hranilne

To je resnica o hrani v bolnišnicah
Priprava bolnišničnih obrokov je vse prej kot enostavna, saj je treba zadostiti najrazličnejšim stanjem in terapijam ter striktno slediti splošnim prehranskim priporočilom. V naši največji bolnišnici imajo natančno opredeljene strokovne kriterije za izbor posameznega sklopa živil. Pozorni so na sestavo izdelka in hranilne vrednosti, prednost pa dajejo lokalnim pridelovalcem in proizvajalcem.

Veganstvo in zdravje skozi prizmo znanosti
Vsake toliko časa lahko v medijih zasledimo dokumentarec, ki sporoča, da se moramo, če je naša vrednota zdravje, odpovedati praktično vsem izdelkom živalskega izvora. Vedno več je tudi osebnih zgodb in pričevanj slavnih osebnosti o koristih odpovedovanja živalskim proizvodom in popolnega prehoda k rastlinski oziroma veganski prehrani.

Bulgur – zdravo žito, ki ga je enostavno pripraviti
Ste že slišali za bulgur? Je neverjetno vsestransko polnozrnato žito, ki ima svoje korenine v vzhodni, sredozemski in zahodnoazijski kuhinji.

10 živil za zdravo prebavo
Zdrava prebava je ključnega pomena za naše splošno počutje, saj prebavni proces telesu zagotavlja energijo in pomembne hranilne snovi, potrebne za normalno delovanje. Čeprav se vsi trudimo uživati raznoliko hrano, je določena hranila včasih težko pridobiti v količinah, ki jih organizem potrebuje za optimalno delovanje, zato je dobro vedeti, katera živila se morajo pogosteje znajti na naših jedilnikih, da ne bomo trpeli za leno prebavo, zaprtjem in drugimi prebavnimi tegobami sodobnega časa.

Vse o superživilih – miti in resnice
Prehrana ima pomembno vlogo v našem življenju, saj vpliva tudi na naše zdravje in dobro počutje, zato ni presenetljivo, da si želimo verjeti v pravljice o superživilih. Slednje ne skrivajo v sebi nobenih čudežnih sestavin, a vseeno vsebujejo določene snovi, ki nam dejansko lahko koristijo. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Ali lahko s prehrano vplivamo na kronične bolezni?
Napredek v medicini, znanosti in tehnologiji danes omogoča, da ljudje živijo dlje in število starostnikov v praktično vsaki državi na svetu se povečuje tako na absolutni kot tudi relativni skali. Po napovedih se bo delež svetovne populacije, ki je starejša od 60 let, v letih med 2015 in 2050 podvojil in presegel 20 odstotkov. Po drugi strani pa s porastom starostnikov narašča tudi število kroničnih bolezni in ena od treh odraslih oseb ima diagnosticirano vsaj eno, pogosto pa več kroničnih obolenj.

Ne boste verjeli, kako uporaben je
Cimet lahko doseže mnogo več kot samo začini vašo hrano in pijačo. Ta izjemna začimba se lahko bori proti okužbam, lajša bolečine v vratu in še veliko več! Poglejmo si nekaj zdravstvenih koristi cimeta.

Katero zelenjavo je bolje jesti kuhano kot surovo?
Prepričanje, da je zelenjavo najboljše uživati svežo, je po besedah nutricistov napačno. Trdijo namreč, da je določeno vrsto zelenjave bolj zdravo pred zaužitjem skuhati kot pa pojesti surovo. Preverite, zakaj.

Rdeče vino je, kar zadeva zdravje, bolj priljubljeno
Vsako leto na današnji dan praznujemo martinovo, katerega korenine naj bi izhajale še iz keltskega praznika. Na ta dan »svet' Martin nar'di iz mošta vin'«, kot pravi ljudski rek, simbolično pa se zaključijo tudi vsa dela na prostem, kot so dela v sadovnjakih, vinogradu in na njivi. Ob martinovem si preberite, kako lahko vino učinkuje na vaše telo.

Koliko kalorij ima alkohol?
Kalorije v alkoholu, vključno v pivu in vinu, imenujemo prazne kalorije. Razlog za to se skriva v tem, da alkoholne pijače ne vsebujejo večjih količin treh makrohranil - beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov. Toda, ste se kdaj vprašali, koliko kalorij ima vaša najljubša pijača? Pri nekaterih pijačah so številke precej visoke, pri drugih, kot bomo lahko videli, niti ne. Vsekakor pa bi, kot poudarjajo različne svetovne in tudi naše zdravstvene organizacije, morali biti pri pitju alkohola zmerni!

