Vizita.si

hranilne

Prehrana 09. 05. 2023 05.00

5 razlogov, zakaj lahko jeste kokice brez obžalovanja

Veliko ljudi misli, da so kokice nezdrave, kar ni nujno res. Vse je odvisno od tega, na kakšen način jih pripravimo – koliko soli dodamo in kakšna je količina masla. Verjeli ali ne, če kokice pripravimo na ustrezen način in če jih uživamo v sprejemljivih količinah in ne prepogosto, so kokice celo zdrave! Poglejmo si pet razlogov, zakaj jih lahko jemo brez obžalovanj.

Prehrana 28. 03. 2023 05.00

Vse fantastične koristi kefirja, ki jih morate poznati

Kefir vsebuje številne hranilne snovi in probiotike, prav zaradi tega pa je med mnogimi zelo priljubljen. Določeni posamezniki nanj prisegajo celo bolj kot na jogurt.

Prehrana 22. 03. 2023 11.10

Če delate to, razmislite še enkrat

Vsi vemo, da je mleko izvrsten naravni vir kalcija, vendar se njegove koristi ne končajo pri tem mineralu. Ta vsebuje tudi beljakovine, obogatene vitamine in druge koristne snovi za naš organizem. V uravnotežene in raznovrstne obroke pa je dobro vključevati tudi druge mlečne izdelke, pri čemer naj bodo prva izbira lokalni in domači proizvodi.

Prehrana 15. 03. 2023 05.00

Če jih še niste, je skrajni čas, da jih naberete

Vas zanima, zakaj so šparglji tako priljubljeni? Poleg tega, da so izjemno okusni, če jih le znamo pripraviti, so tudi izjemna zakladnica zdravja!

Prehrana 13. 03. 2023 05.00

Študentska prehrana: nasveti za zdrave obroke

Naj vas vaš proračun ne odvrne od kuhanja! Z malo ustvarjalnosti lahko pridemo do zdravih obrokov!

Zdravje 18. 01. 2023 05.00

Znaki, da vaš imunski sistem ne deluje dobro

Telesno odpornost lahko oslabi več dejavnikov, kot so negativni stres, pomanjkanje telesne aktivnosti, neuravnotežena prehrana, utrujenost in pomanjkanje spanja, ponočevanje, naporen delovnik, uživanje večjih količin alkohola, kronične bolezni in zdravila, ki delujejo na imunski sitem oz. motijo njegovo delovanje.

Simptomi in bolezni 29. 10. 2022 05.00

Znaki, da jeste preveč 'slabe' hrane

To, kar jemo se odraža na našem počutju, na naših laseh, koži, ustih in praktično na vseh delih našega telesa. Poglejmo si najpogostejše 'simptome', ki razkrivajo, da uživamo preveč 'slabe' oz. 'prazne' hrane.

Vitamini in minerali 17. 10. 2022 05.00

Zakaj moramo uživati vitamine?

13 vitaminov naj bi bilo po mnenju strokovnjakov absolutno potrebnih za naše zdravje. Mednje spadajo vitamini A,C, D, E, K in skupina vitaminov B, ki jo tvorijo tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kislina, biotin, B6, B12 in folati. Kje najdete te vitamine in zakaj so tako pomembni?

Dieta 07. 10. 2022 05.00

Kaj se zgodi, ko nehamo uživati rdeče meso?

Nekateri se za opustitev mesa odločajo z etičnega vidika, drugi z okoljskega. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pravijo, da uradna medicina stoji za stališčem, da zdrava in uravnotežena prehrana vključuje vsa živila v priporočenih in optimalnih količinah. A pri tem dodajajo, da je lahko tudi prepogosto uživanje mesa in zlasti mesnih izdelkov v večjih količinah zdravju škodljivo.

Preventiva 25. 09. 2022 05.00

Naravni načini za znižanje krvnega tlaka

Ljudje s hipertenzijo pogosto potrebujejo več zdravil za nadzor krvnega tlaka. Zelo pa pomagajo tudi spremembe življenjskega sloga!

Prehrana 23. 09. 2022 05.00

Razlogov, zakaj uživati korenje, je veliko

Številne generacije so svojim otrokom priporočale, naj za boljši vid jedo korenje. Je to res? Kakšne so resnične koristi korenja in kaj vse vsebuje, si lahko preberite v spodnjih vrsticah.

