jajce

Kako nastanejo materina znamenja, katere vrste obstajajo in kako prepoznamo nevarno?
Pri skoraj vsakem posamezniku so na telesu prisotna vsaj posamezna materina znamenja – tako rjava, rožnata, črna kot tudi tista v barvi kože. Čeprav večina materinih znamenj ne predstavlja neposrednega tveganja, je ključnega pomena seznanjenost s spremembami, ki lahko nakazujejo na razvoj melanoma – najzahtevnejše oblike kožnega raka.

Ali je solata res najboljša izbira poleti? 3 poletna živila, ki vas lahko napihnejo
Poleti se večina ljudi naravno nagne k lažji, osvežilni prehrani – in na vrhu tega seznama je seveda solata. Sveža, hrustljava, barvita in brez občutka teže v želodcu. A čeprav se sliši idealno, solata – skupaj z nekaterimi drugimi poletnimi živili – pri marsikomu povzroči neprijetno napihnjenost.

Zakaj so zdrave maščobe nujne in kako jih vključiti v prehrano
Ali zaužijete dovolj zdravih maščob? Preverite.

10 živil, ki lahko starejšim pomagajo ohranjati močne kosti
Z leti se gostota kosti naravno zmanjšuje, tveganje za zlome in osteoporozo pa narašča. Po 50. letu – še posebej pri ženskah po menopavzi – postane skrb za zdrave in močne kosti izjemnega pomena.

Previdno z beljakovinami: Zakaj lahko presežek škodi zdravju
Ali pretiravate z beljakovinami? Prevelik vnos beljakovin lahko negativno vpliva na vaše zdravje. Nutricionisti opozarjajo na posledice zanemarjanja drugih hranil, obremenjevanja ledvic in povečanega tveganja za srčne bolezni in raka. Preberite, kako uravnotežiti vnos beljakovin za optimalno zdravje.

Imate povišan holesterol in uživate jajca?
V svetu prehranskih nasvetov se že desetletja govori o povezavi med uživanjem jajc in povišanim holesterolom. Pa so jajca res glavni krivec za visoke ravni holesterola v našem telesu?

7 živil, ki upočasnjujejo presnovo in kako jih nadomestiti z zdravimi alternativami
Sledite nasvetom strokovnjakov in se izognite pogostim prehranskim napakam, ki upočasnjujejo presnovo in otežujejo hujšanje. Sladkarije, beli kruh in predelano meso so le nekatera živila, ki jih je pametno zamenjati z bolj zdravimi alternativami za pospešitev metabolizma in ohranitev zdravja. Uravnotežena prehrana je ključnega pomena.

Prehrana, ki lahko zavira staranje: 10 ključnih živil po 40. letu
Po 40. letu se v telesu začnejo kopičiti spremembe, ki so del naravnega staranja: upad mišične mase, hormonska nihanja, oksidativni stres, počasnejša regeneracija in večja dovzetnost za kronične bolezni.

Zdravniki svarijo: Ta navidezno nedolžna jutranja navada lahko škoduje srcu
Začne se povsem običajno: prebudiš se, vstaneš – in še pred zajtrkom si že nalivaš prvo kavo. Po možnosti na prazen želodec, v naglici, brez požirka vode. A kar se zdi kot rutina, ki ti pomaga začeti dan, je lahko dolgoročno obremenjujoče za tvoje srce.

9 živil z visoko vsebnostjo vitamina D
Naslednja živila vam bodo pomagala zadovoljiti vaše dnevne potrebe po vitaminu D.

Živila, ki vsebujejo več beljakovin kot jajce
Ko razmišljamo o beljakovinah, velikokrat pomislimo zgolj na jajce, meso in mesne izdelke. Pa ni nujno, da samo ti vsebujejo največ beljakovin! Poglejmo si nekaj živil, ki morebiti vsebujejo še več beljakovin kot denimo jajca.

10 zdravih prigrizkov za v službo
Ko preživite dolge ure v službi, je ključnega pomena, da imate ob sebi prigrizke, ki so hranljivi, dajo energijo in enostavni za pripravo. Zdrav prigrizek ne le da zadostuje za popoldanski apetit, temveč vam tudi pomaga ohranjati energijo, izboljšati koncentracijo in preprečiti prenajedanje pri kosilu.

Izvrstne ideje za praznične dobrote, ki ne bodo obtežile želodca
Praznični čas je tradicionalno namenjen druženju ob izdatnih količinah izvrstne hrane, omamno dišečih prazničnih piškotov, ter kozarcu ali dveh alkohola. S tem seveda ni nič narobe, saj bi bil decembra greh preštevati kalorije. A pretiravanje lahko oteži prebavo, zato je dobro vedeti, kako si pomagati, da vam prebavne tegobe ne pokvarijo božično-novoletnega vzdušja.

Kaj ima več beljakovin – jajce ali piščanec?
Katero živilo je bolj koncentriran vir beljakovin?

