zdrava sol

Kakšna naj bo prehrana šolarja?
Šolarji že dobro grejejo šolske klopi. A tako kot je pomembno, da se učijo novih stvari in se udeležujejo številnih aktivnosti, je pomembna tudi njihova prehrana, saj jim ta daje moč in energijo za opravljanje vseh aktivnosti. O tem, kakšna naj bi bila prehrana šolskih otrok, smo se pogovarjali z dietetičarko Marino Zakič.

To zelo zmanjša tveganje za kap
Ženske, ki v svoje obroke redno vključujejo zelenjavo in še posebej zelenjavo iz skupine križnic, imajo manjše tveganje, da doživijo srčno ali možgansko kap, je pokazala študija. To je zares preprosta sprememba, ki jo lahko vsi vključimo v svoje življenje in tako veliko naredimo zase.

To ne bo zmanjšalo tveganja za kap!
Ljudje, ki uživajo preveč soli, mislijo, da zmanjšajo negativne učinke tega, če se sicer prehranjujejo zelo zdravo, torej uživajo veliko sadja in zelenjave, polnozrnatih žit ... Sedaj je ameriška študija pokazala, da to ne drži. Če uživate preveč soli, v vsakem primeru povečate tveganje za previsok krvni tlak, s tem pa za bolezni srca in ožilja ter tudi za kap.

Nujno je, da to naredite, če želite zmanjšati svoje tveganje za kap
Da bi zmanjšali svoje tveganje za prezgodnjo smrt, je nujno, da poskrbite, da nimate previsokega krvnega tlaka. Ne zavedamo se dovolj, koliko lahko na tem področju dosežemo s primernim življenjskim slogom. Našteli bomo 10 sprememb, o katerih bi morali razmisliti.

Sploh veste, kako zdravo je v resnici?
Kislo zelje je odličen način, da tudi pozimi, ko ni velike izbire zelenjave, v svoje telo vnesemo kopico za zdravje blagodejnih vitaminov in mineralov. Je pravi čudež narave, ki ščiti srce, varuje pred rakom, daje energijo in krepi imunski sistem.

6 razlogov, zakaj bi morali jesti humus
Preprosto ga lahko pripravite sami. V sekljalniku zmešajte kuhano čičeriko, tahini, olivno olje, vodo in sol. Dodate lahko tudi druge začimbe, kot sta česen ali kurkuma. Del vode lahko nadomestite z limoninim sokom.

Razkrivamo, kako lahko upočasnite staranje
Želite ostati večno mladi? Pretekli vikend je Slovenijo obiskal priznani italijanski kardiolog in naturopat dr. Carlo Maggio, ki je razkril skrivnosti, kako upočasniti staranje telesa in s tem tudi kože. Da njegovi nasveti res držijo, je dokaz tudi zdravnik sam, ki je star že skoraj 60 let, a jih kaže vsaj 20 manj.

5 živil, ki so toksična za vašo kožo
Koža je naš največji organ, hkrati pa je tudi odličen pokazatelj našega zdravja in počutja. Ko se na koži pojavijo mozolji in akne, je to znak, da moramo prilagoditi prehrano, zmanjšati stres ali zamenjati kozmetiko, ki jo uporabljamo. Tu je nekaj tistih živil, ki se jim je dobro izogniti, če imate težave s kožo.

Pozor! Uporaba napačne soli lahko škodi našemu zdravju
Jod mora človek dobiti s prehrano. Ker pa ga živila iz našega območja ne vsebujejo dovolj, je že dolgo časa v veljavi ukrep jodiranja jedilne soli. A zadnja raziskava Inštituta za nutricistiko je pokazala, da se v prodaji pojavlja vse več nejodiranih soli, ob čemer se v nekaterih okoljih takšno sol celo napačno izpostavlja kot bolj zdravo izbiro.

Sploh veste, kako zdravo je v resnici?
Kislo zelje je odličen način, da tudi pozimi, ko ni velike izbire zelenjave, v svoje telo vnesemo kopico za zdravje blagodejnih vitaminov in mineralov. Je pravi čudež narave, ki ščiti srce, varuje pred rakom, daje energijo in krepi imunski sistem.

Nekaj najboljših nasvetov o prehrani
Nasveti o zdravi prehrani so najnovejši modni hit, kjer se enkrat priporoča nekaj, spet drugič nekaj drugega. Prav zato ni nenavadno, da smo včasih že popolnoma zmedeni in ne vemo več, kaj je prav in kaj ne. Zato vam predstavljamo nekaj najboljših nasvetov, ki ne bodo šli nikoli iz mode.

Poznate zdravilne učinke morja?
Ni naključje, da se največ ljudi poleti odpravi na dopust ravno v obmorska letovišča. Morska klima in tudi morje samo ima namreč dolg seznam naši duši in telesu zdravilnih učinkov.

