Vizita.si

delež

Rakave bolezni 02. 07. 2025 10.37

Lahko izbira poletnih oblačil vpliva na kožnega raka?

Poletni modni trendi, kot so ženske v kratkih hlačah, ki razkrivajo stegna in meča, in moški brez majice, ki razkrivajo svoja prsa in ramena, so tesno povezani z nevarnostjo razvoja kožnega raka. Berite naprej, ker besedilo ne bo govorilo o tem, kaj je primerno in kaj ne, iz družbenega vidika, temveč, kaj je primerno za našo kožo!

Koža 26. 06. 2025 03.16

Kako nastanejo materina znamenja, katere vrste obstajajo in kako prepoznamo nevarno?

Pri skoraj vsakem posamezniku so na telesu prisotna vsaj posamezna materina znamenja – tako rjava, rožnata, črna kot tudi tista v barvi kože. Čeprav večina materinih znamenj ne predstavlja neposrednega tveganja, je ključnega pomena seznanjenost s spremembami, ki lahko nakazujejo na razvoj melanoma – najzahtevnejše oblike kožnega raka.

Prehrana 23. 06. 2025 11.06

Tri vrste sadja in zelenjave, ki jih morate jesti to poletje, da ostanete hidrirani

Poleti se zaradi vročine pogosto znojimo, dodatno pa smo lahko še bolj dehidrirani, če ne pijemo dovolj. Pomembno je, da redno pijemo, več vode kot v drugih letnih časih, poleg vode pa je priporočljivo jesti tudi sadje, ki je polno tekočine, za optimalno hidracijo.

Bolezni 15. 05. 2025 12.20

Zamaščena jetra: Tiha epidemija sodobnega življenjskega sloga

Zamaščena jetra, znana tudi kot nealkoholna zamaščenost jeter, postajajo ena najpogostejših presnovnih bolezni sodobnega časa.

Prehrana 09. 05. 2025 15.32

7 živil za več energije: kaj jesti, da ostanete zbrani, močni in brez padcev skozi dan

Ko se počutite brez energije že dopoldne ali vas sredi popoldneva zagrabi utrujenost, je zelo verjetno, da telo ne dobiva prave podpore iz hrane.

Zdravje 28. 04. 2025 03.57

Najboljši zajtrk za boj proti vnetjem: Nasvet dietetičarke

Dietetičarka svetuje, da je ovsena kaša z jagodami in oreščki najboljša izbira za zajtrk v boju proti vnetjem. Bogata je z vlakninami in antioksidanti, z malo dodanega sladkorja in nasičenih maščob. Kombinacije so različne, z jagodami in maslom iz oreščkov za zdrave maščobe.

Prebava 14. 04. 2025 03.01

Največja past velike noči in kako se ji izogniti

V prihodnjih dneh bo na meniju veliko šunke, pirhov, potice in drugih velikonočnih dobrot. Te so večinoma bolj kalorične od tistih, ki jih redno uživamo, kar povzroči izdaten pritisk na jetra in prebavila. Posledice so običajno napihnjenost, zaprtje in upočasnjena prebava, kar lahko hitro pokvari praznično razpoloženje. A brez skrbi, že z majhnimi prilagoditvami lahko pomembno zmanjšate tveganje za prebavne težave, ne da bi se morali odpovedati prazničnim dobrotam.

Zdravje 13. 04. 2025 03.06

Kaj pomeni, če vas pogosto zebe – tudi ko ni hladno?

Vas pogosto zebe, tudi ko ni hladno? To je lahko znak, da vaše telo opozarja na neravnovesje. Zmanjšano delovanje ščitnice, slaba prekrvavitev, pomanjkanje železa ali nizka telesna teža so nekateri izmed možnih vzrokov. Spremljajte svoje telo in ukrepajte.

Prebava 09. 04. 2025 16.26

Želite imeti bolj raven trebuh in boljšo prebavo? Ta zdrava živila začnite jesti že zjutraj

Da bi zagotovili dober prebavni sistem, lahko v svojo jutranjo prehrano vključite živila, ki bodo spodbujala zdravje črevesja in prispevala k bolj ravnemu trebuhu. Naj omenimo, da raven trebuh ne pomeni nujno mišic in izklesanega videza, ki ga pogosto vidimo na družbenih omrežjih. Vsekakor pa je raven trebuh tisti, ki ni napihnjen in obremenjen s prebavo.

