žilne

Ste v tvegani skupini za kronično ledvično bolezen?
S slabšim delovanjem ledvic se sooča okoli 25 odstotkov ljudi v starosti od 65 do 75 let in večina starejših od 75 let, je pojasnil Andrej Škoberne s kliničnega oddelka za nefrologijo na UKC Ljubljana in poudaril, da je pomembno, da se kronično ledvično bolezen odkrije čim prej.

Preverite, kako dolgo boste živeli
Priznana ameriška novinarka Lisa Collier Cool je za Yahoo Health pripravila seznam nekaterih najpogostejših dejavnikov, ki lahko napovedo dolžino vašega življenja. Na podlagi teh lahko preverite, kako dolgo boste živeli.

Spoznajte zdravilne učinke kivija
S svojega jedilnika nikar ne izpuščajte kivija, ki ni samo izjemno okusen sadež, ampak tudi nadvse zdravilen. Spodnja dejstva vas bodo zagotovo prepričala.

Spoznajte resnico o kruhu
Kruhu pogosto delamo krivico, saj so se mu mnogi pričeli izogibati v velikem loku. A ob pravilni izbiri in količini je kruh v resnici lahko zdrav del naše prehrane. Preverite, na kaj je treba paziti.

Je tudi 'zdravi' holesterol škodljiv?
Vsi že dobro vemo, da se moramo izogniti tako imenovanemu slabemu holesterolu, a nove raziskave kažejo, da tudi 'dobri' holesterol ni tako nedolžen, kot se zdi. Ameriški raziskovalci so namreč ugotovili, da se dobri holesterol lahko spremeni v slabega.

Rečejo mu 'tihi ubijalec', a morda ne veste, da ga imate
Visok nivo slabega holesterola povečuje tveganje za bolezni srca in ožilja. Čeprav morda za njim trpite tudi vi, pa ni nujno, da to veste. A nikar se ne slepite, povišan holesterol je treba zdraviti in ga odpraviti.

Tako povečate tveganje za umrljivost!
Starejše ženske, ki večino časa sedijo in počivajo, imajo večje tveganje za zgodnjo smrt, je pokazala zadnja raziskava ameriških strokovnjakov. Ti so prepričani, da morajo tudi starostniki živeti čim bolj aktivno življenje.

Zdravstvene koristi mandarin, ki jih niste poznali!
Znova je čas mandarin in ti okusni citrusi že prijetno dišijo na policah prodajalcev sadja. Tako nikar ne oklevajte in si jih privoščite v izobilju, saj poleg tega, da so okusne, prinašajo še številne zdravstvene koristi. Preverite katere.

Ljubitelji mesa pozor!
Prehrana pretežno živalskega izvora lahko poveča tveganje za razvoj raka, je pokazala zadnja raziskava objavljena v žurnalu Nutrients. Ugotovitev pa potrjujejo tudi nekatere druge študije.

Poglejte neverjetne učinke laserja
Marsikakšno nepravilnost našega telesa in še posebej naše kože nam v zadnjem desetletju lahko odpravijo postopki s sodobnimi laserji. Dermatovenerologinja mag. Metka Adamič, dr. med., je razkrila, pri čem so še posebej učinkoviti in kako delujejo.

'Ne samo da redi, ampak tudi ubija'
''Ne samo da sladkor redi, ampak tudi ubija,'' so zapisali kalifornijski znanstveniki v časopisu Nature in pozvali vlade vsega sveta, naj prodajo sladkorja omejijo tako kot prodajo tobačnih izdelkov in alkohola. Pa je sladkor res tako strupen?

Neverjetno, kaj sladkor povzroča telesu
Da sladkor škodi zobem, ni skrivnost. A s hrano, bogato s sladkorjem, ne tvegate le gnilobe zob, temveč povečate tveganje za razvoj številnih nevarnih bolezni. Prav zato je pomembno, da tudi v teh prazničnih dneh ne pretiravate z njim.

Energijske pijače lahko spremenijo bitje srca
Energijske pijače, ki vsebujejo veliko kofeina, lahko spremenijo način bitja srca, je posvarila skupina raziskovalcev z univerze v Bonnu. Izvedli so namreč študijo, ki je pokazala, da je krčenje srca po zaužitju tovrstnih pijač intenzivnejše.

Razvade, ki si jih lahko privoščite
Zdrav način življenja resda pomeni, da se je nekaterim stvarem treba odpovedati, kljub vsemu pa vam predstavljamo seznam razvad, ki si jih lahko privoščite brez slabe vesti.

Znate izbrati živila, ki ne redijo?
Bi si med jutranjo kavo privoščili kolaček, na katerem bi pisalo, da vsebuje 450 kalorij in bi vedeli, da to predstavlja skoraj tretjino priporočenega dnevnega vnosa kalorij? Številni bi verjetno vsaj dvakrat premislili, preden bi si ga privoščili. Žal pri nas vsi izdelki še niso označeni s kalorijsko vrednostjo, a kmalu se bodo oznake spremenile.

