Vizita.si

uživanje rib

Prehrana 22. 02. 2023 05.00

So lahko prebavljive in polne izredno zdravih hranil

Ribe bi se morale znajti na krožniku vsaj enkrat tedensko. Njihova hranilna sestava zelo dobro vpliva na naše zdravje," razloži dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. So odličen vir lahko prebavljivih beljakovin. Morske ribe so za povrh dober vir vitamina D, selena in joda. Zadnje raziskave so pokazale, da bi bile lahko tudi sladkovodne ribe pomemben vir vitamina D. Mastne ribe pa imajo odlično maščobnokislinsko sestavo."

Vitamini in minerali 13. 02. 2023 05.00

Najpomembnejši vitamini, na katere bi morali paziti starostniki

Vsi, ne glede na starostno skupino, v katero spadamo, potrebujemo za optimalno delovanje telesa vitamine in minerale, starostniki pa bi morali biti zaradi svojega zdravja in preventive še posebej pozorni na vnos naslednjih vitaminov.

Ginekologija in porodništvo 31. 12. 2022 05.00

To bi o sindromu policističnih jajčnikov morala vedeti vsaka ženska

Sindrom policističnih jajčnikov je ena najpogostejših bolezni, ki jo povzroča hormonsko neravnovesje, in prizadene vsako peto žensko.

Prehrana 23. 11. 2022 05.00

Upočasnjeno delovanje ščitnice - kaj jesti, kdaj in v kakšnih količini?

Upočasnjeno delovanje ščitnice ali hipotiroidizem zahteva posebno vrsto prehrane. Priporočljiva je hrana z nizkim do srednje glikemičnim indeksom, kot je denimo ovsena kaša z jogurtom in cimetom. Nutricionist Nenad Bratković ponuja dodatne informacije o prehrani za ljudi, ki se borijo z upočasnjenim delovanjem ščitnice.

Zlata leta 28. 10. 2022 05.00

Kaj se zgodi, če redno uživamo ribe?

Redno uživate ribe? Sploh v tem letnem času in sploh če ste na počitnicah ob morju? Kitajska raziskava je pokazala, da nas ščitijo pred prezgodnjo smrtjo. In sicer se ob rednem uživanju rib tveganje zmanjša tudi za skoraj 40 odstotkov.

Prehrana 16. 10. 2022 05.00

Hrana, ki jo je dobro jesti v 20, 30, 40 letih ...

V najstniških letih potrebujemo več kalcija, da si izgradimo močne kosti, v 30 letih več energije, ker imamo številne obveznosti z družino in službo, v 40 se presnova upočasni in moramo znova prilagoditi prehrano. Preverite, kaj je dobro jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Dieta 07. 10. 2022 05.00

Kaj se zgodi, ko nehamo uživati rdeče meso?

Nekateri se za opustitev mesa odločajo z etičnega vidika, drugi z okoljskega. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pravijo, da uradna medicina stoji za stališčem, da zdrava in uravnotežena prehrana vključuje vsa živila v priporočenih in optimalnih količinah. A pri tem dodajajo, da je lahko tudi prepogosto uživanje mesa in zlasti mesnih izdelkov v večjih količinah zdravju škodljivo.

Prehrana 31. 08. 2022 05.00

Ali je konzervirana tuna zdrava?

Ali je tuna v konzervi zdrava? Kratek odgovor je da, absolutno!

Simptomi in bolezni 07. 06. 2022 05.00

Najpogostejši simptomi možganske kapi

Cerebrovaskularne bolezni so skupina bolezni, ki prizadenejo možgansko ali cervikalno ožilje, najpogosteje arterije, redkeje pa vene in venske sinuse. V večini primerov te bolezni povzročajo motnje krvnega obtoka, ki se kažejo kot sindrom kapi.

Naslovnica 18. 03. 2022 05.00

Popuščanje srca – to so najpogostejši znaki!

Vam in vašemu zdravju zvesta Moja lekarna ter naši strokovnjaki se v tokratnem prispevku posvečamo srcu, sinonimu življenja. Metaforično tega seveda povezujemo s čustvi, sicer pa gre za organ v obliki mišice, velike kot pest, ki leži za prsnico.

Prehrana 01. 02. 2022 05.00

Ali lahko s prehrano vplivamo na kronične bolezni?

