vitamin D in zdravje

Se še spomnite rožičev? Preverite, za kaj vse so dobri
Nekaj časa nazaj so rožiči veljali za hrano siromakov, saj so jih v preteklosti uporabljali kot nadomestek čokolade, kave in ostalih takrat predragih in luksuznih priboljškov. Zdaj so rožiči postali težje dostopni in se jih prodaja v specializiranih trgovinah. Za kaj vse pa so dobri?

Smo v Sloveniji nezadostno preskrbljeni z vitaminom D?
V maščobi topen D-vitamin je ključnega pomena za pravilen razvoj, rast in ohranjanje zdravja od rojstva do smrti. Eden najpomembnejših D-vitaminov je vitamin D3. Odgovoren je za vrsto funkcij v človeškem telesu, med drugim za ohranjanje zdravih kosti in pravilno delovanje imunskega sistema.

Res krompirja in mesa ne smemo jesti skupaj?
Moramo živila res ločevati? Res ne smemo uživati hkrati mesa in krompirja? Resnica je prav nasprotna, pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Meso in krompir je celo priporočljivo uživati skupaj. Namesto da pazimo na to, da hrano ločujemo, pa je bolje, da pazimo, da ne uživamo prevelikih porcij.

9 naravnih načinov za krepitev imunskega sistema
Zgodi se lahko, še preden trenete z očmi. Najprej se počutite dobro, nato pa vaš prijatelj ali sodelavec prične kašljati in kihati, kar naenkrat pa tudi sami obležite v postelji. A to se ne bi zgodilo, če bi imeli odporen in močan imunski sistem. Preverite, kako ga lahko okrepite na naraven način.

Vam primanjkuje vitamina D? Posledice so lahko resne
Premajhen vnos vitamina D lahko za kar trikrat poveča tveganje za prezgodnjo smrt, so razkrili strokovnjaki. Še posebej je pomanjkanje vitamina D lahko problematično za sladkorne bolnike.

Živila, ki pomagajo bolj kot drage kreme
Številne ženske ne premišljujejo veliko, ko globoko sežejo v denarnico, da bi si kupile kremo, ki 'pomljajuje', svetli kožo in ji daje lep sijaj. A ameriška lepotna strokovnjakinja Mandi Nyambi, biologinja in nutricistka, trdi, da lahko prihranite veliko denarja, če veste, kaj je dobro jesti za lepo in mladostno kožo.

Ljubljančanki se je kar naenkrat zlomilo šest vretenc
Imela je 45 let, ko so ji po naključju odkrili osteopenijo. To je predhodnica osteoporoze, ko je gostota kosti že manjša. Dobila je zdravila, ki so preprečevala nadaljnje izgubljanje kostne mase, a jih je nekega dne nehala jemati. To napako je ponovila celo dvakrat. Drugič se je končalo tako, da se ji je brez kakršnega koli padca ali dviganja težkega bremena zlomilo šest vretenc.

Kdo ima večje tveganje za nevarnega kožnega raka?
Uporabo solarijev so kanadski raziskovalci povezali z večjim tveganjem, da oseba prej dobi melanom. Ta je najnevarnejša oblika kožnega raka. Kot zapišejo na strani Onkološkega inštituta Ljubljana: “Maligni melanom predstavlja približno 5 odstotkov vseh kožnih rakov, odgovoren pa je za več kot 90 odstotkov vseh smrti zaradi kožnega raka.”

Kako zdrav je sir v resnici?
Je sir zdrav ali ne? Nekateri se mu pred poletjem izogibajo, da ne bi pridobili odvečnih kilogramov, drugi pravijo, da zakisa telo, da je preveč masten in da se mu je treba izogibati. A kaj je resnica in kaj je mit? Sir je zdrav, a z njim vseeno ne gre pretiravati, pravi dietetičarka Kelly Pritchett. Privoščimo si ga v zmernih količinah.

Pijete mleko? Polnomastnega ali posnetega?
''Zakaj se zaradi polnomastnega mleka ne boste zredili, zaradi posnetega pa,'' je v svoji kolumni zapisal dr. Michael Mosley. Kot pravi, so v njegovem otroštvu vsi pili polnomastno mleko in je bilo veliko manj težav z debelostjo kot danes, ko vsi pijejo posneto mleko. Navedel pa je kar nekaj razlogov, zakaj danes tudi sam pije polnomastno mleko.

