Vizita.si

vode

Koža 16. 06. 2020 07.30

3 postopki, s katerimi hitro izboljšamo videz kože

Ste opazili, da je vaša koža na obrazu vse bolj ohlapna, utrujena in poškodovana od sonca? Se spopadate s posledicami aken, imate izrazite kapilare na koži ali druge nepravilnosti? Tu so trije postopki, s katerimi lahko znova pridobite sijočo, čvrsto, gladko in navlaženo kožo.

Prehrana 14. 06. 2020 16.15

8 živil, ki vam bodo pomagala proti zaprtju

Vsi smo že kdaj doživeli neprijetne simptome zaprtja, na primer napihnjenost in bolečino in vemo, kako to lahko poslabša našo kakovost življenja. Zaprtje je običajno občasen pojav, če pa postane trajen pojav v našem življenju, pa lahko s seboj prinese tudi določene zaplete, kot so hemoroidi.

Bolezni 12. 06. 2020 10.30

Tako lahko naravno uničite bakterijo, ki povzroča zgago in napihnjenost

Helicobacter pylori je bakterija, ki jo lahko dobimo s hrano ali vodo in povzroča resne zdravstvene težave, vključno z gastritisom (vnetjem želodčne sluznice), razjedo želodca in rakom. A eden prvih znakov okužbe z bakterijo so težave z zgago in napihnjenostjo. Preverite, kako uničiti bakterijo, ki razjeda želodčno sluznico.

Prehrana 12. 06. 2020 10.30

9 živil, ki vsebujejo več kalija kot banane

Že samo ena banana zadovolji 10 odstotkov celotne dnevne potrebe po vnosu kalija v telo. Da bi zadovoljili svoje dnevne potrebe po vnosu tega minerala, ki je precej pomemben za preprečevanje srčne in možganske kapi ter kardiovaskularnih bolezni, pa strokovnjaki odkrivajo, katera živila še vsebujejo kalij.

Prehrana 12. 06. 2020 08.15

Živila, ki vam bodo pomagala shujšati

Obstajajo živila, ki so še posebej zdrava in bi jih moral na svoj jedilnik uvrstiti prav vsak. Nekatera med njimi pa so se izkazala tudi kot učinkovito orožje proti odvečnim kilogramom.

Bolezni 09. 06. 2020 07.30

Gre za srčni infarkt ali le za bolečino v mišicah?

Pri bolečinah v prsih mnogi najprej pomislijo na to, da bi lahko šlo za srčni infarkt, stanje, kjer del srčne mišice ne prejema več dovolj krvi. A vzrokov za bolečine v prsih je v resnici veliko. Kako torej vemo, ali gre le za bolečine v mišicah, mišični krč ali za kaj bolj resnega? Dobro je, da vemo, kaj vse lahko povzroča bolečine v prsnem košu, da znamo bolečino bolje oceniti.

Bolezni 09. 06. 2020 07.30

Tretjina ljudi se ne zaveda, da se spopada s tem tihim ubijalcem

Kar tretjina ljudi s previsokim krvnim tlakom se ne zaveda, da se spopada z njim. A vztrajno povišan krvni pritisk lahko povzroči okvare arterij in srca. Nezdravljen zvišan krvni pritisk je najpogostejši vzrok kapi. V razvitih državah se vsaj petina ljudi spopada z zvišanim krvnim tlakom, ki ga imenujemo tudi arterijska hipertenzija.

Prehrana 05. 06. 2020 07.59

Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano?

Je zelenjavo res v vsakem primeru bolj zdravo pojesti surovo? Včasih da, včasih pa dobimo celo več prednosti, če jo toplotno obdelamo, odgovori prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Nikakor torej ni treba jesti le surove hrane. Še posebej v hladnejšem delu leta še kako prija kaj skuhanega.

Zdravje 05. 06. 2020 07.59

Si želite raven trebuh? Potem upoštevajte naslednje nasvete!

Za raven trebuh ni treba vsak dan izvajati trebušnjakov. S pomočjo pravilne prehrane in nekaj manjših sprememb v vaših vsakdanjih navadah lahko veliko storite za svoje zdravje, ravno tako tudi za videz.

Zdravje 05. 06. 2020 07.57

Prava nevarnost kuhanja v alufoliji

Večina nas pri kuhanju ali pečenju vsaj kdaj uporablja alufolijo, a pri tem bi morali biti bolj previdni. Raziskave kažejo, da je uporaba alufolije na visokih temperaturah lahko nevarna, saj se ob tem izluži več aluminija v našo hrano. Še posebej, če alufolijo uporabljamo za pečenje ali segrevanje začinjene ali kisle hrane. Povečan nivo aluminija v telesu je povezan z osteoporozo in Alzheimerjevo boleznijo.

