beljakovin

Najboljša živila za starejše od 50 let
Uravnotežena prehrana je po mnenju Health in Human Research najboljša preventiva za varovanje zdravja in dolgoživost. Obstajajo živila, ki so na splošno dobra ne glede na našo starost, obstajajo pa tudi tista, ki imajo posebne koristi za ljudi, ki so starejši od 50 let.

Vse pogostejša bolezen zamaščenih jeter in izkušnja Jureta Koširja
Jetra so eden najpomembnejših organov v našem telesu. Kljub temu da skrbijo za nešteto življenjsko pomembnih funkcij, je zaskrbljujoče, da ima že vsak četrti Slovenec zamaščena jetra, pa se tega sploh ne zaveda! Premalo gibanja, nezdrave prehranjevalne navade, kajenje, alkohol, stres in pomanjkanje spanja, vse to in še več lahko vpliva na vaša jetra. Več o tem kako ukrepati in kako as slovenskega smučanja Jure Košir skrbi za delovanje svojih jeter si lahko preberete v nadaljevanju.

9 nasvetov za ''razstrupljanje'' po velikonočnih praznikih, brez večjih omejitev in stradanja
Razstrupljanje po prazničnem prenajedanju je izjemno priljubljen koncept. Vsako leto, po bilo katerih praznikih, tokrat po velikonočnih, pomislimo, kako bi lahko razstrupili svoje telo, da bi se počutili bolje. Vendar pa, kot smo že omenili neštetokrat, je razstrupljanje proces, ki v našem telesu poteka nenehno.

Živila, ki so močni zavezniki v boju proti sladkorni bolezni, debelosti, depresiji in Alzheimerjevi bolezni
Verjetno ste že slišali za povezavo med črevesjem in možgani. Dokazano je, da to, kar jemo, neposredno vpliva na naše možgane in navsezadnje vpliva tudi na naše zdravje in razpoloženje.

Razlog, zakaj prihaja do bolečin, vas bo presenetil
Zmotno je prepričanje, da imajo težave s sklepi zgolj starejši. Nelagodje, zbadanje in bolečine v sklepih občutijo tudi mlajši, predvsem tisti, ki se spopadajo s prekomerno težo, ter navdušeni rekreativci in športniki, ki sklepe pogosto obremenjujejo. Kako si pomagati?

Zakaj se potimo?
Potenje je naraven proces, ki pomaga uravnavati telesno temperaturo, vendar pa je prekomerno potenje lahko neprijetna nadloga.

Odličen vir vlaknin, ki ga najdemo v vsaki kuhinji
Splošno zdravje današnje populacije je vse slabše. Deloma k temu vsekakor prispeva sodobni hektični življenjski slog, veliko vlogo pa igra tudi prehrana. Uživamo preveč hitro pripravljene, mastne hrane, hranilna vrednost živil je zaradi sodobne pridelave in obdelave vse slabša. Strokovnjaki v zadnjem času opozarjajo predvsem na pomanjkanje vlaknin v naši prehrani, kar ima lahko dolgoročno resne posledice za naše zdravje. Katera živila bi se torej morala večkrat znajti na naših krožnikih?

Kako lahko sami preprečimo ali omilimo akne?
Akne in mozolji nam lahko povzročijo nemalo težav, še posebej, če se jih lotimo povsem napačno, na primer s stiskanjem, praskanjem, uporabo agresivnih izdelkov, prikrivanjem s težkimi pudri in podobno. In čeprav si želimo za svojo kožo samo najboljše, ji ravno s takimi dejanji delamo še več škode. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali do lepše in čistejše kože.

Imunski sistem: kako deluje, genetika in preventiva
Optimalno delovanje imunskega sistema je bistvenega pomena za ohranjanje našega zdravja, a ga pogosto jemljemo za nekaj samoumevnega, dokler tudi sami ne zbolimo. Od trenutka, ko se rodimo, je naša prva obramba pred škodljivimi patogeni in drugimi nevarnimi tujki.

Vse fantastične koristi kefirja, ki jih morate poznati
Kefir vsebuje številne hranilne snovi in probiotike, prav zaradi tega pa je med mnogimi zelo priljubljen. Določeni posamezniki nanj prisegajo celo bolj kot na jogurt.

Če delate to, razmislite še enkrat
Vsi vemo, da je mleko izvrsten naravni vir kalcija, vendar se njegove koristi ne končajo pri tem mineralu. Ta vsebuje tudi beljakovine, obogatene vitamine in druge koristne snovi za naš organizem. V uravnotežene in raznovrstne obroke pa je dobro vključevati tudi druge mlečne izdelke, pri čemer naj bodo prva izbira lokalni in domači proizvodi.

Če imate težave z zaprtjem, posezite po teh živilih
Zaradi neredne prebave se lahko pojavijo težave z napihnjenostjo, bolečine v želodcu, splošno slabo počutje, zaprtje pa spremljajo še nekateri drugi neprijetni simptomi. Pri tem si lahko na eni strani pomagamo z odvajali, ki jih je mogoče dobiti v lekarni brez recepta, lahko pa posežemo po domačih živilih, ki blagodejno vplivajo na črevesno floro.

Proteini: vse, kar morate vedeti
Vse, kar morate vedeti o pomenu proteinov in njihovi razgradnji.

Če jih še niste, je skrajni čas, da jih naberete
Vas zanima, zakaj so šparglji tako priljubljeni? Poleg tega, da so izjemno okusni, če jih le znamo pripraviti, so tudi izjemna zakladnica zdravja!

