zdravje črevesa

Preproste spremembe za izboljšanje prebave
Kako izboljšati črevesni mikrobiom? Poskusite z naslednjimi navadami in spremembami.

Znaki, ki kažejo, da bi morali uživati več vlaknin
Prehranske vlaknine so odgovorne za zdravo prebavo in imajo preventivni učinek na pojav bolezni žilnega in prebavnega sistema, vendar različne raziskave kažejo, da jih ne jemo dovolj. Na srečo lahko pomanjkanje vlaknin zlahka prepoznamo, to pa so glavni simptomi.

Ste vedeli, da alkohol ne vpliva slabo le na vaša jetra?
Ko govorimo o alkoholu, velikokrat omenjamo škodljive posledice, ki jih ima na naša jetra, navsezadnje tudi na našo psiho v povezavi z odvisnostjo. Toda ali ste vedeli, da pretiravanje z alkoholom vpliva tudi na druge organe v našem telesu? Poglejmo si, kako.

Imate te simptome? Previdno!
Mesec marec je posvečen ozaveščanju o zgodnjem odkrivanju raka danke in debelega črevesa, ki je četrti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka v Sloveniji. Zakaj nastane, še ni znano, a številne študije potrjujejo, da je bolezen najverjetneje posledica medsebojnega delovanja dednih dejavnikov in vplivov okolja. Na gensko predispozicijo ne moremo vplivati, z vpeljavo zdravih življenjskih navad pa lahko bistveno zmanjšamo tveganje za razvoj bolezni.

Če jih še niste, je skrajni čas, da jih naberete
Vas zanima, zakaj so šparglji tako priljubljeni? Poleg tega, da so izjemno okusni, če jih le znamo pripraviti, so tudi izjemna zakladnica zdravja!

7 razlogov za smrdeče blato
Normalno je, da naše blato ne diši po vrtnicah. Določene vonjave, predvsem tiste, ki močno zaudarjajo, pa vsekakor niso normalne, posebej, če se pojavljajo pogosto.

''Raka debelega črevesa in danke v zgodnji fazi razvoja sami ne moremo prepoznati''
Državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb ter raka na debelem črevesu in danki, Program Svit, je v Sloveniji prisoten že od leta 2009. Po podatkih Registra raka je pomembno doprinesel k znižanju števila novih primerov raka debelega črevesa in danke ter s tem k boljšemu zdravju prebivalcev Slovenije. Poglejmo si, zakaj so pomembni programi, kot je Svit, kakšni so simptomi raka debelega črevesa in danke ter kaj lahko naredimo za preventivo.

Tako si lahko pomagate pri driski
Lahko trdimo, da smo skoraj vsi odrasli ljudje vsaj enkrat v življenju imeli drisko. Drugačna zgodba pa je s kronično drisko, ki lahko bistveno vpliva na naše zdravje in splošno dobro počutje.

Katera pogosta stanja vplivajo na prebavni sistem?
Obstajajo začasna stanja in dolgotrajne ali kronične bolezni in motnje, ki prizadenejo prebavni sistem.

Zakaj naj bi moški zbolevali za rakom pogosteje kot ženske?
Moški imajo večje tveganje za večino vrst raka, tudi če so izključeni dejavniki, kot sta kajenje in uživanje alkohola.

Kaj morate vedeti o prebavnem sistemu?
Hrana, ki jo jeste, ima neverjetno potovanje skozi vaše telo, od vrha (ust) do dna (vaš anus). Na tej poti se absorbirajo koristni deli vaše hrane, kar vam daje energijo in potrebna hranila. Danes pa bomo zajeli opis delovanja prebavnega sistema po korakih.

Kaj je vagusni živec?
Vagusni živec ima pomembno vlogo v našem telesu, saj gre za enega najkompleksnejših živcev, ki ima izjemno velik vpliv na nas, pa naj si bo to fizično, čustveno ali mentalno. O tem smo se pogovarjali tudi s psihoterapevtko Evo Štajner.

Tveganje za prezgodnjo smrt naj bi zmanjšala že hoja
Samo 17 minut hoje na dan zmanjša simptome depresije za 41 odstotkov in tveganje za nastanek raka debelega črevesa za 31 odstotkov. Samo 18 minut hoje zmanjša tveganje za koronarno srčno bolezen za 36 odstotkov, 21 minut telesne aktivnost možnost za kap za 43 odstotkov, 30 minut pa tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 za kar 30 odstotkov.

Ali lahko zaradi stresa zbolite?
Če oseba doživlja dolgotrajni stres, lahko opazi simptome, kot so nepravilni vzorci prehranjevanja, težave s spanjem ali srcem in imunskim sistemom.

Tako lahko zmanjšate tveganje za raka debelega črevesa
Rak debelega črevesa, pravimo mu tudi kolorektalni rak, je ena najpogostejših malignih bolezni v razvitem svetu. Kaj lahko naredimo predvsem z vidika preventive?

Prepoznajte simptome pogosto usodnega raka
Pri vsaki bolezni je najpomembnejše pravočasno prepoznavanje simptomov, da je zdravljenje mogoče oziroma čim bolj uspešno.

5 razlogov, zakaj je dobro pogosto piti špinačni sok
Špinača je prava zakladnica kakovostnih hranil in vsebuje vitamine, minerale in antioksidante. Ne sme biti samo v solatah ali kot priloga, ampak jo uživajmo tudi na druge načine. Skrajni čas je, da poskusite tudi špinačni sok, ker prinaša številne zdravstvene koristi.

