meso

Živila, ki vam bodo pomagala shujšati
Obstajajo živila, ki so še posebej zdrava in bi jih moral na svoj jedilnik uvrstiti prav vsak. Nekatera med njimi pa so se izkazala tudi kot učinkovito orožje proti odvečnim kilogramom.

Tretjina ljudi se ne zaveda, da se spopada s tem tihim ubijalcem
Kar tretjina ljudi s previsokim krvnim tlakom se ne zaveda, da se spopada z njim. A vztrajno povišan krvni pritisk lahko povzroči okvare arterij in srca. Nezdravljen zvišan krvni pritisk je najpogostejši vzrok kapi. V razvitih državah se vsaj petina ljudi spopada z zvišanim krvnim tlakom, ki ga imenujemo tudi arterijska hipertenzija.

Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano?
Je zelenjavo res v vsakem primeru bolj zdravo pojesti surovo? Včasih da, včasih pa dobimo celo več prednosti, če jo toplotno obdelamo, odgovori prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Nikakor torej ni treba jesti le surove hrane. Še posebej v hladnejšem delu leta še kako prija kaj skuhanega.

Prava nevarnost kuhanja v alufoliji
Večina nas pri kuhanju ali pečenju vsaj kdaj uporablja alufolijo, a pri tem bi morali biti bolj previdni. Raziskave kažejo, da je uporaba alufolije na visokih temperaturah lahko nevarna, saj se ob tem izluži več aluminija v našo hrano. Še posebej, če alufolijo uporabljamo za pečenje ali segrevanje začinjene ali kisle hrane. Povečan nivo aluminija v telesu je povezan z osteoporozo in Alzheimerjevo boleznijo.

Mislite, da je bolj zdravo, a ni
Tako se prehranjujete v dobri veri, da delate nekaj dobrega zase. A v resnici vaša izbira morda sploh ni zdrava. Kaj so zmote o zdravi prehrani, smo se pogovarjali s prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš.

Na to živilo nikakor ne smete pozabiti
Stročnice so živilo, ki bi se moralo redno znajti na vašem krožniku, če želite čim dlje živeti zdravo in polno. Kot del uravnotežene in zmerne prehrane stročnice pomagajo pri uravnavanju telesne teže, morali pa bi jih uživati tudi tisti, ki imajo težave s holesterolom, tlakom in sladkorjem. Brez njih si ni mogoče predstavljati niti zdrave prehrane vegetarijancev in veganov. Izbira je pestra, zato le posezite po fižolu, čičeriki, leči, soji, grahu …

Ste na telesu opazili bele pike? Preverite, kaj pomenijo!
Barvo vaše kože določajo kombinacija pigmentov ali barvil, ki nastajajo v vaši koži, in naravne barve zgornjih plasti kože. Nobena koža ni popolna in brezhibna, na vsaki se najdejo kakšna kožna znamenja ali nepravilnosti. Večini so poznane tudi pege ali melazma (temnorjave pigmentirane ploskve). Kaj pa pravzaprav vemo o belih pikah in lisah, ki so videti kot izguba pigmenta na koži?

Poznate pozitivne učinke kokosovega kisa?
Kokosov kis je pri nas manj poznan, v jugovzhodni Aziji in nekaterih regijah Indije pa ga uporabljajo že več stoletij. V primerjavi z jabolčnim kisom je kokosov ugodnejši za človeka, saj že v svoji naravni obliki vsebuje kulture, ki sprožajo proces fermentacije.

Sedem živil, ki škodijo prebavi, in pet, ki jo spodbujajo
Teoretično naj bi naše telo prebavilo katero koli vrsto hrane, ki jo zaužijemo. Toda spremembe v proizvodnji in pripravi hrane ter sedeči življenjski slog pomenijo, da se naši želodci ne odzivajo več tako dobro v vseh situacijah.

