žita

Prehrana, ki za več kot 10 odstotkov zmanjša tveganje za depresijo
Prehrana, ki vsebuje veliko sadja, zelenjave ter polnozrnatih žit, za več kot 10 odstotkov zmanjša tveganje za depresijo pa tudi pojav drugih duševnih motenj. Tveganje pa se poveča, če uživate predelana živila in sladkor ter sladkane pijače, je pokazala ameriška študija.

To lahko ublaži dolgotrajne bolečine, ki so povezane z živci
Izguba občutka, mravljinčenje, odrevenelost in bolečine v rokah in nogah so izjemno neprijetne posledice težav povezanih z živci. Pojavi se lahko tudi bolečina v hrbtu, vratu, obrazu. A zadnja študija Univerze Sheffield je pokazala, da bi te težave lahko ublažili z brezglutensko dieto.

Ste res med tistimi, ki se morajo odreči glutenu?
Imate, potem ko zaužijete gluten, simptome, kot so napihnjenost, vetrovi, bolečine, slabost? Raziskovalec Peter Gibson, ki je leta 2011 odkril občutljivost na gluten, je nato s svojo raziskavo nadaljeval in ugotovil, da ne obstaja.

Razkrivamo, kdaj je najboljši čas za uživanje kruha
Čeprav je dolgo veljalo, da je najbolj primeren čas, da ogljikove hidrate, kot je kruh, uživamo zgodaj zjutraj za zajtrk, je 'televizijski zdravnik' Michael Mosley prepričan, da smo se do sedaj motili. Njegov nasvet vas bo zagotovo presenetil.

Za 5 odstotkov zmanjšajte svoje tveganje za bolezni srca
Eno ali dve porciji živalskih beljakovin vsak dan zamenjajte z rastlinskimi. To bo izboljšalo stanje vašega holesterola. S tem pa boste za pet odstotkov zmanjšali svoje tveganje za bolezni srca, tudi infarkt.

Katera hrana lahko polepša lase?
Namesto da zapravite celo premoženje za različne pripomočke, ki naj bi bolj ali manj uspešno negovali lase, v svoje obroke vključite hrano, ki jih bo oskrbela prav s tistimi hranili, ki jih potrebujejo.

Resnica o ogljikovih hidratih
Mnogi mislijo, da se morajo, da bi izgubili odvečne kilograme, odreči testeninam in kruhu. Tega pa si ne želijo. Toda ameriška nutricistka Lisa Drayer pravi, da sploh ne vemo, katerim ogljikovim hidratom se je treba izogibati.

Vam izpadajo lasje? Pomagajte si z ampulami proti izpadanju las
Izpadanje las je povsem običajen pojav in prav vsak dan nam odpade v povprečju okoli 70–120 las. Navadno se to zgodi ob menjavanju letnih časov, povečanem stresu ali pojavu nekaterih bolezni. Če izpadanje las traja dlje kot tri mesece, morate obiskati dermatologa.

Tole je preprosta pomoč v boju proti holesterolu. To pa sploh še ni vse!
Če bi vsak naš državljan pojedel eno skledo ovsene kaše na dan, bi se zdravje nacije občutno izboljšalo, je izjavil Chris Seal, raziskovalec na univerzi Newcastle, ki je raziskoval učinke ovsa. Ta dokazano zniža raven slabega holesterola. In to sploh še ni vse.

5 navad, ki bodo poslabšale vaš vid
V življenju je zagotovo lažje, če dobro vidite. Da bi dober vid ohranili čim dlje, pa ga morate ščititi. To storite tako, da se pokušate izogibati nekaj škodljivim navadam. S tem boste preprečili naprezanje oči in zmanjšali tveganje ne le za poslabšanje vida, temveč tudi za pojav očesnih bolezni.

To je hrana, ki proizvaja vnetja in bolezni
Zavedati se moramo, da določena živila v telesu ustvarjajo vnetja – ta pa so razlog, zakaj se pojavijo bolezni. In to tako hude, kot je rak. Vnetja so znanstveniki povezali tudi z avtoimunskimi in kardiovaskularnimi boleznimi ter diabetesom.

5 "zdravih" živil, ki se jih nutricionisti nikoli ne bi niti pritaknili
Prehranske strokovnjake najbolj razjezi prav pogled na živila, ki se promovirajo kot zdrava, a v resnici niso. Tako pa jih mnogi uživajo ne zaradi njihovega okusa, temveč da bi naredili nekaj za svoje zdravje. V resnici pa bi v takih primerih enako dosegli, če bi posegli po čokoladi.

Namesto porcije mesa - pest oreškov. Poglejte, kaj se zgodi
Če bi namesto ene porcije mesa pojedli pest oreškov in bi tako vsak dan vsaj eno živilo zamenjali za bolj zdravo, bi tveganje za prezgodnjo smrt zmanjšali za 17 odstotkov, pravijo znanstveniki.

S to prehrano bi se lahko izognili težki Alzheimerjevi bolezni
Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence. Bolnik ima najprej čedalje več težav s spominom. Na koncu postane nebogljen in odvisen od drugih. To je bolezen, ki je še ne znamo zdraviti. Zato je toliko pomembneje, da so raziskovalci ugotovili, da jo lahko preprečimo s primerno prehrano.

4 pravila za dobro prebavo
Ko imate dobro prebavo, se bolje počutite in imate več energije. Ker se v prebavnem sistemu nahaja tudi 70 odstotkov imunskega sistema, pa tako poskrbite tudi za svoje zdravje. Držite se naslednjih štirih pravil in prebava vam ne bo več povzročala preglavic.

