hrana. živila

9 živil, ki vsebujejo več kalija kot banane
Že samo ena banana zadovolji 10 odstotkov celotne dnevne potrebe po vnosu kalija v telo. Da bi zadovoljili svoje dnevne potrebe po vnosu tega minerala, ki je precej pomemben za preprečevanje srčne in možganske kapi ter kardiovaskularnih bolezni, pa strokovnjaki odkrivajo, katera živila še vsebujejo kalij.

Ta živila pomagajo, da lažje zaspimo in bolje spimo
Kaj v našem telesu povzroči, da postanemo zaspani in nato zaspimo? Hormon melatonin. Proti uri, ko gremo po navadi spat, se začne proizvajati in ga je v telesu čedalje več. Ko se po navadi zbudimo, pa ga je v telesu vse manj. Pa ste vedeli, da proizvodnjo melatonina lahko spodbudimo tudi z določeno hrano?

S temi živili obnovite črevesno floro v 24 urah
Zdravo črevo je temelj vašega splošnega zdravja in dobrega počutja. Toda kakšna je najboljša prehrana, ko gre za zdravje črevesja in celotnega prebavnega sistema? Katera je najboljša hrana in kateri se morate izogibati?

Zakisanost telesa lahko privede do različnih bolezenskih težav
Kadar imamo porušeno kislinsko bazično ravnovesje v telesu, lahko nastopi zakisanost ali acidoza telesa. Ta lahko privede do različnih zdravstvenih težav. Zato je pomembno prepoznati znake zakisanosti ter svoje telo razstrupiti različnih toksinov, ki so se skozi določeno obdobje nabrali v našem telesu.

Učinkovit način lajšanja simptomov zgage in refluksa
Tudi vas pogosto muči zgaga? Da bi si znali pomagati, morate najprej vedeti, kaj zgaga sploh je in kaj jo povzroča. Najpogosteje se pojavi, kadar se prenajedamo, ker jo med drugim povzročajo tudi nekatera živila, prevelik pritisk na želodec in ležanje takoj po obroku, pa se marsikdo s pekočim občutkom bori vse leto. Namreč, kadar pojemo preveč, zlasti nezdrave hrane, začne naš želodec izločati preveč kisline, ki prodre v požiralnik in draži njegovo občutljivo sluznico. Običajno to preprečuje loputa, ki pa se vse hitreje odpira, da bi lahko pogoltnili vse več hrane, ki si jo naložimo na krožnik, in škoda je kmalu narejena. Na srečo obstaja rešitev za simptome zgage in refluksa.

Tega o soli mogoče še ne veste
Škodi nam več kot 5 gramov soli na dan. A tudi, če je zaužijemo manj kot 1,4 grama. Pa je bolje poseči po nerafinirani? Ali je povsem zdrava tudi rafinirana? Vse dileme o soli sta nam razrešili dve prehranski strokovnjakinji.

Je to simptom pomanjkanja magnezija?
Vas mučijo krči v nogah, trzanje očesa, utrujenost, morda celo neredno bitje srca? To so lahko simptomi, ki kažejo, da vam v telesu primanjkuje magnezija. Pogosto ne pomislimo, da lahko svoje težave rešimo že z bolj uravnoteženo prehrano. Morda uživate premalo živil, ki vsebujejo magnezij.

Epidemija Covid-19 pomembno vpliva na prehranjevalne navade Slovencev
V Sloveniji so bili po razglasitvi epidemije Covid-19 uvedeni ukrepi, ki so vplivali tudi na področje preskrbe s hrano in način prehranjevanja prebivalcev. V okviru mednarodne raziskave Food-Covid19 je Inštitut za nutricionistiko konec aprila izvedel obsežno raziskavo o vplivu epidemije na tem področju. Prvi izsledki raziskave kažejo, da so gospodinjstva v času epidemije za preskrbo s hrano bistveno manj uporabljala večje trgovine, medtem ko se je znatno povečal obseg naročanja živil na dom.

Za debelost so lahko krivi tudi hormoni! Preverite, kdaj
Prekomerna telesna teža in debelost negativno vplivata na naše psihofizično zdravje. O tem ni dvoma, in čeprav si težko priznamo, hitro občutimo posledice odvečne telesne teže: boleči sklepi, bolečine v hrbtenici, otekanje nog, utrujenost, slabo počutje in morebitne številne druge hujše, tudi psihične posledice.