Kdo so fleksitarijanci?
Beseda fleksitarijanstvo je pravzaprav izpeljanka iz dveh besed – fleksibilnost in vegetarijanstvo. Torej gre za princip prehranjevanja, pri katerem se posameznik večino časa drži vegetarijanskih pravil, občasno pa poseže po mesni dobroti, kot so ribe in pršut.

To bi morali jesti pred in po športnem udejstvovanju
Sveže sadje in zelenjavo pred in po vadbi raje zaužijte v obliki smoothiejev in sokov, priporoča osebni trener Miha Kolšek. Z njim smo se pogovarjali, kako jesti, če se s športom ukvarjamo rekreativno.

Operacija zmanjšanja želodca - kako varna je?
Debelost je svetovno pereča težava, ki jo mnogi imenujejo kar novodobna epidemija 21. stoletja. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je trenutno 1,9 milijarde ljudi pretežkih in 600 milijonov debelih.

Za debelost so lahko krivi tudi hormoni! Preverite, kdaj
Prekomerna telesna teža in debelost negativno vplivata na naše psihofizično zdravje. O tem ni dvoma, in čeprav si težko priznamo, hitro občutimo posledice odvečne telesne teže: boleči sklepi, bolečine v hrbtenici, otekanje nog, utrujenost, slabo počutje in morebitne številne druge hujše, tudi psihične posledice.

Temni kolobarji okoli oči lahko kažejo na resne težave
Od temnih kolobarjev okoli oči do otečenih, rdečih in suhih oči … Vse to so znaki, ki lahko marsikaj povedo o našem zdravju. Britanski nutricisti razkrivajo, od kod lahko izvirajo omenjene težave.

Kako hormoni vplivajo na vašo kožo in lase?
Ko se približujete času menopavze, začne raven vaših hormonov upadati, zaradi zmanjšanja nastajanja estrogena pa lahko pride tudi do redčenja ali celo izgube las. Prav tako estrogen stimulira nastanek kolagena, ki je odgovoren za mehkobo kože, zato v času menopavze koža postane bolj suha.

Vaše ustnice lahko opozarjajo na resne težave
Težave z ustnicami se največkrat pojavijo ob padcu imunskega sistema. Še največkrat nastanejo zaradi pretiranega sončenja, izpostavljenosti vetru, mrazu, suhemu zraku ali ker jim ne posvečamo dovolj nege. Stanje vaših ustnic vam lahko razkrije tudi marsikaj o vašem zdravju.

Ali je treba med nosečnostjo res 'jesti za dva'?
Vaše telo v času nosečnosti deluje na polno in zato takrat še posebej potrebujete zdravo prehrano. Med nosečnostjo se namreč dojenček v celoti prehranjuje skozi popkovino in ves čas ga je treba oskrbovati s hranilnimi snovmi. To pa še nikakor ne pomeni, da rek »jesti je treba za dva,« pravzaprav drži.

Jejmo letom primerno. Kaj jesti v katerem življenjskem obdobju?
Ste že kdaj opazili, da danes ne morete več jesti nekaterih živil, ki ste jih z lahkoto pojedli, ko ste bili mlajši. Ali pa da ima vaše telo drugačno reakcijo nanje in da se sedaj zredite, nekoč pa ste jih lahko zaužili povsem brez posledic. Naše telo ima v različnih obdobjih različne potrebe po hranilih. Preverite, kaj jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Kaj jesti spomladi?
Narava se prebuja, vse že cveti, sonce sije vse pogosteje in močneje … Vi pa se počutite utrujeni in zaspani. Kako je to mogoče, se morda sprašujete. Saj si racionalno vendar želite, da bi se polni energije podali na sprehod v naravo. Zakaj ste torej še vedno na kavču? Za telo včasih sprememba letnega časa ni tako enostavna.

6 znakov na vašem telesu, ki kažejo, da vam primanjkuje vitaminov
Imate tanke lase? Morda vam primanjkuje biotina. Je vaša koža suha? Morda potrebujete cink. Ameriška nutricistka Charlotte Gilbert je za Healthista.si razkrila, kaj naš videz pove o vitaminih, ki jih naše telo potrebuje.

