beljakovin

Skrivnost ljudi, ki jim je uspelo shujšati
Dolgotrajna izguba teže je veliko bolj povezana z majhnimi, trajnostnimi prilagoditvami načina življenja in prehranjevanja kot tistimi večjimi, za katere si prizadeva skoraj vsak od nas.

Kdaj bi morali razmisliti o dodatkih k prebavnim encimom?
Prebavni encimski dodatki so postali priljubljeni zaradi trditev o zdravljenju pogostih oblik draženja črevesja, zgage in drugih bolezni. Toda kako delujejo prebavni encimi in kdo jih resnično mora dodati svoji prehrani?

5 načinov, kako lahko poskrbiš za zdravo prehrano
Danes se zdravo prehranjevanje zdi izjemno težavno, a nikakor ni treba, da je tako. Upoštevajte zgolj 5 naslednjih nasvetov, ki vam lahko pomagajo, da čez dan dlje časa ostanete siti, da se izognete nezdravim prigrizkom in da dobite dovolj energije za čez dan!

Odlična ideja za zdrav zajtrk
Zakaj si ne bi zajtrka pripravili iz prosene kaše? Proso je odličen vir mineralov, kot so magnezij, baker, mangan in fosfor. Vsi imajo zelo koristne učinke. Magnezij denimo nujno potrebujemo za normalno odvijanje več kot 300 procesov, ki potekajo v telesu. Sodeluje tako pri presnavljanju hrane kot pri delovanju živčevja.

Kaj je res in kaj ni, ko se govori o alkalni dieti?
Nenehno smo bombardirani z dietami, spremembami življenjskega sloga, metodami hujšanja in drugimi trendi, ki so povezani s tem, kar zaužijemo. Modna beseda, ki v zadnjih nekaj letih osvaja vse vidike našega življenja, je alkalna dieta.

8 načinov, kako se počutiti sito, medtem ko jeste manj
Če poskušate shujšati, verjetno veste, da morate bodisi zmanjšati vnos kalorij ali pa povečati telesno aktivnost. Prvo je za mnoge ljudi precej težavno, saj se lahko počutijo lačne.

Zakaj bi morali jesti več ananasa?
Ali ste vedeli, da je ananas poln zdravstvenih koristi? Krepi imunost, pomaga pri prebavi in še mnogo več. Poglejmo si, zakaj bi ga morali jesti več.

Tako najlažje ugotovite, katera živila vam povzročajo zgago
Čeprav je zgaga lahko simptom različnih bolezni prebavil, gre najpogosteje za ločen, prehoden pojav, ki je posledica zlasti neprimernega načina življenja in slabih prehranjevalnih navad. To se z nekaj prilagoditvami vsakdanjega življenja na srečo da popraviti. Toda seznam živil, ki so kriva za pojav zgage, se lahko od posameznika do posameznika razlikuje. Kako torej sploh ugotoviti, katera živila vam povzročajo zgago?

Kaj storiti, če vas na pikniku začne tiščati za prsnico?
Na kaj pomislite ob besedi piknik? Verjetno na sočno in začinjeno meso, pečeno na oglju, ki se v spremstvu ajvarja, gorčice, paradižnika, čebule in kozarca piva zlije v slastno kulinarično poezijo, še posebej aktualno v toplih pomladnih in vročih poletnih dneh. A harmonično vzdušje lahko kaj hitro pokvarita neprijetno tiščanje za prsnico ter pekoč občutek v prsih in grlu. Kaj se dogaja?

Tako lahko nadomestite mlečne izdelke
Če imate laktozo intoleranco ali alergijo na mleko ali pa ste po tovrstnih živilih zgolj občutljivi, napihnjeni in vam je slabo, vsekakor obstajajo živila, ki lahko nadomestijo vitamine, minerale in druge pomembne stvari, ki bi jih drugače dobili z mlečnimi izdelki.

Razlogi, zakaj hrepenite po sladkem
Včasih naše telo hrepeni po točno določenih stvareh brez očitnega razloga. Velikokrat nam telo na takšne in drugačne načine sporoča, da mu primanjkuje določenih hranil – največkrat vitaminov. Poglejmo si, kaj razkriva želja po sladkem.

