uživanje sladkorja

To se zgodi, ko spijemo energijsko pijačo
Energijske pijače so postale vse bolj priljubljene med ljudmi, ki iščejo hitro in preprosto rešitev za povečanje energije in budnosti. Vendar pa se s tem povečuje tudi zaskrbljenost zaradi njihove potencialne škodljivosti za zdravje. Poglejmo si, kaj vsebujejo energijske pijače in zakaj bi morali biti pri uporabi previdni.

Kako se zdravo prehranjevati ob vseh šolskih in obšolskih obveznostih?
Od šole, domačih nalog, športnih dejavnosti, drugih obšolskih dejavnosti in družabnih srečanj ... Ob vseh obveznostih lahko zdrava prehrana postane svojevrsten izziv. Vseeno pa je pomembno, da že v mladosti osvojite zdrave navade v povezavi s skrbjo za svoje telo, saj se ravno v najstništvu razvija in raste. Poglejmo si, kako lahko kljub vsem obveznostim poskrbite za zdrave obroke.

Je lahko to znak sladkorne bolezni?
Portal index.hr piše o tem, kako lahko glede na jezik, ugotovimo, kaj se dogaja z našim telesom. V nadaljevanju si lahko preberete pet stvari, ki jih lahko naš jezik razkriva o našem zdravju.

Kaj je prediabetes?
Kaj je prediabetes in kdaj lahko posumimo nanj?

5 stvari, do katerih pride, ko se odpovemo sladkorju
Tudi vi radi posežete po sladkem? Dokler ostajamo v mejah normale, je vse lahko zdravo. Toda pretirano uživanje sladkorja lahko škoduje našemu zdravje. Kaj se zgodi z našim telesom, če in ko prenehamo jesti sladkor?

Je to najslabša hrana za črevesje?
Hrana, ki jo jemo, lahko bodisi pozitivno ali negativno vpliva na naše zdravje. Predvsem na našo prebavo, ki se začne v ustih, konča pa v črevesju. Gastroenterologi pojasnjujejo, da obstajajo nekatera živila, ki bi se jim morali izogibati za zdravje našega črevesja in prebave kot celote.

Koprivin čaj je obogaten z železom in lahko znižuje krvni sladkor
Kopriva ali botanično urtica dioica je ena najbolj zdravilnih rastlin, kar jih poznamo. O njenem vplivu je pisal že grški modrec Fanias. Stari grški zdravnik Dioskurid pa ji je pripisoval zdravilni učinek pri splošni slabosti, izločanju seča, slabi prebavi, kašlju, ranah, čirih, krvavitvah in čiščenju krvi.

Kako vplivajo prevelike količine sladkorja na možgane in telo?
Glukoza je ključni vir energije za možgane, ki porabijo polovico vse razpoložljive glukoze v telesu. Njeno delovanje je povezano z mišljenjem, spominom in učenjem.

Dejstva, ki jih moramo VSI poznati o rakavih boleznih
Včasih se človeku po branju in gledanju različnih stvari zazdi, da vse okoli nas povzroča raka. Na srečo to ne drži, tako kot tudi ne držijo nekateri najbolj znani miti o rakavih boleznih. Portal Ordinacija.hr je povzel nekaj ključnih ugotovitev strokovnjakov, v katere bi morali nehali verjeti.

Kakšna mora biti prehrana pri aterosklerozi?
Bolezni srca in ožilja so splošna težava sodobne družbe. Ateroskleroza je glavni vzrok za srčno-žilna obolenja, ki povzroča visoko stopnjo umrljivosti prebivalstva.

6 stvari, ki se zgodijo, če in ko omejimo sladkor
Za začetek naj povemo, da je pri sladkorju kot pri vseh drugih stvareh v življenju – nič ni nujno slabo, če uživamo v mejah normale. Seveda je govora o zdravem sladkorju, ne toliko o dodanem in umetnem. Kaj se torej zgodi, če tovrstnega sladkorja uživamo preveč, in kaj, ko ga prenehamo uživati?

V tem primeru ne bi smeli jesti čokolade
Čokolada je sladka razvada, ki je priljubljena po vsem svetu. Njena edinstvena aroma in okus nas pogosto vabita k uživanju. Vendar pa obstajajo nekateri ljudje, ki bi se morali izogibati uživanju čokolade iz zdravstvenih razlogov.

Kaj sploh so aditivi, zloglasni E-ji v živilih?
Aditivi predstavljajo snovi ali mešanice snovi, ki niso samostojna živila, ampak se dodajajo živilom med predelavo, transportom ali hrambo, da bi izboljšali njihovo varnost in kakovost.

7 znakov, da vam primanjkuje beljakovin
Beljakovine so eno od treh glavnih makrohranil, vendar jih veliko ljudi zaužije premalo. Spodaj so navedeni simptomi, ki kažejo, da potrebujete več beljakovin na svojem jedilniku.

Ukrepi, ki lahko preprečujejo demeco
V Sloveniji za neko obliko demence trpi okoli 32 000 ljudi, število pa bi se lahko do leta 2035 podvojilo. Eden od razlogov za to je, da je vsako leto odstotek starejših prebivalcev večji. Trenutno je delež ljudi, starejših od 65 let v Sloveniji 18,4%. Podobno je tudi v drugih državah zahodnega sveta, kjer se povečuje delež ljudi z demenco. A pred demenco se lahko zavarujemo, in sicer z naslednjimi sedmimi ukrepi.

