Vizita.si

Prehrana

Zlata leta 23. 08. 2019 11.40

Kdaj bi morali uživati več rastlinskih beljakovin?

V španski študiji se je izkazalo, da so starejši odrasli, ki so pojedli več beljakovin iz rastlinskih virov, izkusili manj zdravstvenih težav povezanih s starostjo, kot tisti, ki so njihovo količino v prehrani zmanjšali. Pri starejših od 65 let je zelo pomembno zadostno uživanje beljakovin, ki naj bodo iz zdravih virov. Strokovnjaki odsvetujejo pretirano uživanje rdečega in predelanega mesa.

Lepota 19. 08. 2019 23.14

Imate težave z lasiščem? Morda razlog za to ni tako nedolžen

Lasje so precej pomemben del naše samopodobe. Predvsem, če so gosti, sijoči in zdravi, so nam v ponos. Za zdravje naših las pa lahko veliko naredimo sami s pravilno nego in zdravim načinom življenja.

Prehrana 19. 08. 2019 08.05

Mit ali resnica: korenje izboljšuje vaš vid

Ljudje pravijo, da jabolko na dan odžene zdravnika stran, da nam korenje pomaga, da vidimo tudi v temi, in da moramo prehlad nahraniti, vročino pa sestradati. A kaj je res in kaj je le vraža. To so razkrili zdravniki.

Zdravje 14. 08. 2019 11.48

Sir in krekerji v večernih urah so lahko tudi koristni

Veliko je poklicev, ki imajo zaradi narave dela neurejen dnevni ritem ter pogosto zajemajo tudi nočno delo. Kaj je v teh primerih priporočljivo jesti, so raziskali v novi študiji, v kateri so ugotovili, da so za delavce najboljši manjši obroki.

Kje vas boli? 13. 08. 2019 08.03

Samo tri skodelice na dan lahko sprožijo migreno

Za vse, ki se spopadajo z migreno, je morda bolje, da opustijo svojo navado pitja kave, kaže zadnja raziskava strokovnjakov z Univerze Harvard. Kot kaže, lahko samo tri skodelice kave na dan že sprožijo napad migrene.

Prehrana 09. 08. 2019 11.18

Sprememba, ki lahko za 15 odstotkov zmanjša tveganje za raka dojk

Namesto govejega ali svinjskega mesa uživajte piščančje ali puranje. To bi lahko zmanjšalo tveganje za pojav invazivnega raka dojk, je pokazala študija ameriškega inštituta National Institute of Environmental Health Sciences. Sodelovalo je več kot 42 tisoč žensk, ki so jih spremljali skoraj osem let. Tiste, ki so uživale več rdečega mesa, so imele večje tveganje, da jih je presenetila neprijetna diagnoza.

Prehrana 09. 08. 2019 11.19

Preprost ukrep, s katerim zmanjšate tveganje za bolezni srca in ožilja

Uživanje več zelenjave in manj mesa lahko zmanjša vaše tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja za 32 odstotkov. A znanstveniki opozarjajo, naj se ljudje ne odpovedo popolnoma mesu in mlečnim izdelkom. Pomembna je zmernost.

Prehrana 08. 08. 2019 08.15

Nadvse okusen napitek, ki skrbi za dobro prebavo 

Vsi že dobro poznamo riževo, ovseno ali mandljevo mleko. Zadnji hit med nadomestki mleka pa je mleko narejeno iz tigrovih oreščkov. A še preden se razburite, naj opozorimo, da pri tem ni bil poškodovan noben tiger. Oreščki, ki uspevajo v Afriki in Španiji, so ime po največjem predstavniku mačk dobili zaradi svojih prog na površini.

Rakave bolezni 01. 08. 2019 10.55

Ali lahko veganska prehrana res sestrada raka?

Mnogi, ki se zdravijo zaradi raka, poleg konvencionalnega zdravljenja spremenijo tudi svojo prehrano. Nekateri se odločijo za vegansko prehrano, ki naj bi pomagala 'sestradati raka'. Prav tako se nekateri ljudje odločijo za vegansko prehrano, da bi zmanjšali tveganje za pojav raka. Prav zato so se strokovnjaki iz Univerze Duke odločili, da preverijo, ali je temu res tako.

Zdravje 13. 05. 2019 10.22

Kakšna hrana ščiti pred boleznijo ledvic?

Raziskovalci Fakultete za javno zdravje Bloomberg Univerze Johns Hopkins so prehrano, v kateri prevladuje zdrava hrana rastlinskega izvora, povezali z manjšim tveganjem za pojav bolezni ledvic. Takšno prehrano sestavljajo polnozrnata žita, stročnice, zelenjava, sadje in oreščki.

Prehrana 24. 05. 2019 13.49

Katera živila povzročajo prenajedanje in odvečno težo?