Veste, kaj jesti za zdrave oči?
Že od malih nog nas učijo, da je za boljši vid treba jesti korenček. Obstaja pa še veliko drugih živil, ki pomagajo našim očem, da nam dobro služijo. Te za opravljanje svoje funkcije potrebujejo predvsem vitamine B, C in E, zato naj jih bo dovolj na našem krožniku.

4 navade, s katerimi tvegate previsok holesterol!
Posledice slabih navad se ne pokažejo takoj. A prej ali slej pridejo na plano. In če ne prej, jih lahko popravimo vsaj takrat in si morda tako še pravočasno naravno pomagamo k boljšemu zdravju, s tem pa tudi počutju.

Potrebujete dober izgovor? Mi smo ga našli!
Si želite, da bi si lahko čokolado vsak dan privoščili brez slabe vesti? Strokovnjaki z univerz Cambridge in Edinburgh pravijo, da si jo lahko. A mora biti temna. Poskrbela bo, da bo vaša notranja ura tekla čim bolj nemoteno. To pa pomeni, da se boste bolje počutili in boste bolj zdravi.

Razkrinkana 4 napačna prepričanja o zdravi prehrani
Je gluten res škodljiv? In maščob ni dobro uživati? Se bom zaradi ogljikovih hidratov zredil? Po telovadbi pa moram jesti proteine? Odgovor je vsakič: ne. Nutricistka pravi, da so to napačna prepričanja, ki so se žal razširila med ljudmi.

Spoznajte 1 živilo, ki je obvezno pri hujšanju
Skrivnost vitke postave so tudi stročnice. Ko jih vključimo v obrok, za kar 31 odstotkov povečajo občutek sitosti. Prej smo torej siti. Na dan pa bi jih morali zaužiti 130 gramov, pravijo kanadski zdravniki.

Ne vitamin C - v resnici imunski sistem krepi to ...
Želite okrepiti svoj imunski sistem? Potem uživajte prehrano, ki vsebuje dovolj vlaknin, pravijo ameriški znanstveniki. Naš imunski sistem je v našem črevesju. Da bi bil krepak, moramo poskrbeti torej za zdravo črevesje.

Živila, ki bi jih morali uživati vsak dan
V hladnih zimskih dneh se nemalokrat poruši imunski sistem, zato se prehladimo, smo utrujeni ali staknemo virozo. Vse to lahko preprečimo z rednim gibanjem, izogibanjem stresu, zadostno količino spanja in ustrezno prehrano. Ta mora vsebovati veliko vitaminov, mineralov in aminokislin. Poglejmo podrobneje!

Priljubljena hrana, ki lahko povzroči raka črevesja
Bel kruh, piškoti, procesirana hrana na sploh, sladkarije, tudi margarina. To je hrana, ki vsebuje določene aditive in emulgatorje, ki so jih ameriški znanstveniki povezali s povečanim tveganjem za raka črevesja.

Poglejmo, kaj svetuje nutricistka Victorie Beckham
40-letna Amelia Freer je znana britanska nutricistka. Njene nasvete upoštevajo tudi mnogi slavni, med drugim Victoria Beckham. Vedno je treba začeti z zelenjavo in okoli nje načrtovati vse obroke, pravi. Poglejmo si, kaj še svetuje.

4 navade, s katerimi tvegate previsok holesterol!
Posledice slabih navad se ne pokažejo takoj. A prej ali slej pridejo na plano. In če ne prej, jih lahko popravimo vsaj takrat in si morda tako še pravočasno naravno pomagamo k boljšemu zdravju, s tem pa tudi počutju.

To je hrana, ki zniža krvni tlak
Previsok krvni tlak lahko povzroči tudi napačno prehranjevanje. Zbrali smo nekaj živil, ki pomagajo doseči nasprotno. Še posebej blagodejna so tista, ki vsebujejo kalij, kalcij in magnezij. Pretiravati pa ni dobro z natrijem.

6 skrivnosti zdrave prehrane lepe Gisele
Gisele Bundchen, izredno uspešna manekenka, je za pariški Vogue razkrila šest skrivnosti svojega zdravega prehranjevanja. Nutricist Allen Campbell jo je naučil, kako dobro poskrbeti za svoje telo.

Potrebujete dober izgovor? Mi smo ga našli!
Si želite, da bi si lahko čokolado vsak dan privoščili brez slabe vesti? Strokovnjaki z univerz Cambridge in Edinburgh pravijo, da si jo lahko. A mora biti temna. Poskrbela bo, da bo vaša notranja ura tekla čim bolj nemoteno. To pa pomeni, da se boste bolje počutili in boste bolj zdravi.

Hrana, ki za 31 odstotkov poveča občutek sitosti!
Skrivnost vitke postave so tudi stročnice. Ko jih vključimo v obrok, za kar 31 odstotkov povečajo občutek sitosti. Prej smo torej siti. Na dan pa bi jih morali zaužiti 130 gramov, pravijo kanadski zdravniki.

5 najpogostejših in najbolj smrtonosnih rakov
Čeprav je rak že sam po sebi strah vzbujajoča beseda, je dobro vedeti vsaj približno, katere oblike raka so najpogostejše in kako lahko zmanjšamo tveganje. Tu je nekaj najpogostejših rakov, ki terjajo največ življenj.