vodo

'Filane' paprike na prav poseben način
Polnjene paprike so ena tistih jedi, ki v poletnih mesecih večkrat kraljuje na naših krožnikih. Še posebej priljubljene so v sredini poletja, ko je sezona domačih paprik na vrhuncu. Največkrat jih pripravimo na 'klasičen' način, torej nadevane z mletim mesom in rižem ter kuhane v paradižnikovi omaki, a je možnosti za njihovo pripravo še veliko več. Poskusite nekaj novega, drugačnega, predvsem pa prijaznega do vaše prebave!

Zato poleti potrebujemo več vode
V teh vročih in soparnih mesecih je naša najpomembnejša skrb ustrezna hidratacija telesa. Naše telo poleti potrebuje več tekočine kot običajno, da ohrani svoje normalno delovanje in se učinkovito sooči z izzivi visokih temperatur. Zakaj je sploh potrebne (ustrezna) tekočina?

Tudi s hrano lahko preprečimo dehidracijo
Ko začutimo žejo, je navadno že prepozno, saj je to znak dehidracije. Žeja je namreč posledica tega, da je izguba tekočine večja od njenega vnosa v naše telo. Simptomi dehidracije lahko tako vključujejo suha usta, omotičnost, žejo, utrujenost in tudi težave s koncentracijo.

6 nevarnosti, ki vas ogrožajo poleti
Naj vam lepih poletnih dni ne uničijo različne tegobe in bolezni, ki so značilne za to letno obdobje. Naučite se jih predvideti in primerno preprečiti. Vedite pa tudi, kako si pomagati, če vas vseeno presenetijo.

Veste, kaj je indeks UV?
Poleg dnevnih temperatur vremenska poročila običajno vsebujejo UV opozorilo za določen čas. Toda, kaj indeks UV dejansko pomeni, kaj lahko iz njega razberemo in zakaj je tako pomemben?

Stanje, ki je poleti lahko smrtno nevarno
Vročinska izčrpanost, ki lahko vodi do vročinskega udara, je lahko smrtno nevarno stanje, ki pa se mu največkrat lahko izognemo! Glede na to, da se približujemo vročemu poletju, je pomembno, da se zavedamo pomena preventive!

Koliko vode morate dejansko popiti v trenutnih razmerah?
Vročina zahteva, da prilagodimo in povečamo količino vode. Več se potimo, četudi smo manj aktivni, zato je pomembno, da poskrbimo, da dobimo dovolj tekočine.

To naj bi bile najslabše pijače za naše zdravje
Če morda še gledamo, kaj jemo, pa smo mnogokrat premalo pozorni na to, kaj vse spijemo. Veliko dodatnih kalorij, predvsem pa nezdravih, v telo vnesemo tudi z raznoraznimi napitki.

To bi morali jesti v vročih poletnih dneh
Poleti se naša vsakodnevna rutina spremeni. Dnevi so daljši, vzdušje na delovnem mestu je bolj sproščeno, naš urnik pa manj natrpan. Večina si privošči teden ali dva dopusta, kjer gibanje, kot smo ga vajeni doma, ni v prvem planu. Vse te spremembe zaznava tudi naš organizem, še posebej burno pa se lahko nanje odzove prebava. Prav zato je pomembno, da tudi v poletnih dneh skrbimo za uravnoteženo in zdravo prehrano, s poudarkom na vlakninah in probiotikih.

V vročini ne delajte teh napak
Vročina ne vpliva le na našo kožo, temveč je obremenjen celoten organizem. Seveda imamo radi poletje in z njim toplejše dni, toda, kot smo že neštetokrat poudarili, je izjemno pomembno, da se držimo določenih vsesplošno znanih nasvetov, na katere pa radi pozabljamo!

Skrivnost ljudi, ki jim je uspelo shujšati
Dolgotrajna izguba teže je veliko bolj povezana z majhnimi, trajnostnimi prilagoditvami načina življenja in prehranjevanja kot tistimi večjimi, za katere si prizadeva skoraj vsak od nas.

Uporaba tamponov na plaži – da ali ne?
Tamponi so praktični z več vidikov. Poleti ženske nosijo lažja in tanjša oblačila, čez katere se tamponi ne vidijo tako kot denimo vložki, hkrati pa so uporabni tudi zaradi lažje uporabe. Lahko tamponi in uporaba teh v poletnem času, posebej na dopustu, sproži vnetje? Kako pogosto jih je treba menjavati, če se z njimi kopamo, in tudi sicer?

Odlična ideja za zdrav zajtrk
Zakaj si ne bi zajtrka pripravili iz prosene kaše? Proso je odličen vir mineralov, kot so magnezij, baker, mangan in fosfor. Vsi imajo zelo koristne učinke. Magnezij denimo nujno potrebujemo za normalno odvijanje več kot 300 procesov, ki potekajo v telesu. Sodeluje tako pri presnavljanju hrane kot pri delovanju živčevja.

Promocijski material za bolj zdravo življenje
Za mnoge izmed nas sta zdravje in dobro počutje postali najpomembnejši vrednoti v življenju. Ponudba promocijskih izdelkov, ki ju navdihujejo, pa lahko poveča zadovoljstvo strank in izboljša kakovost njihovega življenja. Mnoga podjetja in blagovne znamke s pridom izkoriščajo ta trend za rast prepoznavnosti in prodaje.

8 načinov, kako se počutiti sito, medtem ko jeste manj
Če poskušate shujšati, verjetno veste, da morate bodisi zmanjšati vnos kalorij ali pa povečati telesno aktivnost. Prvo je za mnoge ljudi precej težavno, saj se lahko počutijo lačne.

