki zmanjša tveganje za smrt zaradi bolezni srca
Marsikatera zdrava navada zmanjša tveganje in mednje naj bi spadalo tudi redno obiskovanje savne. To so ugotovili na Finskem, kjer so 15 let spremljali 1688 moških in žensk, ki so bili starejši od 50 let. Tisti, ki so savno obiskali štiri- do sedemkrat na teden, so imeli za četrtino manj tveganja kot tisti, ki savne niso obiskali več kot enkrat na teden.

Kako lahko preprečimo srčni infarkt?
Preventiva je boljša kot kurativa, je pravilo, ki velja pri vseh večjih zdravstvenih tveganjih. Prav tako tudi pri srčnem infarktu. S to filozofijo so se prejšnji teden strokovnjaki združili tudi na srečanju Ameriškega združenja za bolezni srca in ožilja v Chicagu, kjer so razkrili zadnja odkritja na področju preprečevanje srčnega infarkta.

To kadilci morajo vedeti!
Kar 15 let traja v povprečju, potem ko človek preneha kaditi, da se pri njegovem srcu tveganje za bolezni in infarkt, vrne na raven, ki jo imajo ljudje, ki niso nikoli kadili. To je ugotovitev, ki so jo predstavili na konferenci Ameriškega združenja za srce.

Preprosti ukrepi za znižanje holesterola
Avstralski nutricist in naturopat Rick Hay je v svoji novi oddaji 'Ask the Nutritionist' pojasnil, kakšne spremembe lahko naredite, da bi sami znižali nivo slabega holesterola v krvi.

Tako v srednjih letih ne boste pridobili trebuha
Vsak dan si za malico privoščite pest oreškov. Ti so polni zdravih nenasičenih maščob, bogati pa so tudi z beljakovinami. Zaradi tega vas bodo zasitili in boste imeli manjšo potrebo, da bi posegli po nezdravih živilih, ki bi vodila v nalaganje odvečne maščobe na trebuhu.

To so živila, ki vas branijo pred boleznijo
Če imate v krvi dovolj omega-3 maščobnih kislin, imate več možnosti, da se postarate brez zdravstvenih težav. Tega pa si želimo vsi, kajne? Da bi na starost lahko skrbeli zase ter bili še naprej aktivni ter da bi s polno žlico uživali življenje. Zdrava hrana je eden od načinov, kako to lahko dosežemo.

Izguba ljubljene osebe - žalovanje je pomembno
Žalost, ki se pojavi ob izgubi ljubljene osebe, je nepopisna. Pojavi se lahko žalost, razočaranje, jeza, občutek krivde, zaskrbljenosti in še bi lahko naštevali. Gre za skupek različnih čustev, ki so za bližnje lahko izjemno težka. A pomembno je, da se zavedate, da je to normalno in da je žalost normalen del žalovanja za preminulo ljubljeno osebo.

8 navad, zaradi katerih se staramo
Se starate hitreje kot vaši vrstniki? Če ne marate tega, kar vidite v ogledalu, je morda čas, da ocenite nekatere svoje vsakodnevne navade. Hrana, ki jo uživate, in celo kako spite, so lahko razlogi, zaradi katerih se hitreje starate.

Preverite, ali uživate dovolj mleka
Tri porcije mleka in mlečnih izdelkov na dan naj bi zmanjšale tveganje za pojav bolezni srca in ožilja, je pokazala kanadska študija. Mleko je v zadnjih letih kontroverzno živilo. Marsikdo se ga izogiba zaradi laktoze in maščob. Vendar pa je študija univerze McMaster v Ontariu pokazala, da se mleku ne bi smeli kar odreči.

Četrtina odraslih dela eno veliko napako
Več kot četrtina odraslih na svetu ali približno 1,4 milijarde ljudi se danes giba veliko premalo, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija, ki je na to temo opravila študijo. Zaradi tega pa povečujejo svoje tveganje, da se bodo prisiljeni spopasti z rakom, boleznimi srca in ožilja, sladkorno boleznijo tipa dva in demenco, so še zapisali.

Kaj bi morali jesti pri vsakem obroku, da bi lažje shujšali?
Velik del izgube odvečnih kilogramov je načrtovanje svojih obrokov. Ko si enkat zamislimo, kaj bomo jedli za vsak obrok, se je lažje držati našega prehranskega načrta in se upreti skušnjavi, da bi jedli nezdrave stvari. Kljub vsemu pa nutricistka Bari Stricoff svetuje, da vsakemu obroku dodate živila, ki vam bodo še hitreje pomagala do cilja.

