zdravje srca

V katerih državah ljudje najpogosteje umirajo zaradi nezdrave hrane?
Okoli 610.000 ljudi je umrlo leta 2016 zaradi prehrane, ki povzroča bolezni srca in ožilja. Prekomerno uživanje soli, bele moke in premajhen vnos zelenjave, oreščkov in polnozrnatih žitaric je vzrok za te smrti.

Krvni test, ki predvidi srčni infarkt v naslednjih desetih letih
Britanski strokovnjaki iz Univerze Edinburgh so razvili poceni krvni test, ki lahko napove pacientu srčni infarkt v naslednjih desetih letih. Izkazalo se je, da je test 100 odstotno pravilen in to so strokovnjaki uspeli dokazati s kliničnimi študijami.

Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca
Ste med tistimi, ki spite manj kot šest ur na dan? Pomanjkanje spanja naj bi za kar 35 odstotkov povečalo tveganje za bolezen srca in ožilja, tudi kap, je pokazala študija Španskega nacionalnega centra za kardiovaskularne raziskave. Vse bolj odkrivamo, da je spanje res pomembno in ga ne smemo podcenjevati. Telo ga potrebuje.

Preprosta sprememba, ki močno zmanjša tveganje za kap
Pomislite, ali uživate vsak dan dovolj zelenjave, stročnic, polnovrednih žit. To so živila, ki vsebujejo vlaknine. Tisti, ki jih imajo v svojih obrokih dovolj, imajo namreč občutno manjše tveganje za bolezni srca, kap, sladkorno bolezen in še mnoge druge kronične bolezni. Takšen je bil zaključek študije, ki jo je naročila Svetovna zdravstvena organizacija.

To se pri pitju alkohola dogaja v srcu
Zdravniki v avstralski bolnišnici so še enkrat ugotovili, kakšno škodo povzroča našemu srcu alkohol. Udeležence svoje študije so glede na to, koliko ga običajno spijejo, razdelili v tri skupine. Posnetki so nato pokazali, da imajo tisti, ki ne uživajo alkohola, čisto drugačno srce kot celo tisti, ki alkohol uživajo zmerno.

To je posledica telovadbe trikrat tedensko
Telovadba trikrat tedensko ter zdrava prehrana lahko pri starostnikih kognitivno nazadovanje zaradi staranja ne le upočasnita, temveč celo popravita. Povrneta ga lahko celo na stanje izpred desetih let, je ugotovila študija ameriškega univerzitetnega kliničnega centra Duke.

Kardiologinji je dovolj. Odločila se je za drug pristop k zniževanju holesterola
Imate visok holesterol? Tu je tableta. Visok krvni pritisk? Tu sta dve tableti. Visok krvni sladkor? Tu sta dve tableti in injekcija. Tako danes poteka rutinsko delo večine zdravnikov, ne da bi pacientu natančno pojasnili, zakaj sploh pride do visokega holesterola, krvnega pritiska in sladkorja. In predvsem, kako si lahko pomagajo brez tablet, je za CNN zapisala ameriška zdravnica dr. Elizabeth Klodas, ki se je odločila, da bo sama delala nekoliko drugače.

Spoznajte idealno živilo za hujšanje
Grenivka ima zelo malo kalorij, a hkrati veliko za nas koristnih hranil. Pravzaprav je eno najmanj kaloričnih živil, obenem vsebuje kar 15 različnih vitaminov in mineralov. Še posebej pa je bogata z vitaminom C. Srednje velika grenivka pokrije kar 64 odstotkov naših dnevnih potreb po tem močnem antioksidantu.

Opustile sedem živil in dosegle neverjetne rezultate
Ste med prazniki pridobili odvečne kilograme in se za novo leto odločili, da boste shujšali? Potem vam morda pridejo prav nasveti ameriške strokovnjakinje za hujšanje Rhiane Allen, ki je pri izgubi odvečnih kilogramov pomagala mnogim in na svojem Facebook profili delila njihove fotografije. Kot pravi, je bilo ključnega pomena, da so opustile spodnjih sedem živil.