Napredek v medicini, znanosti in tehnologiji danes omogoča, da ljudje živijo dlje in število starostnikov v praktično vsaki državi na svetu se povečuje tako na absolutni kot tudi relativni skali. Po napovedih se bo delež svetovne populacije, ki je starejša od 60 let, v letih med 2015 in 2050 podvojil in presegel 20 odstotkov. Po drugi strani pa s porastom starostnikov narašča tudi število kroničnih bolezni in ena od treh odraslih oseb ima diagnosticirano vsaj eno, pogosto pa več kroničnih obolenj.

Prehrana 17. 03. 2021 06.00

Bučna, lanena, sončnična semena ... Katera so najbolj zdrava?

Bučnična, lanena, sončnična semena ... Katera jesti, če imamo povišan krvni tlak, katera za zdrave kosti in navsezadnje, kakšne so zdravstvene koristi enih in drugih?

Dieta 05. 01. 2021 06.00

Katera od 10 najbolj priljubljenih diet je primerna za vas?

Preverite 10 diet, ki so se v svetu izkazale za najučinkovitejše. Med njimi boste zagotovo našli takšno, ki ustreza vam. Če je med vašimi novoletnimi zaobljubami tudi izguba odvečnih kilogramov, pa se ravnajte po tisti, ki najbolj ustreza vašemu tipu postave in načinu življenja.

Prehrana 06. 10. 2020 12.48

Živilo, ki lahko zmanjša tveganje za enega najpogostejših rakov

Redno uživanje rib zmanjša tveganje za raka na debelem črevesu in danki, je pokazala študija, ki jo je vodila Mednarodna agencija za raziskave raka. Vzeli so podatke 476.160 ljudi, ki so jih spremljali 15 let. Menijo, da je zmanjšano tveganje posledica delovanja omega-3 maščobnih kislin, ki jih ribe vsebujejo.

Srčno žilne bolezni 21. 05. 2020 12.10

Edina bolezen srca in ožilja, katere pogostost v zadnjem času narašča

Srčno popuščanje ni ozdravljivo, vendar lahko napredovanje bolezni upočasnimo z zgodnjo diagnozo, uvedbo kar najboljše terapije in spremembo načina življenja ter tako še naprej počnemo stvari, ki so nam pri srcu.

Prehrana 23. 04. 2020 09.13

Ali je treba med nosečnostjo res 'jesti za dva'?

Vaše telo v času nosečnosti deluje na polno in zato takrat še posebej potrebujete zdravo prehrano. Med nosečnostjo se namreč dojenček v celoti prehranjuje skozi popkovino in ves čas ga je treba oskrbovati s hranilnimi snovmi. To pa še nikakor ne pomeni, da rek »jesti je treba za dva,« pravzaprav drži.

Zdravje 21. 04. 2020 08.01

Jejmo letom primerno. Kaj jesti v katerem življenjskem obdobju?

Ste že kdaj opazili, da danes ne morete več jesti nekaterih živil, ki ste jih z lahkoto pojedli, ko ste bili mlajši. Ali pa da ima vaše telo drugačno reakcijo nanje in da se sedaj zredite, nekoč pa ste jih lahko zaužili povsem brez posledic. Naše telo ima v različnih obdobjih različne potrebe po hranilih. Preverite, kaj jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Prehrana 13. 02. 2020 09.10

9 živil, ki bi jih nujno morala uživati vsaka ženska

Predstavljamo 9 živil, ki bi jih ženske nujno morale vključiti v svojo prehrano, saj preprečujejo raka na dojkah. Na vašem krožniku naj se znajdejo brokoli, paradižnik, tuna, čičerika, pravijo strokovnjaki. Preberite si, kaj še varuje vaše zdravje.

Prehrana 12. 02. 2020 08.31

5 najboljših živil za vaše srce

Ohranjanje zdravega srca zahteva več kot le izogibanje hitri prehrani in močno predelani hrani. Zdravje srca izboljšate tudi, če izbirate živila, ki pomagajo znižati holesterol, krvni pritisk in vnetja v telesu. Tu je nekaj živil, ki so odlična za vaše srce.

Prehrana 07. 02. 2020 13.06

Prehrana, ki zmanjšuje vnetja v telesu. Kaj najbolj deluje?

Kronična vnetja igrajo pomembno vlogo pri pravzaprav vsaki bolezni. Zaradi kroničnih vnetij postanemo utrujeni, bolni in debeli. A zdravilo za naša vnetja je na našem krožniku. Hrana je tista, s katero lahko zmanjšamo vnetja v telesu.

