PREHRANA

10 razlogov, zakaj vam lahko zamuja mesečno perilo
Normalni menstrualni cikel traja okoli 28 dni, krvavitev pa običajno do sedem dni. Včasih lahko menstruacija zamuja, kar pa nujno ne pomeni nosečnosti. Razlogov je lahko več.

Razlog za vašo utrujenost je lahko nepravilno delovanje nadledvične žleze
Ste kronično utrujeni, razdražljivi in čutite, da ste preobremenjeni? Imate težave s stresom in spancem? Se vam zdi, da morate biti neprestano v pogonu? Se težko skoncentrirate in ste pozabljivi? Ali imate občutek tesnobe, depresije in obupa? Če so vaši odgovori pozitivni, lahko vaša čustva in počutje predstavljajo nepravilno delovanje nadledvičnih žlez. Kaj to pomeni?

Zlati nasveti za bolnike s celiakijo
Brezglutenska dieta predstavlja velik izziv in zahteva marsikatero prilagoditev. Z upoštevanjem nekaterih nasvetov bo vaše življenje s celiakijo veliko lažje in predvsem bolj kakovostno.

Ali je treba med nosečnostjo res 'jesti za dva'?
Vaše telo v času nosečnosti deluje na polno in zato takrat še posebej potrebujete zdravo prehrano. Med nosečnostjo se namreč dojenček v celoti prehranjuje skozi popkovino in ves čas ga je treba oskrbovati s hranilnimi snovmi. To pa še nikakor ne pomeni, da rek »jesti je treba za dva,« pravzaprav drži.

Jejmo letom primerno. Kaj jesti v katerem življenjskem obdobju?
Ste že kdaj opazili, da danes ne morete več jesti nekaterih živil, ki ste jih z lahkoto pojedli, ko ste bili mlajši. Ali pa da ima vaše telo drugačno reakcijo nanje in da se sedaj zredite, nekoč pa ste jih lahko zaužili povsem brez posledic. Naše telo ima v različnih obdobjih različne potrebe po hranilih. Preverite, kaj jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Živila, ki ščitijo našo kožo in jo ohranjajo mlado
Pomlad je v polnem razcvetu in že nas grejejo topli sončni žarki. Ko posijejo prvi sončni žarki, pogosto pozabimo na UV zaščito in našo kožo, ki je še povsem bela, kaj hitro opeče. Najboljša zaščita pred UV žarki sta sončna krema in zadrževanje v senci, a pomagajo lahko tudi nekatera živila.

Katero olje je boljše?
Trgovske police nam ponujajo najrazličnejša olja – laneno, sezamovo, arašidovo, bučno, oljčno … Katero je bolj zdravo in manj redilno? Kako posamezno olje hraniti in kako ga uporabljati? Vse to je dobro vedeti, da bomo lahko od posameznega olja dobili kar največ.

Vsak dan jeste sladkor? Potem morate poznati teh 7 posledic
Portal Health je z ameriškim endokrinologom dr. Robertom Lustigom pripravil zanimiv članek, v katerem so predstavili, kaj se zgodi v našem telesu, če pogosto uživamo sladkor. Ta vpliva na kožo, možgane, energijo, maščobne obloge ...

Kaj jesti spomladi?
Narava se prebuja, vse že cveti, sonce sije vse pogosteje in močneje … Vi pa se počutite utrujeni in zaspani. Kako je to mogoče, se morda sprašujete. Saj si racionalno vendar želite, da bi se polni energije podali na sprehod v naravo. Zakaj ste torej še vedno na kavču? Za telo včasih sprememba letnega časa ni tako enostavna.

Vsak lahko postane bolj psihološko odporen, to je recept za večjo srečo
Kaj pomeni, da smo bolj ali manj psihološko odporni? "S tem označujemo nekakšno prožnost, s katero se odzivamo na življenjske izzive, na težave in razne stiske, ki nas slej ko prej doletijo, saj je to del življenja," pojasnjuje Maja Bajt, psihologinja in specializantka integrativne psihoterapije. V življenju se ne dogajajo le lepe stvari. Ljudje, ki so bolj psihološko odporni, negativne trenutke lažje prebrodijo. Dobra novica je, da vsi lahko postanemo bolj psihološko odporni.

