vodi

Je uporaba električne ščetke res bolj priporočljiva od uporabe navadne ščetke?
Temelj dobre ustne higiene je preprečevanje prekomernega nabiranja plaka. Plak oziroma biofilm bakterij in ostankov hrane v večjih količinah lahko celo začutimo z jezikom, ker imamo po dlje časa neumitih zobeh občutek puhastih zob.

Kakšna je povezava med luskavico in artritisom?
Luskavica in artritis se lahko pojavita v kombinaciji, zato govorimo o bolezni, podobni revmatoidnemu artritisu, vendar običajno z boljšo prognozo.

Bi prepoznali simptome ciroze jeter?
Ciroza je nepopravljivo brazgotinjenje jetrnega tkiva. Pri napredovanih jetrnih obolenjih normalno jetrno tkivo nadomešča vezivo. Glavni dejavnik tveganja za razvoj jetrne ciroze je pretirano uživanje alkohola, seveda pa ni edini.

Zdrava telesna samopodoba - osredotoči se na zdravje, ne zgolj kilograme
Čeprav je za mnoge samoumevna, je do zdrave telesne samopodobe težko priti. Posebej to velja v primeru, če se že vse življenje borimo z odvečnimi kilogrami, zraven pa gledamo podobe popolnih deklet, ki nam jih ponuja moderna družba. Kako v modernem svetu, v katerem preživimo veliko časa na družbenem omrežju, razviti zdravo telesno samopodobo? In če že ne ljubezni do svojega telesa, kako se lahko naučimo, da ga vsaj sprejemamo?

TECAR terapija za zdravljenje išiasa
Išias je obremenjujoče stanje, pri katerem posameznik občuti bolečino in spremenjeno občutenje preko zadnjice, po zadnjem delu noge do stopala.

Kaj se zgodi, če vsak dan jeste ovsene kosmiče?
Kosmiči so eden najbolj priljubljenih izbir za zajtrk. A na žalost številni med njimi vsebujejo skrite sladkorje, umetna sladila, konservanse in predelane ogljikove hidrate. Če želite jesti kaj bolj zdravega, si privoščite ovsene kosmiče. Preverite, kaj se zgodi, če jih vsak dan jeste.

Tradicionalne zimske jedi, pripravljene na bolj zdrav način
Vsi vemo, da je v zimskem času dobro uživati veliko fižola, kislega zelja in pese. Z roko v roki z omenjeno hrano gredo zelo dobro slanina, klobase in druga živila. So ta res najboljša izbira? Kako lahko tradicionalne obroke naredimo bolj zdrave?

Zimska depresija – mit ali resnica?
Zimska depresija je pogovorni izraz za sezonsko depresijo, ki se pojavi v zimskih mesecih, ko so dnevi krajši in je manj sončne svetlobe. Stanje se natančneje imenuje depresija s sezonskim vzorcem, znana pa je tudi kot sezonska afektivna motnja (SAD). Oseba, ki ima to motnjo, običajno doživlja ciklična depresivna obdobja, pri čemer se epizode pojavijo jeseni ali pozimi in izginejo v pomladnih ali poletnih mesecih.

Zakaj nas privlači tisto, česar 'ne moremo' imeti?
Ste se kdaj vprašali, zakaj nas pogosto privlačijo stvari, ki nas 'ne bi smele' ali pa tiste, ki jih ne moremo imeti? Psihologija ima seveda tudi na to vprašanje odgovor.

9 znakov, da morate spiti več vode
Povprečen odrasel moški bi moral vsak dan spiti 3,7 litra vode, povprečne odrsla ženska okoli 2,7. Seveda je to odvisno od zunanjih temperatur, telesne aktivnosti, zaužite hrane. A voda je ključnega pomena za vse funkcije našega telesa, zato je izjemno pomembno, da telo ves čas redno hidriramo. Tu pa je nekaj prvih znakov, ki kažejo, da spijete premalo vode.