Kratka in hitra dieta, ki topi maščobe
Med poletno vročino je lahko prehrana, ki temelji izključno na sokovih, ki so pripravljeni iz sadja in zelenjave, enostaven in hiter način, da izgubimo kakšen kilogram ali pa zgolj, da svojemu telesu privoščimo počitek od slabe hrane.

To je pogosto spregledan razlog, da ste brezvoljni
Čeprav se vsi trudimo uživati raznoliko hrano, je določena hranila včasih težko pridobiti v količinah, ki jih organizem potrebuje za optimalno delovanje. Še posebej to velja za nekatere minerale, ki jih za razliko od vitaminov telo ne more proizvesti samo in je njihova vsebnost odvisna od hrane in tekočine, ki ju uživamo. Prav zaradi tega se je treba prehranjevati zdravo in uravnoteženo, zajeten delež mineralnih snovi pa lahko pridobimo tudi s premišljeno izbiro tekočine, s katero vsakodnevno odžejamo svoj organizem.

14 najboljših sestavin za smuti, ki spodbujajo hujšanje
Smuti je izvrsten in izjemen iz več razlogov. Za tiste, ki neradi jedo zelenjavo, sadje ali pa katero drugo živilo, denimo, je odličen način, kako lahko v svojo prehrano dodajo sestavine, ki jih drugače ne bi zaužili. Za druge je izvrsten napitek za hujšanje, spet tretji pa ga imajo radi iz drugih preštevilnih razlogov.

Ste že slišali za sindrom prepuščajočega črevesja?
Že Hipokrat, eden najbolj znanih zdravnikov vseh časov, je trdil, da smrt sedi v črevesju. Je črevesje res izvor številnih bolezenskih težav? Znanstveniki danes črevesje označujejo za naše druge možgane.

To je mesnina, ki je bogata z vitamini in minerali
Slovenci smo veliki ljubitelji mesnin, ni zabave, na kateri ne bi imeli narezka in ni priložnosti, na kateri ne bi postregli vsaj pršuta. Pa se kdaj vprašate, kakšna hranila vnesemo v telo z uživanjem mesnin? Preberite si v nadaljevanju vse o mesnini, ki vsebuje malo maščob, bogata pa je z vitamini in minerali, še posebej z železom in magnezijem.

5 receptov s čebulo, ki lajšajo zdravstvene težave
Včasih malce pozabimo na recepte, ki so jih poznale in z nami delile naše babice. Narava je poskrbela, da imamo na voljo izjemen nabor zdravih in učinkovitih sadežev ter zelenjave, ki blagodejno vplivajo na naše telo in nam omogočajo lajšati simptome različnih bolezni. Med vsemi temi živili pa je med drugim prav posebej učinkovita tudi čebula.

Ta modro-zelena alga vam lahko pomaga pri izgubi odvečne teže
Spirulina je enocelična alga, ki lahko uspeva tako v sladki kot tudi morski vodi. Gre za edinstveno algo, ki lahko pomaga pri razstrupljanju telesa. Raziskave so pokazale tudi, da uživanje spiruline lahko vpliva na padec vrednosti slabega holesterola v krvi, znižanje krvnega tlaka in posledično zmanjšanje tveganja za nastanek srčno žilnih bolezni. Vendar previdno.

Ne boste verjeli, kako vsestransko je
Za ljudi, ki imajo bolezni srca ali so ogroženi, je oljčno olje vsekakor superživilo, vendar je pomembno, da izberete pravega, da izkoristite vse prednosti tega zlatega olja.

7-dnevni recept, ki ga morate preizkusiti
Česen in med delujeta kot nenavadna kombinacija, sta pa vsekakor nepogrešljivi sestavini, kar se tiče krepitve imunskega sistema.

Prva pomoč za izboljšanje odpornosti
Dobro delujoč imunski sistem je prvi korak do zaščite pred bakterijami in virusi, zato je prav, da mu namenite več pozornosti, da boste ostali zdravi.

Na to moramo biti poleti še posebej pozorni!
V vročih poletnih dneh moramo biti pozorni na to, da se primerno prehranjujemo in pijemo dovolj tekočine. Več posegajmo po sadju in zelenjavi, mastne in težko prebavljive hrane pa naj bo manj. Ustrezna prehrana namreč izboljša delovanje našega organizma.

