zdravo srce

Poznate 5 avgustovskih superživil?
Poletje je čas, ko je na voljo toliko različnega sezonskega sadja in zelenjave, da lahko vsak najde tisto, ki je zanj še posebej okusno. Tokrat vam predstavljamo, na katera superživila ne bi smeli pozabiti v mesecu, ki je pred vrati.

Ko boste to prebrali, bo zagotovo postal vaš favorit
Peteršilj je veliko več kot samo zeleni okras na krožniku. Vsebuje pravo bogastvo zdravih hranil - od vitamina A in C do folne kisline, flavonoidov in eteričnih olj. Zaradi tega so ugotovili, da nas lahko ščiti pred rakom in kapjo ter še vrsto bolezni. Peteršilj bi res morali uporabljati redno.

Beljakovine! Poglejte, kdaj vam lahko še posebej koristijo
Povečano uživanje beljakovin lahko pomaga tistim, ki redno delajo vaje za moč, doseči večje in lepše mišice, pravijo kanadski raziskovalci. Vendar pa jim pretiravanje še vedno lahko škodi. Nad določeno količino beljakovine poleg tega nimajo več učinka.

Poglejte, kaj se zgodi, če uživate dovolj rib
Ribe so zdravo meso, ki vsebuje veliko pomembnih hranil, kot so beljakovine in vitamin D. Bogate so tudi z omega-3 maščobnimi kislinami, ki jih naše telo in možgani še kako potrebujejo. Vsebuje pa jih, tako kot vitamin D, le malo živil. Poglejte, kako nam koristi, če uživamo dovolj rib.

5 presenetljivih stvari, ki škodijo vašemu srcu
Danes že dobro vemo, da bi morali za zdravo srce jesti zdravo, redno telovaditi in opustiti kajenje. A tu je še 5 drugih presenetljivih stvari, ki škodijo vašemu srcu.

S to prehrano bi se lahko izognili težki Alzheimerjevi bolezni
Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence. Bolnik ima najprej čedalje več težav s spominom. Na koncu postane nebogljen in odvisen od drugih. To je bolezen, ki je še ne znamo zdraviti. Zato je toliko pomembneje, da so raziskovalci ugotovili, da jo lahko preprečimo s primerno prehrano.

Kdaj vam lahko čokolada celo izboljša zdravje?
Čokolada je ena od sladkih razvad, ki se jim težko upremo, čeprav vemo, da prinaša odvečne kilograme. A če uživate črno čokolado, ki je zaradi kakava bogata z antioksidanti, je zgodba popolnoma drugačna. Zadnja študija je pokazala, da lahko celo varuje zdravje našega srca.

Zakaj so jagode –med vsem sadjem in zelenjavo – na 3. mestu?
Ne le med vsem sadjem in zelenjavo, ampak tudi med oreški in zelišči. Jagode naj bi bile po tem, koliko antioksidantov lahko z njimi zaužijemo, tretje najboljše. Gre torej za zelo zdravo sadje, ki je še posebej blagodejno za srce.

Se želite zaščititi pred rakom in kapjo? Poglejte, katera živila morate uživati skupaj
Določena živila si je bolj zdravo privoščiti skupaj, saj imamo tako od njih več koristi. Telo lahko bolje absorbira hranila, ki jih vsebujejo. In ko jih zaužijemo skupaj, močneje ščitijo pred rakom, kapjo in še številnimi drugimi tegobami in boleznimi, ki nas ogrožajo.

1 sama navada poveča verjetnost, da boste preživeli srčni infarkt
Vedeli smo že, da redna zmerna vadba zmanjša tveganje za srčni infarkt. Nova danska študija pa je zdaj pokazala, da tudi poveča verjetnost za preživetje. Kar za 47 odstotkov je to večje pri tistih, ki se redno zmerno gibajo, v primerjavi s tistimi, ki bolj sedijo.

To morate vedeti, če imate povišan holesterol
Povišane vredosti holesterola in trigliceridov povečujejo tveganje za bolezni srca in ožilja, ki še vedno veljajo za najpogostejši vzrok smrti v Sloveniji. Da bi uravnali raven holesterola, vam zdravniki lahko predpišejo statine, a ti imajo številne stranske učinke. Prav zato je za zniževanje holesterola treba poskrbeti že prej, ko ga lahko znižamo še po naravni poti.

Poznate te neverjetne učinke arašidov?
Želite zdravo srce in ožilje? Potem uživajte neslane arašide, saj zmanjšujejo tveganje za srčni infarkt in kap, pravijo strokovnjaki. Seveda pa jih ne smejo uživati tisti, ki so alergični nanje.

Veliko ljudi ne ve, da tudi ta živila vsebujejo kalcij
Naše telo potrebuje kalcij za zdrave kosti in zobe, pa tudi za to, da naše mišice, celice in živčevje delujejo, kot je treba. V našem telesu je več kalcija kot katerega koli drugega minerala, zato je za naše zdravje zelo pomemben.

Odlični za prebavo - in za kaj še?
Datlji spadajo med najslajše sadeže. Pri nas jih uživamo posušene. Nimajo pa ti nič manj zdravih snovi kot sveži. Bogati so z vlakninami pa tudi z vitaminom B6 in minerali kalijem, bakrom, manganom in magnezijem. Preberite si, kako nam lahko zaradi tega koristijo.

