meso

Muškatni orešček – priljubljena vsestranska začimba
Muškatni orešček je zaradi svoje izrazite arome in dobrodejnih lastnosti ena najbolj cenjenih začimb na svetu.

Kaj se zgodi, ko nehamo uživati rdeče meso?
Nekateri se za opustitev mesa odločajo z etičnega vidika, drugi z okoljskega. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pravijo, da uradna medicina stoji za stališčem, da zdrava in uravnotežena prehrana vključuje vsa živila v priporočenih in optimalnih količinah. A pri tem dodajajo, da je lahko tudi prepogosto uživanje mesa in zlasti mesnih izdelkov v večjih količinah zdravju škodljivo.

Dobre in slabe plati vegetarijanske prehrane
Nekateri se za vegetarijansko prehrano odločijo, ker želijo izgubiti kakšen kilogram, drugi zaradi etičnih in moralnih načel, spet tretji imajo popolnoma drugačne razloge. Poglejmo si, zakaj je vegetarijanska prehrana dobra, zakaj ni in na kaj moramo biti pozorni, če se šele seznanjamo s tovrstnim načinom prehranjevanja.

5 stvari za alkoholnega 'mačka', ki naj bi dejansko delovale
Najboljše je seveda zdravo in zmerno pitje alkoholnih pijač, a vsi vemo, da se občasno lahko vsakemu zgodi, da zjutraj zaradi alkohola zaboli glava. Predstavljamo nekaj načinov, da se znebite alkoholnega mačka, ki naj bi po navedbah portala healthista dejansko delovali!

Kaj se lahko zgodi, če jeste preveč mesa?
Ljudje, ki pojedo veliko beljakovin živalskega izvora, imajo pogosteje preveč maščobe v jetrih ter večje tveganje za bolezen jeter. In sicer v primerjavi s tistimi, pri katerih so glavni vir beljakovin živila rastlinskega izvora. To je ugotovila nizozemska študija.

Kdaj ne bi smeli prezreti svoje nenehne 'razdražljivosti'?
Se vam zdi, da se vaše 'slabo razpoloženje' nikakor ne konča, ne glede na to, kaj se dogaja, kaj se vam zgodi ali pa kaj doživljate?

7 zdravih navad, s katerimi se lahko pripravite na jesen
Bolj ko se letos približujemo jeseni, močnejše so lahko skrbi glede imunske podpore pri večini od nas.

Tako si lahko pomagate, če vam primanjkuje železa
Najpogostejši vzroki za pomanjkanje železa so neustrezen vnos železa, zmanjšana telesna aktivnost in povečana izguba krvi. Hrana, bogata z železom, je ključnega pomena za naše zdravje, zato je pomembno vedeti, kje ga najdemo.

To so po mnenju nutricionistov zdravstvene koristi grenivke
Bele, rumene, rožnate ali rdeče grenivke imajo številne zdravstvene koristi, zaradi katerih niso povsem podobne drugemu sadju.

Za kaj vse je dober avokado?
Avokada je v naši prehrani vse bolj priljubljen, saj ni skrivnost, da ima mnogo koristnih snovi, ki blagodejno delujejo na naše zdravje. Več o njegovih prednostih si lahko preberete v nadaljevanju.

Obstaja povezava med črevesnim neravnovesjem in duševnimi boleznimi?
Vse več študij kaže, da imajo ljudje, ki trpijo za depresijo in anksioznostjo, osiromašeno črevesno floro. Vendar se zdi, da slednje ni omejeno na duševne bolezni.

Napitek, ki lahko prepreči infekcije, zniža pritisk in izboljša spanec
V mešalniku zmešajte 2 majhni rdeči pesi, majhno jabolko, 50 gramov borovnic, 3 decilitre vode in žlico nastrganega ingverja. To je napitek, ki lahko prepreči vnetja, zniža pritisk, izboljša spanje.

Kaj je ''brezmesno'' meso, iz česa je sestavljeno in ali je zdravo?
Meso rastlinskega izvora že najdemo na trgovinskih policah, zelo verjetno pa je, da bolj malo vemo, kako se pripravlja, iz česa je sestavljeno in najpomembnejše, je res zdravo?

To so živila, ki jih je dobro uživati, če se spopadate z drisko
Driska ali diareja je sila neprijetna reč, za katero pa se navadno zdi, da se pojavi 'od nikjer'. Kaj jesti in kateri hrani se je dobro izogibati, če pride do nje?

Kako znižati holesterol s prehrano?
Če imamo težave s povišanim holesterolom, je med prvimi ukrepi zagotovo sprememba življenjskega sloga, pri katerem igra pomembno vlogo tudi naša prehrana. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Vrste raka, ki so lahko povezane s slabo in nepravilno prehrano
Podatki kažejo, da lahko življenjski slog močno vpliva na dolgoživost in zdravje. Ali hrana, ki jo zaužijete, poveča možnost za nastanek raka? Odgovor je podal dr. Howard Grossman, zdravnik interne medicine, znan po svojem delu z ranljivimi skupinami, ki navaja, v katerih primerih je hrana povezana z razvojem raka.