Nobena druga vadba ne zmanjša tveganja za kap toliko kot vaje za moč
Vaje za moč so ključnega pomena za dobro zdravje, še posebej, če niste več tako mladi. Dvigovanje uteži ali vaje z lastno težo pomagajo ohranjati zdrave mišice, izboljšati presnovo in krepijo celo kognitivno in mentalno zdravje. Ključnega pomena so tudi za zdravje srca, kaže zadnja raziskava.

Že poznate to živilo in njegove učinke?
Ste že slišali za tempeh? To je živilo, ki ga bolje poznajo vegetarijanci, saj je lahko nadomestek mesa. Vendar pa bi ga lahko vsaj občasno v prehrano uvrstili tudi drugi. Je fermentirano živilo iz soje. Zaradi postopka fermentacije kot kislo zelje ali repa pridobi probiotične bakterije, ki nam izjemno koristijo. Poleg tega je odličen vir beljakovin.

Odkritje o mandljih, ki vas bo navdušilo
Oreščki so dolgo časa – podobno kot jajca – veljali za hrano, pri kateri strokovnjaki niso bili prepričani, kako zdrava je. Pri jajcih so se bali velike vsebnosti holesterola, pri oreščkih pa maščob. Toda študije kažejo, da hrane res ne smemo presojati po eni sestavini.

Zdaj je čas za ta čaj
Si privoščite v tem zimskem obdobju kdaj tudi skodelico zelenega čaja? Ta je svoje ime dobil zaradi barve, ki nastane, ko skuhamo njegove nepredelane in nefermentirane čajne lističe. Začeli so ga pripravljati pred kar pet tisoč leti. Od takrat je cenjen zaradi svojih dobrih učinkov.

Kaj storiti, ko se pojavi slabost po hrani?
Ko so mize obložene s hrano in številnimi dobrotami, se kaj hitro po obroku lahko pojavi slabost. A kako ravnati, ko se pojavi slabost in kako jo naslednjič preprečiti? Kako vedeti, ali gre le za prehodno slabost ali za kaj bolj resnega? Preverite.

Zakaj bi morali v tem času uživati ta sadež?
Kivi je idealen zimski sadež. Je poln vitamina C, ki ga potrebujemo za močan imunski sistem. Ena skodelica narezanih kivijev naj bi pokrila ne 100, ampak kar 273 odstotkov naših dnevnih potreb po tem vitaminu, ki je tudi močan antioksidant. Poleg tega je kivi kot vsak sadež še vir vlaknin, ki jih potrebujemo za dobro prebavo.

Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt
Samo ena porcija rdečega mesa na dan poveča tveganje za srčni infarkt, saj poviša nivo snovi TMAO v telesu, ki povzročajo srčno-žilne bolezni, so opozorili strokovnjaki. Študija, ki jo je objavila Klinika Cleveland, je pokazala, kako rdeče meso lahko škoduje telesu, a hkrati tudi, da lahko z zmanjšanjem zaužite količine rdečega mesa že v nekaj tednih zmanjšate tveganje za srčni infarkt.

Blaži kronične bolečine, izboljšuje pretok krvi, izloča toksine iz telesa ...
Tako kot mnogi novi trendi tudi infrardeča savna obljublja cel kup pozitivnih učinkov na zdravje – izguba odvečne telesne teže, izboljšana cirkulacija, blaženje bolečin in izločanje toksinov iz telesa. To je nekaj izmed njih. Pa je temu res tako?

To je živilo z največ antioksidanti! In ne gre za borovnice
Antioksidanti so snovi, ki varujejo naše telo pred škodljivimi prostimi radikali, ki povzročajo oksidativni stres in povečajo tveganje za bolezni srca in ožilja, raka, sladkorno bolezen tipa 2 in kronične bolezni. A k sreči prehrana, bogata z antioksidanti, nevtralizira proste radikale in zmanjša tveganje za te bolezni. Tu so živila, ki imajo največ antioksidantov.

Živilo, ki pomaga preprečiti kap
Zakaj ne bi kdaj rižote, testenin ali enolončnice popestrili s koščki tofuja? To živilo iz soje je odličen vir beljakovin. Ker vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin, bi po njem morali poseči vegetarijanci. Blagodejen pa je tudi za srce in ožilje. Spada med živila, ki pomagajo preprečiti najhujše.