Okužbe in zastrupitve 03. 06. 2020 07.42

Vnetje mehurja? To morate vedeti

Okužba sečil mnogo pogosteje prizadene ženske kot moške. Okužba sečnice in mehurja se pri večini zdravih žensk v rodni dobi sicer pozdravi brez posledic, razlaga nefrologinja prof. dr. Jelka Lindič, dr. med. Je pa nevarno, če se razširi na ledvice. Veliko lahko naredimo tudi, da okužbo sečil preprečimo.

Zdravje 29. 05. 2020 10.30

Mislite, da je bolj zdravo, a ni

Tako se prehranjujete v dobri veri, da delate nekaj dobrega zase. A v resnici vaša izbira morda sploh ni zdrava. Kaj so zmote o zdravi prehrani, smo se pogovarjali s prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš.

Prehrana 29. 05. 2020 08.45

Zmanjša možnost za razvoj raka na črevesju, pomaga pri hujašanju in preprečuje težave s srcem

Kivi je znan kot sadež večne mladosti in zdravja, saj vsebuje ogromno vitaminov, mineralov in preostalih snovi, ki blagodejno učinkujejo na človeški organizem. Med njimi najbolj izstopajo vitamin C, kalij in folna kislina.

Bolezni 26. 05. 2020 09.45

Kako prepoznamo srčno popuščanje?

V Slovenji imamo okoli 30 tisoč bolnikov s srčnim popuščanjem, medtem ko nekateri niti ne vedo, da njihovo srce ne deluje tako, kot bi moralo, in slabše počutje pripišejo drugim stvarem.

Bolezni 26. 05. 2020 08.15

Kaj je nalezljiva bolezen leptospiroza, katere porast opažamo tudi pri nas?

Leptospiroza je zoonoza, nalezljiva bolezen, razširjena po vsem svetu. Pojavlja se kot febrilno obolenje, povzroča lahko težke pljučnice in nevrološke motnje ter okvare jeter in ledvic. Običajno se kaže kot kratkotrajna bolezen, s povišano telesno temperaturo, bolj redko pa kot Weilova bolezen, ko pride do težje poškodbe jeter, ledvic in drugih organov. V določenih primerih torej leptospiroza lahko privede do smrtnega izida.

Razstrupljanje 21. 05. 2020 10.00

Zakisanost telesa lahko privede do različnih bolezenskih težav

Kadar imamo porušeno kislinsko bazično ravnovesje v telesu, lahko nastopi zakisanost ali acidoza telesa. Ta lahko privede do različnih zdravstvenih težav. Zato je pomembno prepoznati znake zakisanosti ter svoje telo razstrupiti različnih toksinov, ki so se skozi določeno obdobje nabrali v našem telesu.

Prehrana 21. 05. 2020 10.00

Poznate pozitivne učinke kokosovega kisa?

Kokosov kis je pri nas manj poznan, v jugovzhodni Aziji in nekaterih regijah Indije pa ga uporabljajo že več stoletij. V primerjavi z jabolčnim kisom je kokosov ugodnejši za človeka, saj že v svoji naravni obliki vsebuje kulture, ki sprožajo proces fermentacije.

Zdravje 21. 05. 2020 10.00

Razlogi, zakaj bi morali uživati bezeg

Bezeg je izjemno zdravilna rastlina, saj vsebuje veliko zdravilnih sestavin. V ljudskem zdravilstvu je najbolj cenjen za zdravljenje vnetij, vročine, pospešuje potenje in lajša dihalne težave.

Zdravje 21. 05. 2020 10.00

Zakaj bi morali uživati čemaž?

Čemaž ima zelo podobne zdravilne lastnosti kot česen, le da je še bolj zdrav. Veliko ga uporabljajo v ljudski medicini, saj zelo dobro učinkuje na delovanje žlez in krvnega obtoka. Znan pa je tudi kot čistilec prebavnih in dihalnih poti. Blagodejno vpliva na kožo in pospešuje celjenje ran.

Bolezni 21. 05. 2020 10.00

Kako zdravimo ledvične kamne?

