kalcij

Hrana, ki jo je dobro jesti v 20, 30, 40 letih ...
V najstniških letih potrebujemo več kalcija, da si izgradimo močne kosti, v 30 letih več energije, ker imamo številne obveznosti z družino in službo, v 40 se presnova upočasni in moramo znova prilagoditi prehrano. Preverite, kaj je dobro jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Krepi odpornost, odpravlja glavobol, nespečnost, uravnava holesterol ...
Ste že slišali za vodni kefir? Gre za doma pripravljen probiotični napitek, ki skrbi za zdravo črevesno floro, pomlajuje naše telo, krepi odpornost, odpravlja glavobole, nespečnost, uravnava holesterol in še bi lahko naštevali. Pozitivnih učinkov je mnogo, vodni kefir pa si lahko pripravite kar sami doma.

Muškatni orešček – priljubljena vsestranska začimba
Muškatni orešček je zaradi svoje izrazite arome in dobrodejnih lastnosti ena najbolj cenjenih začimb na svetu.

Razlogov, zakaj uživati korenje, je veliko
Številne generacije so svojim otrokom priporočale, naj za boljši vid jedo korenje. Je to res? Kakšne so resnične koristi korenja in kaj vse vsebuje, si lahko preberite v spodnjih vrsticah.

14 živil, ki naj bi veljala za najbolj zdrava
Obstajajo živila, ki so bolj zdrava kot druga? Poglejmo si 14 živil, ki jih je portal ordinacija.hr navedel kot optimalna za zdravje.

7 živil, ki lahko škodujejo naši prebavi
Teoretično bi moralo (in načeloma tudi jo) naše telo prebaviti katero koli hrano, ki jo zaužijemo. Toda spremembe v izdelavi in pripravi hrane ter sedeči način življenja povzročajo, da se naša prebava ne odziva nujno dobro v vseh okoliščinah.

Se zavedate, kako zdravi so?
Čeprav morda ni najbolj priljubljen med oreščki, si brazilski orešček zasluži našo pozornost že zgolj zaradi tega, ker ima veliko mineralov in antioksidantov, vsebuje pa tudi ogromno selena.

Kaj lahko storite pri dvajsetih za preprečitev osteoporoze v poznejših letih?
Pri dvajsetih letih so kosti še vedno sposobne obnavljanja, kar pomeni, da jih v tem obdobju še vedno lahko krepite. Da bi zmanjšali tveganje za razvoj osteoporoze v poznejših letih in zgradili kar se da močne in zdrave kosti, bo potrebna vpeljava nekaterih sprememb v vaš način življenja.

Osteoporoza je resna nevarnost za vaše zdravje
Osteoporoza je bolezen kostnega tkiva, s katero prihaja do izgube organskega in mineralnega dela kosti, zaradi česar te postanejo krhke in lomljive. Spada med pet najpogostejših kroničnih bolezni nasploh, 80 % prizadetih pa predstavljajo ženske.

Ljubitelji testenin boste navdušeni
Skoraj ga ni junaka, ki ne bi bil navdušen nad testeninami. Dandanes na prodajnih policah lahko najdemo malo morje testenin najrazličnejših oblik, sestave in tudi okusa, tako da jih lahko uživate tudi tisti, ki pazite na svoje zdravje, ste morda vegani ali se recimo izogibate glutenu. Med izjemno okusne in zdravju prijazne zagotovo sodijo testenine iz sladkega krompirja, ki bodo brez dvoma navdušile tudi najbolj zahtevne gurmane.

Meta – eno najboljših poletnih zelišč
Ste vedeli, da je meta eno najbolj antioksidantnih zelišč? Tolikokrat posegamo po različni eksotični superhrani, prezremo pa tisto, kar lahko zraste na našem vrtu ali celo balkonu. Dodajte meto vodi, ki jo pijete, pa tudi različni hrani. Lepo se poda h krompirju, mesu, rižotam, solatam ...

Sladki krompir - pisana zakladnica hranil
V naši družbi še do pred kratkim ni bil tako priljubljen, danes pa vedno bolj. Sladki krompir pripravljamo kot prilogo, dodajamo juham, domačim zelenjavnim namazom ali pa enolončnicam. Poglejmo si, zakaj je dober za naše zdravje.

