kalcij

Tudi vi obožujete morsko hrano? Vse to so njene prednosti
Morska hrana ni samo izjemno okusna, pač pa ima zaradi vsebnosti številnih hranil mnoge pozitivne učinke na naše zdravje in vitalnost, ravno zato nutricionisti priporočajo, da jo uživajte najmanj trikrat tedensko.

Poznate alfalfo?
Alfalfa ali po naše lucerna je s hranili bogata rastlina, ki se običajno uporablja za krmo živine. Ljudje so jo uporabljali tudi kot zeliščno zdravilo za uravnavanje holesterola, sladkorne bolezni in podobno.

Izbira vode lahko vpliva na naše zdravje
Logično in pravilno je, da ob žeji najprej posežemo po najbolj naravni in zdravi pijači – vodi. Pa se pri tem tudi vprašamo, kakšno vodo pijemo in kako vpliva na naše telo?

Zato je sladoled lahko odličen za naše zdravje
Sladoled velikokrat dojemamo zgolj kot nezdravo in sladko poslastico, pa vendarle ima tudi precej koristi za naše zdravje.

Zelenjava, ki je zagotovo še ne poznate
Bok čoj, znanstveno znan kot Brassica rapa in včasih imenovan tudi pak čoj, je temno zelena zelenjava, natančneje vrsta kitajskega zelja, ki izvira iz Kitajske.

Tudi s hrano lahko preprečimo dehidracijo
Ko začutimo žejo, je navadno že prepozno, saj je to znak dehidracije. Žeja je namreč posledica tega, da je izguba tekočine večja od njenega vnosa v naše telo. Simptomi dehidracije lahko tako vključujejo suha usta, omotičnost, žejo, utrujenost in tudi težave s koncentracijo.

Kako zdrava je mikrozelenjava?
Ste že slišali za mikrozelenjavo? Poznate njeno sestavo, hranila in kaj vse vsebuje? Poglejmo si bolj podrobno, predvsem pa, kako zdrava je ta vrsta zelenjave.

Kaj se zgodi, če vsak dan jemo sladoled?
Tudi vi obožujete sladoled? Kaj se zgodi, če ga jemo vsak dan?

Ne boste verjeli, kako zdrave so
Fige so starodavno sadje, ki se že tisočletja uporablja v prehrani in medicini. Priljubljene so zaradi svojega sladkega okusa in številnih koristi za zdravje. Rastejo predvsem v toplejših podnebjih, kot so sredozemska regija, Bližnji vzhod in deli Azije.

Proti kašlju in vnetemu grlu – recept za lovorjev čaj in sirup
Lovorjev list je že dolgo cenjen kot vrhunska začimba, ki jedem daje značilno aromo, poznamo pa ga tudi kot naravno zdravilo, ki deluje protivnetno in antiseptično!

Kaj je denzitometrija?
Denzitometrija je še vedno osnovna preiskava za diagnosticiranje osteoporoze.

Kaj se dogaja v telesu, ko organizmu primanjkuje magnezija?
Znanstveniki z Univerze Minnesota so v delu 'Food as Information Examples of the Roles Nutrients Play' – Primeri, kako nutrienti vplivajo na organizem odkrili, kako hranljive vrednosti delujejo na določene organe in jim omogočajo, da opravljajo svoje naloge.

5 načinov, kako lahko poskrbiš za zdravo prehrano
Danes se zdravo prehranjevanje zdi izjemno težavno, a nikakor ni treba, da je tako. Upoštevajte zgolj 5 naslednjih nasvetov, ki vam lahko pomagajo, da čez dan dlje časa ostanete siti, da se izognete nezdravim prigrizkom in da dobite dovolj energije za čez dan!

Kaj je res in kaj ni, ko se govori o alkalni dieti?
Nenehno smo bombardirani z dietami, spremembami življenjskega sloga, metodami hujšanja in drugimi trendi, ki so povezani s tem, kar zaužijemo. Modna beseda, ki v zadnjih nekaj letih osvaja vse vidike našega življenja, je alkalna dieta.

Priprava sirupa iz smrekovih vršičkov zahteva le nekaj sestavin
Sirup iz smrekovih vršičkov je tradicionalno naravno ''zdravilo'', ki so ga uporabljale že naše babice za lajšanje težav z dihali, kašljem in prehladom. Smrekovi vršički, mladi poganjki smrekovih vejic, so bogati z eteričnimi olji, vitamini in minerali, kar jim daje številne zdravilne lastnosti. Ta naravni sirup je enostaven za pripravo in je odlična izbira za tiste, ki želijo izkoristiti moč narave za izboljšanje svojega zdravja.

Stanje, ki zmanjša in blokira pretok krvi iz srca
Ena najpogostejših in najresnejših težav z zaklopko se imenuje stenoza aortne zaklopke.