Kje se začne prebava?
Prebavni sistem je eden najbolj osupljivih in kompleksnih sistemov v našem telesu, ki omogoča razgradnjo hrane v hranila, potrebna za delovanje našega telesa in celic. Od trenutka, ko hrano zaužijemo, do trenutka, ko se preostanki izločijo iz telesa, prebavni sistem izvaja številne natančno usklajene mehanizme.

Poznate vse koristi češenj?
Češnje (Prunus avium) predstavljajo pomembno sadno vrsto z razširjenostjo po vsem svetu. Njihova biološka in fiziološka kompleksnost, ki sega onstran zgolj okusnih lastnosti, privlači tako botanike in nutricioniste kot tudi kulinarične strokovnjake. Čeprav so bile že stoletja del kmetijskih praks in prehranske kulture, so češnje še vedno predmet številnih raziskav zaradi svojih zdravstvenih koristi in raznolikosti sort.

Slovenska znanstvenika odkrila črevesne bakterije za zniževanje holesterola
Spremembe v črevesnem mikrobiomu so bile vpletene v vrsto bolezni, vključno s sladkorno boleznijo tipa 2, debelostjo in vnetno črevesno boleznijo. Študija odkriva več vrst bakterij, ki presnavljajo holesterol, pri ljudeh z nižjo ravnjo holesterola. Slovenska znanstvenika sta sodelovala pri raziskavah.

Kako pripraviti uravnotežen obrok?
Uravnotežen obrok je ključnega pomena za vzdrževanje zdravega življenjskega sloga in optimalnega delovanja telesa. Razumevanje osnovnih načel prehrane nam omogoča, da z združevanjem različnih hranilnih snovi ustvarimo obrok, ki zadovolji naše prehranske potrebe. V tem članku bomo raziskali pomembnost uravnoteženega prehranjevanja in ponudili smernice za pripravo takšnih obrokov, ki bodo koristili našemu zdravju in blaginji.

Ali pegasti badelj pomaga pri 'razstrupljanju'?
Pegasti badelj (Silybum marianum) je že dolgo znan po svojih potencialnih koristih za zdravje jeter. Znano je, da vsebuje biološko aktivne spojine, predvsem silymarin, ki ima številne potencialne zdravilne učinke. Kljub široki uporabi v tradicionalni medicini in alternativni terapiji pa ostaja vprašanje njegove dejanske učinkovitosti pri detoksifikaciji jeter predmet razprav in raziskav. V tem članku bomo pregledali najnovejše znanstvene ugotovitve o učinkovitosti pegastega badlja pri detoksifikaciji jeter ter razpravljali o njegovi morebitni klinični uporabi.

Spomladanski detoks – ali ga res potrebujemo?
Vstopamo v spomladanski del leta, čas obnovitve in prenove. V spomladanskem času se mnogi od nas začnemo zavedati pomembnosti uravnotežene prehrane in t. i. čiščenja telesa. V tem času se pogosto srečujemo s pojmom "spomladanski detoks", ki obljublja razstrupljanje telesa in izgubo odvečnih kilogramov. Vendar pa se poraja vprašanje – ali ta praksa resnično deluje?

Popoln recept za zdrave kosti, zobe in mišice
Ko beseda nanese na prehranska dopolnila, se mnenja splošne javnosti močno razlikujejo. Nekateri so prepričani v njihovo učinkovitost, drugi menijo, da nimajo pomembnejšega vpliva na naše zdravje. Resnica je, da čeprav prehranska dopolnila ne morejo nadomestiti zdrave prehrane, nam lahko pomembno pomagajo pri izboljšanju kakovosti življenja. Še posebej to velja za magnezij, ki je nujno potreben za normalno delovanje organizma, največjo vlogo pa ima pri ohranjanju zdravja kosti, zob in mišic.

10 živil, ki so odličen vir magnezija
Magnezij je ključen mineral, ki igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja telesa. Sodeluje pri več kot 300 biokemičnih procesih, vključno z mišično funkcijo, srčnim ritmom, živčnim sistemom.

Pravočasno prepoznajte ledvične kamne
Ledvični kamni so lahko neverjetno boleči. Kakšni so simptomi, zakaj nastanejo in kako poteka zdravljenje?