To je dobro vedeti o olivnem olju
Španska študija je pokazala, da uživanje olivnega olja izboljša delovanje dobrega HDL-holesterola v našem telesu. Ta pomaga izpodrivati slab LDL-holesterol. Poleg tega čisti naše žile. To zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja.

5 razlogov, zakaj je dobro piti kokosovo vodo
Kokosova voda je povsem naravna. Pridobijo jo iz še mladega kokosovega oreha. Ko ta dozori, se njegova voda, polna blagodejnih mineralov, vitamina C, vlaknin in beljakovin, spremeni v belo sredico. Kokosova voda je še posebej bogata z mineralom kalijem, ki celo zmanjšuje tveganje za kap in infarkt. Preberite si, zakaj jo je še koristno uživati.

3 ideje za bolj zdravo srce
Kaj lahko naredite za bolj zdravo srce? Tri živila lahko v svoji prehrani zamenjate za bolj zdrava. Če s takšnim menjanjem živil počasi nadaljujete, se lahko dolgoročno navadite na pravilnejše prehranjevanje. To pa bo vodilo v boljše počutje ter zdravo celotno telo, ne le srce.

6 težav s penisom, ki se pojavijo, ko se starate
Včasih si želimo, da bi staranje prizaneslo vsaj določenim delom našega telesa. A tako kot se starajo naš obraz, koža in notranji organi, se starajo tudi spolovila. Moški lahko odkrijejo, da njihov penis ni več iste oblike, barve in da se obnaša drugače.

To je razlog, da lahko zjutraj uživate jajca
Takšen zajtrk nas za dlje časa nasiti. Nova raziskava pa je pokazala tudi, da uživanje jajc izboljša delovanje naših možganov. Hkrati pa ne povečuje tveganja za pojav Alzheimerjeve bolezni, kot so se znanstveniki nekaj časa bali.

10 mastnih živil, ki so izjemno zdrava
Nekaj časa je vladalo povsem napačno splošno prepričanje, da se je maščobam, da bi imeli zdravo težo, bolje izogibati. Vsekakor imajo naslednja živila nekaj več kalorij. A v zmernih količinah so v naši prehrani, če želimo biti zdravi, nepogrešljiva.

2 načina, da preprečite življenjsko nevaren krvni strdek
Starejši, kot smo, v večji nevarnosti smo. A tudi mlajše ženske, potem ko pridejo v rodno dobo, lahko neprijetno preseneti krvni strdek. Ta ovira krvni obtok. Če se odtrga in zaplava v pljuča, pa lahko postane življenjsko nevaren.

Uničuje rakave celice, znižuje holesterol, zmanjšuje apetit
Strokovnjaki govorijo o vse več pozitivnih učinkih, ki jih ima avokado na zdravje. Uničuje rakave celice, preprečuje njihov nastanek, znižuje holesterol, ščiti srce, lepša polt, celo apetit zavira in tako pomaga do bolj zdrave postave.

Kaj bi morali vedeti o krompirju?
Če ga ne uživate ocvrtega ali prelitega z mastno omako, je krompir mnogo bolj zdravo živilo, kot si mislite. Pravzaprav je njegov doprinos k zdravju prav izjemen. Poskrbi za možgane, srce in ožilje, ščiti pred rakom ...

Nehajte piti mleko z 1,5 % maščobe
Nehajte piti mleko z manj maščobe, pravijo strokovnjaki. Bolj zdravo naj bi bilo polnomastno. Dve novi študiji sta pokazali, da zmanjša tveganje za razvoj sladkorne bolezni in celo pomaga izgubiti odvečne kilograme.

Tu so razlogi, zakaj bi ga morali piti redno
Babice so imele prav, ko so svetovale, naj redno uživamo jabolčni kis. Če ga boste pili prav vsak dan, si lahko celo podaljšate življenje, je pokazala zadnja raziskava strokovnjakov.

Se starate hitreje kot vrstniki? Ti ukrepi bodo pomagali
Se starate hitreje kot vaši vrstniki? Vam niso všeč gubice, ki jih vidite v ogledalu. Morda je čas, da opustite nekaj navad, zaradi katerih se starate hitreje. Tu je seznam najpogostejših navad, ki pospešujejo staranje.

'Na začetku sem bila samo previdna pri hrani'
'Nisem si hrane naložila na krožnik še enkrat, odrekla sem se vsem sladkim in nezdravim živilom," pripoveduje danes 18-letna Kanadčanka. "Čez nekaj mesecev nisem več mogla normalno jesti." Padla je v kremplje anoreksije, a se uspela rešiti.

Prehrana z veliko mesa je lahko nevarna
Ženske srednjih let, ki se držijo Atkinsonove diete, imajo večje tveganje za odpoved srca, pravijo strokovnjaki. Po tej znani dieti se prehranjujejo tudi številne zvezdnice, med njimi igralki Jennifer Aniston in Gwyneth Paltrow.

'Bilo je lažje, kot sem si mislila'
29-letna mamica treh otrok se je odvečno težo odločila izgubiti po svoji ločitvi. Uspelo ji je izgubiti kar 56 kilogramov. In pravi, da je bilo lažje, kot je mislila, da bo. Začela je s tem, da se je odrekla sladkorju in še posebej sladkanim pijačam.

'Pokadila nisem niti ene cigarete, a sem dobila pljučnega raka'
34-letna Lisa Briggs ni nikoli v življenju pokadila niti ene cigarete in bila popolnoma fit mamica, ko je med nosečnostjo izvedela, da se spopada s pljučnim rakom v četrti fazi.