uživanje

Se redite zaradi kave?
Vonj po kavi je tisti, ki številne ljudi zjutraj dodobra prebudi in jih napolni z novo energijo. Čeprav kofein dokazano pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov, pa lahko kava tudi redi. Odvisno je predvsem od tega, kako je pripravljena. Preverite, ali je vaša najljubša oblika kave tista, zarai katere se redite.

Kaj ta 'rastlina nesmrtnosti' naredi v telesu?
Aloe vera je zelo priljubljena rastlina v številnih gospodinjstvih, kjer jo ljudje gojijo za številne tegobe. Aloe vera pomirja kožo, blaži bolečine ob opeklinah ali urezninah in pospešuje celjenje kože. Kljub temu ima še številne druga pozitivne učinke na naše zdravje, zato ni nenavadno, da so jo Egipčani poimenovali kar 'rastlina nesmrtnosti'. Preverite, katere.

8 razlogov, da si privoščite lubenico
Na policah trgovin je že na voljo okusna lubenica, ki je nepogrešljiva v vročih poletnih dneh, ki se jim približujemo. Lubenica je v 92 odstotkih sestavljena iz vode in je odlična za hidracijo telesa. Ne le to, skrbi tudi za lepo kožo in dobro počutje.

5 odločitev, ki jih boste obžalovali za vedno
Naše življenje je polno vsakodnevnih odločitev, ki jih pogosto sprejemamo brez prevelikega premisleka. A nekatere odločitve lahko obžalujemo za vedno. Tu je nekaj izmed njih, ki so jih ljudje najpogosteje obžalovali.

9 superzačimb, ki varujejo vaše zdravje
Začimbe in zelišča so v pravi meri izjemno zdravilna, zato nikar nanje ne pozabite med kuhanjem. Te namreč varujejo vaše srce, vas branijo pred rakavimi obolenji, zmanjšujejo vnetja in podobno. Predstavljamo vam devet superzačimb in zelišč, ki ne izboljšajo le okusa jedi, ampak pozitivno delujejo na vaše zdravje.

Poznate blagodejne učinke arganovega olja?
Arganovo olje so si ženske že od nekdaj nanašale na lase, ko so ti postali suhi in lomljivi. Prav tako tudi na lasišče za obnovo lasišča in za boljšo rast las. Priporočljiv je tudi za nego kože, še posebej, če se spopadate s suho kožo in če želite ublažiti videz gub. Prav tako za manj lomljive nohte.

Za boljšo prebavo, manj kilogramov in sijočo kožo
Mango je okusno tropsko sadje, ki je odlično za vaše zdravje, saj je bogat vir hranil, vitaminov, mineralov in antioksidantov. Uživanje manga je dobro za nas, saj izboljšuje prebavo, skrbi za lepe in močne lase ter kožo in pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov.

Tako lahko naravno uničite bakterijo, ki povzroča zgago in napihnjenost
Helicobacter pylori je bakterija, ki jo lahko dobimo s hrano ali vodo in povzroča resne zdravstvene težave, vključno z gastritisom (vnetjem želodčne sluznice), razjedo želodca in rakom. A eden prvih znakov okužbe z bakterijo so težave z zgago in napihnjenostjo. Preverite, kako uničiti bakterijo, ki razjeda želodčno sluznico.

9 živil, ki vsebujejo več kalija kot banane
Že samo ena banana zadovolji 10 odstotkov celotne dnevne potrebe po vnosu kalija v telo. Da bi zadovoljili svoje dnevne potrebe po vnosu tega minerala, ki je precej pomemben za preprečevanje srčne in možganske kapi ter kardiovaskularnih bolezni, pa strokovnjaki odkrivajo, katera živila še vsebujejo kalij.

Motnje v prehrani pri ženskah v 40 letih vse pogostejše
Skupina ljudi, ki jih ponavadi pri raziskavah pogosto zanemarijo v zvezi s prehranskimi motnjami, so odrasle osebe srednjih let. Pod to definicijo ponavadi mislimo ljudi, stare okoli štiri desetletja.