Prehrana 01. 04. 2025 15.49

Tega nikar ne jejte za zajtrk: Štiri živila, ki so odsvetovana za jutranji obrok

Če občutite utrujenost in izgubljate koncentracijo, so zato lahko krivi obroki, ki povzročijo nenadne padce in skoke krvnega sladkorja. In vsekakor ni dobro, da s takšnimi obroki začnemo svoj dan.

Zdravi zobje 20. 03. 2025 11.07

Za dobro ustno zdravje je treba skrbeti vse življenje

Ustno zdravje je neločljivo povezano s splošnim zdravjem in pomembno vpliva na kakovost življenja posameznika. "Za dobro ustno zdravje moramo skrbeti vse življenje," ob svetovnem dnevu ustnega zdravja, ki ga obeležujemo 20. marca, sporočajo z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Novice 13. 03. 2025 16.48

Prvi slovenski recept za gibanje: Društvo onkoloških bolnikov Slovenije predstavilo pobudo za bolj zdrav življenjski slog

V Sloveniji se vse več ljudi sooča s posledicami telesne neaktivnosti, ki pomembno prispeva k razvoju kroničnih bolezni, zmanjšanju telesne in duševne odpornosti ter slabši kakovosti življenja.

Novice 03. 03. 2025 13.59

V pripravi presejalna programa Luka in Peter

Po uspešnih presejalnih programih Zora, Dora in Svit slovenski strokovnjaki pod okriljem Onkološkega inštituta snujejo še dva programa. S programom Luka bodo iskali in zdravili zgodnje oblike pljučnega raka, s programom Peter pa raka prostate. Raziskavi, ki bosta podlaga za vzpostavitev programov, bodo po načrtih zaključili do konca leta 2026.

Prehrana 03. 01. 2025 10.44

5 razlogov, zakaj je sarma zdrava

Sarma je priljubljena jed, ki jo mnogi povezujejo z domačnostjo, družinskimi obroki in prazniki. Čeprav velja za precej težko hrano, je ob pravilni pripravi lahko presenetljivo zdrava. Kombinacija zelja, mesa in drugih sestavin vsebuje številne hranilne snovi, ki blagodejno vplivajo na telo.

Žensko zdravje 19. 12. 2024 04.06

To vam skuša povedati vaša menstruacija

Kakšni so znaki zdrave menstruacije, kdaj je potrebna dodatna skrb in kaj točno vam skuša povedati vaš menstrualni cikel o vašem splošnem zdravju?

Prehrana 18. 12. 2024 04.06

Najboljša živila z visoko vsebnostjo železa

Železo je eno izmed najpomembnejših mineralov za človeško telo in ima številne ključne vloge v našem zdravju in pri dobrem počutju. V katerih živilih ga lahko najdemo največ?

Zlata leta 13. 12. 2024 04.02

Se lahko krvni tlak zaradi mraza poveča?

Kako sta lahko povezana prehlad in visok krvni tlak?

Zdravje 23. 11. 2024 04.48

6 načinov, kako vam lahko spanje pomaga pri izgubi teže

Na žalost veliko ljudi ne dobi dovolj (kakovostnega) spanca. Slednje pa je prav tako pomemben element pri hujšanju oz. ohranjanju zdrave telesne teže kot prehrana in telovadba. Poglejmo si, kako nam lahko spanje pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov.

Zdravje 31. 10. 2024 04.49

Kako povečati vnos železa?

Nedavna študija je analizirala podatke več kot 8.000 odraslih ljudi in ugotovila, da ima 29 odstotkov odraslih pomankanje železa. Čeprav so dodatki železa na splošno učinkoviti in široko dostopni, se velik delež ljudi s pomanjkanjem železa ne zdravi.

Simptomi in bolezni 21. 10. 2024 04.57

Tako nevaren je lahko sladkor

Ko je govora o sladkorju, večina ljudi pomisli na čokolade, sladke prigrizke, tortice in vse druge izvrstne slaščice. V teh je res ogromno sladkorja, a najdemo ga – predvsem dodanega – tudi v vseh drugih živilih, za katera si tega morda sploh ne bi mislili.

Duševno zdravje otrok 18. 10. 2024 05.00

Dovolj je že en sam pogovor in zavedanje, da niste sami

TOM telefon, ki deluje za otroke in mladostnike v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije, je bil ustanovljen leta 1990. V prvi vrsti je nastal kot čustvena opora otrokom in mladostnikom, ki se v sklopu odraščanja srečujejo z različnimi vprašanji, stiskami in dilemami. Brezplačna telefonska številka 116 111 zagotavlja anonimnost in zaupnost, mlade pa želijo vzpodbuditi k zaupanju težav, pogovoru, reševanju dilem in stisk. Pogovarjala sem se s Tjašo Bertoncelj, strokovno vodjo programa Nacionalna mreža TOM in Sandro Murk, strokovno delavko na programu Nacionalna mreža Tom. Zanimalo me je, s kakšnimi stiskami se sooča današnja mladina, kako jim lahko pomagamo, predvsem pa, kako lahko kot družba omilimo njihove izzive.