Gubice na čelu niso vedno le odraz staranja
Na čelu lahko opazite vodoravne črte in gubice med očmi. Te se začnejo kot »izrazne gube« in jih deloma povzročijo izrazi obraza, sčasoma pa se poglobijo. Starost pa ni edini razlog za njihov nastanek. Obstaja namreč vrsta dejavnikov, ki spodbudi nastanek čelnih gubic. Kako jih preprečiti?

Recepti za razstrupljanje telesa, ki vas bodo navdušili
Skozi leto se v našem telesu nabirajo razni toksini. Te povzročajo zunanji dejavniki, stres ter nezdrav življenjski slog, ki vključuje neprimerno prehrano in nezadostno gibanje. Telo je ustvarjeno tako, da se je sposobno razstrupljati samo. Vendar pa včasih pri tem procesu potrebuje malo vaše pomoči.

Kako preprečiti zgago in napihnjenost?
Praznični dnevi bi morali predstavljati prijetno popestritev. Toda marsikdo si jih žal zapomni po prebavnih težavah, ki jim sledijo. Prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš smo povprašali, kako praznovati, ne da bi nas kasneje mučila zgaga ali bi se počutili napihnjeni. Nasvet, ki ga je vedno dobro upoštevati, je, da ne pretiravamo.

Preprost nasvet za bolj zdrav velikonočni obrok
Nič ni narobe, če se občasno pregrešimo ali pojemo več, kot naše telo potrebuje, razlaga prehranska strokovnjakinja Anja Pristavec. A le če se tako prehranjujemo le ob praznikih in ne ves čas. Preprosto pa lahko tudi svoje praznične obroke spremenimo v bolj zdrave, če poskrbimo, da polovico obroka sestavlja zelenjava. Kaj bi bilo še dobro vedeti o velikonočni hrani?

Veste, kako zdravilen je hren?
Hren je nepogrešljiv v času velike noči in je odličen kot dodatek k mesu. Lahko ga samo naribamo ali iz njega pripravimo omako. Hren je ena najbolj zdravih živil, ki se bodo med veliko nočjo znašle na vaši bogato obloženi mizi, zato si ga vsekakor privoščite.

Koliko pirhov lahko zaužijemo?
Prišel je čas velike noči in za mnoge čas barvanja pirhov. Če so nekoč jajca veljala za nezdravo živilo, danes temu ni več tako. Kaj je vzrok za to, nam je povedala dietetičarka Marina Zakić.

Šunka - DA ali NE?
Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik in za vernike predstavlja praznik veselja in upanja, saj je Jezus na dan velike noči vstal od mrtvih. Za veliko noč so mize obložene s šunko, obarvanimi jajci, hrenom, kruhom in domačo orehovo potico. Hren in jajca so lahko del zdrave prehrane, žal pa za šunko, ne moremo tega reči. Kljub temu si jo seveda lahko v tem času nekaj privoščite.

Preprosti triki za bolj zdravo potico
Za veliko noč brez potice ne gre. A letos lahko poskusite nekoliko bolj zdravo potico, ki jo lahko pripravite na povsem preprost način. Dejstvo je, da je lahko orehova potica izjemno zdrava za nas, saj so orehi dober vir vitaminov in mineralov. A nekoliko bolj previdni moramo biti pri izbiri moke in sladil. Kako lahko pripravite bolj zdravo orehovo potico, nam je zaupala dieteičarka Marina Zakić.

So živila po pretečenem roku še vedno užitna?
Po preteku roka uporabe, natisnjenega na embalaži živil, ni nujno, da morate živilo zavreči, ker naj ne bi bilo več užitno. Marsikatera živila lahko uživate še kar nekaj časa, če jih boste le pravilno shranjevali.

Detoks dieta za ženske
Cilj razstrupljanja ali detoksifikacije telesa je odstraniti nakopičene škodljive snovi, tj. strupe iz telesa. S tem procesom krepimo telo, pomagamo pri preprečitvi bolezni in hitrejšem okrevanju. Ravno tako se znebimo napihnjenosti in motenj prebavnega sistema.

