PREHRANA

Smo v Sloveniji nezadostno preskrbljeni z vitaminom D?
V maščobi topen D-vitamin je ključnega pomena za pravilen razvoj, rast in ohranjanje zdravja od rojstva do smrti. Eden najpomembnejših D-vitaminov je vitamin D3. Odgovoren je za vrsto funkcij v človeškem telesu, med drugim za ohranjanje zdravih kosti in pravilno delovanje imunskega sistema.

Martinova pojedina je lahko okusna in zdrava
Martinovo ne slovi kot najbolj zdrav praznik, čeprav lahko dejansko to zelo hitro postane. Je pravi čas, da si privoščite manj znano gosje ali račje meso ter odštejete več denarja za buteljko res dobrega vina.

Poznate recept za dolgo in kakovostno življenje?
V številnih medijih lahko vsakodnevno zasledimo tako imenovane recepte za dolgo življenje. Zasuti smo z informacijami, kaj je idealen življenjski slog, kako se prehranjevati in na kakšen način razmišljati, da bi se čim bolj uspešno spopadali s stresom. A vprašanje, ki se pri tem poraja, je, kaj je res in kaj je le balast? Kako močno ste pripravljeni slediti vsemu, kar vam strežejo novodobni guruji zdravega življenja in nenazadnje – že imate svoj recept, s katerim jadrate skozi življenje?

V Sloveniji ima več kot 60 odstotkov ljudi zvišan holesterol v krvi. Ste med njimi?
Dve tretjini odraslih Slovencev imata zvišan holesterol, ki je eden od najbolj ogrožajočih dejavnikov tveganja za pojav srčno-žilnih zapletov. Zato je za zdravo in kakovostno življenje zelo pomembno, da redno spremljamo vrednosti holesterola in ljudi ozaveščamo o njegovih škodljivih učinkih. O tem so na včerajšnji okrogli mizi, ki jo je organiziralo Združenje kardiologov Slovenije, govorili vodilni slovenski strokovnjaki.

Na kakšen način lahko preventivno preprečimo gnilobo zob?
Zobna gniloba je poleg prehlada in obolenja dlesni najpogostejša tegoba človeštva. Če je ne oskrbimo, se okvara veča in na koncu uniči zob. Kako se preventivno zaščititi?

Največje grožnje našemu zdravju v letu 2019
Svetovna zdravstvena organizacija je zavračanje in oklevanje pri cepljenju, ki je dostopno, uvrstila na listo deset največjih groženj zdravju, s katerimi se je svet spopadal v letu 2019.

Nutricistka rakrila lepotno skrivnost številnih zvezdnic
Kimberly Snyder, nutricistka, katere metode uporabljajo tudi znane zvezdnice, kot sta Drew Barrymore in Olivia Wilde, je v svoji knjigi odkrila skrivnosti mladostnega videza.

Koliko mleka lahko spijemo na dan?
Na dan je priporočljivo spiti od 4 do 6 decilitrov mleka, pove Živa Lavriša, raziskovalka na Inštitutu za nutricionistiko. Seveda lahko del tega mleka zaužijemo tudi z mlečnimi izdelki. Izogibati se mu morajo le ljudje z laktozno intoleranco ali alergijo na mleko. A pri alergiji ne pomaga uživanje mleka brez laktoze, saj težave povzročajo mlečne beljakovine.

Pomemben del zdrave hrane, na katerega pozabljamo
Vse bolj se navajamo, da v vsakodnevno prehrano vključujemo različna polnovredna žita, stročnice, zelenjavo ... Na semena pa kar nekako pozabljamo. Najbrž zato, ker na prvi pogled zaradi svoje majhnosti delujejo nepomembna. Oreščke si še privoščimo za malico. Na bučna, sončnična, sezamova ali lanena semena pa pogosto pozabimo, čeprav so izredno zdrava.