Maščobe, ki morajo biti na vašem krožniku
Da vse maščobe niso slabe, vemo že dolgo. Trenutno je veliko govora o transmaščobah, ki jih najdemo v ocvrti hrani, čipsih, rogljičkih in piškotih in povzročajo srčno-žilne bolezni ter veljajo za ene najbolj nezdravih maščob. A hkrati obstajajo maščobe, ki so ključnega pomena za naše zdravje. Z njihovo pomočjo se v našem telesu absorbirajo v maščobi topni vitamini, prav tako nas lahko varujejo pred srčno-žilnimi boleznimi. Tu je nekaj zdravih maščobnih živil, ki jih morate vključiti na svoj jedilnik.

Prehrana nosečnice
Pozdravljeni! Kako se zdravo prehranjevati, kaj je zdrava hrana. Kaj med nosečnostjo lahko jemo in kaj ne. Pod srcem nosim prvega otroka, sem v sedmem mesecu nosečnosti.Kot vse bodoče mamice k...

Dnevna poraba kalorij
Lep pozdrav! Imam problem in močno upam da mi boste pri njem pomagali.Stara sem 18 let,velika 176 cm in tehtam 55 kg.Tukaj torej nastopi moja težava-namreč vem da imam kar nekaj kilogramov premalo.Na...

Veste, kako zdrav je avokado?
Avokado uvrščamo med sadeže. Med njimi pa je prav poseben. Zakaj? Medtem ko pri drugih prevladujejo ogljikovi hidrati, je avokado bogat predvsem z maščobami – a zdravim maščobami. Nikar se ga torej ne ustrašite ob teh besedah. Avokado bi moral biti del vaše prehrane.

Jajca: DA ali NE?
Jajca so izjemno zdravo beljakovinsko živilo, ki je po krivici prišlo na seznam problematičnih živil. Mnogi, ki imajo povišan holesterol, se jim izogibajo, saj eno jajce vsebuje približno 200 mg holesterola. Dietetičarka Marina Zakič pojasnjuje, zakaj v večini primerov holesterol v jajcih ni problematičen. Prav tako tudi, zakaj velja: 'Dve jajci na dan odženeta zdravnika stran'.

5 ukrepov, ki dokazano preprečujejo prehlad
Na ukrepe za preprečevanje prehlada običajno pomislimo, ko nas prične praskati po grlu ali ko dobimo izcedek iz nosu. Okoli 70 odstotkov vseh ljudi vsako leto zboli za prehladom, zaradi česar je prehlad nekaj zaradi česar najpogosteje obiščemo zdravnika. A dobro je vedeti, kako ukrepati ob prvih znakih prehlada. Tu je nekaj ukrepov, ki dokazano preprečujejo prehlad.

Kakšna naj bo prehrana šolarja?
Šolarji že dobro grejejo šolske klopi. A tako kot je pomembno, da se učijo novih stvari in se udeležujejo številnih aktivnosti, je pomembna tudi njihova prehrana, saj jim ta daje moč in energijo za opravljanje vseh aktivnosti. O tem, kakšna naj bi bila prehrana šolskih otrok, smo se pogovarjali z dietetičarko Marino Zakič.

Poznate zdravilne učinke morskih plodov?
Mediteranska prehrana, ki vključuje tudi uživanje rib, že dolgo velja kot najbolj zdrava. Brez rib, rakcev in školjk si marsikdo tudi ne zna predstavljati poletja. A kako zdravi so morski plodovi? Na to je odgovorila nutricistka.

Preverite, ali vas sončna krema dovolj ščiti
Če imate svetlo kožo in ste občutljivi na sonce, bi morali za zaščito pred ultravijoličnimi žarki uporabljati več kot le sončno kremo. Ta ščiti pred soncem, a le, če jo uporabljate pravilno. Ker je mnogo ljudi uporablja premalo in se tudi ne namažejo dovolj pogosto, pa bi bilo pametno uporabiti še kakšen drug način zaščite – pokrivalo, oblačila z dolgimi hlačami in rokavi, senco.