Zdravje 21. 09. 2022 08.27

Tako se lahko to zimo izognete boleznim

Ko smo zdravi, ne razmišljamo o svojem imunskem sistemu in kako dobro je ta pripravljen na boj z virusi, gripo in ostalimi škodljivci, ki ogrožajo naše zdravje. Pa bi morali! V prvi vrsti je treba konstantno skrbeti za optimalno ravnovesje v našem organizmu, kjer poleg imunskega izjemno pomembno vlogo igra tudi prebavni sistem. Razkrivamo, kako lahko enostavno, v zgolj petih korakih, korenito okrepite svoj imunski sistem in obenem ponotranjite zdrave življenjske navade.

Prehrana 08. 07. 2022 05.00

Se zavedate, kako zdravi so?

Čeprav morda ni najbolj priljubljen med oreščki, si brazilski orešček zasluži našo pozornost že zgolj zaradi tega, ker ima veliko mineralov in antioksidantov, vsebuje pa tudi ogromno selena.

Prehrana 16. 05. 2022 08.51

To je resnica o hrani v bolnišnicah

Priprava bolnišničnih obrokov je vse prej kot enostavna, saj je treba zadostiti najrazličnejšim stanjem in terapijam ter striktno slediti splošnim prehranskim priporočilom. V naši največji bolnišnici imajo natančno opredeljene strokovne kriterije za izbor posameznega sklopa živil. Pozorni so na sestavo izdelka in hranilne vrednosti, prednost pa dajejo lokalnim pridelovalcem in proizvajalcem.

Prehrana 22. 04. 2022 05.00

Veganstvo in zdravje skozi prizmo znanosti

Vsake toliko časa lahko v medijih zasledimo dokumentarec, ki sporoča, da se moramo, če je naša vrednota zdravje, odpovedati praktično vsem izdelkom živalskega izvora. Vedno več je tudi osebnih zgodb in pričevanj slavnih osebnosti o koristih odpovedovanja živalskim proizvodom in popolnega prehoda k rastlinski oziroma veganski prehrani.

Prehrana 13. 04. 2022 05.00

Bulgur – zdravo žito, ki ga je enostavno pripraviti

Ste že slišali za bulgur? Je neverjetno vsestransko polnozrnato žito, ki ima svoje korenine v vzhodni, sredozemski in zahodnoazijski kuhinji.

Prehrana 31. 03. 2022 12.33

10 živil za zdravo prebavo

Zdrava prebava je ključnega pomena za naše splošno počutje, saj prebavni proces telesu zagotavlja energijo in pomembne hranilne snovi, potrebne za normalno delovanje. Čeprav se vsi trudimo uživati raznoliko hrano, je določena hranila včasih težko pridobiti v količinah, ki jih organizem potrebuje za optimalno delovanje, zato je dobro vedeti, katera živila se morajo pogosteje znajti na naših jedilnikih, da ne bomo trpeli za leno prebavo, zaprtjem in drugimi prebavnimi tegobami sodobnega časa.

Prehrana 04. 03. 2022 05.00

Vse o superživilih – miti in resnice

Prehrana ima pomembno vlogo v našem življenju, saj vpliva tudi na naše zdravje in dobro počutje, zato ni presenetljivo, da si želimo verjeti v pravljice o superživilih. Slednje ne skrivajo v sebi nobenih čudežnih sestavin, a vseeno vsebujejo določene snovi, ki nam dejansko lahko koristijo. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Prehrana 01. 02. 2022 05.00

Ali lahko s prehrano vplivamo na kronične bolezni?

Napredek v medicini, znanosti in tehnologiji danes omogoča, da ljudje živijo dlje in število starostnikov v praktično vsaki državi na svetu se povečuje tako na absolutni kot tudi relativni skali. Po napovedih se bo delež svetovne populacije, ki je starejša od 60 let, v letih med 2015 in 2050 podvojil in presegel 20 odstotkov. Po drugi strani pa s porastom starostnikov narašča tudi število kroničnih bolezni in ena od treh odraslih oseb ima diagnosticirano vsaj eno, pogosto pa več kroničnih obolenj.

Prehrana 02. 12. 2021 05.00

Ne boste verjeli, kako uporaben je

Cimet lahko doseže mnogo več kot samo začini vašo hrano in pijačo. Ta izjemna začimba se lahko bori proti okužbam, lajša bolečine v vratu in še veliko več! Poglejmo si nekaj zdravstvenih koristi cimeta.

Prehrana 12. 11. 2021 05.00

Katero zelenjavo je bolje jesti kuhano kot surovo?

Prepričanje, da je zelenjavo najboljše uživati svežo, je po besedah nutricistov napačno. Trdijo namreč, da je določeno vrsto zelenjave bolj zdravo pred zaužitjem skuhati kot pa pojesti surovo. Preverite, zakaj.

