česen

Paradižnikovi peresniki
Za vse ljubitelje testenin je tukaj preprost recept za peresnilke s paradižnikovo omako. Priprava takšnega kosila vam ne bo vzela veliko časa, hrana pa zaradi razmeroma lahke paradižnikove omake ne bo težka za želodec.

Rižota 'na belo'
Rižota 'na belo' je okusna kombinacija riža in raznovrstne zelenjave ter stročnic. S takšnim obrokom organizmu zagotovimo veliko vitaminov in mineralov.

Čemaž proti holesterolu
Čemaž so poznali že stari Rimljani. Raste od marca do junija in cvete v aprilu in maju v gosto poraslih preprogah. Mladi listi so sveže zeleni in svetli, zraste od 25–30 centimetrov visoko. Lahko ga gojite, a čebulice posadite v vlažna tla pod drevesi in grmovjem.

Resnica o nevarnem holesterolu
Čeprav se o holesterolu veliko piše in govori, pa zdravniki opažajo, da ljudje o njem ne vedo dovolj. Vsi sicer vedo, da obstaja slab holesterol, ki povzroča aterosklerozo in bolezni srca in ožilja, ne vedo pa, da vsa hrana, ki vsebuje maščobe, ni nujno škodljiva.

Sardine z gorčico
Imate radi ribe, vendar ste se jih nekoliko naveličali, ker jih pripravljate na vedno enak način? Potem vas bo morda razveselil tale recept za namaz iz sardin in gorčice.

Teletina po mediteransko
Ker se poletje počasi končuje, jesen pa nezadržno bliža, se lahko v tople poletne dni vrnete s hrano, pripravljeno po mediteransko. Tokrat vam prestavljamo recept za mediteransko teletino.

Skuša na običajen način
V poletnem času se na našem jedilniku pogosto znajdejo morske ali sladkovodne ribe. Tokrat vam predstavljamo, kako na povsem preprost način pripraviti slastne in okusne skuše. Tukaj je recept za šest oseb.

Por – naravni antibiotik
Por ima pikantno trpko aromo, ki rahlo spominja na čebulo. Poznamo spomladanske, poletne, jesenske in zimske sorte pora. Prvi dve imata daljše steblo, listi so svetlo zelene barve. Jesenski in zimski por imata krajše steblo in temnozelene liste.

Devet razlogov, zakaj smrdite
Se vam je že kdaj zgodilo, da ste kljub tuširanju in redni osebni higieni zaudarjali? Preverite, kaj vse je lahko vzrok neprijetnega telesnega vonja, in se tako izognite morebitnim neprijetnim situacijam!

Zdrava hrana za osebe z okvarjenimi ledvicami
Zdrava prehrana, ki vsebuje veliko antioksidantov je ključnega pomena, ko govorimo o boleznih ledvic in drugih kroničnih in degenerativnih boleznih. Predstavljamo vam živila, ki jih morate nujno vključiti v svoj jedilnik!

Smrdite? Imamo rešitev!
V vročih dneh se ljudje običajno več potimo kakor pozimi, na žalost pa lahko znoj na telesu pušča rezek in izjemno neprijeten vonj. Bi se ga radi znebili na povsem naraven način? Preverite, kako!

Čemaž v jedeh
Čemaž postaja vse bolj priljubljena rastlina, ki jo lahko nabiramo v naravi in ima veliko zdravilnih učinkov. Poleg dobro poznane čemaževe juhe vam predstvljamo še nekaj slastnih čemaževih receptov.

Pripravite si zelenjavni ali sadni napitek za čiščenje
Sadje in zelenjava že od nekdaj veljajo za najboljši vir vitaminov. Če se pripravljate na pomladansko postenje, je najbolje, da pričnete z vitaminskimi napitki, ki jih lahko pripravite sami doma.

Česen, po katerem se lahko poljubljate
Čeprav je česen izjemno zdravilen, pa se ga številni izogibajo, saj pušča neprijeten zadah. To pa sedaj ni več težava, saj je na trg prišel česen, po katerem se boste lahko brez slabe vesti celo poljubljali.

Pripravite si solato iz trobentic, vijolic in marjetic
Poleg dobro poznanega regrata raste v naravi še veliko divjih rastlin, za katere številni ne vedo, da so užitne in si iz njih lahko pripravimo odlično solato. Večina teh rastlin sodi med zelišča, druge pa poznate po videzu, vendar ne veste, da so užitne.