V Sloveniji nov način zdravljenja možganske kapi
Možganska kap je tretji najpogostejši vzrok smrti, ki v Sloveniji vsako leto prizadene okoli 4000 ljudi. Zato naši radiologi z veseljem predstavljajo novo, inovativno metodo zdravljenja, pri kateri lahko prvič neposredno in enostavno vstopijo v žilo ter uspešno odstranijo krvni strdek, ki je najpogostejši izvor kapi.

Ste danes zajtrkovali?
Ste danes zajtrkovali? Če je vaš odgovor nikalen, potem ogrožate svoje zdravje – vsaj tako trdijo harvardski strokovnjaki, ki so opravili študijo, s katero so ugotovili, da izpuščanje tega pomembnega obroka poveča tveganje za debelost, sladkorno bolezen in srčno-žilne bolezni.

Resnica o presnovi! Jo lahko pospešimo?
Dobra presnova je ključna za številne procese v telesu. Ta nam pomaga tudi pri uravnavanju telesne teže in nas prav zato lahko varuje pred najrazličnejšimi boleznimi sodobnega časa, kot so sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni in rak. Zato je dobro, da veste, kako poskrbeti za hitro prebavo.

Lasje razkrivajo vaše zdravstveno stanje
Lasje ponujajo pomembno informacijo o tem, pod kolikšnim stresom je posameznik, trdijo nizozemski strokovnjaki. Tako so opravili študijo, pri kateri so z analizo las ugotavljali, ali so posamezniki nagnjeni k tveganju za razvoj srčno-žilnih bolezni.

VIDEO: Kateri čaji so najbolj zdravi?
S čaji lahko preženete marsikatero težavo – pomirite razdraženo črevesje ali preobremenjene misli. Čaji, bogati z vitaminom C, pomagajo krepiti imunski sistem in so v obdobju prehladov in viroz še kako dobrodošli. Sicer pa Slovenci še vedno prisegami na sadne čaje.

Razstrupljanje in vzdrževanje zdravja z vulkanskimi minerali
Znanstveniki, ki se ukvarjajo z raziskovanjem zdravja in staranja so različnih mnenj glede dolžine življenja, vsi pa so si enotni, da je proces staranja možno upočasniti in z razstrupljanjem obdržati visoko raven zdravja.

Poglejte, česa se ne sramuje ...
''30 dni sem fotografirala svoje telo in redno objavljala skoraj gole fotografije,'' je 140-kilogramska Denise Jolly ponosno povedala in pokazala fotografije svojega golega telesa. Ničesar se ne sramujem, je še dodala.

Veste, katera hrana izboljša učni uspeh?
Ste vedeli, da se boljšega učnega uspeha ne doseže samo s trudom, temveč tudi s pravilnim prehranjevanjem? Nutricistko smo povprašali, kakšna hrana izboljša kognitivne sposobnosti.

Šokantno odkritje o škodljivosti sladkih pijač
Večina ljudi se zaveda, da vse brezalkoholne pijače niso zdrave, a da so nekatere tako nevarne, da bi po mnenju strokovnjakov morale biti označene z opozorili, da škodijo zdravju, vedo le redki.

Kaj jedo poznavalci zdrave prehrane?
Ste se kdaj spraševali, kaj jedo poznavalci zdrave prehrane? Odgovor na to vprašanje so podali novinarji ameriškega huffingtonpost.com, ki so nutricioniste vprašali, brez česa si ne predstavljajo svojega dnevnega jedilnika. Našteli so naslednja živila.

Kaj vse ozdravi mediteranska hrana?
Mediteranski način prehranjevanja že dolgo časa zbuja pozornost strokovnjakov, saj velja za eno najbolj zdravih oblik prehranjevanja, ki preprečuje nastanek rakavih obolenj in srčno-žilnih bolezni. Prav tako varuje tudi pred nekaterimi drugimi boleznimi. Vas zanima katerimi?

Vam primanjkuje tega pomembnega minerala?
Magnezij je pomemben mineral, ki skrbi za zdravje kosti, mišic, prebave, izboljšuje razpoloženje in varuje pred številnimi boleznimi. A kot kažejo zadnje raziskave, vse več ljudi, še posebej mladih, trpi za pomanjkanjem tega pomembnega minerala.

Ta semena lahko preprečijo raka
Ženske bi v svoj jedilnik morale vključiti laneno seme, saj uživanje teh semen zmanjšuje tveganje za nastanek raka dojke za kar 28 odstotkov. Ne le pred rakom dojke, lanena semena varujejo tudi pred drugimi boleznimi. Preverite, katerimi.

Tipična zahodna prehrana ubija!
Ljudje, ki uživajo značilno zahodno prehrano, ki je bogata z maščobami in sladkorjem, navadno pa je sestavljena še iz veliko predelanega in rdečega mesa, bodo umrli mlajši, je pokazala zadnja raziskava objavljena v The American Journal of Medicine.

Znanstveniki dokazali, zakaj je rdeče meso škodljivo
Kemikalija, ki je prisotna v rdečem mesu, je pomagala pojasniti razloge, zakaj je čezmerno uživanje rdečega mesa škodljivo za srce. Kot kaže študija, ki so jo objavili v reviji Nature Medicine, karnitin v rdečem mesu moti delovanje bakterij v črevesju.