Zakaj vaša koža ni sijoča in kako to spremeniti?
Po koncu zime je koža pogosto brez sijaja, bolj pusta in na videz utrujena. Sami radi opišete, da je videti brez energije. Zakaj? Kurilna sezona, mraz, suh zrak, pomanjkanje vlage in še bolj pogost vzrok pomanjkanje maščobe (lipidne komponente v koži) pustijo posledice tako na videzu kože kot dogajanju v globljih plasteh. Predvsem, če kože niste oskrbeli po koncu poletja. Kaj mislim s tem? V poletnem času se koža zaradi škodljivih zunanjih vplivov stara najhitreje in ko pridemo z dopusta, je pravi čas, da saniramo vse morebitne primanjkljaje in pa fotopoškodbe oz. posledice izpostavitve UV-sevanju. Danes so na voljo posebni protokoli neg, ki so kreirani prav za kožo, ki je bila izpostavljena soncu in jih je priporočljivo narediti vedno po prihodu z dopusta. Letos smo še sploh v posebni situaciji, ko obisk salonov za nego kože ni bil možen in je marsikdo moral prekiniti zimske načrte neg za obnovo kože. V tem primeru svetujem, da še več pozornosti posvetite negi kože doma in dodate tudi dodatne izdelke za nego.

Temni kolobarji okoli oči lahko kažejo na resne težave
Od temnih kolobarjev okoli oči do otečenih, rdečih in suhih oči … Vse to so znaki, ki lahko marsikaj povedo o našem zdravju. Britanski nutricisti razkrivajo, od kod lahko izvirajo omenjene težave.

5 vrst sadja, ki lahko pomagajo pri hujšanju
Če ste se odločili, da bi radi izgubili nekaj odvečnih kilogramov in da boste ob tem vseeno skrbeli za svoje telo ter se zdravo prehranjevali, vam je na voljo kar nekaj vrst sadja, ki vam lahko pri tem pomagajo. Med njimi so hruške, zelena jabolka, ananas, borovnice in jagode. Preverite, zakaj.

Kako pravilno negovati kožo po 50. letu?
Neizogibni proces staranja kože se začne po 25. letu starosti. Koža postaja manj elastična, tanjša, gube pa postajajo vedno globje in bolj vidne. Da bo koža tudi v tem obdobju negovana in sijoča, vpeljite zdrav življenjski stil in negujte kožo s primernimi izdelki, ki lahko vidno zmanjšajo znake staranja kože.

12 naravnih superživil, ki jih morate poznati
Superživila so živila, ki imajo izjemne hranilne snovi in nas varujejo pred boleznimi. Da bi bila lahko učinkovita, morajo biti del uravnotežene prehrane, zato se moramo zavedati, da samo z uživanjem superživil ne bomo živeli zdravo. Če jih priključimo k uravnoteženi zdravi prehrani, pa nas lahko varujejo pred številnimi obolenji.

Diete, ki se jim v letu 2020 izognite
Izguba kilogramov zahteva veliko napornega dela in odrekanja, ne zahteva pa ekstremne diete ali tega, da bi se morali odpovedovati celim skupinam hrane, ki vsebuje potrebne hranljive snovi ter vitamine in minerale.

Kislo zelje zelo prispeva k zmanjšanju telesne teže
Prvi hladnejši dnevi že dišijo po domači kuhinji. Segedin in sarme so z namenom jedi za jesenke in zimske dni, saj zelje vsebuje vse, kar človeško telo potrebuje, da bi okrepilo imunski sistem in se pripravilo na nižje temperature.

Večina jih izpljune, a ravno v njih je največ koristnih sestavin
Grozdje zori od konca avgusta do oktobra – odvisno pač od sorte in pokrajine, kjer raste. Jemo ga lahko svežega ali posušenega, iz grozdja pridobivajo tudi sokove, olje in celo kreme. To sladko sadje je namreč še kako koristno, tako za naše zdravje kot tudi za lepoto.

Zakaj namesto belega izbrati polnozrnati kruh?
Uživajte živila polnozrnata, saj s tem zelo zmanjšate tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa dva. Kot si lahko preberete v spodnji povezavi, je ta nevarna, saj pri bolnikih, pri katerih ni pravočasno odkrita, za tri do petkrat poveča tveganje za srčni infarkt. Kar 40 odstotkov prizadetih šele po tem dogodku izve, da imajo sladkorno bolezen.