česen

Tuna casserole – odlična jed za vroče dni
Razmišljate, kaj bi si v teh vročih dneh privoščili, da bi vas ohladilo, a hkrati tudi nasitilo? Tuna casserole je odlična rešitev za vse ljubitelje tune in osvežujočega čilija.

Kako odpraviti nadležne vetrove?
Se vam pogosto dogaja, da vas ravno takrat, ko ste v službi ali na večerji s prijatelji, dajejo močni vetrovi? Ste napihnjeni, v črevesju vas vse tišči, včasih celo boli? Potem preverite, kako odpraviti napihnjenost in odpravite vetrove.

Slastni brancin iz pečice
V pečici specite brancina s krompirjem in svojim najbližjim postrezite s prvovrstno morsko specialiteto. Pravljični okus vas bo popeljal na morje, hkrati pa nežno razvajal vaše brbončice.

Fusilli sedmih dišavnic
Mali svedrčki v paradižnikovi omaki z obilico zelišč, ki poskrbijo za fantastičen okus, se odlično priležejo v poletnih dneh.

Znebite se neprijetnega telesnega vonja
Morda se prekomerno potite, morda kdaj oblečete oblačilo, ki ste ga že kdaj nosili in ni ravno sveže oprano, morda ste se navzeli vonja hrane. V vsakem primeru lahko neprijeten vonj poskušate premagati na katerega od naslednjih načinov.

Paella
Jed izvira iz Valencie. Je odlična mešanica različnih okusov, ki skupaj tvorijo pravo harmonijo.

Z brokolijem polnjena piščančja prsa
Lahka in zdrava poletna jed vsebuje malo maščob, zato je primerna tudi za dietno prehrano.

Kako na naraven način omiliti zobobol?
Zobobol je bolečina, ki je nikakor ne smete prezreti. Ker je včasih takojšen obisk zobozdravnika neizvedljiv, vam predstavljamo nekaj naravnih načinov, kako omiliti to zoprno in ostro bolečino.

Slastne testenine z jajčevci
Praznikov je konec, z njimi pa tudi obilnih pojedin in težke hrane. Tokrat si privoščite enostavno in hitro pripravljen, lahek ter zdrav mediteranski obrok, ki bo razvajal vaše ustne brbončice.

Nabiranje čemaža je lahko usodno
Na centru za zastrupitve Interne klinike UKCL opozarjajo, da je treba biti pri nabiranju čemaža izjemno previden. V tem času so namreč zdravili že štiri bolnike, ki so se zastrupili s spomladanskim podleskom, ki so ga zamenjali za čemaž. Ena bolnica je umrla.

Prata
Med velikonočnimi prazniki si marsikdo pogleda skozi prste in si privošči kakšen malo bolj kaloričen ali masten obrok. S tem ni nič narobe, če ste sicer zdravi in nimate kakšnih zdravstvenih težav, le pretiravati ne smete. Tako vam tokrat predstavljamo recept za prato – klasično velikonočno jed.

Polnozrnate testenine z gamberi in bučkami
Če ste ljubitelji morske hrane, lahko za kosilo pripravite okusne polnozrnate testenine z gamberi, bučkami in paradižnikom. Priprava je preprosta in vam ne bo vzela veliko časa.

Čili s pustim piščancem
Čili s svojo ognjevitostjo povzroča sproščanje hormonov sreče, ki delujejo protibolečinsko, pospešuje prebavo in prekrvavitev ter je odličen afrodiziak, v kombinaciji s piščancem pa tudi odličen in zdrav obrok.

Som v limonini omaki
Ribe so bogat vir omega-3 maščobnih kislin, zato so koristno živilo za zdravo srce in ožilje. Tokrat vam predstavljamo preprost recept za pripravo sladkovodne ribe soma, ki vam ne bo vzel veliko časa.

Znebite se slabega zadaha
Slab zadah lahko močno vpliva na samopodobo posameznika, ne le to, nekatere raziskave trdijo, da vas celo lahko stane nove službe in dobrega ljubezenskega odnosa. In kako si pomagati?