Kuhinjska začimba odlično kuri maščobo
Že uporabljate ingver? Ta začimba naj bi imela vrsto dobrih učinkov. Med drugim naj bi povečala število kalorij, ki jih pokuri telo. Zmanjševala naj bi občutek lakote. In naj bi celo pospeševala kurjenje maščobe. Zaradi vsega tega naj bi redno uživanje ingverja pomagalo pri preprečevanju debelosti.

Bi vas to prepričalo?
Pacienti, ki jim pokažejo slike zamašenih arterij, se bodo bolj verjetno aktivno zoperstavili boleznim srca in ožilja kot preostali, je pokazala zadnja študija švedskih raziskovalcev. Bi se tudi vi podali v akcijo, če bi videli, kako zamašene so vaše žile?

Navada, ki zmanjša tveganje za smrt zaradi bolezni srca
Marsikatera zdrava navada zmanjša tveganje in mednje naj bi spadalo tudi redno obiskovanje savne. To so ugotovili na Finskem, kjer so 15 let spremljali 1688 moških in žensk, ki so bili starejši od 50 let. Tisti, ki so savno obiskali štiri- do sedemkrat na teden, so imeli za četrtino manj tveganja kot tisti, ki savne niso obiskali več kot enkrat na teden.

Previdno pri uživanju jabolčnega kisa
Jabolčni kis je vsekakor zdravo živilo. A kot pri vsaki stvari tudi pri njegovem uživanju ne smete pretiravati. Če si boste z njim začinili solato, boste naredili nekaj dobrega. Nikar pa ne poskušajte kisa zato, ker ste prebrali, kako zdrav je, piti nerazredčenega. Prav tako ni dobro niti, če ga preslabo razredčite z vodo.

Tretjini ljudem primanjkuje tega pomembnega minerala
Tretjini svetovnega prebivalstva primanjkuje železa, kažejo podatki Svetovne zdravstvene organizacije, ki svari, da pomanjkanje železa vodi do 30-odstotkov zmanjšane produktivnosti. Poleg tega pomanjkanje tega pomembnega minerala prinaša tudi slabokrvnost in privede do motene koncentracije, razdražljivosti in slabše kakovosti življenja.

Najpogostejša napaka, ki jo delamo pri zajtrku
Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva. Z njim nahranimo naše telo po nočnem postu in dobimo energijo za dnevne izzive. A z napačno izbiro živil si lahko naredimo več škode kot koristi, zato se izognite najpogostejšim napakam in dan začnite premišljeno.

Če hujšate, ne bi smeli piti sokov
Sadje je zdravo, torej je zdrav tudi sadni sok? Tako razmišljamo, a se žal motimo. Zelo zdravo je pojesti ves sadež. Sadnega soka pa ni dobro spiti. Ker v njem ni več vlaknin, se namreč prehitro prebavi. Sladkor tako pride do jeter v zelo veliki količini, kar je zanje enako stresno, kot če bi spili sladko gazirano pijačo. Posledica je nalaganje odvečnih maščob.

'Bila sem zdrava, fit, a sem vseeno pri 41 letih utrpela kap'
Bil je božični večer, ko je Američanka Dina Piersawl obiskala svoje starše v Kentuckyju in je njena mati opazila, da so njene oči videti nenavadno. Več dni je že trpela za glavoboli, a vseeno si ni mislila, da bi lahko šlo za kaj resnega, saj je bila v dobri formi.

To kadilci morajo vedeti!
Kar 15 let traja v povprečju, potem ko človek preneha kaditi, da se pri njegovem srcu tveganje za bolezni in infarkt, vrne na raven, ki jo imajo ljudje, ki niso nikoli kadili. To je ugotovitev, ki so jo predstavili na konferenci Ameriškega združenja za srce.

Preprosti ukrepi za znižanje holesterola
Avstralski nutricist in naturopat Rick Hay je v svoji novi oddaji 'Ask the Nutritionist' pojasnil, kakšne spremembe lahko naredite, da bi sami znižali nivo slabega holesterola v krvi.

Tako v srednjih letih ne boste pridobili trebuha
Vsak dan si za malico privoščite pest oreškov. Ti so polni zdravih nenasičenih maščob, bogati pa so tudi z beljakovinami. Zaradi tega vas bodo zasitili in boste imeli manjšo potrebo, da bi posegli po nezdravih živilih, ki bi vodila v nalaganje odvečne maščobe na trebuhu.