vitaminov

Najslabše prehranjevalne navade za vaš metabolizem
Če kdaj, bi si morali ob koncu leta zazreti v svoje (prehranjevalne) navade in jih morda začeti z novim letom spreminjati.

Vse, kar morate vedeti o razstrupljanju
Razstrupljevalne diete res delujejo? So dobre za naš organizem? Kaj sploh je razstrupljanje? Kako, če že, se sploh lotevati razstrupljanja? V tem članku predstavljamo vse, kar morate vedeti o razstrupljanju.

Bele obloge na jeziku nakazujejo na to
Imate že dolgo časa bele obloge ali pa so se vam te pojavile z danes na jutri? Kaj lahko tovrstne obloge nakazujejo in kdaj nas mora skrbeti? Načeloma (skoraj) nikoli, saj so obloge dokaj pogoste, a to ne pomeni, da ne nakazujejo tega, kar se dogaja v našem telesu.

Že ena porcija tega sadeža bi lahko zmanjšala slab holesterol
Ste vedeli, da avokadu pravijo tudi aligatorjeva hruška ali masleno sadje? Je vrsta jagodičevja, ki raste v toplih podnebjih. Toda kako nam lahko pomaga pri zmanjševanju slabega holesterola?

S staranjem se povečuje tudi potreba po vitaminih
S staranjem se absorpcija določenih vitaminov in mineralov spremeni, posledično pa tudi potreba po njih. Vnos katerih vitaminov je treba s starostjo povečati in zakaj so pomembni?

Kako učinkovito obvladovati moderno 'bolezen' današnjega časa?
Zahteve po vedno boljših delovnih rezultatih, usklajevanje poslovnega in zasebnega življenja, stremljenje k pogosto previsoko zastavljenim ciljem, navsezadnje tudi jutranje prometne konice, ko bijemo borbo s časom – to so tipične vsakodnevne stresne situacije sodobnega človeka, ki na dolgi rok lahko predstavljajo velik izziv za naše zdravje. Da se lahko učinkovito spopademo s stresom, je treba v prvi vrsti razumeti, kako vpliva na naše telo, zato vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj zanimivih dejstev in ponujamo nabor ukrepov za obvladovanje te moderne bolezni' današnjega časa.

5 razlogov, zakaj je juha idealen zaveznik za zdravje in hujšanje
Juha je lahko dodatek, lahko pa jo štejemo tudi kot glavni obrok, seveda je odvisno od tega, kakšna je in kako jo pripravimo. Študije v preteklosti so pokazale, da imajo ljudje, ki redno uživajo in se prehranjujejo z juhami, manj možnosti, da bi se zredili ali pa na sploh bili obilni, v primerjavi s tistimi, ki juhe nikdar ne uživajo.

Ostanite zdravi to zimo s temi vitalnimi vitamini
Tisto, kar pozimi vnesete v svoje telo, je lahko prav tako pomembno kot tisto, kar vanj nanesete. Hranila pomagajo telesu normalno delovati in ga ščitijo pred različnimi virusi in bakterijami. Še posebej pomembno je, da se osredotočimo na vitamine.

Ste vedeli, da se lahko preležaninam izognete?
Nepremičnost, nesposobnost zaznavanja bolečine ali pritiska na kožo, slabo prehranjevanje, zmanjšan vnos tekočine in dehidracija telesa, nezmožnost nadzorovanja izločanja blata in vode so najpogostejši dejavniki tveganja za nastanek preležanin. Prepoznajte simptome preležanin.

To prehransko dopolnilo lahko izboljša vaše počutje
Janez Rakovec je mlad podjetnik, ki se navdušuje nad trajnostnim in ekološkim kmetovanjem. V oddaji Štartaj, Slovenija: na podeželju predstavlja svojo linijo izdelkov EKO JANEZ. Gre za prehranska dopolnila iz modro-zelene alge, blagega okusa, ki blagodejno vplivajo na človeško počutje.

Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste oreščke?
Kdaj ste nazadnje uživali oreščke? Če je bilo dolgo časa nazaj, razmislite in preberite, zakaj bi jih morali vplesti v svojo prehrano!

Kakšna bi morala biti prehrana pri ulceroznem kolitisu?
Ulcerozni kolitis spada v skupino vnetnih črevesnih bolezni.

Nepogrešljivi živili za krepitev imunskega sistema
Vkorakali smo v hladnejši del leta, v katerem se seveda vsi trudimo ohranjati svoje zdravje na optimalni ravni, pri čemer bi v prvi vrsti moral gledati in paziti na prehrano. Kako in s katerimi živili lahko okrepimo svoj imunski sistem?

Veste, kaj vse je v zrezku?
Je zrezek zdrav ali bi ga morali izpustiti? Preberite o pozitivnih in negativnih učinkih uživanja.

Živilo, ki ga preprosto morate uživati v tem času
Kislo zelje je tradicionalna fermentirana jed, ki je znana po svojem edinstvenem okusu in številnih zdravilnih lastnostih.

Je ta pripravek res naravno zdravilo proti prehladu in gripi?
Rumena ali rdeča čebula vsebujeta blagodejne spojine, kot je kvercetin. Toda ali je njihov učinek res večji, če namesto sveže čebule uživamo čebulno vodo?