V 4 tednih se odvadite uživanja sladkorja
Z načrtom, ki temelji na kliničnih študijah in katerega je zasnovala britanska zdravnica dr. Brooke Alpert, traja razstrupljevalna dieta, s pomočjo katere se organizem v popolnosti odvadi uživanja sladkorja in privadi na nov način prehrane, zgolj 30 dni. Najbolj pomembni so prvi trije dnevi diete, saj se tekom teh dni v popolnosti odrečemo sladkorju in vpeljemo nove prehrambene navade.

Kaj je fascija in zakaj je tako pomembna?
Gre za vezivno tkivo, mreno, ki se nahaja pod našo kožo in ovija naše mišice. To pa ni edina naloga fascije, saj ta namreč obdaja in nosi naš skelet, mišice, sklepe, kosti, notranje organe in živčna vlakna. Nepravilni gibalni vzorci se lahko hitro odražajo na poteku same fascije, zato je treba biti previden.

Kivi za lifting obraza, dekolteja in zadnjice
Sadež večne mladosti in zdravja je kivi. Gre za plod narave, ki deluje na naše telo blagodejno in mu daje mnoge vitamine in minerale. Ta sadež je v kar 84 odstotkih sestavljen iz vode, vsebuje pa tudi veliko vlaknin, s katerimi hranimo dobre bakterije v črevesju.

Kako shujšati po načelih naturopatije?
Poskusite upoštevati glikemični in inzulinski indeks ter se izognite belemu kruhu in sladkorju, a tudi določenim, sicer zdravim živilom. Takšni so naturopatski nasveti za hujšanje. Kaj nam je še povedala naturopatinja Erika Brajnik, si oglejte v videoprispevku.

Kdo bi si mislil, da imajo toliko pozitivnih učinkov?
Ste v svojo prehrano že vključili semena? Marsikdaj jih zaradi njihove majhnosti kar spregledamo. Mislimo si, da že niso prava hrana – tista, ki res zasiti. In to konec koncev potrebujemo, kajne? Pa ni čisto res. S sezamovi semeni namreč zaužijemo veliko snovi, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje in počutje.

Kaj se zgodi s telesom, če vsak dan jemo banane?
Imate radi banane? Potem vam bomo dali dodaten razlog, da jih boste imeli še rajše. Ste vedeli, da banane pomagajo izboljševati razpoloženje, da zmanjšujejo napihnjenost, pomagajo v boju proti raku in zvišujejo raven energije.

'Zdrava živila', ki jih nutricisti ne bi nikoli jedli
Od sadnih sokov, jogurta do agavinega sirupa – tu je nekaj živil, ki naj bi bila zdrava, a jih nutricisti ne bi jedli. Zakaj ne, je pojasnila britanska nutricistka Rhiannon Lambert, ki pravi, da so sadni sokovi kot sladkana voda.

Top 5 živil za dan za tem, ko ste se prenajedali
Poleg tega, da popijete več vode kot običajno, je dan za tem, ko ste se prenajedali, priporočljivo poseči po naslednjih petih živilih, ki niso nič kaj eksotična, temveč je prav mogoče, da jih že imate v hladilniku in kuhinjski shrambi. Pa si poglejmo, katera so.

Strokovnjakina razkriva: kakšna mora biti prehrana v času koronavirusa?
Ste ostali doma in razmišljate, kako prilagoditi prehrano, da se ne bi preveč zredili ali pa vas je strah, da bo stres vplival na vaše zdravje? Po nasvet smo se obrnili na nutricionistko Mojco Cepuš.

Kako zdrav je v resnici kruh z drožmi?
Razlogov, zakaj bi ga začeli peči, je veliko, sami lahko določate, katere sestavine in vrste moke boste uporabili, po možnosti naj bodo sestavine domače in ekološko pridelane. Tako pripravljeni pekovski izdelki so lažje prebavljivi, zaradi mlečnokislinske fermentacije. Vaše telo pa bo lahko dostopalo do mineralov in vitaminov, ki so v moki. Podaljšana obstojnost, nedrobljenje in izvrsten okus pa pridajo še dodatno prednost tovrstne peke.