ldl

7 simptomov koronarne arterijske bolezni
Koronarna arterijska bolezen ali ishemična srčna bolezen je vrsta srčne bolezni, ki se pojavi, ko se krvne žile (imenovane tudi arterije), ki hranijo srce, zožijo. Najpogostejši vzrok je ateroskleroza, ki je kopičenje holesterolnih oblog v arterijah.

Kaj je dieta DASH?
Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) je prehranski načrt, zasnovan za zniževanje krvnega tlaka in izboljšanje splošnega zdravja. Razvila jo je ameriška vlada in je bila zasnovana kot odgovor na vse večje težave s povišanim krvnim tlakom (hipertenzijo) v razvitem svetu. Glavni cilj diete DASH je zmanjšati tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni in drugih kroničnih obolenj, kot so kap, sladkorna bolezen tipa 2 in bolezni ledvic, tako da posameznikom pomaga vzdrževati zdrav krvni tlak.

Tako boste ohranili zdravo srce po 50. letu
Srce je osrednji organ našega telesa, ki nenehno deluje, da bi ohranilo našo vitalnost. S staranjem se povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni, saj srce in ožilje doživljata naravne spremembe. Po 50. letu postane skrb za zdravje srca še pomembnejša, saj se s staranjem zmanjšuje elastičnost krvnih žil, povečuje pa se tveganje za visok krvni tlak, aterosklerozo, srčni infarkt in druge težave. Dobra novica je, da lahko z zdravimi življenjskimi navadami in ustrezno nego svoje srce ohranite močno in zdravo.

12 načinov, kako ohranjati možgane mlade
Naši možgani se spreminjajo s starostjo, skupaj z njimi pa se spreminjajo tudi naše duševne funkcije. Duševni upad je pogost in je ena izmed najbolj neprijetnih posledic staranja. Toda kognitivna okvara ni neizogibna. Kako lahko pomagamo možganom, da ostanejo mladi in dobro delujejo?

Vpliv prekomernega uživanja sladkorja na naše zdravje
Sladkor je ena od najpogosteje zaužitih sestavin v sodobni prehrani. Čeprav sladek okus pogosto zadovoljivo zadostuje za našo željo po okusu, ima prekomerno uživanje sladkorja resne posledice za naše zdravje. Zaradi hitro dostopnih predpakiranih živil in pijač, ki vsebujejo velike količine sladkorja, se mnogi sprašujejo, kako ta vpliva na naše telo.

6 živil, bogatih s kalijem, ki podpirajo zdravo delovanje srca
Srce je organ, ki je ključnega pomena za zdravje celotnega telesa. Da bi ohranili njegovo zdravje in zagotavljali učinkovito delovanje, je pomembno, da svojemu telesu omogočimo ustrezno prehrano. Eden ključnih hranilnih elementov, ki igra pomembno vlogo pri zdravju srca, je kalij. Kalij pomaga uravnavati krvni tlak, zagotavlja pravilno delovanje mišic in živcev ter zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja.

Najboljši viri omega-3 maščobnih kislin za zdravje možganov in srca
Omega-3 maščobne kisline so nujno potrebne za naše telo, saj prispevajo k zdravju možganov, srca, oči in pomagajo zmanjševati vnetja. Naše telo jih ne more samo proizvesti, zato jih moramo vnašati s hrano. Kje jih lahko najdemo največ?

To bi morali narediti po obroku hrane
Zakaj bi se morali po jedi sprehoditi? Poglejmo si, zakaj je to zelo pametno in veliko bolje kot to, da se po obroku hrane uležemo.

10 najbolj zdravih virov beljakovin
Beljakovine pomagajo pri vzdrževanju telesne teže, sestavi telesa in so pomembne tudi za ohranjanje zdravega imunskega sistema. Vemo, da so bistvenega pomena za ohranjanje zdravja, zato si poglejmo najbolj zdrave vire.

Znaki, da v svoji prehrani nimate dovolj maščob
Prehranske maščobe imajo v naši družbi neupravičeno slab sloves. Kljub vsemu, kar ste morda slišali, se z uživanjem maščob ne boste zredili – če jih jeste v zmernih količinah.

9 znakov, da vam primanjkuje beljakovin
Naše mišice, notranji organi in tkiva so sestavljene iz beljakovin. Beljakovine so tako ene najpomembnejših sestavin našega telesa. Gre za dolgoverižne aminokisline, ki so pomembne za rast, razvoj in ohranjanje telesnih funkcij. Preverite, ali vam jih primanjkuje.

Vse prednosti uživanja koruze
Koruza je vsestransko in osnovno živilo, ki ponuja vrsto koristi za zdravje. Kakšno hranilno vrednost ima, kakšne potencialne koristi za zdravje in navsezadnje, kako jo lahko vključimo v prehrano?