Kaj se zgodi, ko nehamo uživati rdeče meso?
Nekateri se za opustitev mesa odločajo z etičnega vidika, drugi z okoljskega. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pravijo, da uradna medicina stoji za stališčem, da zdrava in uravnotežena prehrana vključuje vsa živila v priporočenih in optimalnih količinah. A pri tem dodajajo, da je lahko tudi prepogosto uživanje mesa in zlasti mesnih izdelkov v večjih količinah zdravju škodljivo.

14 živil, ki naj bi veljala za najbolj zdrava
Obstajajo živila, ki so bolj zdrava kot druga? Poglejmo si 14 živil, ki jih je portal ordinacija.hr navedel kot optimalna za zdravje.

Kaj se zgodi, če vsak dan pijemo zeleni čaj?
Čeprav se zdi, da bi večina za svoj najljubši napitek izbrala kavo, ne zeleni čaj, ima slednji številne pozitivne učinke na naše zdravje. Poglejmo si šest zdravstvenih koristi zelenega čaja.

Zdravstvene koristi češenj, ki jih še ne poznate
Češnje so okusna poletna poslastica, s prehranskega vidika pa so njihove koristi zelo cenjene.

3 nasveti nutricionistke za povrnitev črevesnega zdravja
Pomen bakterij v človeškem telesu lahko opišemo z eno zanimivo ugotovitvijo: Nabor genomov vseh mikroorganizmov, ki so prisotni v mikroflori v telesu, vsebuje približno 100-krat več genov kot človeški genom, zaradi česar je človek bolj prokariontski kot evkariontski.

Kaj se zgodi, če prenehate uživati zdrave žitarice?
Polnozrnate žitarice vsebujejo ključna hranila, ki prispevajo k sitosti in imajo številne koristi za zdravje, izogibanje le tem pa lahko vodi do ne tako zelo prijetnih posledic.

Če ne pretiravamo, ima številne koristi za naše telo
Rastline niso edine, ki absorbirajo in presnavljajo sončno svetlobo. Podobno počnemo tudi vsi sesalci. Toda razmerje med (zdravo!) izpostavljenostjo soncu in zdravjem ni tako enostavno. Po eni strani sonce spodbuja proizvodnjo koristnih vitaminov D, po drugi strani pa določenim posameznikom povzroča veliko tegob, od katerih je najnevarnejša seveda kožni rak.

Sladki krompir - pisana zakladnica hranil
V naši družbi še do pred kratkim ni bil tako priljubljen, danes pa vedno bolj. Sladki krompir pripravljamo kot prilogo, dodajamo juham, domačim zelenjavnim namazom ali pa enolončnicam. Poglejmo si, zakaj je dober za naše zdravje.

To je najpogostejši vzrok za slabo počutje
Prebavne nevšečnosti so rak rana sodobne družbe, vzroki zanje pa pogosto povsem jasni: sodoben način življenja s stalnim hitenjem, pomanjkanje časa za počitek in sprostitev ter obroki, ki so komaj podobni pravi hrani. Posledice so vsem dobro znane: slabost, spahovanje, napenjanje, zaprtje. Gre za rezultat slabe prebave, zaradi česar telesu primanjkuje energije in hranilnih snovi, potrebnih za normalno delovanje. Rešitev je v bistvu precej preprosta: bolj zdrava prehrana pomeni tudi bolj zdravo prebavo, boljše počutje in kakovostnejše življenje. A kaj to pomeni v praksi?

Nad tegobo sodobnega časa na naraven način
Hiter življenjski tempo, pretežno 'sedeči' delovniki, pomanjkanje gibanja, neuravnoteženi obroki – to je le nekaj potencialnih vzrokov za počasno prebavo in zaprtost, ki pa ju neredko zanemarjamo, misleč, da bo bolje samo od sebe. Ko se neuspešni obiski stranišča nadaljujejo, se večina zapodi do najbližje lekarne po odvajala, čeprav obstaja več popolnoma naravnih rešitev, ki učinkovito odpravijo zaprtost. Kdaj pa sicer sploh lahko govorimo o redni prebavi?

4 najpomembnejši pregledi za ženske, starejše od 40 let
Za svoje zdravje je pomembno skrbeti vse življenje, štirideseta leta pa so čas, ko ženske začnejo opažati določene spremembe na svojem telesu, a se morda še ne zavedajo, da bi morale opraviti preglede, o katerih prej niso razmišljale.

Živila, ki vam lahko škodijo, če jih jeste ob napačnem času
Različne raziskave so pokazale, da naj bi povprečen človek danes zaužil bistveno več kalorij kot naši predniki. Velikokrat tudi menimo, da lahko določena živila jemo kadarkoli, ker spadajo v tako imenovana 'zdrava živila', četudi temu ni tako.

Tako lahko poskrbite zase
Besedno zvezo 'skrbeti za svojo rit' lahko razumemo na različne načine: najpogosteje z njo označujemo ljudi, ki delajo vse za to, da jim je udobno, da imajo ležerno življenje in jim nič ne manjka. A tudi v dobesednem smislu bi morale te besede večkrat švigati skozi naše misli, sploh glede na dejstvo, da je rak na debelem črevesu in danki peti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka pri nas. V tem smislu lahko za svojo zadnjo plat ustrezno poskrbimo samo z ustrezno preventivo, saj se bolezen dolgo razvija brez očitnih znakov. Na srečo imamo v Sloveniji odličen javnozdravstveni ukrep, ki je pripomogel k občutnemu padcu novih primerov raka debelega črevesa in danke.