vitamina

Mažemo in umivamo se z nafto, zobe pa si peremo s pesticidi
Strokovnjaki so ugotovili, da povprečna ženska z vsakodnevno nego telesa v svoje telo letno vnese več kot dva kilograma škodljivih kemikalij.

Lažje je pojesti, kakor prebaviti
Prebava temelji na absorbciji in izgorevanju energijskih sestavin hrane. Tako kot se kaša kuha v loncu, se mešajo in prebavljajo hrana in tekočine v trebuhu. Ko se hranila in tekočine prebavijo, se iz hrane absorbirajo uporabne snovi, vlaknine, neprebavljivi ostanki pa se izločijo z blatom in urinom.

Lahko imate novo gripo, pa sploh ne veste!
Na tisoče otrok ima lahko novo gripo, ne da bi sploh vedeli. Do teh ugotovitev so prišli strokovnjaki v Londonu, kjer je tretjina otrok imela virus, vendar je bil manj kot en dejansko bolan.

Zdravi, vitalni in spolno aktivni pri 100-tih letih
Okinava je dolgo časa burila duhove ameriških in japonskih znanstvenikov. To južno japonsko otočje se namreč ponaša z najvišjim številom starostnikov preko 100 let. Vsi ti ljudje so ne glede na svojo starost izredno vitalni in aktivni.

Naravna sredstva za zbijanje temperature
Temperature pod 38C ni smiselno zbijati, saj je nekoliko povišana temperatura za organizem ob okužbi koristna. Če pa se vročina še poviša lahko za zbijanje temperature, seveda po posvetovanju z zdravnikom, uporabite tudi naravne pripravke.

S kivijem nad črevesnega raka in bolezni dihal
Kivi, ki je bogat vir vitaminov, mineralov in vlaknin, ima številne zdravilne učinke. Pomaga pri premagovanju gripe in prehlada, lajša simptome dihalnih obolenj in je koristen celo pri preprečevanju raka.

Ko bolijo gibala
Bolečine v kosteh, mišicah in sklepih so lahko posledice poškodb (izvin, izpah, nategnitev mišice), degenerativnih sprememb (artritis, revma), spremljajo pa jih tudi gripozna obolenja.

Magična moč kislega zelja
Pozitivne učinke kislega zelja je poznal že znameniti župnik Sebastian Kneipp. Označil ga je kot "krtačo za želodec in črevesje", ki krepi živce in pomaga pri tvorbi krvi.

VIDEO: Z domačimi zdravili nad prehlad
Že smo zakorakali v obdobje prehladov in gripe. Kot za vse stvari, lahko tudi za svojo večjo odpornost največ naredimo sami.

Mandarine preženejo prehlad
Pet mandarin na dan vam zagotovo prežene prehlad, saj vsebujejo veliko vitamina C. Ker imajo nizek glikemični indeks so kljub veliki količini sladkorjev primerna tudi za sladkorne bolnike.

Kako pripraviti zeljnico za krepitev imunskega sistema?
Zelje je že v rimskem cesarstvu in stari Grčiji veljalo za zdravilo. Pri arheološkem izkopavanju starorimskih skladišč za hrano so odkrili številne škatle in sode, ki brez dvoma kažejo na veliko proizvodnjo kisanega zelja.

10 zvezdniških zdravljenj, ki ne delujejo
200 zdravnikov je napisalo seznam najbolj škodljivih zvezdniških terapij. Prav na vrhu se je znašla Gwyneth Paltrow s svojo Cupping terapijo.

Kako pripraviti zdravo martinovo pojedino?
Martinovo je praznik, ko zadiši po zimskih jedeh. Iz pečice se vali vonj po pečeni gosi ali raci, iz loncev diši rdeče dušeno zelje, ob vsem tem pa seveda ne smejo manjkati mlinci in kozarček “rujnega".

Z gorčico nad novo gripo!
Ne moremo vam postreči z zdravilom, ki vas bo obvarovalo pred gripo, v hladilniku in v shrambi pa imamo pravo omarico za prvo pomoč. Z naštetimi jedmi lahko pošteno omilite znake gripe ali skrajšate njeno trajanje.

MANDARINA
Mandarine, ki izvirajo iz azijskih držav, so priljubljen sadež v jesenskih in zimskih dneh. Imajo svetlo oranžno, včasih tudi rumenkasto lupino, ki se zlahka olupi, krhlji pa so sladki in bogati z vitamini ter minerali.