Normalno ima človek dve ledvici, vsaka pa ima sečevod, po katerem odteka seč iz osrednjega zbiralnega predela ledvic v sečni mehur. Osnovna funkcija ledvic je prečiščevanje odpadnih presnovkov, odvečne količine natrija in vode iz krvi ter njihovo odstranjevanje iz telesa. Kako pa se spopasti s stanjem, ko v ledvicah nastanejo kamni?

Prehrana 21. 05. 2020 08.00

Kdo so fleksitarijanci?

Beseda fleksitarijanstvo je pravzaprav izpeljanka iz dveh besed – fleksibilnost in vegetarijanstvo. Torej gre za princip prehranjevanja, pri katerem se posameznik večino časa drži vegetarijanskih pravil, občasno pa poseže po mesni dobroti, kot so ribe in pršut.

Zdravje 21. 05. 2020 08.00

V naravo po zelišča, s katerimi boste kasneje krepili imunski sistem

Lepi in sončni dnevi so nas zvabili v naravo. Da bi združili prijetno s koristnim, lahko že sedaj nabiramo različna zelišča, s katerimi si bomo pozimi krepili naš imunski sistem

Prehrana 19. 05. 2020 09.00

Čistijo telo, izboljšujejo prebavo, odpravljajo stres

Šparglji so ena od prvih vrst spomladanske zelenjave, ki vam po dolgi in mrzli zimi povrne minerale in vitamine, ki jih potrebujete, da lahko v pomlad vstopite polni energije. Pravijo jim tudi znanilci pomladi, saj se njihova sezona prične aprila, a v izobilju se jih lahko naužijemo prav v začetku maja.

Prehrana 19. 05. 2020 08.45

Živila, ki jih morate uživati zdaj

Topli spomladanski in poletni meseci se ne vrtijo le okoli sladoleda, ampak prinašajo tudi zdravo, sočno in okusno sadje in zelenjavo. Še posebej priporočljivo pa je, da v toplem juniju zaužijete naslednja superživila.

Prehrana 14. 05. 2020 10.30

Tega o soli mogoče še ne veste

Škodi nam več kot 5 gramov soli na dan. A tudi, če je zaužijemo manj kot 1,4 grama. Pa je bolje poseči po nerafinirani? Ali je povsem zdrava tudi rafinirana? Vse dileme o soli sta nam razrešili dve prehranski strokovnjakinji.

Prehrana 14. 05. 2020 08.00

Katera hrana zmanjša utrujenost?

Čutite, kako ste vsak dan veliko prehitro utrujeni, čeprav vas še vedno čaka kopica neodložljivih obveznosti? Če si ne morete privoščiti sproščujočega dopusta, preverite, kako si lahko pomagate drugače.

Dieta 12. 05. 2020 08.00

To bi morali jesti pred in po športnem udejstvovanju

Sveže sadje in zelenjavo pred in po vadbi raje zaužijte v obliki smoothiejev in sokov, priporoča osebni trener Miha Kolšek. Z njim smo se pogovarjali, kako jesti, če se s športom ukvarjamo rekreativno.

Imunski sistem 08. 05. 2020 10.00

5 hitrih in preprostih načinov za krepitev imunskega sistema

Danes se skorajda ne moremo več izogniti hitremu tempu življenja. Kljub temu da vlagamo veliko truda v zdrav slog življenja, pogosto to ni dovolj, ko smo redno pod stresom, ki je eden glavnih razlogov za slab imunski sistem. Tu je nekaj nasvetov, kako lahko vseeno okrepimo odpornost telesa.

Zdravje 08. 05. 2020 09.45

6 naravnih načinov, kako odpraviti celulit

Celulit mnogim ženskam greni življenje. Čeprav ženske velikokrat same pri sebi celulit prej opazimo, kot bi ga drugi, in smo velikokrat tudi veliko preveč obremenjene z njim, pa si včasih ne moremo pomagati, da je temu tako. Tukaj je nekaj nasvetov, kako se naravno znebiti celulita.

Zdravje 08. 05. 2020 09.45

Se spopadate z zaprtjem? To bo pomagalo!

V naši družbi je danes še vedno velik tabu pogovor o odvajanju, takšnem in drugačnem. Vendar ali ni normalno, da se pogovarjamo o tem, kaj nas pričaka na zadnjem koncu prebavne cevi? Če gledamo, kaj damo v usta, moramo pogledati tudi, kaj je na drugem koncu prišlo ven, saj velikokrat lahko iz pregleda fecesa ugotovimo, kaj se dogaja v našem črevesju. V končni fazi gre za končni produkt naše presnove, in v tem ni nič smešnega, nerodnega ali čudnega.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 996