10 presenetljivih zdravih živil za na žar
Pomlad je tu in to pomeni tudi, da bomo zunaj pekli na žaru. A ni treba, da nam naši pikniki, ki jih imamo tako radi povzročajo odvečne kilograme. Na žar lahko 'vržemo' tudi nekatera bolj zdrava živila. Tu je nekaj, na katere zagotovo niste pomislili.

Vam primanjkuje železa? To je rešitev
Še posebno če ne uživate mesa, se vam hitro lahko zgodi, da imate premalo železa. To lahko vodi v slabokrvnost. Posledično ste bolj utrujeni in šibki, imate slabši imunski sistem, kožo, lase, nohte ... Kako preprečiti primanjkovanje tega pomembnega minerala?

Kaj pa, če tako priljubljen smuti v resnici ni zdrav?
V mešalnik vržemo kar nekaj sadja in zelenjave pa še kakšne oreščke in semena ter imamo občutek, da smo za svoje zdravje kar nekaj naredili. Pa je smuti res zdrav? Sadje in zelenjava in semena in oreščki so vsekakor živila, ki nam izredno koristijo. Toda bi bilo morda bolje pojesti cele? To smo vprašali prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš.

Malica, ki ščiti srce, pomaga pri povišanem holesterolu
Ljudje v prehrani potrebujemo tudi maščobe. A zdrave maščobe. Eden njihovih najboljših virov je oreh. Zelo zdrava malica, s katero zaužijemo še vlaknine, vitamine, minerale in antioksidante. Študija za študijo je pokazala, da uživanje orehov pomaga zniževati povišan holesterol oziroma preprečuje njegovo povišanje. Že zaradi tega varuje srce.

Živila, ki vsebujejo veliko železa
Železo je eden od najpomembnejših mineralov v telesu, ki obenem igra ključno vlogo pri našem počutju. Gre za snov, ki je nujna za nastajanje hemoglobina v eritrocitih. Hemoglobin prenaša kisik po našem telesu, in če mu primanjkuje železa, se raven krvnega hemoglobina zniža, celice pa ne dobijo dovolj kisika, zato ne delujejo, kot bi morale. Kako si pomagati?

Kako hormoni vplivajo na vašo kožo in lase?
Ko se približujete času menopavze, začne raven vaših hormonov upadati, zaradi zmanjšanja nastajanja estrogena pa lahko pride tudi do redčenja ali celo izgube las. Prav tako estrogen stimulira nastanek kolagena, ki je odgovoren za mehkobo kože, zato v času menopavze koža postane bolj suha.

Ali je treba med nosečnostjo res 'jesti za dva'?
Vaše telo v času nosečnosti deluje na polno in zato takrat še posebej potrebujete zdravo prehrano. Med nosečnostjo se namreč dojenček v celoti prehranjuje skozi popkovino in ves čas ga je treba oskrbovati s hranilnimi snovmi. To pa še nikakor ne pomeni, da rek »jesti je treba za dva,« pravzaprav drži.

S hrano proti napihnjenosti pa tudi depresiji, alergijam …
Vse več raziskav se po svetu ukvarja s tem, ali ima črevesje v našem telesu pomembnejšo vlogo, kot smo do sedaj mislili. V njem seveda potekata zapletena procesa prebave in presnove. Toda raziskovalci se ukvarjajo tudi s hipotezo, da lahko stanje v našem črevesju vpliva še na kaj drugega, denimo na naše počutje ali pojav avtoimunskih bolezni.

Jejmo letom primerno. Kaj jesti v katerem življenjskem obdobju?
Ste že kdaj opazili, da danes ne morete več jesti nekaterih živil, ki ste jih z lahkoto pojedli, ko ste bili mlajši. Ali pa da ima vaše telo drugačno reakcijo nanje in da se sedaj zredite, nekoč pa ste jih lahko zaužili povsem brez posledic. Naše telo ima v različnih obdobjih različne potrebe po hranilih. Preverite, kaj jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Živila, ki ščitijo našo kožo in jo ohranjajo mlado
Pomlad je v polnem razcvetu in že nas grejejo topli sončni žarki. Ko posijejo prvi sončni žarki, pogosto pozabimo na UV zaščito in našo kožo, ki je še povsem bela, kaj hitro opeče. Najboljša zaščita pred UV žarki sta sončna krema in zadrževanje v senci, a pomagajo lahko tudi nekatera živila.

