zdravi v jesen

Teletina po mediteransko
Ker se poletje počasi končuje, jesen pa nezadržno bliža, se lahko v tople poletne dni vrnete s hrano, pripravljeno po mediteransko. Tokrat vam prestavljamo recept za mediteransko teletino.

Kostanj
Kostanj so poznali že Stari Grki. Tudi v Sloveniji je imel v prehrani nekoč pomembno vlogo, a je danes bolj znan kot 'jesenska poslastica'. Ima bogato hranilno vrednost, vsebuje veliko škroba, manj znan pa je podatek, da se kostanjevo listje v zdravilstvu uporablja tudi za zdravljenje dihalnih in želodčnih bolezni.

S kostanjem nad krčne žile
Kostanj je znan predvsem po tem, da učinkovito pomaga pri zdravljenju krčnih žil in lajša bolečine. Vseboval pa naj bi tudi posebno snov, ki pozitivno vpliva na zdravje ožilja in zdravi krčne žile.

BUČA
Jesen je čas, ko nas razsveseljujejo buče. Tako tiste okrasne kot tudi jedilne. In vsako leto nas pridelovalci presenetijo s kakšno novo sorto. Sicer pa buče sodijo med najstarejše poznane gojene rastline. Bučne pečke naj bi grizljal že paleolitski človek pred 15.000 leti.

JAGODA
Le kdo si v teh toplih dneh ne bi privoščil osvežilnih jagod?! Saj ta slasten sadež ni le okusen, ampak tudi zdravilen. Redno uživanje jagod namreč vrača koži sijaj, deluje odvajalno in čistilno ter krepi celoten organizem.