Vizita.si

uživanje rdečega mesa

Prehrana 22. 04. 2022 05.00

Veganstvo in zdravje skozi prizmo znanosti

Vsake toliko časa lahko v medijih zasledimo dokumentarec, ki sporoča, da se moramo, če je naša vrednota zdravje, odpovedati praktično vsem izdelkom živalskega izvora. Vedno več je tudi osebnih zgodb in pričevanj slavnih osebnosti o koristih odpovedovanja živalskim proizvodom in popolnega prehoda k rastlinski oziroma veganski prehrani.

Prehrana 02. 12. 2020 07.16

Kaj bi morali decembra vključiti v svojo prehrano?

Občasna pregreha vam zagotovo še ne bo pokvarila prebave (morda vas bo le nekaj časa bolel želodec), zato pa vam jo bodo določena živila zagotovo pomagala izboljšati. December je idealen mesec, da jih vključite v prehrano.

Srčno žilne bolezni 14. 08. 2020 08.18

10 najbolj zdravih živil za vaše srce

90 odstotkov srčnih infarktov je posledica dejavnikov tveganja, ki bi jih lahko preprečili. Med njimi je tudi nezdrava prehrana. Eden najpomembnejših ukrepov, če želite ohraniti zdravo srce, je, da izboljšate svojo prehrano. Predstavljamo vam 10 najbolj zdravih živil za vaše srce.

Zdravje 29. 05. 2020 10.30

Mislite, da je bolj zdravo, a ni

Tako se prehranjujete v dobri veri, da delate nekaj dobrega zase. A v resnici vaša izbira morda sploh ni zdrava. Kaj so zmote o zdravi prehrani, smo se pogovarjali s prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš.

Zdravje 02. 05. 2020 08.15

Malica, ki ščiti srce, pomaga pri povišanem holesterolu

Ljudje v prehrani potrebujemo tudi maščobe. A zdrave maščobe. Eden njihovih najboljših virov je oreh. Zelo zdrava malica, s katero zaužijemo še vlaknine, vitamine, minerale in antioksidante. Študija za študijo je pokazala, da uživanje orehov pomaga zniževati povišan holesterol oziroma preprečuje njegovo povišanje. Že zaradi tega varuje srce.

Dieta 03. 04. 2020 08.16

V 4 tednih se odvadite uživanja sladkorja

Z načrtom, ki temelji na kliničnih študijah in katerega je zasnovala britanska zdravnica dr. Brooke Alpert, traja razstrupljevalna dieta, s pomočjo katere se organizem v popolnosti odvadi uživanja sladkorja in privadi na nov način prehrane, zgolj 30 dni. Najbolj pomembni so prvi trije dnevi diete, saj se tekom teh dni v popolnosti odrečemo sladkorju in vpeljemo nove prehrambene navade.

Prehrana 07. 02. 2020 13.06

Prehrana, ki zmanjšuje vnetja v telesu. Kaj najbolj deluje?

Kronična vnetja igrajo pomembno vlogo pri pravzaprav vsaki bolezni. Zaradi kroničnih vnetij postanemo utrujeni, bolni in debeli. A zdravilo za naša vnetja je na našem krožniku. Hrana je tista, s katero lahko zmanjšamo vnetja v telesu.

Prehrana 31. 01. 2020 12.57

Kaj izboljša prebavo?

Občasna pregreha vam zagotovo še ne bo pokvarila prebave (morda vas bo le nekaj časa bolel želodec), zato pa vam bodo določena živila to zagotovo izboljšala.

Prehrana 24. 12. 2019 11.03

Rdeče meso: zdravo ali ne?

Kako je torej z rdečim mesom? Si ga smemo kdaj privoščiti ali bi se mu morali povsem odreči? "Povsem odreči se mu ni treba," odgovori prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. "Svetujejo pa vse največje svetovne organizacije, da se v popolnosti izognemo predelanim mesninam, kot so salame, klobase, hrenovke in podobno." Nepredelano rdeče meso pa lahko uživamo v zmernih količinah.

Zlata leta 23. 08. 2019 11.40

Kdaj bi morali uživati več rastlinskih beljakovin?

V španski študiji se je izkazalo, da so starejši odrasli, ki so pojedli več beljakovin iz rastlinskih virov, izkusili manj zdravstvenih težav povezanih s starostjo, kot tisti, ki so njihovo količino v prehrani zmanjšali. Pri starejših od 65 let je zelo pomembno zadostno uživanje beljakovin, ki naj bodo iz zdravih virov. Strokovnjaki odsvetujejo pretirano uživanje rdečega in predelanega mesa.