Kako zaužiti čim manj ostankov pesticidov?
"V Sloveniji prisotnost ostankov pesticidov preverjamo pogosto in kar 96,2 odstotka odvzetih vzorcev hrane je skladnih z zakonodajo," nam je pojasnila dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Pri več kot polovici vzorcev merljivih ostankov teh kemikalij niti ne najdejo, odstotek je zaradi preseženih vrednosti umaknjen s tržišča. Strokovnjakinjo smo prosili še za nekaj nasvetov, kako čim bolj zmanjšati morebiten vnos teh snovi v telo.

7 nujnih sprememb za ženske po 40. letu
Bliža se menopavza ali se je celo že pojavila. To pomeni, da se spreminjajo hormoni, čemur bi se bilo dobro prilagoditi. Marsikaj, kar ste včasih prenašale z lahkoto, postane pri teh letih bolj škodljivo. Sem spadajo alkohol, procesirana hrana, celo vroča kava.

Kako preprečiti zgago in napihnjenost?
Praznični dnevi bi morali predstavljati prijetno popestritev. Toda marsikdo si jih žal zapomni po prebavnih težavah, ki jim sledijo. Prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš smo povprašali, kako praznovati, ne da bi nas kasneje mučila zgaga ali bi se počutili napihnjeni. Nasvet, ki ga je vedno dobro upoštevati, je, da ne pretiravamo.

Preprosti triki za bolj zdravo potico
Za veliko noč brez potice ne gre. A letos lahko poskusite nekoliko bolj zdravo potico, ki jo lahko pripravite na povsem preprost način. Dejstvo je, da je lahko orehova potica izjemno zdrava za nas, saj so orehi dober vir vitaminov in mineralov. A nekoliko bolj previdni moramo biti pri izbiri moke in sladil. Kako lahko pripravite bolj zdravo orehovo potico, nam je zaupala dieteičarka Marina Zakić.

So živila po pretečenem roku še vedno užitna?
Po preteku roka uporabe, natisnjenega na embalaži živil, ni nujno, da morate živilo zavreči, ker naj ne bi bilo več užitno. Marsikatera živila lahko uživate še kar nekaj časa, če jih boste le pravilno shranjevali.

Tri hranila, pomembna za zdravje vaše ščitnice
Za optimalno delovanje ščitnice so vsekakor pomembni cink, selen in jod. Cink je nujno potreben element za normalno rast in razvoj organizma, nevrološke funkcije, reproduktivne funkcije, celjenje ran in normalno delovanje imunskega sistema. Preverite, čemu služita jod in selen.

Napake pri izbiri hrane, ki lahko škodijo vaši ščitnici
Zdrava presnova, visoka raven energije, hormonsko ravnovesje in boljša osredotočenost so prednosti, ki jih prinaša zdrava ščitnica. To je majhna žleza na vratu, ki je v obliki metulja in je odgovorna za številne funkcije v telesu. Vpliva tudi na našo telesno težo, plodnost, koncentracijo in spomin. Zato je dobro vedeti, kaj jesti in česa ne za dobro delujočo ščitnico.

Kdo bi si mislil, da imajo toliko pozitivnih učinkov?
Ste v svojo prehrano že vključili semena? Marsikdaj jih zaradi njihove majhnosti kar spregledamo. Mislimo si, da že niso prava hrana – tista, ki res zasiti. In to konec koncev potrebujemo, kajne? Pa ni čisto res. S sezamovi semeni namreč zaužijemo veliko snovi, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje in počutje.

'Zdrava živila', ki jih nutricisti ne bi nikoli jedli
Od sadnih sokov, jogurta do agavinega sirupa – tu je nekaj živil, ki naj bi bila zdrava, a jih nutricisti ne bi jedli. Zakaj ne, je pojasnila britanska nutricistka Rhiannon Lambert, ki pravi, da so sadni sokovi kot sladkana voda.

Strokovnjakina razkriva: kakšna mora biti prehrana v času koronavirusa?
Ste ostali doma in razmišljate, kako prilagoditi prehrano, da se ne bi preveč zredili ali pa vas je strah, da bo stres vplival na vaše zdravje? Po nasvet smo se obrnili na nutricionistko Mojco Cepuš.

Kako veste, da je jajce sveže?
Bolj kot je hrana sveža in naravna, bolj blagodejno vpliva na naše zdravje. Prav zato je pomembno, da uživamo svežo, polnovredno, naravno in nepredelano hrano. A kako vemo, da je hrana sveža in do kdaj ostane sveža?