Kako kombinirati hrano in okrepiti zdravje?
Zadnje raziskave kažejo, da se pozitivni učinki določene hrane na naše zdravje še povečajo, če jo kombiniramo s pravšnjimi živili. Tako je na primer priporočljivo skupaj uživati pomarančni sok in ovseno kašo, govedino in korenje, jabolka in rdeče vino ...

Burito z govedino
Predstavljamo vam zdrav obrok za 4 osebe.

7 zelišč za prvo pomoč!
Zelišča so odlični antibiotiki, sredstva za razkuževanje, celjenje, blažitev bolečin … Preverite, katera zelišča so najboljša pri nudenju prve pomoči in pri zdravljenju manjših okužb!

EKSKLUZIVNO: Oglejte si operacijo krčnih žil
Marsikateri ženski, pa tudi moškemu, življenje grenijo krčne žile. Nabrekle, vijugaste žile pa ne kazijo le videza, ampak so tudi boleče in neprijetne. Z enim najsodobnejših posegov, operacijo z radiofrekvenco, pa se lahko tega obolenja rešite.

Zakaj so ženske bolj zmrzljive kot moški?
V številnih domovih so nizke temperature najverjetneje povzročile 'boje' med spoloma, na kakšno temperaturo naj bo nastavljen termostat, saj so ženske bolj zmrzljive kot moški. Zakaj?

Melancani na sicilijanski način
Zajtrkuj kot kralj, večerjaj kot berač, pravi stari pregovor. Zato si za večerjo privoščite lahek in raznovrsten obrok. Predstavljamo vam recept za 4 osebe.

Kako jesti pri obolenjih prebavil
Prebavila morajo v času obolevnosti počivati, zato naj bo hrana lahka, sadje in zelenjava kuhana, obroki manjši. Hranimo se najpozneje 3 ure pred spanjem. Hrano uživamo počasi in dobro prežvečeno ter spimo z višjim vzglavjem.

S štirimi živili do mladostnega videza
Je že res, da lahko z dobrimi kremami, z dovolj popite vode in rednim gibanjem ohranimo mladosten videz . Izbrskali pa smo, da lahko s štirimi jedmi, ki niso slabega okusa, ohranimo sijoč in svež videz kože.

Znebite se prazničnih kilogramov z Montignacom
Ste med prazniki pridobili kilograme in se zaobljubili, da boste letos pa res shujšali? Če ste, potem nikar ne hujšajte z dietami, ampak preizkusite recept francoskega strokovnjaka za zdravo prehrano Michaela Montignaca.

Očistite svoje telo strupov!
Prazniki so za naš organizem še kako naporni. Ogromne količine hrane in pijače namreč telo izčrpajo in 'zapackajo'. Očistite svoje telo prazničnih pregreh na povsem naraven način!

Pripravite okusno ohrovtovo musako!
Ohrovt ima zelo nizko hranilno vrednost, zato ga lahko v teh prazničnih dneh uporabimo kot dodatek k drugim, bolj kaloričnim jedem. Iz njega lahko pripravimo marsikaj – solato, juho, rulado, musako ...

ZDA, zibelka radioaktivnega obsevanja hrane
V Sloveniji se o tem, žal, zelo malo govori. Verjeli ali ne, Ameriški predpisi dovoljujejo doze obsevanja hrane, ki je enaka količini, kot bi jo dobili, če bi šli 1.000.000.000 na rentgensko slikanje pljuč.

Novost! Hujšanje s probiotiki!
Najboljši mikroorganizmi, ki živijo v našem telesu, so probiotiki. To so zdrave bakterije, ki so v našem črevesju. Nove raziskave s Stanford University School of Medicine in bolnišnice Standford so ugotovili, da bi lahko s pomočjo probiotikov celo izgubili težo.

Z gorčico nad novo gripo!
Ne moremo vam postreči z zdravilom, ki vas bo obvarovalo pred gripo, v hladilniku in v shrambi pa imamo pravo omarico za prvo pomoč. Z naštetimi jedmi lahko pošteno omilite znake gripe ali skrajšate njeno trajanje.

Buča na bučo pogača
Bliža se noč čarovnic, ko bomo z bučami, izrezljanimi tako ali drugače, odganjali zle duhove. No, na ta dan pa si lahko privoščite tudi kakšno zdravo jed iz buč.