uživanje

Sadež, ki ga morate poskusiti
Indijanska banana, botanično znana kot Musa acuminata, je ena izmed vrst banan, ki je posebno priljubljena v Indiji in številnih drugih tropskih območjih po svetu.

Kaj je res in kaj ni, ko je govora o uživanju mesa?
Z nobeno stvarjo v življenju ni dobro pretiravati. Seveda enako velja tudi za meso, predvsem pa z zrezki. Slednji so hrana, ki je bogata s hranili, vendar pa vsekakor obstaja nekaj potencialnih slabosti, če jih uživamo preveč.

Katere čaje bi morali piti za znižanje visokega pritiska?
Ste vedeli, da morda lahko nekateri čaji pomagajo znižati krvni tlak in so zelo zdravi za zdravje srca in ožilja?

Se zavedate, kako zelo možgani vplivajo na črevesje?
Ste se kdaj vprašali, kako možgani vplivajo na črevesje in obratno, kako črevesje vpliva na možgane?

To se zgodi, ko spijemo energijsko pijačo
Energijske pijače so postale vse bolj priljubljene med ljudmi, ki iščejo hitro in preprosto rešitev za povečanje energije in budnosti. Vendar pa se s tem povečuje tudi zaskrbljenost zaradi njihove potencialne škodljivosti za zdravje. Poglejmo si, kaj vsebujejo energijske pijače in zakaj bi morali biti pri uporabi previdni.

Martinov praznik: tradicija, vino in druženje
Martinov praznik je dan, ki ga praznujejo v mnogih delih sveta, zlasti v Evropi. To je čas, ko se ljudje zberejo, da bi obeležili svetega Martina, zaščitnika vina in vinogradov. Praznik martinovanje ima bogato zgodovino in številne tradicije, ki segajo nazaj v srednji vek.

Ogroženi so tisti, ki spijejo več kot tri in pol kozarce vina na teden
Za mnoge se trije kozarci vina in pol na teden ne sliši veliko. A raziskovalci so ugotovili, da že tako malo alkohola pusti posledice na naših možganih. In sicer se sčasoma to pokaže tako, da imamo večje tveganje za pojav demence, hude kronične bolezni, ki prizadene naš spomin, sposobnosti razumevanja, učenja, govora, presoje, orientacije ...

Kakšni so simptomi okužbe s salmonelo?
Okužba s salmonelo (salmoneloza) je pogosta bakterijska bolezen, ki prizadene črevesni trakt. Bakterije salmonele običajno živijo v živalskem in človeškem črevesju in se izločajo z blatom. Ljudje se najpogosteje okužimo z okuženo vodo ali hrano.

Revma – ukrotite revmatske bolezni s fizioterapijo!
Ali ste se kdaj spraševali, zakaj se nekateri ljudje spopadajo z bolečinami in vnetji v sklepih? Kaj je revma in kako vpliva na življenje posameznika? Vas zanima, kako prepoznati simptome revmatičnih obolenj in zakaj je pravočasna diagnoza ključnega pomena?

6 simptomiov fibriodov, ki bi jih morala poznati vsaka ženska
Ko je govora o miomih (maternični fibriodi), strokovnjaki trdijo, da v večini primerov ni razloga za strah. Gre za benigne tvorbe, za katere je značilna neenakomerna rast mišičnih celic maternice, ki tvori fibriozne vozle znotraj tkiva maternice.

Je ta pripravek res naravno zdravilo proti prehladu in gripi?
Rumena ali rdeča čebula vsebujeta blagodejne spojine, kot je kvercetin. Toda ali je njihov učinek res večji, če namesto sveže čebule uživamo čebulno vodo?

Kako se zdravo prehranjevati ob vseh šolskih in obšolskih obveznostih?
Od šole, domačih nalog, športnih dejavnosti, drugih obšolskih dejavnosti in družabnih srečanj ... Ob vseh obveznostih lahko zdrava prehrana postane svojevrsten izziv. Vseeno pa je pomembno, da že v mladosti osvojite zdrave navade v povezavi s skrbjo za svoje telo, saj se ravno v najstništvu razvija in raste. Poglejmo si, kako lahko kljub vsem obveznostim poskrbite za zdrave obroke.

'Slaba hrana ne obstaja!'
Zagotovo ste že slišali za 'kulturo diet' in njene škodljive posledice. Verjetno tudi veste, da popolno odpovedovanje eni hrani, enemu živilu ali skupini živil navadno vodi v ekstremna vedenja, ko pač enkrat posežemo po tovrstni hrani. O tem, zakaj ni nobeno pretiravanje dobro, še manj ekstremizem, zakaj se moramo enkrat za vselej odreči kulturi diet in zakaj slaba hrana sploh ne obstaja, je spregovorila tudi Stefani Sassos, ki je za Good Housekeeping napisala čudovito besedilo, ki ga povzemamo v nadaljevanju.

Je lahko to znak sladkorne bolezni?
Portal index.hr piše o tem, kako lahko glede na jezik, ugotovimo, kaj se dogaja z našim telesom. V nadaljevanju si lahko preberete pet stvari, ki jih lahko naš jezik razkriva o našem zdravju.

Kako prestavljanje ure vpliva na naše zdravje?
Ste se kdaj vprašali, zakaj dvakrat letno prestavljamo uro? Glavni razlogi za to prakso segajo v zgodovino in so povezani z energijskimi prihranki, varnostjo in izkoriščanjem naravne svetlobe.