Vse o medu ob svetovnem dnevu čebel
Med je naravno sladko in hranljivo darilo narave, ki ga proizvajajo čebele iz nektarja cvetov. Poleg svoje okusne in sladke narave ima številne zdravstvene koristi. Pomembnost čebel pa presega zgolj proizvodnjo medu; čebele so ključne za opraševanje rastlin, kar omogoča pridelavo hrane za ljudi in živali ter ohranjanje biotske raznovrstnosti. Brez čebel bi bil naš svet revnejši za številne pomembne živilske vire in naravne procese. Zato je nujno, da cenimo in varujemo te pridne delavke ter se zavedamo njihove ključne vloge v ekosistemu.

Tako lahko nadomestite mlečne izdelke
Če imate laktozo intoleranco ali alergijo na mleko ali pa ste po tovrstnih živilih zgolj občutljivi, napihnjeni in vam je slabo, vsekakor obstajajo živila, ki lahko nadomestijo vitamine, minerale in druge pomembne stvari, ki bi jih drugače dobili z mlečnimi izdelki.

Kaj se zgodi, ko pride do pomanjkanja kalija?
Kalij je esencialni mineral, ki ima ključno vlogo pri ohranjanju zdravja našega telesa. Igra pomembno vlogo pri številnih fizioloških procesih, vključno z uravnavanjem krvnega tlaka, delovanjem srca in mišic ter ravnotežjem elektrolitov. Pomanjkanje kalija, imenovano hipokalemija, lahko povzroči različne zdravstvene težave.

Kaj se zgodi, če redno uživamo jogurt?
Jogurt je mlečni izdelek, ki je priljubljen po vsem svetu zaradi svojega okusa in številnih zdravstvenih koristi. To osvežujoče živilo je bogato z beljakovinami, vitamini, minerali in probiotiki, ki pozitivno vplivajo na naše telo.

Vitamin, ki ščiti celice pred poškodbami
Vitamini in minerali so osnovni hranilni elementi, ki igrajo ključno vlogo pri ohranjanju optimalnega zdravja in delovanju telesa.

Najboljša sadje in zelenjava, ki sta polna antioksidantov
Živila, bogata z antioksidanti, so ključne sestavine zdrave prehrane. Antioksidanti, ki jih najdemo predvsem v rastlinski hrani, pomagajo nevtralizirati oksidativni stres in nudijo zaščito pred poškodbami celic, ki jih povzročajo prosti radikali.

Temu je spomladi težko ubežati
V teh dneh so mnogi začeli z deli na vrtu in okrog hiše, vse več je opaziti tudi sprehajalcev, tekačev ter kolesarjev. Nasploh se zdi, da s prihodom pomladi postanemo spet bolj živahni, kot da bi se prebudili iz zimskega spanja. A povečana aktivnost (sploh, če se pozimi nismo kaj preveč gibali) lahko s seboj prinese kar nekaj nevšečnosti: razbolele mišice, krče, nemirne noge, migrene. Kako se učinkovito spopasti s tovrstnimi tegobami?

5 spregledanih živil, ki so polna vitaminov
Ko govorimo o uravnoteženi prehrani, se pogosto osredotočamo na že dobro znana živila, kot so sadje, zelenjava in oreščki. Kaj pa ostala živila, ki mnogokrat ostajajo spregledana?

7 znakov pomanjkanja kalija
Kalij je eden najpomembnejših mineralov, ki jih naše telo nujno potrebuje za pravilno delovanje. Ohranja ravnovesje tekočin in elektrolitov v telesu, izjemno pomemben pa je tudi za zdravo delovanje našega srca, ledvic, možganov in mišic.

Bolezni, ki se lahko pojavijo po 50. letu starosti
Po petdesetem letu se lahko zdravstvene težave pojavijo nenadoma oz. se nam tako vsaj zdi. Večinoma gre za bolečine, ki nas v mladosti in mladih letih niso preveč skrbele, v srednjih letih pa nam lahko začnejo predstavljati večje težave.

S staranjem se povečuje tudi potreba po vitaminih
S staranjem se absorpcija določenih vitaminov in mineralov spremeni, posledično pa tudi potreba po njih. Vnos katerih vitaminov je treba s starostjo povečati in zakaj so pomembni?

Kako upočasniti osteoporozo?
20. oktobra je potekal svetovni dan ozaveščanja o osteoporozi, zato se nam zdi prav, da rečemo kakšno besedo tudi na to temo. Osteoporoza je kronična bolezen, pri kateri kost izgubi svojo trdnost in postane porozna. Kosti, ki so bile prej močne, zaradi osteoporoze postanejo krhke in lomljive.

5 razlogov, zakaj bi morali mandarine jesti vsak dan
Bogate so z vitaminom C, varujejo naš imunski sistem v hladni sezoni, pomagajo nam ohranjati vitko linijo in so tudi zelo okusne. Preberite, za kaj vse so še mandarine odlične in zakaj bi jih morali dodati v svoj jedilnik.

Kaj jesti in česa ne, ko boli želodec?
Bolečine v trebuhu so lahko zelo neprijetne, sploh če jih spremljajo krči, slabost, zgaga, driska ali celo bruhanje. V tem času je dobro, da prilagodimo tudi svojo prehrano. Torej, kaj jesti in česa ne, ko nas boli želodec? Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.