Vizita.si

zdrava živila

Zdravje 12. 12. 2019 08.42

8 nasvetov za zdravje vaših ledvic

Normalno ima vsak človek po dve ledvici. Gre za parni organ fižolaste oblike, leži pa za potrebušnico ob hrbtenici. Njegova osnovna naloga je filtriranje odpadnih presnovkov, odvečne količine natrija in vode iz krvi ter njihovo odstranjevanje iz telesa, zato je pomembno, da ohranjamo njegovo zdravje. Kako lahko pripomoremo k delovanju in zdravju svojih ledvic?

Imunski sistem 11. 11. 2019 08.39

Med jemanjem antibiotikov se izogibajte naslednjih živil

Jogurti, zelena listnata zelenjava in kislo zelje so le nekatera izmed živil, ki lahko pomagajo pri ravnovesju prebave, ki je pogosto porušeno zaradi jemanja antibiotikov. Zakaj so ta živila dobra za našo prebavo, je razložila gastroenterologinja.

Prehrana 01. 11. 2019 17.46

Pomemben del zdrave hrane, na katerega pozabljamo

Vse bolj se navajamo, da v vsakodnevno prehrano vključujemo različna polnovredna žita, stročnice, zelenjavo ... Na semena pa kar nekako pozabljamo. Najbrž zato, ker na prvi pogled zaradi svoje majhnosti delujejo nepomembna. Oreščke si še privoščimo za malico. Na bučna, sončnična, sezamova ali lanena semena pa pogosto pozabimo, čeprav so izredno zdrava.

Bolezni živčevja in možganov 30. 10. 2019 08.03

Tihi ubijalec, ki lahko vodi tudi v kap

Visokemu krvnemu tlaku pravijo tudi tihi ubijalec. Je najpogostejši vzrok srčno-žilnih bolezni. "Mi pa ne želimo, da bi bil prvi dogodek, ki nas opozori, da ima oseba visok krvni tlak, možganska kap ali nek drug srčno-žilni dogodek," pove prof. dr. Marija Petek Šter, dr. med., predstavnica Združenja zdravnikov družinske medicine. Zato je dobro, da si krvni tlak vsaj enkrat letno preventivno izmerimo.

Prehrana 19. 03. 2018 07.50

Živila, ki bi jih morali jesti, ko je zunaj mraz

Ni pomembno, kateri datum je zapisan na koledarju. Vedno se moramo tako pri oblačenju kot pri tem, po kakšni hrani posežemo, prilagoditi vremenu, pravi naturopatinja Erika Brajnik. Preberite si, kaj priporoča, kadar postane mrzlo.

Imunski sistem 22. 10. 2019 12.49

Limona, kurkuma, ingver in česen: ali resnično pomagajo pri krepitvi imunskega sistema?

Poleg splošnih smernic o krepitvi imunskega sistema, kot so opustitev kajenja, redno gibanje in telovadba, ohranjanje zdrave telesne teže, opustitev alkohola, zadosten spanec in čas za počitek, zmanjšanje stresnih dejavnikov ter higiena rok, je vsekakor še posebej pomembna in vplivna zdrava prehrana. V obdobju jeseni je zato priporočljivo povečati količino zaužite zelenjave in sadja.

Zdravje 14. 10. 2019 12.35

Poznate kombučo? Tu je 6 zdravilnih učinkov, ki jih morate spoznati

Kombuča je starodavno dobro poznano ljudsko zdravilo, ki so ga dobro poznale naše babice. Gre za posebno ‘gobo’, ki se namaka na posladkanem čaju in proizvaja zdravilni napitek, ki koristi pri marsikateri težavi.

Zdravje 16. 09. 2019 08.10

Kako lahko študentska prehrana vpliva na uspešen študij?

Vas oktobra čaka novo študijsko leto? Da bo kar se da uspešno, si preberite smernice pravilne prehrane, ki bodo vaše telo (predvsem pa možgane) napolnile z zadostno energijo in hranili, s tem pa povečale vašo koncentracijo, produktivnost, spomin in fizično telesno pripravljenost.

Bolezni 10. 09. 2019 11.45

3 živila, ki jih morate jesti za močnejše krvne žile

Ko naše telo deluje pravilno, se pravilno razvijajo tudi nove krvne žile - ne nastane jih ne preveč ne premalo. To nas ohranja zdrave. Proces, ki ga naše telo uporablja za ustvarjenje novih krvnih žil je imenovan angiogeneza. Ko pride do napak pri angiogenezi, pa se lahko razvijejo različne bolezni, vse od rakavih bolezni, srčno-žilnih in celo Alzheimerjeva bolezen. Da bi ta proces deloval pravilno, moramo po besedah dr. Willama Lija iz Univerze Harvard, izbirati prava živila.