Prehrana 09. 08. 2019 11.18

Sprememba, ki lahko za 15 odstotkov zmanjša tveganje za raka dojk

Namesto govejega ali svinjskega mesa uživajte piščančje ali puranje. To bi lahko zmanjšalo tveganje za pojav invazivnega raka dojk, je pokazala študija ameriškega inštituta National Institute of Environmental Health Sciences. Sodelovalo je več kot 42 tisoč žensk, ki so jih spremljali skoraj osem let. Tiste, ki so uživale več rdečega mesa, so imele večje tveganje, da jih je presenetila neprijetna diagnoza.

Prehrana 09. 08. 2019 11.19

Preprost ukrep, s katerim zmanjšate tveganje za bolezni srca in ožilja

Uživanje več zelenjave in manj mesa lahko zmanjša vaše tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja za 32 odstotkov. A znanstveniki opozarjajo, naj se ljudje ne odpovedo popolnoma mesu in mlečnim izdelkom. Pomembna je zmernost.

Zdravje 13. 05. 2019 10.22

Kakšna hrana ščiti pred boleznijo ledvic?

Raziskovalci Fakultete za javno zdravje Bloomberg Univerze Johns Hopkins so prehrano, v kateri prevladuje zdrava hrana rastlinskega izvora, povezali z manjšim tveganjem za pojav bolezni ledvic. Takšno prehrano sestavljajo polnozrnata žita, stročnice, zelenjava, sadje in oreščki.

Zdravje 05. 07. 2019 10.59

Kaj se zgodi, ko rdeče meso zamenjate z ribo in perutnino?

Tisti, ki so v osmih letih začeli uživati več rdečega mesa, so imeli v naslednjih osmih letih večje tveganje za prezgodnjo smrt, je ugotovila ameriška študija. Manjše tveganje so imeli tisti, ki so uživali vse manj rdečega mesa in so tega nadomestili z ribami, perutnino pa tudi vegetarijanskimi obroki.

Rakave bolezni 19. 06. 2019 11.09

Samo dvakrat na teden in zmanjšali boste tveganje za raka črevesa

Uživanje jogurta dvakrat na teden lahko zmanjša tveganje za razvoj predrakavih sprememb črevesa pri moških za kar 20 odstotkov, je pokazala zadnja raziskava Univerze Washington. Poleg tega lahko s tem ukrepom zmanjšate tveganje za razvoj adenomov na črevesu, ki imajo večje tveganje, da postanejo rakavi, in sicer za kar 26 odstotkov.

Rakave bolezni 23. 05. 2019 07.51

7 dejavnikov, ki močno pripomorejo k razvoju raka

Več kot 80110 novih primerov raka med odraslimi starejšimi od 20 let v ZDA v letu 2015 lahko pripišemo preprosto le slabi prehrani, je pokazala zadnja študija, objavljena v strokovni publikaciji JNCI Cancer Spectrum.

Zdravje 19. 04. 2019 09.16

Kaj poveča tveganje za drugega najhujšega raka?

Obsežna britanska študija je nedavno pokazala, da tudi uživanje rdečega in predelanega mesa v količinah, ki naj bi še veljale za zmerne, lahko poveča tveganje za raka na debelem črevesu in danki. Ta je pri nas na drugem mestu po smrtnosti, kažejo podatki Onkološkega inštituta, čeprav od leta 2009 deluje presejalni program Svit, ki ga lahko odkrije še v predrakavi fazi, torej še preden se razvije.

Zdravje 12. 04. 2019 08.04

Povečujejo tveganje za prezgodnjo smrt za kar 23 odstotkov

Uživanje šestih rezin slanine na dan ali treh klobas in deset rezin šunke na dan poveča tveganje za prezgodnjo smrt za 23 odstotkov, je pokazala zadnja raziskava finske univerze. Tudi na slovenskem Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, da prepogosto uživanje rdečega mesa in še posebej predelanih mesnih izdelkov, škodi zdravju.

Bolezni 05. 04. 2019 09.32

Ubije celo več ljudi kot kajenje

Slaba prehrana globalno ubije več ljudi kot kajenje, je pokazala zadnja raziskava objavljenja v ugledni medicinski reviji Lancet. Nezdrava prehrana je kriva za 11 milijonov smrti, ki bi jih lahko preprečili, kar je celo več smrti kot bi jih lahko preprečili, če bi ljudje opustili uporabo tobaka.