Buča na bučo pogača
Bliža se noč čarovnic, ko bomo z bučami, izrezljanimi tako ali drugače, odganjali zle duhove. No, na ta dan pa si lahko privoščite tudi kakšno zdravo jed iz buč.

KAKI
Jeseni se na policah v trgovinah znajde tudi kaki, ki je izjemno zdrav in hranljiv sadež. Nekoč je veljal celo za sadež bogov. Cenili so ga predvsem na vzhodu Azije.

7 mitov o prehranjevanju
Miti o prehrani so po navadi opravičila za razvade. Razkrili vam bomo sedem najpopularnejših mitov, ki ne držijo.

Še pred zimo si privoščite kaki
Kaki je namreč hrana bogov, ki vsebuje izjemno veliko zdravilnih snovi. Pomaga pri razstrupljanju telesa, povečuje odpornost in pospešuje prebavo. Zelo priljubljen pa je tudi v kulinariki.

Osteoporoza – tiha in zahrbtna bolezen
Osteoporoza je bolezen, ki prizadene predvsem ženske po menopavzi. Zato je dobro, da za svoje kosti poskrbimo že v mlajših letih. Razlog za skrb je tudi dejstvo, da osteoporoza ne povzroča nobenih težav, preden se zlomi prva kost, razlaga endokrinolog dr. Tomaž Kocjan. Prav zato jo imenujejo tudi tiha bolezen.

Kostanj
Kostanj so poznali že Stari Grki. Tudi v Sloveniji je imel v prehrani nekoč pomembno vlogo, a je danes bolj znan kot 'jesenska poslastica'. Ima bogato hranilno vrednost, vsebuje veliko škroba, manj znan pa je podatek, da se kostanjevo listje v zdravilstvu uporablja tudi za zdravljenje dihalnih in želodčnih bolezni.

7 živil za povečanje odpornosti
V času prehladnih obolenj je dobro, da poskrbite za svoje telo in namesto hamburgerjev, čipsa, čokolade in drugih nezdravih prigrizkov, uživate zdravo hrano, ki vsebuje dovolj vitaminov in mineralov, da zaščitite telo pred virusi in bakterijami. Preverite, s katero hrano si lahko povečate odpornost.

Vam izpadajo lasje? Preverite, zakaj in kako to preprečiti!
Izpadanje las ni vedno znak resnega bolezenskega stanja. Lahko je posledica neprimerne nege ali prehrane, stresa, hormonskega neravnovesja ali pomanjkanja železa. V tem primeru se lahko z izpadanjem las spoprimete tudi sami.

Hrana za zdrave oči in boljši vid
Imate pogosto utrujene in razdražljive oči? Lahko si pomagate z uživanjem živil za zdrave oči ali pa poskusite z zeliščnimi pripravki in masažo. Preverite, katera živila so najboljša za oster vid.

Privoščite si čiščenje z lubenico!
Če ste ljubitelj lubenic, potem zadnje poletne dni izkoristite za očiščevalno kuro. Lahko pa si privoščite tudi hitro dieto.

Šok: Organska hrana ni bolj zdrava od ostale!
Organsko pridelana živila niso nič bolj hranljiva od običajno pridelanih, je pokazala zadnja raziskava britanske agencije za standardizacijo hrane.

Kako do brezhibne kože?
Če želite imeti popolno kožo, lahko to dosežete z uživanjem določene vrste hrane, ki koži vrača sijaj in lep videz. Najbolj jo hranijo korenje, oreščki in tudi temna čokolada. Preverite, katero hrano morate uživati, če želite imeti lepo kožo ...

Pet mitov o izpadanju las
Izpadanje las ni samo težava moških, ampak se z njo ukvarja tudi vse več žensk. A pri njih gre za bolj počasen in prikrit proces.

GROZDJE
Grozdje je zelo učinkovit čistilec organizma, zato deluje dobrodejno na celo telo, pomaga pa tudi pri hujšanju. Je izredno dobra hrana za živce, možgane, zobovje in kosti.

Dojenčkova bio zelenjavna kašica
Prvi tedni navajanja na hrano so čas, ko otroka spodbujamo, da poskusi nove okuse. Poleg zelenjave ta recept vsebuje tudi nekaj kapljic okusnega ekološko pridelanega olivnega olja.