Dr. Anica Mikuš Kos: ''Revščina je dobila slabšalni izraz v neoliberalni družbi, v kateri je jaz ideal uspešen in bogat človek''
Dr. Anica Mikuš Kos je doktorica medicine, specialistka otroške psihiatrije, ki je svoje življenje posvetila kliničnemu delu z otroki, mladostniki in starši. Bila je vodja oddelka za otroško psihiatrijo na ljubljanski Pediatrični kliniki in vodja Svetovalnega centra za otroke in mladino. Od svoje upokojitve naprej velja za eno vodilnih strokovnjakih za pomoč otrokom z vojnih območij. Je predsednica Slovenske filantropije, avtorica številnih knjig s področja duševnega zdravja ter skupnostnih modelov zaščite otrok, predvsem pa je, kot sem jo spoznala sama, izjemna ženska. Toplo me je sprejela v zavetju svojega doma, kjer sva govorili o duševnem zdravju otrok, šolskem sistemu, revščini, travmah in socialni odgovornosti.

Kaj sta črevesna mikrobiota in človeški mikrobiom?
Človeško telo je gostitelj trilijonov mikrobov ali bakterij. Večina teh je koristnih, vendar lahko postanejo škodljivi, če niso v ravnovesju.

Dr. Živa Lavriša: Pomemben izziv sodobnega načina prehranjevanja je tudi dejstvo, da vedno manj hrane pripravljamo sami
Kje so največji izzivi pri sodobni prehrani poleg, seveda, pomanjkanja časa? Kako se prehranjujemo Slovenci, je štetje kalorij pametno, kaj je res in kaj ni o razstrupljanju telesa in o smernicah zdrave prehrane sem se pogovarjala z dr. Živo Lavriša, univ. dipl. inž. živ. tehnol., iz raziskovalne skupine Prehrana in javno zdravje z Inštituta za nutricionistiko.

Sodobna klinika za zdravljenje bolečin in poškodb
Ste že kdaj občutili bolečino v križu vendar ob pojavu simptomov niste obiskali fizioterapevta?

Če ste v srednjih letih, morate vedeti to
Kriza srednjih let je zelo ohlapno definiran izraz za niz različno zahtevnih izkušenj in preizkušenj, ki se pojavijo nekje med 40. in 60. letom starosti. Doživi jo lahko vsak, ne glede na spol, poklic ali status. Doživljanje krize srednjih let ni mit, kot menijo nekateri, saj je povsem normalno in tudi pričakovano, da gremo skozi različne življenjske prehode in obdobja, ki sprožijo dvome o smislu, identiteti, vrednotah, prioritetah in doseženih ciljih. V nekaterih primerih lahko privede tudi do težjih stisk.

Upočasnjeno delovanje ščitnice - kaj jesti, kdaj in v kakšnih količini?
Upočasnjeno delovanje ščitnice ali hipotiroidizem zahteva posebno vrsto prehrane. Priporočljiva je hrana z nizkim do srednje glikemičnim indeksom, kot je denimo ovsena kaša z jogurtom in cimetom. Nutricionist Nenad Bratković ponuja dodatne informacije o prehrani za ljudi, ki se borijo z upočasnjenim delovanjem ščitnice.

Temna empatija – tanka meja med ravnovesjem in patologijo
Empatija pomeni iskati odmeve druge osebe v sebi, pravi misel Mohsina Hamida. Nedvomno gre za pozitivno lastnost, ki nam omogoča, da se povežemo z drugimi, pa tudi prepoznamo, razumemo in delimo široko paleto čustev in občutkov. Toda kaj se zgodi, ko empatija doseže skrajne ravni in postane nezdrava?

Slovenija bi lahko med prvimi evropskimi državami odpravila raka materničnega vratu
17. novembra praznujemo drugo obletnico globalne strategije Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki se je zavezala odpraviti raka materničnega vratu. Govorimo o prvi odpravi katerega od rakov na sploh. Slovenija bi lahko postala ena prvih evropskih držav, ki bi ji uspel ta podvig, so sporočili z Onkološkega inštituta Ljubljana.

Lepotni ideali: kaj je zdravo, kaj je lepo in kaj resnično?
Lepotni standardi obstajajo že od nekdaj, a zdi se, da so z vzponom družbenih omrežij postali še vidnejši, še zahtevnejši – in predvsem nerealni. Kako zelo pa tebi pridejo do živega vse te podobe, s katerimi smo vsakodnevno obkroženi?