Prehrana 11. 11. 2021 10.56

Rdeče vino je, kar zadeva zdravje, bolj priljubljeno

Vsako leto na današnji dan praznujemo martinovo, katerega korenine naj bi izhajale še iz keltskega praznika. Na ta dan »svet' Martin nar'di iz mošta vin'«, kot pravi ljudski rek, simbolično pa se zaključijo tudi vsa dela na prostem, kot so dela v sadovnjakih, vinogradu in na njivi. Ob martinovem si preberite, kako lahko vino učinkuje na vaše telo.

Zdravje 22. 10. 2021 05.00

Koliko kalorij ima alkohol?

Kalorije v alkoholu, vključno v pivu in vinu, imenujemo prazne kalorije. Razlog za to se skriva v tem, da alkoholne pijače ne vsebujejo večjih količin treh makrohranil - beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov. Toda, ste se kdaj vprašali, koliko kalorij ima vaša najljubša pijača? Pri nekaterih pijačah so številke precej visoke, pri drugih, kot bomo lahko videli, niti ne. Vsekakor pa bi, kot poudarjajo različne svetovne in tudi naše zdravstvene organizacije, morali biti pri pitju alkohola zmerni!

Prehrana 30. 07. 2021 10.05

Kratka in hitra dieta, ki topi maščobe

Med poletno vročino je lahko prehrana, ki temelji izključno na sokovih, ki so pripravljeni iz sadja in zelenjave, enostaven in hiter način, da izgubimo kakšen kilogram ali pa zgolj, da svojemu telesu privoščimo počitek od slabe hrane.

Prehrana 14. 06. 2021 06.00

To je pogosto spregledan razlog, da ste brezvoljni

Čeprav se vsi trudimo uživati raznoliko hrano, je določena hranila včasih težko pridobiti v količinah, ki jih organizem potrebuje za optimalno delovanje. Še posebej to velja za nekatere minerale, ki jih za razliko od vitaminov telo ne more proizvesti samo in je njihova vsebnost odvisna od hrane in tekočine, ki ju uživamo. Prav zaradi tega se je treba prehranjevati zdravo in uravnoteženo, zajeten delež mineralnih snovi pa lahko pridobimo tudi s premišljeno izbiro tekočine, s katero vsakodnevno odžejamo svoj organizem.

Prehrana 04. 06. 2021 06.00

14 najboljših sestavin za smuti, ki spodbujajo hujšanje

Smuti je izvrsten in izjemen iz več razlogov. Za tiste, ki neradi jedo zelenjavo, sadje ali pa katero drugo živilo, denimo, je odličen način, kako lahko v svojo prehrano dodajo sestavine, ki jih drugače ne bi zaužili. Za druge je izvrsten napitek za hujšanje, spet tretji pa ga imajo radi iz drugih preštevilnih razlogov.

Bolezni 17. 05. 2021 06.00

Ste že slišali za sindrom prepuščajočega črevesja?

Že Hipokrat, eden najbolj znanih zdravnikov vseh časov, je trdil, da smrt sedi v črevesju. Je črevesje res izvor številnih bolezenskih težav? Znanstveniki danes črevesje označujejo za naše druge možgane.

Prehrana 01. 04. 2021 06.00

To je mesnina, ki je bogata z vitamini in minerali

Slovenci smo veliki ljubitelji mesnin, ni zabave, na kateri ne bi imeli narezka in ni priložnosti, na kateri ne bi postregli vsaj pršuta. Pa se kdaj vprašate, kakšna hranila vnesemo v telo z uživanjem mesnin? Preberite si v nadaljevanju vse o mesnini, ki vsebuje malo maščob, bogata pa je z vitamini in minerali, še posebej z železom in magnezijem.

Imunski sistem 19. 01. 2021 06.00

5 receptov s čebulo, ki lajšajo zdravstvene težave

Včasih malce pozabimo na recepte, ki so jih poznale in z nami delile naše babice. Narava je poskrbela, da imamo na voljo izjemen nabor zdravih in učinkovitih sadežev ter zelenjave, ki blagodejno vplivajo na naše telo in nam omogočajo lajšati simptome različnih bolezni. Med vsemi temi živili pa je med drugim prav posebej učinkovita tudi čebula.

Prehrana 30. 12. 2020 05.30

Ta modro-zelena alga vam lahko pomaga pri izgubi odvečne teže

Spirulina je enocelična alga, ki lahko uspeva tako v sladki kot tudi morski vodi. Gre za edinstveno algo, ki lahko pomaga pri razstrupljanju telesa. Raziskave so pokazale tudi, da uživanje spiruline lahko vpliva na padec vrednosti slabega holesterola v krvi, znižanje krvnega tlaka in posledično zmanjšanje tveganja za nastanek srčno žilnih bolezni. Vendar previdno.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1331