Česa ne sme manjkati poleg šunke in jajc?
Medtem ko strokovnjaki za prehrano na praznično obloženi mizi jedi, ki so tradicionalne, zaradi tega ne želijo odsvetovati, priporočajo, da ostanete pri prehranjevanju zmerni ter da obrok uravnotežite z zadostno količine zelenjave ter dovolj gibanja.

Kako preprečiti zgodnje sivenje las?
Sivenje las je proces, ki se pri večini ljudi lahko začne že kmalu po tridesetem letu starosti. Prezgodnje sivenje je definirano kot pojavljanje sivih las v zgodnejših najstniških letih pri belcih, pri pripadnikih črnih ras in Azijcih pa, če se sivi lasje pojavijo pred 30. letom starosti.

Šunka - DA ali NE?
Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik in za vernike predstavlja praznik veselja in upanja, saj je Jezus na dan velike noči vstal od mrtvih. Za veliko noč so mize obložene s šunko, obarvanimi jajci, hrenom, kruhom in domačo orehovo potico. Hren in jajca so lahko del zdrave prehrane, žal pa za šunko, ne moremo tega reči. Kljub temu si jo seveda lahko v tem času nekaj privoščite.

So živila po pretečenem roku še vedno užitna?
Po preteku roka uporabe, natisnjenega na embalaži živil, ni nujno, da morate živilo zavreči, ker naj ne bi bilo več užitno. Marsikatera živila lahko uživate še kar nekaj časa, če jih boste le pravilno shranjevali.

Tri hranila, pomembna za zdravje vaše ščitnice
Za optimalno delovanje ščitnice so vsekakor pomembni cink, selen in jod. Cink je nujno potreben element za normalno rast in razvoj organizma, nevrološke funkcije, reproduktivne funkcije, celjenje ran in normalno delovanje imunskega sistema. Preverite, čemu služita jod in selen.

V 4 tednih se odvadite uživanja sladkorja
Z načrtom, ki temelji na kliničnih študijah in katerega je zasnovala britanska zdravnica dr. Brooke Alpert, traja razstrupljevalna dieta, s pomočjo katere se organizem v popolnosti odvadi uživanja sladkorja in privadi na nov način prehrane, zgolj 30 dni. Najbolj pomembni so prvi trije dnevi diete, saj se tekom teh dni v popolnosti odrečemo sladkorju in vpeljemo nove prehrambene navade.

Strokovnjakina razkriva: kakšna mora biti prehrana v času koronavirusa?
Ste ostali doma in razmišljate, kako prilagoditi prehrano, da se ne bi preveč zredili ali pa vas je strah, da bo stres vplival na vaše zdravje? Po nasvet smo se obrnili na nutricionistko Mojco Cepuš.

Kako veste, da je jajce sveže?
Bolj kot je hrana sveža in naravna, bolj blagodejno vpliva na naše zdravje. Prav zato je pomembno, da uživamo svežo, polnovredno, naravno in nepredelano hrano. A kako vemo, da je hrana sveža in do kdaj ostane sveža?

10 presenetljivih razlogov za zaprtje
Spoznajte glavne razloge za zaprtje. Nekaj najbolj očitnih je zagotovo prehrana s premalo vlakninami, nenehno ignoriranje potrebe po odvajanju, jemanje določenih zdravil in premalo gibanja. A tu je še nekaj razlogov, na katere morda niste pomislili.

Ali lahko člani posadke tovornih ladij iz Kitajske prinesejo koronavirus?
Koronavirus, ki je izbruhnil v Vuhanu na Kitajskem, se širi hitro, saj lahko prehaja s človeka na človeka. Med simptomi, ki se pojavijo ob okužbi so slabo počutje, utrujenost, nahod, vročina, kašelj in pri težjih oblikah občutek pomanjkanja zraka. Iz poročanja Kitajske pa lahko sklepamo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 % okuženih. Težji potek naj bi imelo približno 20 % zbolelih.