Vitamin A: vse, kar morate vedeti
Vitamin A je bistveno hranilo, ki prispeva k številnim funkcijam v telesu, kot je denimo varovanje zdravja oči. Pri nas je pomanjkanje vitamina A redko. Večina ljudi lahko zadovolji potrebe po tem vitaminu že zgolj s svojo prehrano.

Prehrana glede na krvno skupino naj ne bi bila smiselna
Teorija o prehrani glede na krvno skupino je bila več desetletij eden najbolj priljubljenih načinov prehranjevanja, današnje novejše študije pa je ne podpirajo več, bojda z dobrim razlogom. Poglejmo si, zakaj.

Veganstvo in zdravje skozi prizmo znanosti
Vsake toliko časa lahko v medijih zasledimo dokumentarec, ki sporoča, da se moramo, če je naša vrednota zdravje, odpovedati praktično vsem izdelkom živalskega izvora. Vedno več je tudi osebnih zgodb in pričevanj slavnih osebnosti o koristih odpovedovanja živalskim proizvodom in popolnega prehoda k rastlinski oziroma veganski prehrani.

11 živil, polnih kalija, ki so odlična za zdravje
Predstavljamo enajst živil, ki vsebujejo ogromno kalija in so odlična za naše zdravje – pravijo, da predvsem za zdravje srca in denimo za zniževanje krvnega tlaka. Poglejmo si ta živila.

To je eden glavnih krivcev za bolečine v sklepih
Vse toplejši dnevi kar kličejo po preživljanju prostega časa v naravi, uživanju v sprehodih, teku, kolesarjenju in drugih aktivnosti na svežem zraku. A žal se pogosto dogaja, da nam tovrstne aktivnosti otežuje nelagodje v sklepih in hrbtenici, tudi bolečine, težave pa se lahko še stopnjujejo, če se spopadate s prekomerno težo. Kje tiči vzrok in kako si pomagati?

Naravni ščit pred virusi in bakterijami imamo v vsaki kuhinji
Če izvzamemo sladice, je skoraj ni jedi, ki je ne bi začinili s poprom. Poleg soli namreč velja za eno najbolj priljubljenih začimb, ki pa ima poleg tega, da obogati okus, tudi številne pozitivne učinke na naš organizem. Poznamo več vrst in različic popra, med najpogosteje uporabljenimi pri nas pa so črni, beli, zeleni in rdeči poper. Poznate njihove pozitivne lastnosti in vsestranskost uporabe?

Ali živalske beljakovine res povzročajo raka?
Dejstvo je, da naše telo potrebuje beljakovine. To makrohranilo igra pomembno vlogo v našem telesu, ki vključuje pomoč celicam, tkivom in organom pri delovanju. Beljakovine je pomembno zaužiti za sintezo aminokislin, ki sestavljajo beljakovinske verige, nekaterih aminokislin pa naše telo ne more proizvesti samo.

Čaj, ki lahko pomaga pri vročinskih oblivih v menopavzi
Menopavza v povprečju nastopi nekje med 41. in 59. letom starosti. Nekatere ženske prehoda v obdobje menopavze skoraj da ne čutijo, spet druge pa se soočajo z vrsto neprijetnih simptomov, kot so navali vročine, nočno potenje, spremembe razpoloženja ipd. Odkrivamo vam, s čim si lahko pomagate blažiti simptome, če spadate v drugo skupino žensk.

5 navad ljudi, ki nikoli nimajo težav z odvečno težo
Raziskave so pokazale, da ljudje, ki se več gibljejo, gestikulirajo in podobno, zaužijejo približno 350 kalorij več kot tisti, ki so pasivni. Kakšne so navade ljudi, ki nimajo težav z odvečno težo?

Mineral, ki je pomemben pri imunski odpornosti
Cink je učinkovit pri zatiranju alergij, lajša depresijo, spodbuja rast in pospešuje celjenje ran, deluje protivirusno in antibakterijsko, ena najpomembnejših funkcij cinka pa je prav krepitev imunosti.

8 načinov za pospešitev metabolizma
Hitrost vašega metabolizma je neposredno povezana s hitrostjo izgorevanja kalorij. Pospešite svoj metabolizem in povečali boste možnosti za uspešno hujšanje. Se sprašujete, kako?

Živila, ki vam lahko škodijo, če jih jeste ob napačnem času
Različne raziskave so pokazale, da naj bi povprečen človek danes zaužil bistveno več kalorij kot naši predniki. Velikokrat tudi menimo, da lahko določena živila jemo kadarkoli, ker spadajo v tako imenovana 'zdrava živila', četudi temu ni tako.

Katera hrana vsebuje največ beljakovin?
Uživanje hrane z visoko vsebnostjo beljakovin ima številne prednosti, vključno s hitrejšo rastjo mišic, izgubo teže in občutkom sitosti po jedi. Čeprav je uživanje večje količine beljakovin lahko koristno, je uravnotežena prehrana bistveni del ohranjanja zdravja.

7 živil, ki lahko povečajo možnost za napad migrene
Nekatera živila naj bi dokazano povzročala večjo možnost za napad migrene. Poglejmo si nekaj takšnih živil.