Imunski sistem 08. 10. 2024 04.37

Kako se obvarovati pred jesenskimi virozami?

Jesenske viroze niso nič neobičajnega, saj gremo iz toplega vremena v bolj hladne temperature, začenjamo pa se tudi bolj zadrževati v zaprtih prostorih. Vse to pripomore k hitrejšemu širjenju virusov, kateri so za nas 'bolj na udaru', pa je odvisno od posameznika do posameznika.

Rakave bolezni 17. 08. 2024 04.42

Kaj je brca gen?

Genetske raziskave so v zadnjih desetletjih omogočile poglobljeno razumevanje vloge genov pri razvoju različnih bolezni, vključno s gensko pogojenim rakom dojk.

Dieta 13. 08. 2024 04.39

Nasveti za hujšanje, za starejše od 40 let

S starostjo pridejo tudi določene telesne spremembe. Naše telo ne more več funkcionirati, kot je dvajset let nazaj. Med drugim lahko tudi ohranjanje telesne teže predstavlja večji izziv, kot nekoč. Preberite si, s kakšnimi ukrepi si lahko pomagate.

Prehrana 09. 08. 2024 04.56

3 poletni smutiji, ki vas bodo nahranili in hidrirali

Poleti je zaradi vročine priporočljivo uživati lahkotnejšo hrano. K tej spadajo tudi smutiji, s katerimi lahko v enem samem obroku oz. napitku dobimo skoraj vsa potrebna hranila. V smuti lahko vključimo živila, ki so priljubljena v tem letnem času, na primer mango, breskve, jagode, robide, maline in ostalo sadje.

Prehrana 03. 08. 2024 04.13

Tudi vi obožujete morsko hrano? Vse to so njene prednosti

Morska hrana ni samo izjemno okusna, pač pa ima zaradi vsebnosti številnih hranil mnoge pozitivne učinke na naše zdravje in vitalnost, ravno zato nutricionisti priporočajo, da jo uživajte najmanj trikrat tedensko.

Zdravje 04. 07. 2024 04.41

Kaj narediti, ko vas opeče sonce – jogurt, soda ali aloe vera?

Najboljša je preventiva – zadrževanje v senci v najbolj kritičnih urah, krema za sončenje in veliko hidratacije. Toda če pride do najhujšega in vas opeče, kaj izbrati? Kaj pomaga? Hitrih rešitev kot pri vsem ostalem v življenju ni.

Prehrana 11. 06. 2024 04.23

Kaj se dogaja v telesu, ko organizmu primanjkuje magnezija?

Znanstveniki z Univerze Minnesota so v delu 'Food as Information Examples of the Roles Nutrients Play' – Primeri, kako nutrienti vplivajo na organizem odkrili, kako hranljive vrednosti delujejo na določene organe in jim omogočajo, da opravljajo svoje naloge.

Prehrana 20. 05. 2024 04.00

Vse o medu ob svetovnem dnevu čebel

Med je naravno sladko in hranljivo darilo narave, ki ga proizvajajo čebele iz nektarja cvetov. Poleg svoje okusne in sladke narave ima številne zdravstvene koristi. Pomembnost čebel pa presega zgolj proizvodnjo medu; čebele so ključne za opraševanje rastlin, kar omogoča pridelavo hrane za ljudi in živali ter ohranjanje biotske raznovrstnosti. Brez čebel bi bil naš svet revnejši za številne pomembne živilske vire in naravne procese. Zato je nujno, da cenimo in varujemo te pridne delavke ter se zavedamo njihove ključne vloge v ekosistemu.

Prehrana 23. 04. 2024 04.56

Poznate vse koristi češenj?

Češnje (Prunus avium) predstavljajo pomembno sadno vrsto z razširjenostjo po vsem svetu. Njihova biološka in fiziološka kompleksnost, ki sega onstran zgolj okusnih lastnosti, privlači tako botanike in nutricioniste kot tudi kulinarične strokovnjake. Čeprav so bile že stoletja del kmetijskih praks in prehranske kulture, so češnje še vedno predmet številnih raziskav zaradi svojih zdravstvenih koristi in raznolikosti sort.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 996