Tihi ubijalec, ki lahko vodi tudi v kap
Visokemu krvnemu tlaku pravijo tudi tihi ubijalec. Je najpogostejši vzrok srčno-žilnih bolezni. "Mi pa ne želimo, da bi bil prvi dogodek, ki nas opozori, da ima oseba visok krvni tlak, možganska kap ali nek drug srčno-žilni dogodek," pove prof. dr. Marija Petek Šter, dr. med., predstavnica Združenja zdravnikov družinske medicine. Zato je dobro, da si krvni tlak vsaj enkrat letno preventivno izmerimo.

Živila, ki bi jih morali jesti, ko je zunaj mraz
Ni pomembno, kateri datum je zapisan na koledarju. Vedno se moramo tako pri oblačenju kot pri tem, po kakšni hrani posežemo, prilagoditi vremenu, pravi naturopatinja Erika Brajnik. Preberite si, kaj priporoča, kadar postane mrzlo.

Trdi, da je z vegansko dieto pozdravila hudo luskavico
Ženska, ki je bojevala bitko s hudo obliko luskavice več kot 35 let, trdi, da je bolezensko stanje kože pozdravila zgolj s pomočjo veganske diete.

Kako zaščititi kožo obraza, ustnic in rok?
Vaša koža je v jesenskih dneh izpostavljena velikim spremembam temperature med zaprtimi in odprtimi prostori, stalnim nihanjem vlažnosti zraka in tudi vetru ter višinskemu soncu, če hodite po hribih, zato je negi kože v jesenskih dneh treba posvetiti posebno pozornost, da ohranite njeno prožnost in vitalnost.

Limona, kurkuma, ingver in česen: ali resnično pomagajo pri krepitvi imunskega sistema?
Poleg splošnih smernic o krepitvi imunskega sistema, kot so opustitev kajenja, redno gibanje in telovadba, ohranjanje zdrave telesne teže, opustitev alkohola, zadosten spanec in čas za počitek, zmanjšanje stresnih dejavnikov ter higiena rok, je vsekakor še posebej pomembna in vplivna zdrava prehrana. V obdobju jeseni je zato priporočljivo povečati količino zaužite zelenjave in sadja.

Kislo zelje zelo prispeva k zmanjšanju telesne teže
Prvi hladnejši dnevi že dišijo po domači kuhinji. Segedin in sarme so z namenom jedi za jesenke in zimske dni, saj zelje vsebuje vse, kar človeško telo potrebuje, da bi okrepilo imunski sistem in se pripravilo na nižje temperature.

Zaščitite svoje lase pred jesenskimi temperaturami
Hladna jesenska jutra in večeri vplivajo na vašo kožo, ravno tako pa tudi na lase. Težave z lasmi se lahko v jesenskih dneh okrepijo, zato je pomembno, da jim posvetite dovolj pozornosti in nege.

Se boste zaradi krompirja res zredili?
"To, da se med hujšanjem ne sme jesti krompirja, je neumnost," takoj jasno pove prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš, ki vsakodnevno ljudem pomaga do bolj zdrave teže. Preberite si, zakaj si ga lahko tudi, ko se trudite izgubiti odvečne kilograme, privoščite brez slabe vesti in z veliko užitka.

Kakšna je resnica o zloglasnem glutenu?
Obstaja celiakija. Avtoimunska bolezen, ki prizadene celo telo, je pa posledica preobčutljivosti na gluten. Bolniki se morajo celo življenje držati stroge brezglutenske diete. "A če celiakije nimate, vam odrekanje glutenu najverjetneje ne koristi," pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Zakaj je torej gluten postal nekaj, česar se mnogi bojijo tako kot nasičenih maščob in sladkorja?

Je debelost mladih posledica genetskih dejavnikov?
Na razvoj debelosti, poleg vpliva genetske predispozicije, odločilno vplivajo tudi dejavniki okolja, kot so prehrana, telesna dejavnost, onesnaževalci okolja in med drugim tudi motnje spanja.

10 skritih sprožilcev tesnobe, ki se jim morate izogniti
Tesnoba postaja vse večji problem sodobne družbe. Okoli 18 odstotkov populacije se v zahodnih državah spopada z njo. In to velja le za primere, ki so diagnosticirani. V resnici je številka veliko večja.