Bolezni 09. 09. 2019 11.28

Živila, ki vam lahko rešijo življenje

Znanstvenik iz Univerze Harvard dr. William Li je razkril živila, ki vam lahko rešijo življenje. Vsi se dobro zavedamo, da je zdrava prehrana ključnega pomena za naše zdravje, a dr. Li je razkril, katera živila natanko lahko izboljšajo vaše naravne obrambne mehanizme telesa in pomagajo okrepiti telo za boj proti bolezni.

Zdravje 30. 08. 2019 12.51

Zakaj namesto belega izbrati polnozrnati kruh?

Uživajte živila polnozrnata, saj s tem zelo zmanjšate tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa dva. Kot si lahko preberete v spodnji povezavi, je ta nevarna, saj pri bolnikih, pri katerih ni pravočasno odkrita, za tri do petkrat poveča tveganje za srčni infarkt. Kar 40 odstotkov prizadetih šele po tem dogodku izve, da imajo sladkorno bolezen.

Prehrana 19. 08. 2019 08.05

Mit ali resnica: korenje izboljšuje vaš vid

Ljudje pravijo, da jabolko na dan odžene zdravnika stran, da nam korenje pomaga, da vidimo tudi v temi, in da moramo prehlad nahraniti, vročino pa sestradati. A kaj je res in kaj je le vraža. To so razkrili zdravniki.

Zdravje 05. 08. 2019 11.20

Strokovnjaki razkrili, kako zdrava je hrana v Sloveniji

Zadnja najobsežnejša mednarodna raziskava, kjer so strokovnjaki v 12 izbranih državah ugotavljali, kako zdrava so razpoložljiva živila na tržišču, je pokazala, da imamo v Sloveniji še precej prostora za izboljševanje živil. Čeprav imamo na trgu na voljo kar nekaj zdravih živil, pa jih je težko prepoznati.

Zdravje 13. 05. 2019 10.22

Kakšna hrana ščiti pred boleznijo ledvic?

Raziskovalci Fakultete za javno zdravje Bloomberg Univerze Johns Hopkins so prehrano, v kateri prevladuje zdrava hrana rastlinskega izvora, povezali z manjšim tveganjem za pojav bolezni ledvic. Takšno prehrano sestavljajo polnozrnata žita, stročnice, zelenjava, sadje in oreščki.

Prehrana 24. 05. 2019 13.49

Katera živila povzročajo prenajedanje in odvečno težo?

Ljudje, ki so uživali zelo predelana živila, so v primerjavi s tistimi, ki so takih živil pojedli malo, zaužili več energije in pridobili več odvečne teže. To je veljalo, četudi so imeli tako obroki z zelo predelanimi živili kot obroki brez njih isto energijsko vrednost ter količino makrohranil, kot so sladkorji, vlaknine, ogljikovi hidrati in maščobe. Ljudje so pojedli več, ko je bil obrok sestavljen iz zelo predelanih živil.

Prehrana 07. 06. 2019 11.37

Idealna izbira za zajtrk ali malico

Eden najpogostejših ciljev, ki si ga zadamo, je, da se bomo začeli zdravo prehranjevati. To pravzaprav niti ni težko, če boste izbrali živila, ki so ne samo koristna, ampak tudi izjemno okusna. Več o tem pa v nadaljevanju.

Srčno žilne bolezni 03. 06. 2019 13.39

Najboljša živila, ki naravno čistijo žile

Arterije si lahko predstavljamo kot vodovod v našem telesu. Po njih se prenaša s kisikom obogatena kri in hranila, ki prihajajo preko njih do vsake celice v telesu. Podobno, kot se doma lahko zamaši vodovod, se lahko zamašijo tudi arterije, in sicer tako, da se v njih nabira plag, zaradi česar arterije postajajo manj prehodne, stena arterije pa otrdi.

Prehrana 31. 05. 2019 09.34

Živila, ki povečujejo tveganje za kap

Močno predelana živila, kot so čips, sladki kosmiči, sladke gazirane pijače povečujejo tveganje za srčni infarkt in kap, opozarjajo strokovnjaki iz različnih držav po svetu in zahtevajo ukrepanje oblasti.

Zdravje 30. 05. 2019 09.21

Otrokom privlačne embalaže še ne pomenijo zdravih živil

Inštitut za nutricionistiko je v ugledni znanstveni reviji Nutrients objavil rezultate nove raziskave, v kateri so raziskovali, kako zdrava so v resnici predpakirana živila, ki se ponujajo predvsem otrokom. Nezdravo prehranjevanje je še vedno eden izmed večjih problemov, ki močno vpliva na zdravje prebivalstva. Še posebej ranljiva in izpostavljena populacijska skupina so otroci, saj je dokazano, da prehrana v otroštvu zaznamuje tudi prehranske navade v odrasli dobi.