Tretjina ljudi se ne zaveda, da se spopada s tem tihim ubijalcem
Kar tretjina ljudi s previsokim krvnim tlakom se ne zaveda, da se spopada z njim. A vztrajno povišan krvni pritisk lahko povzroči okvare arterij in srca. Nezdravljen zvišan krvni pritisk je najpogostejši vzrok kapi. V razvitih državah se vsaj petina ljudi spopada z zvišanim krvnim tlakom, ki ga imenujemo tudi arterijska hipertenzija.

Ta živila pomagajo, da lažje zaspimo in bolje spimo
Kaj v našem telesu povzroči, da postanemo zaspani in nato zaspimo? Hormon melatonin. Proti uri, ko gremo po navadi spat, se začne proizvajati in ga je v telesu čedalje več. Ko se po navadi zbudimo, pa ga je v telesu vse manj. Pa ste vedeli, da proizvodnjo melatonina lahko spodbudimo tudi z določeno hrano?

Prava nevarnost kuhanja v alufoliji
Večina nas pri kuhanju ali pečenju vsaj kdaj uporablja alufolijo, a pri tem bi morali biti bolj previdni. Raziskave kažejo, da je uporaba alufolije na visokih temperaturah lahko nevarna, saj se ob tem izluži več aluminija v našo hrano. Še posebej, če alufolijo uporabljamo za pečenje ali segrevanje začinjene ali kisle hrane. Povečan nivo aluminija v telesu je povezan z osteoporozo in Alzheimerjevo boleznijo.

Vnetje mehurja? To morate vedeti
Okužba sečil mnogo pogosteje prizadene ženske kot moške. Okužba sečnice in mehurja se pri večini zdravih žensk v rodni dobi sicer pozdravi brez posledic, razlaga nefrologinja prof. dr. Jelka Lindič, dr. med. Je pa nevarno, če se razširi na ledvice. Veliko lahko naredimo tudi, da okužbo sečil preprečimo.

Ko boste to prebrali, ga boste vnesli v svojo vsakodnevno prehrano
Vsi že dobro vemo, da je česen izjemno zdrav in s pridom ga uporabljamo kot zelišče v kuhinji. A svež česen se že več stoletij uporablja tudi v zdravilstvu. Zadnje raziskave so potrdile, da ima v resnici celo vrsto pozitivnih učinkov na zdravje. Pokazalo se je, da krepi imunski sistem, izboljšuje delovanje srčno-žilnega sistema, da varuje telo pred infekcijami in da zmanjšuje vnetja v telesu.

Kako pripraviti napitek, ki vas bo poživil in vam vlil novih moči?
Pričnite dan z napitkom, ki je prava bomba za zdravje koristnih hranil. Imeli boste več energije, dobro se boste počutili, dan boste lahko začeli polni elana. Preprosto ga pripravite tako, da v mešalniku zmešate 6 sestavin.

Mislite, da je bolj zdravo, a ni
Tako se prehranjujete v dobri veri, da delate nekaj dobrega zase. A v resnici vaša izbira morda sploh ni zdrava. Kaj so zmote o zdravi prehrani, smo se pogovarjali s prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš.

5 nasvetov, s katerimi si lahko pomagate, če imate nizek pritisk
Zavedati se morate, da nizek krvni pritisk ne pomeni bolezni, temveč vaše zdravstveno stanje. Veliko ljudi lahko normalno živi z nizkim krvnim pritiskom in v večini primerov ta tudi ne predstavlja večjih zdravstvenih težav.

Preprost ukrep za velik učinek
Zmanjšanje količine sladkorja v naših napitkih je preprost ukrep, s katerim lahko močno zmanjšate vnos sladkorja v svoji vsakodnevni prehrani. Če vas skrvi, da vam čaj ali kava po tem ne bo več všeč, je skrb odveč. To so sedaj celo dokazali znanstveniki.

Parodontalna bolezen: Lahko jo ustavimo, a ne moremo je odpraviti.
Vam spet krvavijo dlesni? Se vam maje zob, čeprav je še čisto cel. Obiskati boste morali zobozdravnika.

S temi živili obnovite črevesno floro v 24 urah
Zdravo črevo je temelj vašega splošnega zdravja in dobrega počutja. Toda kakšna je najboljša prehrana, ko gre za zdravje črevesja in celotnega prebavnega sistema? Katera je najboljša hrana in kateri se morate izogibati?

