vitamin

Ta vitamin naj bi bil najboljša 'hrana za možgane'
Ob pravilni prehrani je pomembno jemanje vitaminov, ki pomagajo ohraniti zdravje možganov in preprečiti kognitivni upad.

To bi o sindromu policističnih jajčnikov morala vedeti vsaka ženska
Sindrom policističnih jajčnikov je ena najpogostejših bolezni, ki jo povzroča hormonsko neravnovesje, in prizadene vsako peto žensko.

Tradicionalne zimske jedi, pripravljene na bolj zdrav način
Vsi vemo, da je v zimskem času dobro uživati veliko fižola, kislega zelja in pese. Z roko v roki z omenjeno hrano gredo zelo dobro slanina, klobase in druga živila. So ta res najboljša izbira? Kako lahko tradicionalne obroke naredimo bolj zdrave?

Zimska depresija – mit ali resnica?
Zimska depresija je pogovorni izraz za sezonsko depresijo, ki se pojavi v zimskih mesecih, ko so dnevi krajši in je manj sončne svetlobe. Stanje se natančneje imenuje depresija s sezonskim vzorcem, znana pa je tudi kot sezonska afektivna motnja (SAD). Oseba, ki ima to motnjo, običajno doživlja ciklična depresivna obdobja, pri čemer se epizode pojavijo jeseni ali pozimi in izginejo v pomladnih ali poletnih mesecih.

Ste pogosto utrujeni? Morda se razlog skriva v pomanjkanju vitamina C
Vitamin C, znan tudi kot L-askorbinska kislina, je vodotopen vitamin, ki je bistven za številne funkcije telesa. Vitamina C človek ne more sintetizirati, kar pomeni, da ga moramo pridobivati iz virov hrane. Kakšni so torej znaki in simptomi pomanjkanja vitamina C?

Kako okrepiti pljuča?
Pljuča potrebujejo našo pozornost, da ostanejo zdrava.

To doleti vsako žensko po 45. letu starosti
Neznosno potenje, navali vročine, motnje spanja, nihanje razpoloženja in potrtost ... To je le nekaj najpogostejših simptomov, ki jih povezujemo z menopavzo. Ta se v povprečju prične med 45. in 55. letom starosti in traja od 4 do 7 let. A čeprav obdobje menopavze, ki se mu ne more izogniti nobena ženska, velja kot eno bolj neprijetnih, ni nujno, da je tako. Če razumete, kaj se dogaja v vašem telesu in k lajšanju simptomov pristopite pravilno, je to obdobje lahko priložnost, da (za)živite dobro, izpolnjeno in s strastjo.

5 razlogov, zakaj je dobro pogosto piti špinačni sok
Špinača je prava zakladnica kakovostnih hranil in vsebuje vitamine, minerale in antioksidante. Ne sme biti samo v solatah ali kot priloga, ampak jo uživajmo tudi na druge načine. Skrajni čas je, da poskusite tudi špinačni sok, ker prinaša številne zdravstvene koristi.

Skrite pasti antibiotikov
Konvencionalni antibiotiki so ključnega pomena za naše zdravje, ko se spopademo z bakterijsko okužbo, in so rešili že na milijone življenj. A na žalost se jih predpisuje prepogosto, zato postajajo bakterije vse bolj odporne nanje, to pa predstavlja zelo resen globalni zdravstveni izziv.

5 pametnih in dobrih navad za zdrava in močna pljuča
Pljuča potrebujejo našo skrb in pozornost, da ostanejo zdrava. Z nekaterimi navadami jim lahko močno škodujemo, z drugimi pa jim lahko pomagamo, da delujejo dobro in ostanejo v najboljši kondiciji.

10 živil, ki spodbujajo prebavo in metabolizem
Prebavne težave povzročajo krče, slabost, pline in bolečine v trebuhu. Zaprtje je danes ena najpogostejših bolezni v zahodnih industrializiranih državah.

Svetovni dan vida: poskrbite za svoje oči še danes
Ob svetovnem dnevu vida so napovedi strokovnjakov glede okvar vida v prihodnosti precej črne, a za zdravje oči in dober vid lahko veliko naredite sami.

Zakaj moramo uživati vitamine?
13 vitaminov naj bi bilo po mnenju strokovnjakov absolutno potrebnih za naše zdravje. Mednje spadajo vitamini A,C, D, E, K in skupina vitaminov B, ki jo tvorijo tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kislina, biotin, B6, B12 in folati. Kje najdete te vitamine in zakaj so tako pomembni?

Hrana, ki jo je dobro jesti v 20, 30, 40 letih ...
V najstniških letih potrebujemo več kalcija, da si izgradimo močne kosti, v 30 letih več energije, ker imamo številne obveznosti z družino in službo, v 40 se presnova upočasni in moramo znova prilagoditi prehrano. Preverite, kaj je dobro jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Pomanjkanje tega vitamina lahko povzroči težave s srcem
Glede na najnovejšo študijo, objavljeno v reviji Nutrients, lahko pomanjkanje vitamina B12 povzroči povišan holesterol in povišane trigliceride, navsezadnje pa tudi težave s srcem.

