zdravo živilo

Zakaj imate napihnjen trebuh?
Je vaš trebuh napihnjen, četudi niste ničesar pojedli? Želodec se vam zdi poln, četudi ne bi smel biti. Napihnjenost je res nadležna in za povrh še neprivlačna težava, zato čim prej ugotovite, kaj jo povzroča.

Okrepite imunski sistem in ubežite virusom
Smrkanje, kihanje, kašljanje in pekoče žrelo v jesenskem času niso prav nič redke težave. Vendar pa lahko vaše telo zaščitite pred nadležnimi virusi in bakterijami tako, da okrepite svoj imunski sistem.

Zakaj moramo piti mleko?
Mleko in mlečne izdelke bi morali uživati vsak dan tako otroci kot odrasli. Zakaj je uživanje teh izdelkov tako pomembno ter katere in koliko jih moramo na dan zaužiti, so nam zaupali strokovnjaki.

Šest mitov o spomladanskih alergijah
Čeprav je pomlad čas prebujanja narave in čas, ko vse ozeleni in zacveti, marsikomu prav to povzroča največje težave, predvsem zaradi alergij. Preverite, kateri nasveti o naravnih načinih preprečevanja in zdravljenja alergije vam ne bodo pomagali!

Zakaj je sir zdrav?
Sir je za številne ljudi eno od najbolj priljubljenih živil, a kljub temu se mu nekateri izogibajo, saj menijo, da povzroča debelost in ni preveč zdrav. A kakšna je resnica?

Pet zamisli za zdrav in okusen zajtrk
Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, saj prebudi metabolizem, ki se je čez noč upočasnil, in nas hkrati napolni z energijo za precejšen del dneva. Seveda pa je zelo pomembno, da je prvi jutranji obrok hranljiv, zdrav in okusen. Tukaj je nekaj zamisli, kaj jesti za zajtrk.

Okus se nam izoblikuje v prvih mesecih življenja
Obdobje od dveh do petih mesecev po rojstvu je odločilnega pomena za izoblikovanje našega okusa, pravijo strokovnjaki s filadelfijske univerze. Pri vsem tem pa glavno vlogo igra dojenje.

Jogurt – najstarejši mlečni izdelek
Jogurt velja za najstarejši mlečni izdelek, saj je bil prvič omenjen že pred 7000 leti. Kljub temu da ga poznamo že toliko časa, pa njegove zdravilne lastnosti postajajo prepoznavne šele v zadnjih desetletjih. Zakaj je jogurt tako zdrav?

Som v limonini omaki
Ribe so bogat vir omega-3 maščobnih kislin, zato so koristno živilo za zdravo srce in ožilje. Tokrat vam predstavljamo preprost recept za pripravo sladkovodne ribe soma, ki vam ne bo vzel veliko časa.

Matični mleček – vir življenja in plodnosti
O matičnem mlečku, kraljevi čebelji hrani, ne vemo prav veliko, saj nam niso znane niti vse njegove sestavine. Vemo pa, da je izjemno mogočna zdravilna učinkovina, ki povečuje plodnost, krepi imunski sistem in pomirja. Ne le to, znižuje tudi holesterol in pomaga pri zdravljenju neštetih bolezni.

Namaz iz smetane, zelene in kumare
Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva. A enako pomembno kot to, da ga ne izpustimo, je tudi to, kaj za zajtrk pojemo. Tukaj je recept za nekoliko drugačen, a nadvse okusen in zdrav namaz.

Z oreščki do kakovostnejšega življenja
Oreščki so nekaj najboljšega, kar lahko privoščite svojemu organizmu! Poleg tega, da vas bodo napolnili z novo močjo, ki jo v jesenskih dneh še kako potrebujemo, so namreč tudi izjemno zdravi, predvsem za srce in ožilje.

Zdrava hrana za osebe z okvarjenimi ledvicami
Zdrava prehrana, ki vsebuje veliko antioksidantov je ključnega pomena, ko govorimo o boleznih ledvic in drugih kroničnih in degenerativnih boleznih. Predstavljamo vam živila, ki jih morate nujno vključiti v svoj jedilnik!