Kaj narediti po dnevu na plaži?
Upamo, da ste ta dan preživeli v senci in da ste bili zaščiteni z dovolj sončne kreme, poleg tega pa še s kakšnim pokrivalom in daljšimi rokavi. Ker so bili kljub temu vaša koža in lasje izpostavljeni ultravijoličnim žarkom, pa je, ko se spet vrnete med štiri stene, ki so vsaj trenutno vaš dom, prav, da nekaj več časa kot običajno posvetite negi.

To lahko poveča tveganje za raka dojk
Prenizka teža lahko poveča tveganje za raka dojk pri ženskah, ki še niso v menopavzi, je pokazala britanska študija. Ta bolezen je sicer najpogostejša med 50. in 69. letom, zaradi česar so takrat ženske tudi povabljene v program presejalne mamografije. Toda rak dojk se lahko pojavi tudi prej.

Maščoba okrog trebuha? Ali delate to napako?
Maščoba okrog trebuha še zdaleč ni samo estetska težava, čeprav morda na prvi pogled tako deluje. Lahko vpliva na krvni tlak, sladkor in holesterol ter v telesu spodbuja vnetne procese, ki lahko ravno tako vodijo v bolezni. Toda pojdimo sedaj h glavnemu vprašanju: zakaj se je ne morete znebiti?

''Počutim se, kot bi se spet rodil''. Poglejte ga danes
Komaj 19-letnemu Indijcu Amarju Samadu je tumor na čeljusti pričel rasti pred desetimi leti. Postal je že tako velik, da ni mogel govoriti, začel mu je prekrivati oko, ni mogel normalno jesti ... Sedaj so mu končno pomagali. “Počutim se, kot bi se spet rodil,” je povedal.

Preprosto zmanjšajte tveganje za raka
Dovolj visoke ravni vitamina D v krvi zmanjšajo tveganje za pojav raka debelega črevesa in danke, je pokazala mednarodna študija, ki jo je vodila ekipa z univerze Harvard. V njej je sodelovalo več kot 20 kliničnih centrov in zdravstvenih organizacij iz ZDA, Evrope in Azije.

Danes je vitka, srečna in uspešna
20-letna Abbie Woodward si je želela postati medicinska sestra. Toda tehtala je ravno 100 kilogramov in skrbelo jo je, da ji to ravno ne bo v pomoč pri njenem želenem poklicu. A takrat si ni mogla predstavljati, da ji bo s pravo motivacijo dejansko uspelo shujšati.

Prekomerno težkim primanjkuje tega vitamina!
Prekomerno težki, ki imajo veliko odvečne maščobe v predelu trebuha, naj bi imeli v telesu premalo vitamina D, je pokazala nizozemska študija. Najboljši vir tega vitamina je sicer sončna svetloba. S hrano pa ga dobimo, če uživamo mastne ribe in jajčne rumenjake.

Koliko jajc lahko pojemo?
Velikonočni prazniki so čas, ko se na jedilnikih mnogih gospodinjstev pojavi veliko več jajc in jedi iz jajc kot običajno. Zaradi hranilne sestave jajc se še posebej v tem obdobju večkrat zastavlja vprašanje, koliko jajc je še zdravo pojesti. Zagotovo jih bomo v tem času pojedli nekoliko več, kljub vsemu pa je dobro vedeti, koliko približno je priporočena mera.

Ta vitamin močno zmanjša tveganje za raka jeter
Vitamin D je vitamin, ki lahko zmanjša tveganje za raka za kar 20 odstotkov, je pokazala nova študija strokovnjakov iz Tokia. Ne le to, vitamin nas varuje tudi pred nevrološkimi boleznimi in boleznimi dihal, dobro poznan je še kot vitamin, ki krepi naše kosti in mišice.

Živilo, ki nam je na dosegu roke in zmanjšuje tveganje za srčni infarkt
Dve porciji jogurta na teden lahko zmanjšata tveganje za srčni infarkt za 30 odstotkov pri ljudeh z visokim krvnim pritiskom, je pokazala zadnja študija Univerze Boston.

To morate vedeti, če imate previsok krvni tlak ali sladkorno bolezen
Vitamin D pomaga preprečevati škodo, ki jo srcu povzročata sladkorna bolezen in previsok krvni tlak. Poleg tega pomaga celo popraviti škodo, ki sta jo ti dve bolezenski stanji srcu že povzročili, so ugotovili ameriški raziskovalci z univerze v Ohiu.