Trpotčev čaj je odličen za krepitev pljuč
Še pomnite, kako smo si včasih, ko smo bili mlajši in smo se na igrišču igrali ter med igro pridobili kakšno odrgnino na kolenu, potem na rano dajali zeleno listje, ki je pomagalo ublažiti in omiliti bolečino? No, ti zeleni listi so bili pravzaprav trpotčevi. Za kaj vse je dober, pa preberite v naslednjih vrsticah.

Kaj se zgodi, ko nehamo uživati rdeče meso?
Nekateri se za opustitev mesa odločajo z etičnega vidika, drugi z okoljskega. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pravijo, da uradna medicina stoji za stališčem, da zdrava in uravnotežena prehrana vključuje vsa živila v priporočenih in optimalnih količinah. A pri tem dodajajo, da je lahko tudi prepogosto uživanje mesa in zlasti mesnih izdelkov v večjih količinah zdravju škodljivo.

Samo vitamin C v boju proti virusom ne bo dovolj
O imunskem sistemu se večinoma pogovarjamo jeseni, ko se na pohod odpravijo virusi in tipična prehoda obolenja. Takrat se namreč najbolj jasno vidi, če je v dovolj dobri kondiciji, da se lahko zoperstavi virusom in gripi. Pri tem mu lahko do določene mere pomagamo tudi sami – s premišljenimi odločitvami in zdravim življenjskim slogom!

Razlogov, zakaj uživati korenje, je veliko
Številne generacije so svojim otrokom priporočale, naj za boljši vid jedo korenje. Je to res? Kakšne so resnične koristi korenja in kaj vse vsebuje, si lahko preberite v spodnjih vrsticah.

Ali je konzervirana tuna zdrava?
Ali je tuna v konzervi zdrava? Kratek odgovor je da, absolutno!

10 mitov o naši koži: od dragih krem do nevarnih neresnic
Radi kupujemo drage kreme proti staranju, uporabljamo antibakterijska mila, intenzivno nanašamo pilinge ... in ko je koža poškodovana ali pa se celo že pojavijo kožne bolezni, zlahka in celo zelo radi nasedemo mitom, ki obljubljajo 'hitro' in 'takojšnje' celjenje in zdravljenje.

7 zdravih navad, s katerimi se lahko pripravite na jesen
Bolj ko se letos približujemo jeseni, močnejše so lahko skrbi glede imunske podpore pri večini od nas.

Lahko hrana pomaga pri lajšanju tesnobe?
Vsak od nas se kdaj pa kdaj počuti tesnobno, zaradi česar smo lahko zaskrbljeni, napeti ali čutimo strah in neprijetno tiščanje v prsih. Vendar obstaja več strategij, ki jih lahko uporabimo za boljše počutje, med drugim si lahko pomagamo tudi s tem, da izboljšamo svojo prehrano.

Razlogi, zakaj bi poleti morali uživati koruzo
Koruza je dragocena sezonska hrana, ki vas ne bo obremenjevala s presežki kalorij, oskrbela pa vas bo z ogljikovimi hidrati, hitro razpoložljivo energijo in vitamini!

Sočno sadje in zelenjava, ki vas bosta odžejala v teh vročih dneh
Uživanje sadja in zelenjave je priporočljivo v vseh letnih časih, toliko bolj pa tovrstno hrano obožujemo, ko naraščajo temperature. Sadje in zelenjava sta navadno bogata z vodo, okusna in celo zdrava!

To so po mnenju nutricionistov zdravstvene koristi grenivke
Bele, rumene, rožnate ali rdeče grenivke imajo številne zdravstvene koristi, zaradi katerih niso povsem podobne drugemu sadju.

Lahko s prehrano in z zdravimi navadami pomagamo okrepiti kri?
Poglejmo si nekaj dejstev o krvi, ki jih morda še ne poznate in seveda, kako lahko izboljšamo svojo kri.

Za kaj vse je dober avokado?
Avokada je v naši prehrani vse bolj priljubljen, saj ni skrivnost, da ima mnogo koristnih snovi, ki blagodejno delujejo na naše zdravje. Več o njegovih prednostih si lahko preberete v nadaljevanju.

Kaj se zgodi, če prenehate uživati zdrave žitarice?
Polnozrnate žitarice vsebujejo ključna hranila, ki prispevajo k sitosti in imajo številne koristi za zdravje, izogibanje le tem pa lahko vodi do ne tako zelo prijetnih posledic.

Če ne pretiravamo, ima številne koristi za naše telo
Rastline niso edine, ki absorbirajo in presnavljajo sončno svetlobo. Podobno počnemo tudi vsi sesalci. Toda razmerje med (zdravo!) izpostavljenostjo soncu in zdravjem ni tako enostavno. Po eni strani sonce spodbuja proizvodnjo koristnih vitaminov D, po drugi strani pa določenim posameznikom povzroča veliko tegob, od katerih je najnevarnejša seveda kožni rak.