6 razlogov, zakaj telo zadržuje vodo, in kako jo izgubiti
Napihnjenost je včasih lahko posledica zadrževanja vode v telesu. Poglejmo podrobneje, kdaj in zakaj pride do tega pojava.

Kako upočasniti osteoporozo?
20. oktobra je potekal svetovni dan ozaveščanja o osteoporozi, zato se nam zdi prav, da rečemo kakšno besedo tudi na to temo. Osteoporoza je kronična bolezen, pri kateri kost izgubi svojo trdnost in postane porozna. Kosti, ki so bile prej močne, zaradi osteoporoze postanejo krhke in lomljive.

Kaj je prediabetes?
Kaj je prediabetes in kdaj lahko posumimo nanj?

Prehrana pri povišanem holesterolu – na kaj paziti, čemu se izogibati?
Povišan holesterol je ena od najpogostejših težav v sodobni družbi, ki lahko vodi do srčnih bolezni, ateroskleroze in drugih resnih zdravstvenih težav. Vendar pa lahko z uravnoteženo prehrano in spremembo življenjskega sloga zmanjšamo tveganje za bolezni.

5 stvari, do katerih pride, ko se odpovemo sladkorju
Tudi vi radi posežete po sladkem? Dokler ostajamo v mejah normale, je vse lahko zdravo. Toda pretirano uživanje sladkorja lahko škoduje našemu zdravje. Kaj se zgodi z našim telesom, če in ko prenehamo jesti sladkor?

Ves teden je jedla pico. Zgodilo se je to
Kaj se zgodi, če teden dni vsak dan jemo pico? Ženska, kot si bomo pogledali v nadaljevanju, je točno to poskusila. To so spremembe, ki jih je opazila.

Kaj se zgodi, če jemo preveč jajc?
Jajca so eno izmed najbolj priljubljenih živil, ki so iz prehranskega vidika zelo bogata in vsebujejo številna hranila. Vendar pa je lahko njihov vpliv na zdravje zelo odvisen od nešteto dejavnikov, kot tudi od priprave in količine zaužitih jajc.

Katera so ključna hranila za ohranjanje dobrega vida?
Zagotovo so vas v otroštvu večkrat spodbujali, da jejte korenje, saj boste potem bolje videli. Ta nasvet v resnici ni čisto iz trte izvit. Korenje je namreč bogat vir beta-karotena, ki se v telesu lahko spremeni v vitamin A, če ga telo potrebuje. Ravno vitamin A pa je eno od pomembnejših hranil, ki vpliva na zdravje naših oči. Seveda pa za zdrave oči in ohranjanje kakovosti vida še zdaleč ni dovolj le uživanje korenja ...

Katere vitamine poznamo in zakaj so pomembni?
Vitamini so esencialne snovi, ki igrajo ključno vlogo v različnih procesih v telesu, predvsem kot kofaktorji pri encimskih reakcijah. Ti vitamini podpirajo številne funkcije, kot so obnova kože, pravilno delovanje živčnega sistema, možganov, imunskega sistema ter zaščita celic pred prostimi radikali.

Je to najslabša hrana za črevesje?
Hrana, ki jo jemo, lahko bodisi pozitivno ali negativno vpliva na naše zdravje. Predvsem na našo prebavo, ki se začne v ustih, konča pa v črevesju. Gastroenterologi pojasnjujejo, da obstajajo nekatera živila, ki bi se jim morali izogibati za zdravje našega črevesja in prebave kot celote.

Koprivin čaj je obogaten z železom in lahko znižuje krvni sladkor
Kopriva ali botanično urtica dioica je ena najbolj zdravilnih rastlin, kar jih poznamo. O njenem vplivu je pisal že grški modrec Fanias. Stari grški zdravnik Dioskurid pa ji je pripisoval zdravilni učinek pri splošni slabosti, izločanju seča, slabi prebavi, kašlju, ranah, čirih, krvavitvah in čiščenju krvi.

Kaj se zgodi, če vsak dan jeste jajca?
Tri jajca na dan odženejo zdravnika stran. Jajca si na našem jedilniku zaslužijo posebno mesto, saj so ne le okusna, ampak imajo tudi bogato hranilno vrednost. Ljudje se jajcem pogosto izogibajo, še posebej rumenjakom, saj verjamejo, da se bodo zredili ali imeli povišan holesterol. A resnica je drugačna.

Pozor, če nabirate gobe
Čeprav jih obravnavamo kot zelenjavo, so gobe vrsta gliv. Namesto da bi proizvedla semena, goba sprošča na milijone mikroskopskih trosov, ki se oblikujejo pod njenim klobukom. Lahko rastejo nad zemljo, na vrhu zemlje ali na drugi površini. So hranljivo živilo, ki je po vsem svetu priznano zaradi svojih mogočih koristi za zdravje.

Kako vplivajo prevelike količine sladkorja na možgane in telo?
Glukoza je ključni vir energije za možgane, ki porabijo polovico vse razpoložljive glukoze v telesu. Njeno delovanje je povezano z mišljenjem, spominom in učenjem.

Dejstva, ki jih moramo VSI poznati o rakavih boleznih
Včasih se človeku po branju in gledanju različnih stvari zazdi, da vse okoli nas povzroča raka. Na srečo to ne drži, tako kot tudi ne držijo nekateri najbolj znani miti o rakavih boleznih. Portal Ordinacija.hr je povzel nekaj ključnih ugotovitev strokovnjakov, v katere bi morali nehali verjeti.