Kako prepoznamo srčno popuščanje?
V Slovenji imamo okoli 30 tisoč bolnikov s srčnim popuščanjem, medtem ko nekateri niti ne vedo, da njihovo srce ne deluje tako, kot bi moralo, in slabše počutje pripišejo drugim stvarem.

Dr. Marija Pfeifer: 'Brez hormonov ni življenja. In če so uravnovešeni, se bolje počutimo.'
Ko pomislimo na hormone, se največkrat spomnimo na estrogen, testosteron ali kortizol, toda v našem telesu jih je še več. “Čisto v vsakem delu našega telesa delujejo,” pove prof. dr. Marija Pfeifer. "Brez hormonov ni življenja. In če so uravnovešeni, se tudi mi bolje počutimo." Kako pa dosežemo, da so naši hormoni v ravnovesju?

Na to živilo nikakor ne smete pozabiti
Stročnice so živilo, ki bi se moralo redno znajti na vašem krožniku, če želite čim dlje živeti zdravo in polno. Kot del uravnotežene in zmerne prehrane stročnice pomagajo pri uravnavanju telesne teže, morali pa bi jih uživati tudi tisti, ki imajo težave s holesterolom, tlakom in sladkorjem. Brez njih si ni mogoče predstavljati niti zdrave prehrane vegetarijancev in veganov. Izbira je pestra, zato le posezite po fižolu, čičeriki, leči, soji, grahu …

5 navad, ki uničujejo vaše možganske celice
Vaši možgani so eden najpomembnejših organov v vašem telesu. Kot že dobro vemo, življenjske navade vplivajo na naše splošno zdravje. Na primer, če posameznik ne telovadi dovolj in preveč je, pridobiva odvečne kilograme. Če imamo preveč stresa v službi, se lahko pojavijo glavoboli. Obstaja pa tudi veliko škodljivih navad za naše možgane. Čerpav učinke le-teh redko začutimo takoj, se sčasoma pričnejo kazati.

Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan pojeste avokado?
Ljudje so se dolgo časa dobesedno bali maščob in redno šteli kalorije, ki jih zaužijejo. A danes je že dobro znano, da se zdravim maščobam ni treba izogibati. Še več. Naše telo jih nujno potrebuje. Zdrave maščobe pa vsebuje tudi avokado. Preverite, kaj se zgodi z našim telesom, če ga uživamo redno.

Edina bolezen srca in ožilja, katere pogostost v zadnjem času narašča
Srčno popuščanje ni ozdravljivo, vendar lahko napredovanje bolezni upočasnimo z zgodnjo diagnozo, uvedbo kar najboljše terapije in spremembo načina življenja ter tako še naprej počnemo stvari, ki so nam pri srcu.

Poznate pozitivne učinke kokosovega kisa?
Kokosov kis je pri nas manj poznan, v jugovzhodni Aziji in nekaterih regijah Indije pa ga uporabljajo že več stoletij. V primerjavi z jabolčnim kisom je kokosov ugodnejši za človeka, saj že v svoji naravni obliki vsebuje kulture, ki sprožajo proces fermentacije.

Razlogi, zakaj bi morali uživati bezeg
Bezeg je izjemno zdravilna rastlina, saj vsebuje veliko zdravilnih sestavin. V ljudskem zdravilstvu je najbolj cenjen za zdravljenje vnetij, vročine, pospešuje potenje in lajša dihalne težave.

Učinkovit način lajšanja simptomov zgage in refluksa
Tudi vas pogosto muči zgaga? Da bi si znali pomagati, morate najprej vedeti, kaj zgaga sploh je in kaj jo povzroča. Najpogosteje se pojavi, kadar se prenajedamo, ker jo med drugim povzročajo tudi nekatera živila, prevelik pritisk na želodec in ležanje takoj po obroku, pa se marsikdo s pekočim občutkom bori vse leto. Namreč, kadar pojemo preveč, zlasti nezdrave hrane, začne naš želodec izločati preveč kisline, ki prodre v požiralnik in draži njegovo občutljivo sluznico. Običajno to preprečuje loputa, ki pa se vse hitreje odpira, da bi lahko pogoltnili vse več hrane, ki si jo naložimo na krožnik, in škoda je kmalu narejena. Na srečo obstaja rešitev za simptome zgage in refluksa.