hrane

Preprosta navada za kar 13 odstotkov poveča tveganje za prezgodnjo smrt
Redno uživanje ocvrte hrane poveča tveganje za prezgodnjo smrt, je pokazala ameriška študija. V njej so sodelovale le ženske. Tiste, ki so pojedle eno ali več porcij ocvrtega piščanca na dan, so imele za 13 odstotkov večje tveganje za prezgodnjo smrt iz katerega koli razloga in za 12 odstotkov večje tveganje, da je prezgodnja smrt povezana s srcem.

Hipertiroidizem in Basedowova bolezen
Z izrazom hipertiroidizem označujemo čezmerno delovanje ščitnice.

Ekcem
Ekcem je alergijska kožna bolezen s srbečim rdečim kožnim izpuščajem.

Driska
Driska ni bolezen, lahko pa je simptom črevesnega obolenja.

22-letna balerina se je skoraj izstradala do smrti
Profesionalna plesalka 22-letna balerina Megan Brewer iz mesta Licoln je zaradi svoje bolezni in 'demona', ki ga ni več znala nadzorovati, plesala po deset ur na dan, pile le še kavo in jedla kofeinske prehranske dodatke, ko se je skoraj izstradala do smrti. Ko je njeno življenje viselo na nitki, je tehtala le še 36 kilogramov.

Uau! Poglejte jo danes, ko ima 40 kg manj
Dietetičarka Marina Zakič se je odločila pomagati drugim potem, ko se je sama dolga leta spopadala z odvečnimi kilogrami. A kot pravi ni nič pomagalo, vse dokler ni doživela preklopa v glavi.

Ana Lukner Roljič odkrito o mamini bolezni
“Ko me kdo vpraša, če imam kakšno željo, pomislim, da bi si želela le še pet minut pogovora z njo.” Ana Lukner Roljič govori o svoji mami, ki je pred devetimi leti zbolela za demenco. Bolezen je hitro napredovala in kmalu se ni več zavedala sveta okrog sebe. Ana je bila navajena, da se veliko pogovarjata. Vedno je cenila njen nasvet. A nenadoma mame zanj ni več mogla prositi. Spremljati, kako starš postaja vse bolj odsoten in si ne more več zapomniti niti tvojega imena, pa je zelo boleče.

Brez diete je dosegla take rezultate
Osebna trenerka in mati štirih otrok Sophie Guidolin je razkrila, kako ji uspeva ohranjati tako vitko in popolno postavo. Poleg tega še, kaj je potrebno za mišičast trebuh, s katerim se ponaša.

To je najboljši način za preprečevanje gripe in prehlada
Ljudje se pogosto bojimo, da se bomo okužili s prehladom ali gripo s kihanjem ali kašljanjem, torej kapljično, a ta način prenosa okužbe je šele na drugem mestu. Na prvem je okužba preko rok. Prav zato je ključnega pomena, da si redno umivamo roke.

Hitra pomoč, ko se pojavijo afte
Afte so boleče ustne razjede, ki se rade pojavijo, ko nam pade imunska odpornost ali smo veliko pod stresom. Tisti, ki se spopadajo za aftami, si pomagajo na najrazličnejše načine in odkrivajo, kaj pri njih najbolje deluje. Afte se namreč rade ponavljajo. Predstavljamo nekaj primerov hitre pomoči.

V katerih državah ljudje najpogosteje umirajo zaradi nezdrave hrane?
Okoli 610.000 ljudi je umrlo leta 2016 zaradi prehrane, ki povzroča bolezni srca in ožilja. Prekomerno uživanje soli, bele moke in premajhen vnos zelenjave, oreščkov in polnozrnatih žitaric je vzrok za te smrti.

Zakaj ne smete uporabljati ustne vodice po umivanju zob?
Vsi dobro poznamo nasvet: umivaj si zobe dvakrat na dan in ne uživaj preveč sladkorja. A za preprečevanje zobnega kariesa je treba storiti še več. Dva strokovnjaka sta razkrila vse napotke, ki jih morate poznati.