10 živil za zdravo prebavo
Zdrava prebava je ključnega pomena za naše splošno počutje, saj prebavni proces telesu zagotavlja energijo in pomembne hranilne snovi, potrebne za normalno delovanje. Čeprav se vsi trudimo uživati raznoliko hrano, je določena hranila včasih težko pridobiti v količinah, ki jih organizem potrebuje za optimalno delovanje, zato je dobro vedeti, katera živila se morajo pogosteje znajti na naših jedilnikih, da ne bomo trpeli za leno prebavo, zaprtjem in drugimi prebavnimi tegobami sodobnega časa.

To je najpogostejši vzrok za slabo počutje
Prebavne nevšečnosti so rak rana sodobne družbe, vzroki zanje pa pogosto povsem jasni: sodoben način življenja s stalnim hitenjem, pomanjkanje časa za počitek in sprostitev ter obroki, ki so komaj podobni pravi hrani. Posledice so vsem dobro znane: slabost, spahovanje, napenjanje, zaprtje. Gre za rezultat slabe prebave, zaradi česar telesu primanjkuje energije in hranilnih snovi, potrebnih za normalno delovanje. Rešitev je v bistvu precej preprosta: bolj zdrava prehrana pomeni tudi bolj zdravo prebavo, boljše počutje in kakovostnejše življenje. A kaj to pomeni v praksi?

Vse o superživilih – miti in resnice
Prehrana ima pomembno vlogo v našem življenju, saj vpliva tudi na naše zdravje in dobro počutje, zato ni presenetljivo, da si želimo verjeti v pravljice o superživilih. Slednje ne skrivajo v sebi nobenih čudežnih sestavin, a vseeno vsebujejo določene snovi, ki nam dejansko lahko koristijo. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Ali živalske beljakovine res povzročajo raka?
Dejstvo je, da naše telo potrebuje beljakovine. To makrohranilo igra pomembno vlogo v našem telesu, ki vključuje pomoč celicam, tkivom in organom pri delovanju. Beljakovine je pomembno zaužiti za sintezo aminokislin, ki sestavljajo beljakovinske verige, nekaterih aminokislin pa naše telo ne more proizvesti samo.

Ne marate mleka? Obstajajo živila, ki vsebujejo še večje količine kalcija
Marsikateri 'moderni' prehrani in dieti v današnjem času primanjkuje kalcija. Mastna hrana ovira absorpcijo kalcija, natrij (sol), kofein in fosfati iz gaziranih pijač pa še dodatno povečajo izločanje kalcija iz telesa. Edini način vnosa kalcija v telo je z zdravo hrano.

Živila, ki vam lahko škodijo, če jih jeste ob napačnem času
Različne raziskave so pokazale, da naj bi povprečen človek danes zaužil bistveno več kalorij kot naši predniki. Velikokrat tudi menimo, da lahko določena živila jemo kadarkoli, ker spadajo v tako imenovana 'zdrava živila', četudi temu ni tako.

Katero zelenjavo je bolje jesti kuhano kot surovo?
Prepričanje, da je zelenjavo najboljše uživati svežo, je po besedah nutricistov napačno. Trdijo namreč, da je določeno vrsto zelenjave bolj zdravo pred zaužitjem skuhati kot pa pojesti surovo. Preverite, zakaj.

Se zavedate, kako pomembna je?
Na žalost začnemo o kakovostni prehrani razmišljati šele, ko nas doleti kakšna neprijetna situacija ali celo bolezen. Toda zdrava prehrana ni ključna zgolj za naš videz, tako imenovani 'estetski izgled', temveč je bistvena za normalno delovanje našega telesa – organov, mišic, predvsem pa kosti.

Do katere starosti rastejo dekleta in do katere fantje?
Na to, koliko smo visoki, močno vpliva genetika, za razliko od naše teže pa na to ne moremo vplivati. A ravno zato je višina velikokrat predmet pomanjkanja samozavesti.