Želite zmanjšati vnos kalorij, a se ne odpovedati hrani, ki jo imate radi?
Maščobe in ogljikovi hidrati so včasih preveliki, vendar vam jih ni treba popolnoma opustiti, da bi zmanjšali vnos kalorij. Poglejmo si, kaj so zapisali na net.hr glede tega.

Tako na zdravje vplivajo podnebne spremembe
Podnebne spremembe so globalni izziv, ki vpliva na vse vidike našega življenja, vključno z našim zdravjem. Naraščajoče temperature, spremenjeni vremenski vzorci in povečana pogostost ekstremnih vremenskih dogodkov imajo številne negativne posledice za zdravje ljudi.

Priprava sirupa iz smrekovih vršičkov zahteva le nekaj sestavin
Sirup iz smrekovih vršičkov je tradicionalno naravno ''zdravilo'', ki so ga uporabljale že naše babice za lajšanje težav z dihali, kašljem in prehladom. Smrekovi vršički, mladi poganjki smrekovih vejic, so bogati z eteričnimi olji, vitamini in minerali, kar jim daje številne zdravilne lastnosti. Ta naravni sirup je enostaven za pripravo in je odlična izbira za tiste, ki želijo izkoristiti moč narave za izboljšanje svojega zdravja.

Ste že pili peteršiljev čaj?
Peteršilj (Petroselinum crispum) je pogosto uporabljena zeliščna rastlina v kuhinji, znana po svojem svežem okusu in bogatih hranilnih vrednostih. Poleg kulinarične uporabe pa ima peteršilj številne zdravstvene koristi, zaradi česar je postal priljubljena sestavina za pripravo čaja.

Prehranske vlaknine: zato jih potrebujemo v prehrani
Vlaknine najdemo v sadju, zelenjavi, celih zrnih in stročnicah, najbolj pa so znane po svoji sposobnosti preprečevanja ali lajšanja zaprtja. Toda ali ste vedeli, da živila, ki vsebujejo vlaknine, nudijo tudi druge koristi za zdravje?

Kaj je impetigo?
Impetigo je gnojna okužba vrhnjega sloja kože, ki jo povzročajo stafilokoki in/ali streptokoki. Lahko se pojavi na predhodno zdravi koži, predvsem pa se lahko pojavi na mestih manjše poškodbe kože, pika žuželke ali drugih kožnih boleznih, kot je na primer ekcem.

Kje se začne prebava?
Prebavni sistem je eden najbolj osupljivih in kompleksnih sistemov v našem telesu, ki omogoča razgradnjo hrane v hranila, potrebna za delovanje našega telesa in celic. Od trenutka, ko hrano zaužijemo, do trenutka, ko se preostanki izločijo iz telesa, prebavni sistem izvaja številne natančno usklajene mehanizme.

Miti o zamrznjeni hrani, v katere moramo nehati verjeti
Ali lahko odmrznete hrano na pultu? Ali gre lahko pakirana hrana naravnost v zamrzovalnik? Predstavljamo najpogostejše mite o zamrznjeni hrani, za katere je čas, da prenehamo verjeti v njih.

6 razlogov za boleče menstruacije
Menstruacija lahko variira v svoji intenzivnosti, trajanju in bolečini iz meseca v mesec. Obstaja več dejavnikov, ki lahko vplivajo na to, zakaj je menstruacija v nekem mesecu lahko bolj boleča kot v drugem. Poglejmo si razloge in načine, kako si lahko pomagamo.

7 načinov, kako lahko okrepite imunski sistem in zmanjšate tveganje za bolezni
Imunski sistem je ključni obrambni mehanizem telesa, ki nas varuje pred različnimi boleznimi in okužbami. Z zdravim in močnim imunskim sistemom smo bolj odporni na številne bolezni, vključno z virusnimi okužbami, prehladi in gripo. Tudi in predvsem v obdobju spremenljivega vremena!

Dobre in manj dobre plati uživanja suhega sadja
Radi uživate suho sadje? Poglejmo si prednosti in morebitne slabosti, če le-te obstajajo.

5 pijač, s katerimi boste premagali željo po sladkem
Sladkorja ne vnašamo v svoje telo zgolj s prehrano, ampak velikokrat tudi s sladkimi, zelo sladkimi pijačami. Le-te pa niso najbolj zdrave za naše telo, če z njimi pretiravamo. Vsekakor pa si lahko zadovoljimo svojo željo po sladkih pijačah z nekaj preprostimi triki.

Kako nastane kislo zelje in zakaj je koristno?
Kislo zelje, klasična jed mnogih kuhinj po vsem svetu, ima globoko zakoreninjeno zgodovino in raznovrstno uporabnost v prehrani. Njegova priljubljenost ni le posledica izjemnega okusa in teksture, temveč tudi številnih koristi za zdravje, ki jih prinaša. Razumevanje procesa, skozi katerega nastane kislo zelje, in njegove biokemične sestave omogoča boljše razumevanje njegovih prehranskih lastnosti in koristi za zdravje.

Jeste manj, pa se še vedno redite?
Zaradi kopice obveznosti v službi in doma imamo pogosto šele zvečer, ko gredo vsi spat, čas za prvi pravi obrok v dnevu. Ker smo lačni, hrano dobesedno goltamo in tako možganom ne pustimo, da bi nam pravočasno sporočili, da smo siti. In tako se naš klobčič slabega počutja, prebavnih tegob in kopičenja kilogramov veča, in veča ... Zveni znano?

Tako si lahko pomagate pri otrdelem vratu
Otrdel vrat je najpogosteje posledica otečenih mišic, zaradi česar je vrat težko premikati v eno ali drugo stran. Premiki so lahko boleči, spremlja jih lahko tudi glavobol, bolečina v vratu, ramenih in/ali v rokah. Včasih je tako hudo, da moramo premakniti telo v eno stran, če želimo pogledati vstran.