Naravna zdravila naših babic
Naše babice so znale marsikatero težavo rešiti same – brez kemije, na povsem naraven način. Tukaj je nekaj domačih zdravil, s katerimi lahko poskusite tudi vi rešiti kakšno zdravstveno ali lepotno nadlogo, preden odhitite do strokovnjaka.

Mornarski namaz
Morda se vam bo za zajtrk prilegel namaz iz okusne tunine in sardin, ki ga namažete na črni kruh in okrasite s čebulo, papriko ali olivami. Zraven pa se dobro prileže še jogurt.

Budimpeštansko jutro
Budimpeštansko jutro je okusen, zdrav in nekoliko drugačen zajtrk. Gre namreč za mešanico različne zelenjave, ki ji dodamo malo oljčnega olja, kisa in parmezana.

Paradižnikovi peresniki
Za vse ljubitelje testenin je tukaj preprost recept za peresnilke s paradižnikovo omako. Priprava takšnega kosila vam ne bo vzela veliko časa, hrana pa zaradi razmeroma lahke paradižnikove omake ne bo težka za želodec.

Rižota 'na belo'
Rižota 'na belo' je okusna kombinacija riža in raznovrstne zelenjave ter stročnic. S takšnim obrokom organizmu zagotovimo veliko vitaminov in mineralov.

Čemaž proti holesterolu
Čemaž so poznali že stari Rimljani. Raste od marca do junija in cvete v aprilu in maju v gosto poraslih preprogah. Mladi listi so sveže zeleni in svetli, zraste od 25–30 centimetrov visoko. Lahko ga gojite, a čebulice posadite v vlažna tla pod drevesi in grmovjem.

Resnica o nevarnem holesterolu
Čeprav se o holesterolu veliko piše in govori, pa zdravniki opažajo, da ljudje o njem ne vedo dovolj. Vsi sicer vedo, da obstaja slab holesterol, ki povzroča aterosklerozo in bolezni srca in ožilja, ne vedo pa, da vsa hrana, ki vsebuje maščobe, ni nujno škodljiva.

Sardine z gorčico
Imate radi ribe, vendar ste se jih nekoliko naveličali, ker jih pripravljate na vedno enak način? Potem vas bo morda razveselil tale recept za namaz iz sardin in gorčice.

Teletina po mediteransko
Ker se poletje počasi končuje, jesen pa nezadržno bliža, se lahko v tople poletne dni vrnete s hrano, pripravljeno po mediteransko. Tokrat vam prestavljamo recept za mediteransko teletino.

Skuša na običajen način
V poletnem času se na našem jedilniku pogosto znajdejo morske ali sladkovodne ribe. Tokrat vam predstavljamo, kako na povsem preprost način pripraviti slastne in okusne skuše. Tukaj je recept za šest oseb.

Por – naravni antibiotik
Por ima pikantno trpko aromo, ki rahlo spominja na čebulo. Poznamo spomladanske, poletne, jesenske in zimske sorte pora. Prvi dve imata daljše steblo, listi so svetlo zelene barve. Jesenski in zimski por imata krajše steblo in temnozelene liste.

Devet razlogov, zakaj smrdite
Se vam je že kdaj zgodilo, da ste kljub tuširanju in redni osebni higieni zaudarjali? Preverite, kaj vse je lahko vzrok neprijetnega telesnega vonja, in se tako izognite morebitnim neprijetnim situacijam!

Zdrava hrana za osebe z okvarjenimi ledvicami
Zdrava prehrana, ki vsebuje veliko antioksidantov je ključnega pomena, ko govorimo o boleznih ledvic in drugih kroničnih in degenerativnih boleznih. Predstavljamo vam živila, ki jih morate nujno vključiti v svoj jedilnik!

Smrdite? Imamo rešitev!
V vročih dneh se ljudje običajno več potimo kakor pozimi, na žalost pa lahko znoj na telesu pušča rezek in izjemno neprijeten vonj. Bi se ga radi znebili na povsem naraven način? Preverite, kako!

Čemaž v jedeh
Čemaž postaja vse bolj priljubljena rastlina, ki jo lahko nabiramo v naravi in ima veliko zdravilnih učinkov. Poleg dobro poznane čemaževe juhe vam predstvljamo še nekaj slastnih čemaževih receptov.