Alenka Žigon: "V treh mesecih sem izgubila 10 kilogramov in 104 centimetre obsega"
Čeprav nikoli ni imela težav s prekomerno telesno težo, je gospa Alenka Žigon tako kot številne druge ženske z leti začela opažati, da se ji telo spreminja. Kljub redni telesni aktivnosti so se ji namreč začeli kopičiti kilogrami, posledično je bila njena samozavest na dnu. Ko se je tehtnica ustavila pri skoraj 71 kilogramih, se je zavedala, da mora nekaj spremeniti. Po tehtnem razmisleku se je odločila za celostni pristop in ob strokovni podpori v treh mesecih dosegla osupljive rezultate. Brez stradanja in prenaporne vadbe.

Živila za lepo kožo, lase in nohte
Sijoči lasje, močni nohti in sijoča koža so lahko znaki odličnega lepotnega režima, vendar pomena odlične prehrane ne smemo podcenjevati.

8 razlogov, zakaj se vam lomijo nohti
Zdravi nohti so odraz splošnega zdravja in predvsem prehranjevalnih navad posameznika. Mnogo ljudi pa se srečuje z dokaj pogosto težavo, kot so krhki in lomljivi nohti. To vsekakor ni nujno resen zdravstveni problem, so pa lahko krhki nohti moteči in neprijetni. Poglejmo si najpogostejše razloge za to težavo.

14 najboljših živil za zdrave lase
Genetika, starost, stres in prehrana so nekateri dejavniki, ki vplivajo na rast las. Čeprav je težko (ali naravnost nemogoče) spremeniti številne krivce na tem seznamu, lahko vsekakor spremenite, kar jeste, in pomagate svojim lasem.

10 načinov za spomladansko 'čiščenje' prehrane
Navadno govorimo o spomladanskem čiščenju stanovanja, morda pa je prišel čas, da spregovorimo tudi o 'čiščenju', bolje rečeno, spremembi naše prehrane. Zima se počasi končuje, zato bi bilo dobro, da tudi prehrano prilagodimo letnemu času.

Prebavna motnja, ki vpliva na absorpcijo hranil
Sindrom malabsorpcije je prebavna motnja, ki telesu, natančneje, naši prebavi, preprečuje, da bi učinkovito absorbirala hranila iz hrane.

Zakaj bi morali za hujšanje jesti živila, ki imajo veliko 'volumna'?
Uživanje živil, ki imajo veliko 'volumna', pomeni uživanje več zdravih živil, hitrejšo sitost in več zdravja!

7 znakov pomanjkanja kalija
Kalij je eden najpomembnejših mineralov, ki jih naše telo nujno potrebuje za pravilno delovanje. Ohranja ravnovesje tekočin in elektrolitov v telesu, izjemno pomemben pa je tudi za zdravo delovanje našega srca, ledvic, možganov in mišic.

Zato vam izpadajo lasje
Izpadanje las je naravni fiziološki proces. Lasje se namreč ves čas obnavljajo v zaporednih ciklih, zato vsak med nami v povprečju izgubi okrog 100 las na dan, ki jih nadomestijo novi. Težava se pojavi, ko se ta cikel prekine oziroma se lasje iz faze rasti prehitro premaknejo v fazo izpadanja. V takih primerih govorimo o prekomernem izpadanju las, ki sicer praviloma ni življenjsko ogrožujoče, a lahko človeku povzroči hudo stisko in negativno vpliva na njegovo samopodobo in kakovost življenja. Pa je mogoče naravni cikel rasti las obnoviti?

Zato bi morali po teh živilih posegati pogosteje
Prebava ima izjemno pomembno vlogo v našem telesu. Vpliva na absorpcijo hranil v krvni obtok in na raven energije v telesu. Zanemariti ne gre niti vpliva na imunsko odpornost, miselne procese ter splošno zdravje. Glede na to, da prebavnih procesov ne vidimo s prostim očesom, lahko vplivamo samo na vstopno točko hrane v telo, kar pomeni, da lahko s pravilno izbiro živil do neke mere vplivamo tudi na to, kako hitro se bo hrana prebavila.