Kompromisi – da ali ne? Kdaj in kako?
Sklepanje kompromisov v razmerju je iskanje zlate sredine med navadami, željami in cilji obeh partnerjev. Če vsak malce popusti, je rešitev na dlani, pravijo nekateri. A žal ni vedno tako preprosto, sploh ko se dotaknemo naših temeljnih vrednot. Kdaj torej sklepati kompromise in kdaj ne?

5 razlogov, zakaj je dobro pogosto piti špinačni sok
Špinača je prava zakladnica kakovostnih hranil in vsebuje vitamine, minerale in antioksidante. Ne sme biti samo v solatah ali kot priloga, ampak jo uživajmo tudi na druge načine. Skrajni čas je, da poskusite tudi špinačni sok, ker prinaša številne zdravstvene koristi.

Sedem ur spanja je idealnih za večino odraslih, ugotavlja študija
Nedavno izvedena študija kaže, da naj bi bilo sedem ur spanja, nič več in nič manj, morda optimalna količina za večino odraslih oseb.

Bolečine v kolku? Preverite, kaj vam lahko pomaga
Če se soočate z bolečinami v kolku, je vsekakor prvi smiseln in logičen korak, da obiščete svojega zdravnika, da vam postavi točno diagnozo in ustrezno določi potek zdravljenja, če bo to potrebno. Vsekakor pa obstaja nekaj stvari, ki jih lahko naredite sami, večino od njih pa vam bo priporočal tudi vaš zdravnik.

Sindrom razdražljivega črevesja: vzroki, simptomi, pomoč
Sindrom razdražljivega črevesja je pogosta motnja, za katero so značilne bolečine v trebuhu in spremenjeno odvajanje blata v obdobju vsaj treh mesecev. Kakšni so simptomi in vzroki za sindrom razdražljivega črevesja? Kakšni so načini zdravljenja, kaj jesti in čemu se izogibati in ali omenjeni sindrom vpliva na telesno težo?

To so posledice stiskanja trebuha
Nenehno vlečete trebuh notri, da bi bil bolj raven? Morda bi se komu takšno početje zdelo smešno, a nikakor ni, dodatno pa naj bi bilo tudi precej pogosto. Smešno ni, ker stiskanje trebuha lahko povzroči bolečine v hrbtu in vratu ter težave z dihanjem!

Je boljši čaj v vrečkah ali čaj iz suhih zelišč?
Eden glavnih argumentov v prid čaja iz suhih zelišč je njegova višja kakovost zdravilnih sestavin.

5 živil, ki zmanjšajo napihnjenost, in 5 živil, ki jo povzročajo
Se soočate z neprestano napihnjenostjo in ne veste več, kaj bi vam lahko pomagalo? Predstavljamo živila, ki lahko zmanjšajo napihnjenost, in 5 živil, ki jo lahko povzročajo.

Kronične in neozdravljive diagnoze in duševno zdravje
Kronične in neozdravljive bolezni imajo velik vpliv tudi na duševno zdravje obolelih in njihovih svojcev, saj obvladovanje simptomov, načini zdravljenja, neželeni učinki ter spremembe v vsakodnevnem delovanju povzročajo velik stres in v nekaterih primerih tudi prilagoditev življenjskega sloga.

Slovenski strokovnjaki so našli zmagovalno formulo za kolena
Ne, ne gre za čudežno tableto, ki obljublja popolno obnovo vašega hrustanca. Gre pa za plod dolgoletnega raziskovanja in nadgrajevanja procesa dela. Strokovnjaki iz kineziološkega centra KinVital so v več letih dela z več tisoč ljudmi z bolečinami v kolenu oblikovali edinstven protokol, ki odpravi bolečine v kolenih in hkrati okrepi celo telo. Brez farmacije, tablet in kupovanja nepotrebnih prehranskih dodatkov.

Je mleko res zdravo?
Mleko je eno izmed tistih živil, ki je v prehrani Slovencev prisotno že od nekdaj. Uživati ga je priporočljivo kot del pestre in uravnotežene prehrane, saj je dober vir kalcija in vitamina D, pri izbiri pa velja prisegati na kakovostno mleko in mlečne izdelke iz slovenskih kmetij. Ob tem ne gre zanemariti niti izvora mleka, saj so med kravjim, kozjim in ovčjim mlekom kar precejšnje razlike. Jih poznate?