POPovi zdravniki 30. 12. 2014 20.29

Dodatne težave

Spoštovani ! V mesecu novembru sem vam postavil vprašanja glede prehrane v povezavi z vitaminom K in gibanjem, glede na to, da sem poleti 2013 (prvič sem pomotoma navedel leto 2014) zbolel za globoko ...

POPovi zdravniki 17. 02. 2010 18.43

Jemanje zdravil

Pozdravljeni Sem 23 letnica in me skrbi jemanje zdravil, ki jih jemljem. Ker imam tri vrste zdravil me skrbi medsebojno delovanje, zato sem se odločila da jemljem Euthrox tbl ob 6 zjutraj in zaspim, ...

POPovi zdravniki 08. 03. 2007 19.56

Hiperholesterolemija in prehrana

Slišal sem za nekajdnevno kuro, ko poješ na tešče cca. 5 orehovih jedrc, čez noč namočenih v vodi ( s tem naj bi se izločile nekarere škodljive snovi ). Baje stvar ob ustrezni prehrani in zdravemu nač...

Zdravje 25. 01. 2019 10.00

Preprosta navada za kar 13 odstotkov poveča tveganje za prezgodnjo smrt

Redno uživanje ocvrte hrane poveča tveganje za prezgodnjo smrt, je pokazala ameriška študija. V njej so sodelovale le ženske. Tiste, ki so pojedle eno ali več porcij ocvrtega piščanca na dan, so imele za 13 odstotkov večje tveganje za prezgodnjo smrt iz katerega koli razloga in za 12 odstotkov večje tveganje, da je prezgodnja smrt povezana s srcem.

Rakave bolezni 22. 01. 2019 08.10

Hitra pomoč, ko upade imunska odpornost

Ko imamo močan imunski sistem, nas ta varuje pred povzročitelji bolezni, kot so virusi, bakterije, glivice, zajedavci ali rakaste celice. Za dobro počutje in zdravje je tako ključnega pomena pravilno delujoč imunski sistem, česar se običajno zavedamo šele takrat, ko zbolimo. Predstavljamo vam nekaj hitrih pomoči za krepitev imunskega sistema.

Srčno žilne bolezni 11. 12. 2018 12.01

Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt

Samo ena porcija rdečega mesa na dan poveča tveganje za srčni infarkt, saj poviša nivo snovi TMAO v telesu, ki povzročajo srčno-žilne bolezni, so opozorili strokovnjaki. Študija, ki jo je objavila Klinika Cleveland, je pokazala, kako rdeče meso lahko škoduje telesu, a hkrati tudi, da lahko z zmanjšanjem zaužite količine rdečega mesa že v nekaj tednih zmanjšate tveganje za srčni infarkt.

Rožnati oktober 10. 10. 2018 13.49

To živilo poveča tveganje za raka dojk

Predelano meso poveča tveganje za pojav raka dojk, je pokazala študija univerze Harvard. Ne poveča pa tveganja za to diagnozo rdeče meso, ki ni predelano, so še odkrili ameriški raziskovalci, ki priporočajo, da se predelanemu mesu, kot so denimo hrenovke, raje odrečete.

Mesec preventive 30. 01. 2018 13.37

To lahko storite DANES, da preprečite raka

Tretjino vseh najpogostejših oblik raka lahko preprečimo s povsem preprostimi ukrepi, trdijo strokovnjaki. Tu je nekaj izmed njih.

Zlata leta 19. 01. 2018 12.38

Trumpova prehrana povečuje tveganje za raka debelega črevesa za 33 %

Uživanje preveč hitre prehrane in rdečega mesa, tako kot to počne ameriški predsednik Donald Trump, za tretjino povečuje tveganje za razvoj raka debelega črevesa.

Zdravje 02. 06. 2017 13.39

Rdeče meso – DA ali NE?

Ameriški raziskovalci z Nacionalnega inštituta za rakava obolenja pravijo, da je odgovor: ne. Uživanje rdečega mesa so povezali z večjim tveganjem za več bolezni, od raka in bolezni srca do bolezni jeter in ledvic.

Zdravje 22. 02. 2017 07.57

To je dobro vedeti o olivnem olju

Španska študija je pokazala, da uživanje olivnega olja izboljša delovanje dobrega HDL-holesterola v našem telesu. Ta pomaga izpodrivati slab LDL-holesterol. Poleg tega čisti naše žile. To zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 996