Kaj je holin in zakaj ga vaše telo potrebuje? 5 najboljših virov tega hranila
Holin je pomembno hranilo, ki podpira številne ključne funkcije v telesu, od delovanja možganov do presnove. Čeprav telo samo proizvaja določeno količino holina, je treba večino vnesti s hrano. Kljub njegovi pomembnosti je holin pogosto spregledan in večina ljudi ne zaužije dovolj tega hranila. Zakaj je holin tako pomemben ter kateri so najboljši viri, iz katerih lahko to hranilo dobimo?

Nas določena živila lahko postarajo?
Čeprav je težko ubežati kronološki starosti, naša biološka starost ni tako vklesana v kamen. Uživanje določenih živil, ki pospešujejo staranje, lahko prispeva k starejšemu videzu in krajši življenjski dobi.

5 idej za preproste zajtrke, ko se vam mudi
Se vam vsako jutro mudi? To definitivno ni izgovor, da ne bi zajtrkovali! Naslednje ideje so fantastične prav za jutra, ko nimate časa in potrebujete hiter, a zdrav zajtrk!

Zato je sladoled lahko odličen za naše zdravje
Sladoled velikokrat dojemamo zgolj kot nezdravo in sladko poslastico, pa vendarle ima tudi precej koristi za naše zdravje.

14 najboljših živil za zdrave lase
Genetika, starost, stres in prehrana so nekateri dejavniki, ki vplivajo na rast las. Čeprav je težko (ali naravnost nemogoče) spremeniti številne krivce na tem seznamu, lahko vsekakor spremenite, kar jeste, in pomagate svojim lasem.

6 razlogov, zakaj je zajtrk najpomembnejši obrok dneva
Zakaj zajtrk imenujemo 'najpomembnejši obrok dneva'? Kot bomo lahko videli, obstaja precej dober razlog.

Kaj se zgodi, če vsak dan jeste jajca?
Tri jajca na dan odženejo zdravnika stran. Jajca si na našem jedilniku zaslužijo posebno mesto, saj so ne le okusna, ampak imajo tudi bogato hranilno vrednost. Ljudje se jajcem pogosto izogibajo, še posebej rumenjakom, saj verjamejo, da se bodo zredili ali imeli povišan holesterol. A resnica je drugačna.

Dolly Parton razkrila, kakšni 'dieti' dolguje svojo postavo
Pevka in igralka Dolly Parton je nedavno dopolnila 78 let, a še vedno navdušuje s svojo dobro formo.

Enostavni viri beljakovin, ki jih ne smete spregledati
Verjetno vsi vemo, kako pomembne so beljakovine za naše zdravje, kajne? Vseeno pa mnogo ljudi med nami ob omembi beljakovin najprej pomisli na vire mesa, četudi se veliko, včasih celo več beljakovin kot v mesu, skriva tudi v drugih okusnih živilih.

Najboljše beljakovine za vaše telo
Beljakovine so ključne za izgradnjo mišične mase, ohranjanje občutka sitosti in izgubo odvečnih kilogramov. A po podatkih nove raziskave, objavljene v reviji Applied Physilogy, Nutrition and Metabolism, ni tako pomembno, koliko beljakovin pojeste, kot iz katerih živil jih prejemate. Predstavljamo vam nekaj najbolj zdravih virov beljakovin.

10 stvari, ki jih lahko že danes naredite za svoje zdravje
Z razlogom pravijo, da se kot mladi ne zavedamo določenih stvari, posebej tistih, ki vplivajo na naše zdravje v kasnejših zrelejših letih. Kaj lahko že danes naredimo za svoje zdravje, da bomo sami sebi kasneje hvaležni?

Ta vitamin naj bi bil najboljša 'hrana za možgane'
Ob pravilni prehrani je pomembno jemanje vitaminov, ki pomagajo ohraniti zdravje možganov in preprečiti kognitivni upad.

To morate vedeti še pred božično pojedino
V povprečju se med prazniki zredimo za 2 kilograma, a ni nujno, da je tako. Z nekaj preprostimi triki lahko ohranimo enako telesno težo, pa čeprav se tudi malo razvajamo in posladkamo med prazniku. Tu je nekaj trikov, ki jih je razkrila nutricistka Fiona Kirk za spletno stran Healthista.com.

Uživanje surovih jajc – koristno ali škodljivo?
Surova jajca so vir zdravih hranil, a tudi potencialni vir okužbe s salmonelo.

Kakšna je, če obstaja, povezava med duševnimi motnjami in umetnostjo?
Vsi poznamo dolg seznam slavnih in priznanih umetnikov, ustvarjalcev, ki so imeli različne duševne težave in bolezni. So se ravno zaradi teh 'našli' v umetnosti, so zaradi njih blesteli ali pa so bili zaradi njih celo boljši? Je umetnost pomagala pri 'zdravljenju' ali jih je, nasprotno, celo ovirala??

3 zajtrki, ki bodo pospešili vaš metabolizem
Dokazano je, da zaradi obilnega, zdravega in ustreznega zajtrka čez dan čutimo manj lakote, redkeje hrepenimo po prigrizkih, poleg tega pa ne posegamo tako pogosto po nezdravih prigrizkih.