Ljudje, ki so uživali zelo predelana živila, so v primerjavi s tistimi, ki so takih živil pojedli malo, zaužili več energije in pridobili več odvečne teže. To je veljalo, četudi so imeli tako obroki z zelo predelanimi živili kot obroki brez njih isto energijsko vrednost ter količino makrohranil, kot so sladkorji, vlaknine, ogljikovi hidrati in maščobe. Ljudje so pojedli več, ko je bil obrok sestavljen iz zelo predelanih živil.

Zdravje 08. 07. 2019 13.16

Krivi niso geni, ampak dejstvo, da uživamo preveč nezdrave hrane

Debelosti ne moremo pripisati samo genetiki, saj je glavni vzrok za prekomerno telesno težo nezdrav življenjski slog, predvsem slaba prehrana in premalo telovadbe, pravijo strokovnjaki.

Starostne bolezni 22. 11. 2018 15.21

S takšno prehrano lahko zmanjšate tveganje za demenco

Najnovejše diete nam predpisujejo naj se izogibamo ogljikovim hidratom. A zadnja raziskava je pokazala, da nas lahko prehrana z veliko ogljikovimi hidrati in manj beljakovinami v resnici lahko varuje pred demenco.

Prehrana 20. 06. 2019 10.14

7 razlogov, zakaj bi morali uživati lubenico

Poletne počitnice, pikniki, zabave na prostem, sonce, morje in lubenica. Lubenica je zagotovo ena najbolj nepogrešljivih delov poletja in še zelo zdrava je za nas. Kljub temu se je lubenica pri nekaterih dietah znašla na seznamu živil, ki naj jih ne bi uživali, češ da je preveč sladka. A to ni res.

Bolezni živčevja in možganov 19. 07. 2019 10.38

Vsi ljudje niso krivi za svojo debelost

Debelost bi morali opredeliti kot bolezen, saj vsi pacienti niso povsem sami krivi, da so debeli, sta opozorila britanska strokovnjaka. Predlagala sta, da bi debelost označili kot kronično stanje, tako kot je to astma ali epilepsija. Menita namreč, da bi na ta način ljudje hitreje poiskali zdravniško pomoč in se ne bi zanašali na hitre nezdrave diete.

Srčno žilne bolezni 10. 07. 2019 07.53

Z njimi lahko zmanjšate nevarno maščobo okoli srca

Dvigovanje uteži je bolj učinkovito kot kardio vadba, če želite zmanjšati nevarno maščobo okoli srca in s tem zmanjšati tveganje za srčno-žilne bolezni. Obe obliki vadbe lahko zmanjšata količino te maščobe, a dvigovanje uteži je bolj učinkovito.

Prehrana 08. 07. 2019 09.52

Sadeži narave, ki vsebujejo največ protirakavih snovi

Zadnja raziskava britanskih raziskovalcev je pokazala, da pomaranče, grenivke in korenje vsebujejo protirakave snovi, ki so precej podobne tistim, ki so v licenciranih zdravilih. Študija je pokazala, da od več kot 7900 molekul v tem sadju in zelenjavi kar 110 molekul vsebuje protirakave snovi, ki so podobne tistim v zdravilih. Kljub vsemu seveda uživanje teh živil ne nadomešča običajnega zdravljenja, ampak nam zaenkrat lahko pomaga le pri preprečevanju raka.

Prehrana 04. 07. 2019 12.50

Strokovnjaki opozorili na nevarna priporočila

Priporočati ljudem, naj ne uživajo nasičenih maščob, je lahko slab nasvet in lahko celo bolj škodi kot pomaga, opozarjajo strokovnjaki. Popolno izogibanje nasičenim maščobam lahko privede do tega, da iz svoje prehrane izključujemo nekatera pomembna živila, kot so jajca, temna čokolada, meso in sir. Vsa ta živila so bogata z maščobami, a vsebujejo tudi veliko zdravih hranil in vitaminov.

Rakave bolezni 19. 06. 2019 11.09

Samo dvakrat na teden in zmanjšali boste tveganje za raka črevesa

Uživanje jogurta dvakrat na teden lahko zmanjša tveganje za razvoj predrakavih sprememb črevesa pri moških za kar 20 odstotkov, je pokazala zadnja raziskava Univerze Washington. Poleg tega lahko s tem ukrepom zmanjšate tveganje za razvoj adenomov na črevesu, ki imajo večje tveganje, da postanejo rakavi, in sicer za kar 26 odstotkov.

Srčno žilne bolezni 18. 06. 2019 07.10

Novo odkritje o debelosti

Zdravniki so dolgo časa vedeli, da prekomerna telesna teža predstavlja dejavnik tveganja za srčno-žilne bolezni. Veliko študij je kazalo povezavo med zmašenimi in otrdelimi krvnimi žilami in debelostjo. A ni bilo dovolj dokazov, da bi lahko trdili, da debelost v resnici povzroča srčno-žilne bolezni. Sedaj je to uspelo dokazati strokovnjakom s švedskega Inštituta Karolinska.