Je lahko to znak sladkorne bolezni?
Portal index.hr piše o tem, kako lahko glede na jezik, ugotovimo, kaj se dogaja z našim telesom. V nadaljevanju si lahko preberete pet stvari, ki jih lahko naš jezik razkriva o našem zdravju.

Prehrana pri povišanem holesterolu – na kaj paziti, čemu se izogibati?
Povišan holesterol je ena od najpogostejših težav v sodobni družbi, ki lahko vodi do srčnih bolezni, ateroskleroze in drugih resnih zdravstvenih težav. Vendar pa lahko z uravnoteženo prehrano in spremembo življenjskega sloga zmanjšamo tveganje za bolezni.

Če ste zdravi, je lahko brezglutenska dieta za vas škodljiva
Danes imajo ljudje z alergijo, intoleranco na hrano in podobnimi zadevami mnogo več rešitev in ponujenih izbir, kot so jih imele generacije pred nami. A na žalost je prišlo tudi veliko 'modnih trendov', kjer v želji po vitki postavi, doseganju takšnih in drugačnih idealov iščemo rešitve tam, kjer jih morda za nas ni.

'Samo eno živilo ne more okrepiti imunskega sistema'
V teh dneh veliko poslušamo o tem, kako pomembno je okrepiti svoj imunski sistem, da bomo lažje kljubovali virusom in bakterijam, ki so s hladnejšimi dnevi začeli intenzivneje razsajati med nami. Še prej se je pametno podučiti o tem, kako imunski sistem sploh deluje in na kakšen način lahko vplivamo na njegovo delovanje, zato smo na pogovor povabili prehransko terapevtko Simono Fabjan, ki nam je pojasnila vlogo prehrane pri delovanju imunskega sistema ter podala nekaj praktičnih nasvetov za boljše splošno zdravje.

Katere vitamine poznamo in zakaj so pomembni?
Vitamini so esencialne snovi, ki igrajo ključno vlogo v različnih procesih v telesu, predvsem kot kofaktorji pri encimskih reakcijah. Ti vitamini podpirajo številne funkcije, kot so obnova kože, pravilno delovanje živčnega sistema, možganov, imunskega sistema ter zaščita celic pred prostimi radikali.

Je to najslabša hrana za črevesje?
Hrana, ki jo jemo, lahko bodisi pozitivno ali negativno vpliva na naše zdravje. Predvsem na našo prebavo, ki se začne v ustih, konča pa v črevesju. Gastroenterologi pojasnjujejo, da obstajajo nekatera živila, ki bi se jim morali izogibati za zdravje našega črevesja in prebave kot celote.

Kaj se zgodi, če vsak dan jeste jajca?
Tri jajca na dan odženejo zdravnika stran. Jajca si na našem jedilniku zaslužijo posebno mesto, saj so ne le okusna, ampak imajo tudi bogato hranilno vrednost. Ljudje se jajcem pogosto izogibajo, še posebej rumenjakom, saj verjamejo, da se bodo zredili ali imeli povišan holesterol. A resnica je drugačna.

Živila, ki jih preprosto morate uživati v jesenskem času
Za veliko ljudi jesen pomeni sezono obilnih jedi 'na žlico'. Na voljo imamo izvrstne enolončnice in druge jedi, ki vsebujejo predvsem bučo, sladki krompir, korenček in ostalo. Poglejmo si, katera živila ne smejo manjkati na našem krožniku v tem letnem času.

5 razlogov, zakaj bi morali mandarine jesti vsak dan
Bogate so z vitaminom C, varujejo naš imunski sistem v hladni sezoni, pomagajo nam ohranjati vitko linijo in so tudi zelo okusne. Preberite, za kaj vse so še mandarine odlične in zakaj bi jih morali dodati v svoj jedilnik.

Kaj se zgodi, če ne uživamo dovolj sadja?
Sadje je ključen element zdrave prehrane, saj vsebuje bogato paleto hranil, vitaminov, mineralov in vlaknin, ki so nujni za pravilno delovanje telesa.

Vpliv prehrane na sladkorno bolezen in nadzor krvnega sladkorja
Sladkorna bolezen, znana tudi kot diabetes, je kronična bolezen, ki vpliva na način, kako telo obdeluje glukozo (sladkor). Ena izmed ključnih komponent uspešnega upravljanja sladkorne bolezni je pravilna prehrana.

7 stvari, ki jih morate vedeti o matchi
Matcha v zadnjem času dobiva vedno več pozornosti. Poglejmo si, zakaj.

Kaj sploh so aditivi, zloglasni E-ji v živilih?
Aditivi predstavljajo snovi ali mešanice snovi, ki niso samostojna živila, ampak se dodajajo živilom med predelavo, transportom ali hrambo, da bi izboljšali njihovo varnost in kakovost.

Zakaj se poleti prehladimo?
Zagotovo ste se že vprašali, zakaj se poleti kljub visokim temperaturam lahko prehladimo. Poletje je čas, ko se večina ljudi veseli sončnih dni, toplega vremena in dopustov. Vroče temperature in topli sončni žarki. Prehlad pa vendarle ni omejen samo za hladnejše mesece. Poglejmo, zakaj do njega pride tudi poleti. Razlogi so zelo preprosti.