To se zgodi, če kavo pijemo vsak dan
Mnogi ljudje si niti zamisliti ne morejo pričetka dneva brez skodelice kave. Ne samo, ker ima aromatična kava odličen okus in prijeten vonj, a ker nam podari energijo, ki jo potrebujemo že takoj zjutraj. A preverite, kaj se zgodi, če kavo pijemo prav vsak dan.

'Masterchef' Gašper Kramar izgubil neverjetnih 100 kg
Gašper Kramar, ki smo ga spremljali v šovu MasterChef Slovenija, se je po udeležbi v šovu odločil za popolno spremembo življenjskega sloga. Nekdaj 185 kilogramov težak frizer je najprej shujšal 50, potem 60 kilogramov, trenutno se je tehtnica ustavila na 90! Pravi, da bi rad oklestil še dodatnih deset kilogramov, nato ga čaka operacija odvečne kože.

Kako uspešno znižati holesterol?
Stresnemu načinu življenja se danes težko izognemo, hkrati pa premalo časa namenjamo skrbi za svoje zdravje. To pušča nemalo posledic. Zaskrbljujoč je podatek, da ima več kot 60 odstotkov Slovencev povišan holesterol, kar med drugim vodi v srčno-žilne bolezni, te pa so tudi najpogostejši vzrok smrti pri nas. Kako si lahko pomagamo?

7 razlogov, zakaj bi morali uživati mandarine
Odkar se je na spletu pojavila Kristina, prodajalka mandarin, si najbrž mnogi želijo pobližje spoznati ta sadež in njegove zdravilne učinkovine. Zato vam predstavljamo sedem razlogov, zakaj bi bilo dobro v jesenskih dneh uživati mandarine.

8 sprememb na nohtih, ki jih ne smete ignorirati
Mehki nohti, katerih površina se zvija in lupi, so lahko tudi posledica prepogostega umivanja rok, povečanega stika s kemikalijami ali rezultat slabih prehranskih navad, pojasnjuje dr. Ivana Manola.

Novo odkrijte o neverjetnih učinkih limone
Limona je izjemno zdrav citrus, ki je bogat vir vitamina C in drugih vitaminov ter mineralov, zato jo vedno uporabljamo, ko se prehladimo. Mnogi danes prisegajo tudi na ritual jutranjega pitja nekaj kapljic limone, razredčene v vodi na tešče, za dobro hidracijo telesa in boljšo presnovo. Zadnja raziskava pa razkriva še eno prednost limone, ki pa je kar malo neobičajna.

Na škatlah soli vas kmalu čakajo opozorilni napisi
Nezdrav način prehranjevanja je vodilni vzrok smrti na svetovni ravni. Temu pa najbolj botruje prekomerna uporaba jedilne soli v hrani. Dr. Norm Campbell ocenjuje, da je sol leta 2017 vzela več kot tri milijone življenj.

Večina jih izpljune, a ravno v njih je največ koristnih sestavin
Grozdje zori od konca avgusta do oktobra – odvisno pač od sorte in pokrajine, kjer raste. Jemo ga lahko svežega ali posušenega, iz grozdja pridobivajo tudi sokove, olje in celo kreme. To sladko sadje je namreč še kako koristno, tako za naše zdravje kot tudi za lepoto.

Gripa, angina, prehlad – kaj se vas loteva?
Sezonske viroze v jesenskem in pomladnem času, ko so značilna izrazita temperaturna nihanja, vsako leto prizadenejo več kot polovico Slovencev. Ste tudi vi med njimi?

Jesenski plodovi prinašajo energijo sonca in vitalnosti
Narava nam nudi ravno tisto, kar naše telo v določeni sezoni potrebuje za dobro počutje in zdravje. V jesensko zimskem času je zato narava polna plodov, obogatenih z vitaminom C, antioksidanti ter beta glukanom, ki krepijo naš imunski sistem in nam pomagajo v borbi z gripo in prehladi.