začimba

Že veste, kako zdravilen je?
Ingver je ena tistih rastlin, ki v sebi skriva dragocene blagodejne učinke, zaradi česar je vse bolj prisoten v domačih kuhinjah. Z njim lahko odpravimo marsikatero tegobo, izničil pa naj bi tudi posledice stresa.

Znebite se slabega zadaha
Nihče si ne želi slabega zadaha, a k sreči to lahko preprečimo hitro z nekaj triki. Zadah namreč običajno povzročajo prekomerno namnožene bakterije, ki pa jih lahko odpravimo ali omejimo z ustrezno ustno higieno in pravo prehrano.

Naravno nad menstrualne krče
Načinov, kako ublažiti nadležne menstrualne krče, je veliko. Čeprav marsikatera ženska takoj poseže po tabletah, je mogoče veliko storiti tudi z uživanjem določene prehrane in gibanjem.

Ne bojte se maščob!
Maščobe v prehrani so nekaj povsem običajnega in so pravzaprav nujno potrebne za normalno delovanje organizma, zato se jih nikar ne bojte, treba je le paziti, koliko jih zaužijete in katere.

Sami pozdravite vnete sinuse
Prepih, hitre spremembe temperature, veter, prehlad, alergije … vse to in še več lahko povzroči boleče težave s sinusi. Naučite se jih pozdraviti sami, in sicer čim bolj naravno.

Spoznajte zdravilna zelišča
Zeliščarski guru iz Južne Tirolske Harald Binder na svojem zeliščnem vrtu goji številna zdravilna zelišča, ki jih nato uporablja tako za masažne terapije in savne kot tudi v kulinariki. Ko nas je spustil v svoj vrt, nam je predstavil svojo zbirko zelišč in njihove blagodejne učinke.

Nabiranje čemaža je lahko usodno
Na centru za zastrupitve Interne klinike UKCL opozarjajo, da je treba biti pri nabiranju čemaža izjemno previden. V tem času so namreč zdravili že štiri bolnike, ki so se zastrupili s spomladanskim podleskom, ki so ga zamenjali za čemaž. Ena bolnica je umrla.

S kurkumo do dobre prebave
Zdravilne lastnosti kurkume dobro poznata indijska in kitajska medicina, ki njene učinkovine s pridom uporabljata že tisočletja. Še posebej učinkovita je namreč pri različnih težavah s prebavo, zmanjševala pa naj bi celo možnosti, da zbolite za multiplo sklerozo in Alzheimerjevo boleznijo.

Namaz iz smetane, zelene in kumare
Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva. A enako pomembno kot to, da ga ne izpustimo, je tudi to, kaj za zajtrk pojemo. Tukaj je recept za nekoliko drugačen, a nadvse okusen in zdrav namaz.

Piščančje meso erevan
Priprava je povsem preprosta. Piščančje meso začinite z gruzijsko mešanico začimb, potem nanj položite sir in ga zvijte ter popecite. Zraven posrežite riž z rozinami.

Imate radi začimbe?
Začimbe so zelišča, ki rastejo divje v naravi, lahko pa jih gojimo tudi doma. Sedaj ko se približuje jesen, si jih lahko posadite v lične posode in postavite na okensko polico. Hkrati vam bodo v okras in dodatek jedem.

Grška solata
Grška solata je tipični primer obroka iz sončnega Sredozemlja. Ta solata nam nudi bogastvo okusov in barv, ki našemu organizmu podari veliko antioksidantov, zaveznikov v boju s prostimi radikali.

S hrano proti raku: da ali ne?
Številne knjige in članki pišejo o hrani, z uživanjem katere naj bi se izognili ali pa celo premagali smrtonosno bolezen, kot je rak. Ali so dejstva o zdravilnih učinkih te prehrane resnična ali ne?

Jamiejev seznam nepogrešljivih živil
So nekatere začimbe in so določena živila, brez katerih v kuhinji Jamieja Oliverja preprosto ne gre. Zdaj je slavni britanski kuhar sestavil seznam hrane in začimb, ki pridejo prav pri pripravi skorajda vsakega obroka.

Jogurtova solata
Zajtrk je eden najpomembnejših obrokov dneva, zato ga nikar ne izpustite. Še posebej priporočljivo pa je, da dan pričnete z zelenjavo. Predstavljamo vam zdrav obrok za štiri osebe.

Jajčevci z orehi in granatnimi jabolki
Večerja iz jajčevcev z orehi in gratiniranimi jabolki je odličen vir dietnih vlaknin. Čeprav ima večjo vsebnost maščob, pa ne vsebuje holesterola. Predstavljamo vam recept za 4 osebe.

Hrana, ki topi kalorije in izboljša metabolizem
Če želite izgubiti kakšen kilogram in izboljšati svoj metabolizem, je čas, da v svojo prehrano vključite nekatere sestavine, ki pomagajo pri hujšanju. Preverite, katera so tista živila, ki so učinkovita v boju zoper maščobne obloge.

ŽAJBELJ
Že Egipčani, Grki in Rimljani so dobro poznali zdravilne učinke žajblja. Še danes ga pogosto uporabljamo – ne le kot naravno zdravilo pri prebavnih motnjah in raznih vnetjih, ampak tudi kot začimbo pri kuhi in naravno čistilo za kožo.

Nahranite možgane in izboljšajte spomin!
Se vam je že zgodilo, da ste šli v trgovino po mleko, domov pa prišli s polno vrečko in brez mleka? Ste po večerji ugotovili, da na mizo niste dali solate? Izboljšajte svoj spomin s hrano!

Nad rakave celice s curryjem?
Zadnja raziskava britanskih znanstvenikov je pokazala, da živo rumen začimbni prašek v curryju uničuje rakave celice. Strokovnjaki pravijo, da bi lahko odkritje pomembno prispevalo k iskanju novih, učinkovitih metod zdravljenja raka.

Šetraj v kulinariki
Šetraj je uporaben tako v kuhinji kot tudi v zdravilstvu. Kot začimbo ga uporabljamo pri težko prebavljivim mastnim mesnim jedem. Čaj pa zdravi driske, pomaga pri črevesnih in želodčnih krčih, napenjanju ter draženju na bruhanje.

Ste se zastrupili z gobami? Preverite!
Slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu in driska so lahko znak, da ste se zastrupili z gobami. V tem primeru čim prej poiščite zdravniško pomoč. Podobni znaki lahko pojavijo tudi, če ste se gob le preobjedli.

Odkrili kemikalijo, ki uničuje rakaste celice
Raziskovalci so prvič identificirali kemikalijo oz. spojino, ki selektivno uničuje obolele celice.