Rakave bolezni 23. 05. 2019 07.51

7 dejavnikov, ki močno pripomorejo k razvoju raka

Več kot 80110 novih primerov raka med odraslimi starejšimi od 20 let v ZDA v letu 2015 lahko pripišemo preprosto le slabi prehrani, je pokazala zadnja študija, objavljena v strokovni publikaciji JNCI Cancer Spectrum.

Zdravje 13. 05. 2019 12.43

Sadež z veliko maščobami, ki vam lahko pomaga shujšati

Da je avokado dober vir zdravih maščob, že dobro vemo. A zadnja raziskava je pokazala, da nam kljub temu, da vsebuje veliko maščob, lahko pomaga pri hujšanju. Še več, pravzaprav je odličen za tiste, ki se spopadajo s prekomerno telesno težo ali debelostjo in imajo povečano tveganje za sladkorno bolezen.

Zdravje 10. 05. 2019 18.13

Odličen zajtrk za bolj zdrave oči

Nitrati v zelenjavi zmanjšajo tveganje za razvoj starostne degeneracije rumene pege, so ugotovili znanstveniki Inštituta za medicinske raziskave Westmead v Avstraliji. Nitrati se nahajajo v zeleni listnati zelenjavi in rdeči pesi. Če diagnozo starostne degeneracije rumene pege že imate, pa so ugotovili, da pomaga preprečiti razvoj pozne faze zmerno uživanje jajc.

Novice 29. 11. 2010 08.18

S torticami je v dveh mesecih shujšal 12 kg!

Strokovnjak za prehrano se je odločil, da bo shujšal tako, da bo deset tednov jedel le piškote, krofe in tortice. V nekaj več kot dveh mesecih mu je na ta način uspelo izgubiti 12 kilogramov!

Zdravje 28. 03. 2019 11.14

Zakaj je povsem v redu pojesti tudi malo čokolade?

Ste med tistimi, ki se trudijo jesti zdravo? Priporočljivo je imeti uravnoteženo prehrano, polno različnih sezonskih zdravih živil. A včasih se je povsem v redu tudi posladkati z malo čokolade. Tako vsaj pravijo newyorški raziskovalci.

Zdravje 26. 03. 2019 15.16

Izjemno zdrava zelenjava, ki se mora znajti na vašem krožniku

Čas je za regrat. Kolikokrat slišite, da se kdo pritožuje, da je zdrava hrana draga. Toda regrat si lahko vsi naberemo ter smo hkrati še v naravi in se sprehodimo. Vse to odlično vpliva na naše zdravje. Poglejmo si še podrobneje, kako nam lahko koristi ta čudovit dar pomladnih dni.

Razstrupljanje 18. 03. 2019 13.18

Utrujenost, odvečni kilogrami, slabo počutje ... Je čas za razstrupljanje?

Nizek nivo energije, odvečni kilogrami, slabo počutje in visok holesterol, so znaki, da imamo preobremenjena jetra in da bi nam lahko pomagalo razstrupljanje telesa. Prav zato se mnogi spomladi odločijo za razstrupljanje jeter. Pri tem pomaga zdrava prehrana, opustitev nezdravih navad in rastlinske učinkovine.

Zdravje 15. 03. 2019 13.24

Priljubljeno živilo lahko prepreči kognitivno upočasnitev

Gobe naj bi bile živilo, ki lahko poskrbi, da naši možgani dlje ostanejo zdravi. Njihovo uživanje naj bi namreč preprečevalo pojav kognitivne upočasnitve. To pomeni slabše sposobnosti mišljenja, pomenjenja, reševanja težav … Slabše ima človek tudi sposobnosti osredotočanja, težje se znajde v prostoru … Kognitivna upočasnitev ni ravno bolezen, je pa skupek simptomov, ki zagotovo otežijo življenje.

POPovi zdravniki 06. 11. 2014 13.26

Skrb za vitamin K je pogosto odbveč

Spoštovani ! Star sem 57 let in poleti 2014 sem zbolel za globoko vensko trombozo. Zdravil sem se 6 mesecev z zdravili Xarelto. Po zaključenem zdravljenju, so ugotovili, da se je stanje izboljšalo, še...

POPovi zdravniki 30. 04. 2014 21.16

Vse je tako lepo zamišljeno

Spoštovani! Stara sem 19 let, visoka 170cm in tehtam 78kg. Želim si ustvariti novo rutino prehranjevanja in telovadbe. Zamislila sem si naslednje: Prehrana: Iz prehrane bi izključila ves "junk food", ...

POPovi zdravniki 12. 07. 2012 11.49

Koliko?

Živjo:) mene pa zanima,ali je številozaužitih jajc na teden omejeno? slišala sem,da nebi smeli zaužiti več kot 2 jajci tedensko.pa je to res? mislim,ali je kej zelo narobe če jih npr. pojem 6 na...

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1106