Študentska prehrana: nasveti za zdrave obroke
Naj vas vaš proračun ne odvrne od kuhanja! Z malo ustvarjalnosti lahko pridemo do zdravih obrokov!

Borovnice: 'superživilo', polno hranil
Borovnice so močno superživilo, polno hranil, kot so vitamin A, vitamini skupine B in polifenoli. Vsekakor bi bilo dobro, da jih dodamo v svoj jedilnik!

4 živila, dobra za vitalnost in zdravje celotnega telesa
Čeprav so probiotiki vsem zelo dobro poznan izraz, njihov pomen še vedno ne jemljemo dovolj resno.

6 načinov, kako se znebiti maščobe na trebuhu
Dejstvo je, da je veliko odvisno od naše genetike, hkrati pa tudi od naših navad. Izgubljanje trebušne maščobe je lahko zato težaven proces. To vrsto maščobe je namreč veliko težje izgubiti kot maščobo na drugih delih telesa.

Kako 'najlažje' pridobiti mišično maso?
Pridobivanje in vzdrževanje mišične mase sta bistvenega pomena za športno uspešnost, preprečevanje poškodb, kakovost življenja in upočasnjevanje procesa staranja. Za nekatere je pomembna bolj, za druge manj, vseeno pa si poglejmo, kako najlažje pridobimo mišično maso in jo seveda tudi obdržimo.

So lahko prebavljive in polne izredno zdravih hranil
Ribe bi se morale znajti na krožniku vsaj enkrat tedensko. Njihova hranilna sestava zelo dobro vpliva na naše zdravje," razloži dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. So odličen vir lahko prebavljivih beljakovin. Morske ribe so za povrh dober vir vitamina D, selena in joda. Zadnje raziskave so pokazale, da bi bile lahko tudi sladkovodne ribe pomemben vir vitamina D. Mastne ribe pa imajo odlično maščobnokislinsko sestavo."

Kaj je imunoglobulin E (IgE)?
Imunoglobulin E (IgE) je pomembno protitelo, ki je vključeno v alergijski odziv. Za kaj je odgovoren, kako deluje in predvsem – kaj pomeni, če so njegove vrednosti povišane ali znižane?

Najpogostejši simptomi anemije v nosečnosti
Anemija v nosečnosti, ki je posledica pomanjkanja železa, je lahko vzrok za dodatno utrujenost in občutek šibkosti. Kakšni so dejavniki tveganja, simptomi in navsezadnje, kako se lahko s to težavo borimo?

Kako hitro lahko shujšamo?
Nemalo ljudi gre od silnega prenajedanja na strogo dieto, kar ni niti pametno niti zdravo.

Kako lahko nadomestimo nezdrava živila z bolj zdravimi alternativami?
Včasih mislimo, da se prehranjujemo zdravo, če kupujemo super eksotična živila, nadomestke mesa ali hrano, ki je tako ali drugače v trendu samo zaradi ene sestavine, medtem ko vse drugo še prehitro radi zanemarimo.

11 znakov, da ščitnica deluje prekomerno
Prekomerno delovanje ščitnice (hipertiroidizem) ravno nasprotno od premalo delujoče ščitnice pospeši delovanje številnih celic in tkiv v telesu. Gre za eno od pogostih motenj hormonskega sistema, ki se največkrat pojavlja pri ženskah, starih od 20 do 50 let. Preverite, kako ga prepoznati.

Kaj so prebavni encimi?
Naravni prebavni encimi so beljakovine, ki jih vaše telo tvori za razgradnjo hrane in pomoč pri prebavi. Prebava je proces uporabe hranil, ki jih najdemo v hrani, da vašemu telesu dajo energijo, mu pomagajo pri rasti in opravljanju vitalnih funkcij.

Odvisnost od sladkorja: odtegnitvena kriza in kako jo omiliti
Zmanjšanje vnosa sladkorja v telo je lahko odličen začetek bolj zdravega načina življenja. Odpoved sladkarijam pa ni lahka. Ponujamo vam koristne nasvete, kako to storiti in se znebiti posledic, ki jih lahko prinese odtegnitvena kriza.

Katere vrste krvnih bolezni poznamo?
Kri je sestavljena iz številnih vrst specializiranih celic in tekoče medceličnine ter ima pomembno vlogo v našem telesu, saj oskrbuje tkiva s kisikom in hranili, hkrati pa odstranjuje vse odpadne snovi, med drugim tudi ogljikov dioksid.

Preproste stvari, ki jih lahko storite, da zmanjšate tveganje za razvoj sladkorne bolezni
Sladkorna bolezen je kronična bolezen, ki jo je treba nadzorovati vse življenje: z jemanjem različnih vrst tablet, jemanjem inzulina ali drugih injekcijskih terapij, redno telesno aktivnostjo, spremljanjem ravni sladkorja v krvi in zdravo prehrano.

Kakšno hrano bi morali za dobro zdravje jesti pozimi?
Pozimi je dobro jesti kuhano, saj tako ogrejemo ne le telo, temveč tudi duha. Nizke zimske temperature, krajša dnevna svetloba in hiter tempo življenja so dejavniki, ki vzpodbudijo naše veselje in notrenji mir, ko se vsi zberemo za jedilno mizo ob topli jedi. Katera pa so tista živila, s katerimi se je priporočljivo pozimi okrepčati?