Poznate alfalfo?
Alfalfa ali po naše lucerna je s hranili bogata rastlina, ki se običajno uporablja za krmo živine. Ljudje so jo uporabljali tudi kot zeliščno zdravilo za uravnavanje holesterola, sladkorne bolezni in podobno.

Ne boste verjeli, kako zdrave so
Fige so starodavno sadje, ki se že tisočletja uporablja v prehrani in medicini. Priljubljene so zaradi svojega sladkega okusa in številnih koristi za zdravje. Rastejo predvsem v toplejših podnebjih, kot so sredozemska regija, Bližnji vzhod in deli Azije.

Polni so hranil in antioksidantov, ki pomembno koristijo našemu zdravju
Ste vedeli, da so jajčevci polni hranil in antioksidantov, ki lahko koristijo vašemu zdravju?

Poznate vse koristi češenj?
Češnje (Prunus avium) predstavljajo pomembno sadno vrsto z razširjenostjo po vsem svetu. Njihova biološka in fiziološka kompleksnost, ki sega onstran zgolj okusnih lastnosti, privlači tako botanike in nutricioniste kot tudi kulinarične strokovnjake. Čeprav so bile že stoletja del kmetijskih praks in prehranske kulture, so češnje še vedno predmet številnih raziskav zaradi svojih zdravstvenih koristi in raznolikosti sort.

Kakšna je vloga maščob pri vzdrževanju zdrave telesne teže?
Maščobe so pomembna hranila, ki igrajo ključno vlogo pri vzdrževanju zdrave telesne teže in splošnega zdravja.

To se zgodi, če jemo preveč mastne hrane
Naše telo potrebuje (zdrave!) maščobe za pravilno in optimalno delovanje. A govora je o zdravih maščobah v normalnih mejah.

Srčni bolniki - raje se izogibajte tem zeliščem
Čeprav naslednja zelišča veljajo za splošno varna, lahko pri srčnih bolnikih, v povezavi z zdravili, ki jih jemljejo, povzročijo resne zaplete. Zato previdno z uživanjem.

Že ena porcija tega sadeža bi lahko zmanjšala slab holesterol
Ste vedeli, da avokadu pravijo tudi aligatorjeva hruška ali masleno sadje? Je vrsta jagodičevja, ki raste v toplih podnebjih. Toda kako nam lahko pomaga pri zmanjševanju slabega holesterola?

Nova študija na dvojčkih ugotavlja, ali je veganska prehrana bolj zdrava
Študija je spremljala, kaj se je zgodilo, ko je en dvojček 8 tednov užival vegansko prehrano, drugi pa vsejedo. Kaj so pokazali rezultati?

Obstaja povezava med visokimi ravnmi holesterola in stresom?
Je stres povezan z visokim holesterolom? Kratek in zelo direkten odgovor je: da. Dolgotrajen občutek stresa lahko poveča tveganje za visok holesterol in celo bolezni srca.

Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste oreščke?
Kdaj ste nazadnje uživali oreščke? Če je bilo dolgo časa nazaj, razmislite in preberite, zakaj bi jih morali vplesti v svojo prehrano!

Kaj je prediabetes?
Kaj je prediabetes in kdaj lahko posumimo nanj?

Prehrana pri povišanem holesterolu – na kaj paziti, čemu se izogibati?
Povišan holesterol je ena od najpogostejših težav v sodobni družbi, ki lahko vodi do srčnih bolezni, ateroskleroze in drugih resnih zdravstvenih težav. Vendar pa lahko z uravnoteženo prehrano in spremembo življenjskega sloga zmanjšamo tveganje za bolezni.

Imate povišan holesterol?
Kdaj in zakaj so lahko povišane meje holesterola nevarne? Kakšna je razlika med slabim in dobrim holesterolom?

Svetovni dan srca – opozarjajo na nevarnost srčno-žilnih bolezni
29. september je svetovni dan srca. Na ta dan opozarjajo na nevarnost srčno-žilnih bolezni in pomen preprečevanja le-teh.

Kaj se zgodi, če vsak dan jeste jajca?
Tri jajca na dan odženejo zdravnika stran. Jajca si na našem jedilniku zaslužijo posebno mesto, saj so ne le okusna, ampak imajo tudi bogato hranilno vrednost. Ljudje se jajcem pogosto izogibajo, še posebej rumenjakom, saj verjamejo, da se bodo zredili ali imeli povišan holesterol. A resnica je drugačna.

Kakšna mora biti prehrana pri aterosklerozi?
Bolezni srca in ožilja so splošna težava sodobne družbe. Ateroskleroza je glavni vzrok za srčno-žilna obolenja, ki povzroča visoko stopnjo umrljivosti prebivalstva.

Enostavni viri beljakovin, ki jih ne smete spregledati
Verjetno vsi vemo, kako pomembne so beljakovine za naše zdravje, kajne? Vseeno pa mnogo ljudi med nami ob omembi beljakovin najprej pomisli na vire mesa, četudi se veliko, včasih celo več beljakovin kot v mesu, skriva tudi v drugih okusnih živilih.