Kardiologinji je dovolj. Odločila se je za drug pristop k zniževanju holesterola
Imate visok holesterol? Tu je tableta. Visok krvni pritisk? Tu sta dve tableti. Visok krvni sladkor? Tu sta dve tableti in injekcija. Tako danes poteka rutinsko delo večine zdravnikov, ne da bi pacientu natančno pojasnili, zakaj sploh pride do visokega holesterola, krvnega pritiska in sladkorja. In predvsem, kako si lahko pomagajo brez tablet, je za CNN zapisala ameriška zdravnica dr. Elizabeth Klodas, ki se je odločila, da bo sama delala nekoliko drugače.

Spoznajte idealno živilo za hujšanje
Grenivka ima zelo malo kalorij, a hkrati veliko za nas koristnih hranil. Pravzaprav je eno najmanj kaloričnih živil, obenem vsebuje kar 15 različnih vitaminov in mineralov. Še posebej pa je bogata z vitaminom C. Srednje velika grenivka pokrije kar 64 odstotkov naših dnevnih potreb po tem močnem antioksidantu.

Veste, kje se lahko najhitreje nalezemo prehlada ali gripe?
Danes je že dobro znano, da ne zbolevamo zaradi mraza, ampak zaradi okužbe z virusi, ki se prenašajo po zraku ali preko dotika. Morda se vam bo zdelo, da pretiravamo, a zadnja raziskava Univerze Bristol je prvič dokazala, da so Londončani, ki se prevažajo s podzemno železnico na najbolj natrpanih postajah, kjer se zamenja največ ljudi, pogosteje bolni kot tisti, ki ne uporabljajo javnega prevoza.

Razkrivamo, ali ogljikovi hidrati res redijo
Bi se morali, če vas mučijo odvečni kilogrami, res odreči ogljikovim hidratom? Kar nekakšno splošno prepričanje se je razširilo, da ti redijo. Pa je to res? Ali s prstom kažemo na napačnega krivca? Za odgovor smo prosili prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš, ki redno pomaga mnogim, ki želijo shujšati. Zato ima veliko izkušenj.

Že poznate to živilo in njegove učinke?
Ste že slišali za tempeh? To je živilo, ki ga bolje poznajo vegetarijanci, saj je lahko nadomestek mesa. Vendar pa bi ga lahko vsaj občasno v prehrano uvrstili tudi drugi. Je fermentirano živilo iz soje. Zaradi postopka fermentacije kot kislo zelje ali repa pridobi probiotične bakterije, ki nam izjemno koristijo. Poleg tega je odličen vir beljakovin.

Predstavljamo najbolj zdrav način priprave
Najbolj zdravo je špinačo le narezati ter narediti kot smuti, pravijo raziskovalci univerze Linköping na Švedskem. Kuhanje naj bi uničilo antioksidante, ki jih vsebuje ta zelena listnata zelenjava. Še posebej, če želimo zaužiti antioksidant lutein, je bolje, da jo pripravimo kot smuti.

Odkritje o mandljih, ki vas bo navdušilo
Oreščki so dolgo časa – podobno kot jajca – veljali za hrano, pri kateri strokovnjaki niso bili prepričani, kako zdrava je. Pri jajcih so se bali velike vsebnosti holesterola, pri oreščkih pa maščob. Toda študije kažejo, da hrane res ne smemo presojati po eni sestavini.

Kako jesti med prazniki, da ne bi pridobili preveč kilogramov?
Med prazniki se velikorat podružimo ravno ob hrani, mize se šibijo pod raznimi dobrotami in prazniki so zato »idealen« čas za pridobitev odvečnih kilogramov. Seveda, če ste bolj suhceni in jih potrebujete, so praznične jedi za vas več kot dobrodošle, vendar pa večina med nami, ne potrebuje dodatnih kilogramov. Pravzaprav se jim želimo resnično izogniti.