Jamiejev seznam nepogrešljivih živil
So nekatere začimbe in so določena živila, brez katerih v kuhinji Jamieja Oliverja preprosto ne gre. Zdaj je slavni britanski kuhar sestavil seznam hrane in začimb, ki pridejo prav pri pripravi skorajda vsakega obroka.

VIDEO: Potica za alergike
Bližajo se velikonočni prazniki, ko bodo naše mize spet polne najrazličnejših dobrot. Ker pa je veliko ljudi alergičnih na kakšno hrano, na primer na jajca, mleko, gluten, morajo kljub prazničnemu vzdušju paziti, kaj jedo. A zaradi alergij ni treba, da so prikrajšani.

Stevia, naravno sladilo brez kalorij
Prvotno rastišče stevie so gorska območja Paragvaja, kjer so jo Indijanci Guarani uporabljali že stoletja. Imenujejo jo "kaa-he-e", kar pomeni v njihovem jeziku sladka zel. Liste so uporabljali predvsem za sladkanje grenkega čaja mate in v medicinske namene.

Kateri aditivi v hrani povzročajo raka?
Praviloma je za vsako živilo določeno, kateri in v kolikšni meri se lahko uporablja aditiv. Ugotavljanje varnosti aditivov poteka po mednarodnih predpisih. Na leto pojemo kar 4 kilograme teh strupenih snovi.

FIŽOL
Domovina fižola je Južna Amerika. Pred davnimi leti so ga že Indijanci sadili skupaj s koruzo, bučami in konopljo. Uživali so zelenega in posušenega, pa tudi fižolovi listi so bili zelo priljubljeni.

ČRNI SEZAM
Že v antiki in ajurvedski medicini, je bil črni sezam znan kot odlično zdravilo za pospeševanje izgradnje kosti in tvorbe hrustanca.

Zdrava vegetarijanska božična pojedina
Prihaja božič, praznik, ki ga praznuje na miljone ljudi po vsem svetu. Praznično vzdušje se zrcali tudi v kulinaričnih dobrotah. Božična pojedina je lahko tudi zdrava, z nizkim glukemičnim indeksnom in lahko prebavljiva.

10 živil za zdravo srce
Privoščite svojemu srcu najboljše. Uživajte 10 super živil, ki učinkovito pomagajo pri ohranjanju zdravega srca in ožilja. Pomembno je, da z zdravo hrano začnete že zjutraj.

PARADIŽNIK
Paradižnik mnogi imenujejo kar super zelenjava, saj poka od različnih vitaminov in zdravih snovi, ki jih vsebuje. Ekološko vzgojen paradižnik spada k živilom, ki učinkovito zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in ožilja. Zanimivo pa je, da poznamo kar nekaj vrst paradižnika. Med njimi tudi črni paradižnik.

Pazite, ko kupujete 'zdravo' hrano!
Naravno, bio, eko, zeleno, organsko, okolju prijazno in podobno so samo nekateri od izrazov, ki jih mnogi proizvajalci uporabljajo pri označevanju prehrambnih izdelkov. Nekateri pri predstavljanju izdelkov tako načrtno zavajajo potrošnike.

Privoščite si spomladanski afrodiziak!
Ste vedeli, da so šparglji, ki veljajo za eno od bolj zdrave zelenjave, tudi afrodiziak? Že stari Rimljani so sok špargljev mešali v ljubezenske napoje in verjeli, da kdor poje več špargljev, ima več ljubimcev. Če res deluje, pa lahko preverite sami med prvomajskimi prazniki!

Nina Osenar bo velikonočno šunko zamenjala s tofujem
Nina bo veliko noč praznovala malce drugače, kot je v navadi. Drugačen in za slovenske razmere verjetno neobičajen bo tudi njihov velikonočni jedilnik. Meso bo zamenjal tofu, klasično orehovo potico pa pirina potica z lešniki.

Mleko le v zmernih količinah!
Mleko sodi med osnovna živila in je pomemben vir kalcija, vitaminov in nekaterih drugih življenjsko pomembnih snovi.