Prehrana 07. 06. 2019 11.37

Idealna izbira za zajtrk ali malico

Eden najpogostejših ciljev, ki si ga zadamo, je, da se bomo začeli zdravo prehranjevati. To pravzaprav niti ni težko, če boste izbrali živila, ki so ne samo koristna, ampak tudi izjemno okusna. Več o tem pa v nadaljevanju.

Srčno žilne bolezni 03. 06. 2019 13.39

Najboljša živila, ki naravno čistijo žile

Arterije si lahko predstavljamo kot vodovod v našem telesu. Po njih se prenaša s kisikom obogatena kri in hranila, ki prihajajo preko njih do vsake celice v telesu. Podobno, kot se doma lahko zamaši vodovod, se lahko zamašijo tudi arterije, in sicer tako, da se v njih nabira plag, zaradi česar arterije postajajo manj prehodne, stena arterije pa otrdi.

Prehrana 31. 05. 2019 09.34

Živila, ki povečujejo tveganje za kap

Močno predelana živila, kot so čips, sladki kosmiči, sladke gazirane pijače povečujejo tveganje za srčni infarkt in kap, opozarjajo strokovnjaki iz različnih držav po svetu in zahtevajo ukrepanje oblasti.

Duševno zdravje 31. 05. 2019 11.30

Še ena posledica prekomernega uživanja slabih maščob

Prehrana, ki vsebuje veliko slabih nasičenih maščob vodi v debelost. In ne le to – vodi tudi v depresijo, so odkrili raziskovalci univerze v Glasgowu na Škotskem. V obvestilu za javnost so zapisali, da znanost že nekaj časa raziskuje povezavo med debelostjo in depresijo. A šlo naj bi za eno prvih študij, ki je razkrila, kakšen je vpliv prevelike količine slabih maščob.

Zdravje 30. 05. 2019 09.21

Otrokom privlačne embalaže še ne pomenijo zdravih živil

Inštitut za nutricionistiko je v ugledni znanstveni reviji Nutrients objavil rezultate nove raziskave, v kateri so raziskovali, kako zdrava so v resnici predpakirana živila, ki se ponujajo predvsem otrokom. Nezdravo prehranjevanje je še vedno eden izmed večjih problemov, ki močno vpliva na zdravje prebivalstva. Še posebej ranljiva in izpostavljena populacijska skupina so otroci, saj je dokazano, da prehrana v otroštvu zaznamuje tudi prehranske navade v odrasli dobi.

Bolezni živčevja in možganov 24. 05. 2019 13.49

Opustitev pogoste razvade zmanjša tveganje za kap

Še ena študija je pokazala, kako škodljivo je kajenje. Kadilci, ki jih zadene kap, imajo, če s svojo razvado ne prenehajo, večje tveganje, da se jim ta neljubi dogodek ponovi. Kajenje povzroča odvisnost, tako da je seveda o prenehanju lažje govoriti kot to storiti. A pomagalo bo že zmanjšanje števila pokajenih cigaret.

Rakave bolezni 23. 05. 2019 07.51

7 dejavnikov, ki močno pripomorejo k razvoju raka

Več kot 80110 novih primerov raka med odraslimi starejšimi od 20 let v ZDA v letu 2015 lahko pripišemo preprosto le slabi prehrani, je pokazala zadnja študija, objavljena v strokovni publikaciji JNCI Cancer Spectrum.

Rakave bolezni 17. 05. 2019 12.01

En ukrep za manjše tveganje za smrt zaradi raka dojke

Uživanje manj maščob in več sadja lahko zmanjša možnosti za smrt zaradi raka dojke, je pokazala zadnja velika študija. V Sloveniji se vsako leto z rakom dojke spopade okoli 1300 žensk, ta oblika raka je med ženskami najpogostejša.

Zdravje 10. 05. 2019 18.13

Odličen zajtrk za bolj zdrave oči

Nitrati v zelenjavi zmanjšajo tveganje za razvoj starostne degeneracije rumene pege, so ugotovili znanstveniki Inštituta za medicinske raziskave Westmead v Avstraliji. Nitrati se nahajajo v zeleni listnati zelenjavi in rdeči pesi. Če diagnozo starostne degeneracije rumene pege že imate, pa so ugotovili, da pomaga preprečiti razvoj pozne faze zmerno uživanje jajc.

Neplodnost 01. 05. 2019 10.47

To lahko skoraj za 70 odstotkov poveča možnost za zanositev

Mediteranska prehrana lahko za skoraj 70 odstotkov poveča možnost zanositve pri ženski, ki poskuša to doseči s postopkom in vitro fertilizacije (bolje poznane kot IVF postopek). Mediteranska prehrana je zelo zdrava.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 996