Enostavna navada lahko prepreči nabiranje kilogramov
Precej preprosta navada zelo pripomore k temu, da se ne zredimo. To pa je, da dovolj spimo. Raziskave vse bolj odkrivajo, da je spanje za naše zdravje pomembno. Če nam tega primanjkuje, si denimo bolj želimo nezdrave hrane ter smo zanjo pripravljeni celo več storiti, je pokazala nemška študija.

Kaj storiti, ko se pojavi slabost po hrani?
Ko so mize obložene s hrano in številnimi dobrotami, se kaj hitro po obroku lahko pojavi slabost. A kako ravnati, ko se pojavi slabost in kako jo naslednjič preprečiti? Kako vedeti, ali gre le za prehodno slabost ali za kaj bolj resnega? Preverite.

Kaj jesti, če se spopadate z napihnjenostjo?
Prisotnost plinov v črevesju je normalne pojav. Večina jih nastane s požiranjem zraka ob jedi, nekaj pa se jih ustvari tudi v črevesju. A če se pojavi nenavadna napihnjenost, ki traja in se ne izboljša, gre lahko za kakšno drugo težavo.

Vas peče zgaga? Težave ne gre jemati zlahka
Polne mize dobrot, nekaj več alkoholnih pijač in sladkarij so razmere, ki so kot nalašč za pojav zgage. Če se zgaga pojavi le občasno, si lahko pomagamo s prilagoditvijo prehrane in nekaterimi zdravili iz lekarne, a če se spopadamo s kroničnimi težavami z zgago, jih je treba jemati resno in se o njih posvetovati z zdravnikom. Preverite, zakaj.

Preprost način, da se med prazniki ne zredite
Leta 2016 in 2017 so med prazniki raziskovalci v Združenem kraljestvu naredili eksperiment. Želeli so ugotoviti, ali bi ljudem pomagalo, če bi se v tem času vsak dan stehtali prav tako pa bi, preden nekaj zaužijejo, pomislili, kako kalorično je. Zaključek je bil, da udeležencem to ni pokvarilo prazničnega meseca. Na koncu so se počutili celo bolje.

Fitoterapija: Katera rož'ca kaj pozdravi?
Že stoletja ljudje živimo tudi v skladu z naravo in spoznavamo, kako nam lahko ta pomaga pri zdravljenju. Po drugi strani smo se naučili marsikaj dobrega ustvariti v laboratoriju. Kakšne so razlike med sinteznimi in rastlinskimi zdravili ter kdaj se odločiti za fitoterapijo, smo vprašali farmacevta.

Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj
24-letna Ariana Omipi iz Nove Zelandije je že drugič izgubila 58 kilogramov, saj se je po prvem hujšanju znova zredila. Tokrat ji je uspelo shujšati iz 126 kilogramov na 68 kilogramov in danes je prava lepotica.

Še sama ne more verjeti, kaj ji je uspelo
25-letna Annie McManis iz Nove Zelandije še sama ne more verjeti, kako velika transformacija ji je uspela v le nekaj letih. Annie je nekoč tehtala že 129 kilogramov, a po diagnozi multipleskleroze popolnoma spremenila svoje življenje. Uspelo ji je izgubiti kar 51 kilogramov, pred kratkim pa so ji plastični kirurgi odstranili še dva kilograma odvečne kože.

Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt
Samo ena porcija rdečega mesa na dan poveča tveganje za srčni infarkt, saj poviša nivo snovi TMAO v telesu, ki povzročajo srčno-žilne bolezni, so opozorili strokovnjaki. Študija, ki jo je objavila Klinika Cleveland, je pokazala, kako rdeče meso lahko škoduje telesu, a hkrati tudi, da lahko z zmanjšanjem zaužite količine rdečega mesa že v nekaj tednih zmanjšate tveganje za srčni infarkt.

Kuhinjska začimba odlično kuri maščobo
Že uporabljate ingver? Ta začimba naj bi imela vrsto dobrih učinkov. Med drugim naj bi povečala število kalorij, ki jih pokuri telo. Zmanjševala naj bi občutek lakote. In naj bi celo pospeševala kurjenje maščobe. Zaradi vsega tega naj bi redno uživanje ingverja pomagalo pri preprečevanju debelosti.