To je pogosto spregledan razlog, da ste brezvoljni
Čeprav se vsi trudimo uživati raznoliko hrano, je določena hranila včasih težko pridobiti v količinah, ki jih organizem potrebuje za optimalno delovanje. Še posebej to velja za nekatere minerale, ki jih za razliko od vitaminov telo ne more proizvesti samo in je njihova vsebnost odvisna od hrane in tekočine, ki ju uživamo. Prav zaradi tega se je treba prehranjevati zdravo in uravnoteženo, zajeten delež mineralnih snovi pa lahko pridobimo tudi s premišljeno izbiro tekočine, s katero vsakodnevno odžejamo svoj organizem.

5 nasvetov za zdravo prebavo
Zaradi vse hitrejšega življenjskega tempa se pogosto poslužujemo nezdravih navad, kar se nam lahko hitro maščuje. Ker se telo avtomatično odziva na to, kako ravnamo z njim, se mnogi med nami srečujejo s funkcionalnimi tegobami prebavnega sistema: zaprtjem, zgago, napihnjenostjo, neurejeno prebavo. V kolikor stanje ni bolezensko, je zdrava prebava skoraj zagotovo dosegljiva – pomaga lahko že pet majhnih, a pomembnih sprememb v našem vsakdanu.

9 zdravstvenih stanj, ki se lahko poslabšajo, če jeste paradižnik
Čeprav je paradižnik na splošno zelo zdrav pri ljudeh, ki imajo določene zdravstvene težave, vseeno lahko povzroči nelagodje. Če imate katerega od teh simptomov, razmislite o zmanjšanju paradižnika za tri do štiri tedne iz prehrane, da boste lahko videli, kako bo vaše telo reagiralo.

Protivnetna živila, ki jih je dobro vnesti v svojo prehrano
Vnetja so imunski odziv našega telesa, ki kaže, da nekaj ni popolnoma v redu. Če ga pravočasno in ustrezno ne zdravimo, lahko vnetje privede tudi do drugih zdravstvenih težav, vključno s srčno-žilnimi boleznimi in rakom.

Kaj pomaga pri menstrualnih bolečinah?
Nekatera živila lahko lajšajo menstrualne bolečine, dietetičarka Ethel Lim pa je za tuje spletne portale razkrila, za katero hrano naj bi šlo.

V nekaj dneh do boljšega imunskega sistema in fizičnega počutja
Predstavljamo vam enostaven recept za doma pripravljen napitek, ki ima lahko številne blagodejne in zdravilne učinke na vaše telo. Če ga boste pili redno vsaj dva tedna, pa se boste boljše počutili, saj ta napitek lahko okrepi vaš imunski sistem in izboljša stanje vaše krvi.

Živilo, ki lahko zmanjša tveganje za enega najpogostejših rakov
Redno uživanje rib zmanjša tveganje za raka na debelem črevesu in danki, je pokazala študija, ki jo je vodila Mednarodna agencija za raziskave raka. Vzeli so podatke 476.160 ljudi, ki so jih spremljali 15 let. Menijo, da je zmanjšano tveganje posledica delovanja omega-3 maščobnih kislin, ki jih ribe vsebujejo.

Nutricistka o treh vrstah soli, ki so zdrave
Še vedno velja, da s soljo ne gre pretiravati. A to ne pomeni, da po njej sploh ne smemo poseči. Le nerafinirana mora biti, pove nutricistka Alja Dimic, saj samo ta vsebuje kopico mineralov, ki krepijo zdravje. Dobrodejni pa sta še črna in himalajska sol, doda.

Na kaj morajo biti pozorni vegetarijanci in vegani?
Tisti, ki ne uživajo mesa, vendar uživajo mleko in jajca, morda tudi ribe, ob zdravi raznovrstni prehrani ne bi smeli imeti težav z vnosom vseh hranil. Tisti, ki ne uživajo nobenega mesa in tudi ne mleka in jajc, pa bi morali biti bolj pozorni le, da redno uživajo druga živila, ki vsebujejo beljakovine, kalcij, železo, cink, vitamina D in B12 ter omega 3 maščobne kisline.