Antioksidanti in njihov pomen za zdravje
Antioksidanti imajo sposobnost, da preprečijo ali upočasnijo poškodbe celic, ki jih povzročajo prosti radikali. Kaj sploh so antioksidanti, kaj so prosti radikali, kako delujejo eni in drugi ter kje in kako jih najdemo, si poglejmo v nadaljevanju.

Pozabljeno žito, ki lahko zmanjša apetit in spodbudi presnovo
Že uživate ječmen? Kar malo pozabljeno žito ni le zelo zdravo. Študija, ki so jo objavili v British Journal of Nutrition (Britanski zbornik nutricistike), pravi, da lahko uživanje ječmena pripomore k bolj uspešnemu hujšanju. Ker uravnava raven krvnega sladkorja, je odlična izbira tudi za sladkorne bolnike.

Sladilo v gaziranih pijačah potencialno rakotvorno
Svetovna zdravstvena organizacija je v novih smernicah opozorila na dodajanje sladil brez sladkorja. Umetno sladilo, uporabljeno v tisočih izdelkih, naj bi bilo označeno kot 'morebitno rakotvorno za ljudi'.

Kaj se zgodi, če vsak dan pijemo gazirano vodo?
Veliko ljudi raje kot po navadni vodi posega po vodi z okusom ali gazirani vodi. Slednja naj bi prispevala k boljši prebavi in zdravju črevesja, vendar je to res? Kot vsaka stvar ima tudi gazirana voda svoje dobre in slabe plati. Na tem mestu poudarjamo, da je govora o gazirani vodi in ne mineralni.

Ženske, bolje je preventiva kot kurativa
Vaginalne glivične okužbe s kvasovkami so pogosto stanje, ki ga mnoge ženske doživijo na neki točki svojega življenja.

Kako se spreminjajo prehranske potrebe skozi starost in na kaj paziti?
Prehranske potrebe različnih starostnih skupin predstavljajo ključen vidik zagotavljanja optimalne prehrane in zdravja skozi celotno življenje. Od obdobja dojenčkov do starostnikov se naše prehranjevalne potrebe spreminjajo glede na stopnjo rasti, razvoja in starostnih sprememb, ki se dogajajo v telesu. Razumevanje teh sprememb in prilagajanje prehrane ustrezni starostni skupini je ključnega pomena za ohranjanje zdravja in dobro počutje posameznika.

6 preprostih načinov za lajšanje napihnjenosti, če ste vegan
Ne bomo filozofirali o tem, ali je veganska dieta zdrava in pametna ali ne, temveč se bomo osredotočili na to, zakaj lahko pri veganih večkrat pride do napihnjenosti in kako si lahko glede tega pomagamo.

Najboljše beljakovine za vaše telo
Beljakovine so ključne za izgradnjo mišične mase, ohranjanje občutka sitosti in izgubo odvečnih kilogramov. A po podatkih nove raziskave, objavljene v reviji Applied Physilogy, Nutrition and Metabolism, ni tako pomembno, koliko beljakovin pojeste, kot iz katerih živil jih prejemate. Predstavljamo vam nekaj najbolj zdravih virov beljakovin.

Presenetljive zdravstvene koristi breskev, ki jih morate poznati
Ste vedeli, da so breskve polne hranil, ki lahko koristijo vašemu zdravju?

Zakladnica zdravja, ki se poleti mora znajti na vašem jedilniku
Ali ste vedeli, da so bučke polne hranil in lahko koristijo vašemu zdravju na več načinov?

Nevarno stanje, s katerim se spopada vedno več Slovencev
Sladkorni bolniki imajo v krvi previsoko koncentracijo glukoze, zato jo morajo ves čas spremljati in uravnavati. To je bolezen, na katero ne morejo kar tako pozabiti, saj nanjo pomislijo večkrat na dan, vse življenje. Mnogim to predstavlja veliko breme, a obstajajo načini, ki lahko olajšajo bolnikov vsakdan.

Slive – vijoličasti dar antioksidantov
Slive morda niso najbolj priljubljeno sadje. V to kategorijo bi v tem letnem času morda prej lahko uvrstili lubenico, melono, breskve ... Toda ko boste prebrali, kako zdrave so tudi slive, jih na tržnici več ne boste spregledali. Dokazano je, da so slive zelo antioksidanten sadež. Veliko vsebujejo tudi vitamina C.

Zato ne shujšate, čeprav pazite, kaj jeste
Če ste na dieti z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, s katero mnogi uspešno shujšajo, številka na vaši tehtnici pa vztraja na istem in ne veste zakaj, so tukaj nekateri najpogostejši razlogi.

Sezona jagod: razlogov za uživanje je ogromno
Le kdo ne obožuje jagod? Poglejmo si zdravstvene koristi in prednosti.

Najboljša živila za starejše od 50 let
Uravnotežena prehrana je po mnenju Health in Human Research najboljša preventiva za varovanje zdravja in dolgoživost. Obstajajo živila, ki so na splošno dobra ne glede na našo starost, obstajajo pa tudi tista, ki imajo posebne koristi za ljudi, ki so starejši od 50 let.