Znate izbrati živila, ki ne redijo?
Bi si med jutranjo kavo privoščili kolaček, na katerem bi pisalo, da vsebuje 450 kalorij in bi vedeli, da to predstavlja skoraj tretjino priporočenega dnevnega vnosa kalorij? Številni bi verjetno vsaj dvakrat premislili, preden bi si ga privoščili. Žal pri nas vsi izdelki še niso označeni s kalorijsko vrednostjo, a kmalu se bodo oznake spremenile.

Razstrupite jetra na naraven način
Zakaj bi skrbeli za zdrava jetra? Jetra so eden najpomembnejših organov, poleg kože tudi največji. So organ, ki opravlja veliko pomembnih funkcij. Najpomembnejše je razstrupljanje. Nezdrav način življenja pa jim nalaga vse več napora.

8 mitov, zaradi katerih se odrekamo hrani
Ste tudi vi med tistimi, ki so zaupali že mnogim nasvetom za zdrav način življenja ali izgubo odvečnih kilogramov, a rezultatov nikoli niso dosegli? Čas je, da razčistimo nekatera prepričanja, ki smo jim slepo verjeli.

Tudi vi delate te napake?
Čeprav morda zajtrk in kosilo jeste sami, večerja običajno poteka v krogu prijateljev ali družine. Toda ravno ob večerji se pojavljajo pogoste napake, ki so vse prej kot koristne za zdravje. Preberite, kako se jim izogniti.

Šokantno! Ne boste verjeli, kaj jeste vsak dan!
Veste, kaj jeste? Številna živila, ki so vsak dan na jedilniku, imajo potencialno nevarne sestavine. Čas je, da jih spoznate in ugotovite, kako vam lahko škodijo.

Zaradi česa najpogosteje umiramo?
Na nutricionističnem kongresu v Rio de Janeiru so zdravniki razkrili, da je sol glavni vzrok večine smrti po svetu. Ta namreč povzroča visok krvni tlak, s tem pa povečuje tveganje za srčno-žilna obolenja in možgansko kap.

Kako shujšati, če si len?
Hujšanje je enostavno: več telovadbe, manj hrane, ki naj bo čim bolj zdrava. Toda kaj, če smo preveč leni, da bi se držali tako strogega režima?

Hrana, zaradi katere vas bo kap
Le malo je takšnih stvari, ki se pojavijo tako nepričakovano in brez vsakršnega opozorila, kakor kap. Kljub temu pa jo lahko z zdravim življenjskim slogom preprečimo. Kateri hrani se izogibajte?

Ste že poskusili morsko lazanjo?
Ste se naveličali klasične lazanje in si želite preizkusiti nekaj drugačnega? Prikličite poletje v svojo kuhinjo in si privoščite morsko lazanjo.

Kako se znebiti trde kože na petah?
Številne ženske in moški se poleti, ko je čas za sandale in najrazličnejše odprte čevlje, znajdejo v pravi zadregi, saj jih s suho kožo obložene in razpokane pete še kako motijo. Kako se znebiti trde kože in narediti noge zares privlačne?

Visok krvni tlak pesti 60 odstotkov odraslih!
Visok krvni tlak povečuje tveganje za nastanek srčno-žilnih, možgansko-žilnih in ledvičnih bolezni in je eden glavnih povzročiteljev smrti. Kdaj je krvni tlak previsok in kako ga znižati?

Cvetačna solata
Če boste cvetači dodali arašide, koščke pomaranče, grah in sladko koruzo, boste dobili zanimivo kombinacijo okusov. Ta nekoliko drugačna cvetačna solata bo morda prepričala celo tiste, ki sicer nad cvetačo niso tako zelo navdušeni.

Pripravite zdravo Martinovo pojedino!
Martinova pojedina mora biti že po tradiciji obilna, saj so naši predniki na ta dan praznovali nekakšen zahvalni dan za dobro letino, to pa še ne pomeni, da mora biti tudi nezdrava. Kako pripraviti zdravo Martinovo pojedino?

S sadjem do lepšega videza
Ljudje vse pogosteje uporabljajo naravno kozmetiko, ki ne vsebuje konzervansov, barvil, dišav in drugih dodatkov. Zato so doma pripravljene maske in pilingi vedno bolj cenjeni.

Puranje ruladice v limonini omaki
Piščančje in puranje meso brez kože vsebuje manj nasičenih maščob kot rdeče meso, zato je bolj zdravo. Predstavljamo vam zdrav recept kosila za 4 osebe.

Zdrava vegetarijanska božična pojedina
Prihaja božič, praznik, ki ga praznuje na miljone ljudi po vsem svetu. Praznično vzdušje se zrcali tudi v kulinaričnih dobrotah. Božična pojedina je lahko tudi zdrava, z nizkim glukemičnim indeksnom in lahko prebavljiva.

Božična štruca
Božično štruco ali sadni kruh so pekle že naše babice. Lahko ga podarite prijateljem kot darilo ali pa ga postrežete v predprazničnih dneh. Sladki in zdravi božični štruci se je težko upreti.

Buča na bučo pogača
Bliža se noč čarovnic, ko bomo z bučami, izrezljanimi tako ali drugače, odganjali zle duhove. No, na ta dan pa si lahko privoščite tudi kakšno zdravo jed iz buč.