Zakaj moramo imeti najmanj 3 tedne dopusta?
Kar 40 let trajajoča finska študija je ugotovila, da dovolj dopusta oziroma počitka zelo pripomore k temu, da živimo dlje. Tudi zdravo prehranjevanje, dovolj gibanja in prenehanje kajenja pri udeležencih študije ni tako pripomoglo k daljši življenjski dobi, kot je dopust oziroma zdravo ravnovesje med delom in počitkom.

Slaba navada, ki poveča tveganje za kap
Ste med tistimi, ki spite premalo? Ali je vaša težava ravno obratna? Morda pretiravate in spite celo preveč? Oboje je škodljivo za vaše srce in lahko poveča tveganje celo za srčno ali možgansko kap. Premalo ali preveč spanja srce hitreje stara. To pa je lahko nevarno.

Že veste, kako vam lahko pomaga?
Bolniki z osteoporozo bi morali jesti mediteransko prehrano. Italijanska raziskava je pokazala, da bo to močno zmanjšalo njihovo tveganje, da si zlomijo kolk. Naj bodo zato vaši obroki polni sadja, zelenjave, rib, olivnega olja, avokada, oreškov, stročnic, perutnine, polnovrednih žit … In imeli boste tudi veliko manj drugih zdravstvenih težav.

Pomanjkanje energije, glavoboli, bolečine v telesu. Tu je rešitev!
Od bolečin, glavobolov, pomanjkanja energije, pridobivanje odvečnih kilogramov do izgubljanja spomina. Vse to so lahko težave, ki jih pripišemo staranju. A ni nujno, da bi bilo tako, pravi dr. Michael Mosley, ki je v svoji zadnji knjigi Life Plan: Live Longer, Look Younger (Življenjski načrt: Živi dlje, izgledaj bolj mladostno), razkril skrivnosti dolgega življenja.

Že uporabljate muškatni orešček?
Muškatni orešček lahko ščiti vaša jetra, je pokazala raziskava. Ta začimba ima namreč moč, da zmanjša vnetne procese v tem organu. Za povrh pa lahko jetra ohranja zdrava še tako, da v njihovih celicah pomaga preprečevati nabiranje maščob.

Manekenka prisega na ta čudežni napitek
28-letna osebna trenerka in model Camilla Akerberg prisega na redno pitje jabolčnega kisa, ki ji, kot pravi, pomaga ohranjati zdravo prebavo, stabilen krvni sladkor in s tem vitko postavo. Stane pa le nekaj evrov.

Kaj morate vedeti o breskvah?
Ta sočen sadež izhaja iz Kitajske in je sorodnik češenj, marelic, sliv in nektarin. Vsebuje res veliko vitaminov, mineralov in vlaknin pa tudi drugih snovi, ki preprečujejo bolezni in izboljšujejo počutje. Imeli boste več energije, boljšo prebavo, bolj zdravo srce in celo manjše tveganje za raka.

To naredi kajenje vašim mišicam
Kajenje poškoduje mišice v vašem telesu, je pokazala študija ameriških, brazilskih in japonskih znanstvenikov. Do zdaj so mislili, da so pri kadilcih mišice šibkejše, ker se zaradi šibkejših pljuč manj gibajo. A zdaj so ugotovili, da je učinek kajenja na mišice neposreden.

Poglejte. To naredi alkohol vašemu srcu
Britanski znanstveniki so ugotovili, da lahko okvarjen gen titin povzroči, da že z malo večjim uživanjem alkohola močno povečate tveganje za pojav srčnega popuščanja. To je pogosto bolezensko stanje, pri katerem srce začne delati slabše. Lahko si predstavljate, da to povzroči hude težave.

Ni dovolila, da bi jo to zaustavilo!
Prestala je štiri operacije srca ter dvakrat za dve minuti klinično umrla. Na srečo so jo oživeli z defibrilatorjem. 27-letna Samantha Gallier je bila zaradi prirojene srčne napake v življenju za marsikaj prikrajšana. A želela si je postati močno dekle. In ni pustila, da bi ji številne prepovedi in omejitve vzele sanje. Začela se je ukvarjati z bodybuildingom.

Tveganje se bo zmanjšalo za četrtino!
Ne imejte slabe vesti, če se nikoli niste ukvarjali s športom. Že šest let zadostnega gibanja v srednjih letih zmanjša tveganje za srčno popuščanje skoraj za četrtino, je pokazala študija ameriške univerze John Hopkins. Šest let pomanjkanja gibanja pa tveganje – nasprotno – poveča.

Prekomerno težkim primanjkuje tega vitamina!
Prekomerno težki, ki imajo veliko odvečne maščobe v predelu trebuha, naj bi imeli v telesu premalo vitamina D, je pokazala nizozemska študija. Najboljši vir tega vitamina je sicer sončna svetloba. S hrano pa ga dobimo, če uživamo mastne ribe in jajčne rumenjake.