Bolezni 18. 01. 2020 11.26

Z bolečinami v sklepih se spopadajo ne le starejši

Z bolečinami v sklepih se spopadajo ne le starejši ljudje. Okoli 10 milijonov ljudi se samo v Veliki Britaniji spopada z artritisom in podobnimi stanji. Nutricist Rick Hay je zato za spletno stran Healthista razkril 5 naravnih načinov, kako ublažiti bolečine v sklepih.

Dieta 18. 12. 2019 13.25

Živila, po katerih boste dobili definiran trebuh

Avstralska nutricistka Bec Miller pravi, da je pri izgubi odvečnih kilogramov res tako, da se trebušne mišice ustvarja v kuhinji. Razkrila je šest različnih vrst hrane, ki jih morate vključiti v svoj jedilnik, če želite imeti vitko postavo in definiran trebuh.

Zdravje 16. 09. 2019 08.10

Kako lahko študentska prehrana vpliva na uspešen študij?

Vas oktobra čaka novo študijsko leto? Da bo kar se da uspešno, si preberite smernice pravilne prehrane, ki bodo vaše telo (predvsem pa možgane) napolnile z zadostno energijo in hranili, s tem pa povečale vašo koncentracijo, produktivnost, spomin in fizično telesno pripravljenost.

Prehrana 09. 08. 2019 11.18

Sprememba, ki lahko za 15 odstotkov zmanjša tveganje za raka dojk

Namesto govejega ali svinjskega mesa uživajte piščančje ali puranje. To bi lahko zmanjšalo tveganje za pojav invazivnega raka dojk, je pokazala študija ameriškega inštituta National Institute of Environmental Health Sciences. Sodelovalo je več kot 42 tisoč žensk, ki so jih spremljali skoraj osem let. Tiste, ki so uživale več rdečega mesa, so imele večje tveganje, da jih je presenetila neprijetna diagnoza.

Zdravje 05. 07. 2019 10.59

Kaj se zgodi, ko rdeče meso zamenjate z ribo in perutnino?

Tisti, ki so v osmih letih začeli uživati več rdečega mesa, so imeli v naslednjih osmih letih večje tveganje za prezgodnjo smrt, je ugotovila ameriška študija. Manjše tveganje so imeli tisti, ki so uživali vse manj rdečega mesa in so tega nadomestili z ribami, perutnino pa tudi vegetarijanskimi obroki.

Srčno žilne bolezni 03. 06. 2019 13.39

Najboljša živila, ki naravno čistijo žile

Arterije si lahko predstavljamo kot vodovod v našem telesu. Po njih se prenaša s kisikom obogatena kri in hranila, ki prihajajo preko njih do vsake celice v telesu. Podobno, kot se doma lahko zamaši vodovod, se lahko zamašijo tudi arterije, in sicer tako, da se v njih nabira plag, zaradi česar arterije postajajo manj prehodne, stena arterije pa otrdi.

Zdravje 19. 04. 2019 09.16

Kaj poveča tveganje za drugega najhujšega raka?

Obsežna britanska študija je nedavno pokazala, da tudi uživanje rdečega in predelanega mesa v količinah, ki naj bi še veljale za zmerne, lahko poveča tveganje za raka na debelem črevesu in danki. Ta je pri nas na drugem mestu po smrtnosti, kažejo podatki Onkološkega inštituta, čeprav od leta 2009 deluje presejalni program Svit, ki ga lahko odkrije še v predrakavi fazi, torej še preden se razvije.

Zdravje 12. 04. 2019 08.04

Povečujejo tveganje za prezgodnjo smrt za kar 23 odstotkov

Uživanje šestih rezin slanine na dan ali treh klobas in deset rezin šunke na dan poveča tveganje za prezgodnjo smrt za 23 odstotkov, je pokazala zadnja raziskava finske univerze. Tudi na slovenskem Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, da prepogosto uživanje rdečega mesa in še posebej predelanih mesnih izdelkov, škodi zdravju.

POPovi zdravniki 06. 11. 2014 13.26

Skrb za vitamin K je pogosto odbveč

Spoštovani ! Star sem 57 let in poleti 2014 sem zbolel za globoko vensko trombozo. Zdravil sem se 6 mesecev z zdravili Xarelto. Po zaključenem zdravljenju, so ugotovili, da se je stanje izboljšalo, še...

POPovi zdravniki 13. 05. 2013 15.33

Ali prehrana vpliva na pojavnost miomov

Pozdravljeni, Lepo bi vas prosila za nekaj nasvetov glede prehrane pri miomih na maternici. Kolikor sem seznanjena, rastejo miomi pod vplivom estrogena, pa tudi progesterona. Imela sem že operacijo...

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 996