mlečnih

Kakšni so simptomi okužbe z listerijo?
Okužba z listerijo je bakterijska bolezen, ki se prenaša s hrano in je lahko zelo resna za nosečnice, osebe, starejše od 65 let, in osebe z oslabljenim imunskim sistemom. Najpogosteje jo povzroči uživanje nepravilno predelanega mesa in nepasteriziranih mlečnih izdelkov.

Enostavni viri beljakovin, ki jih ne smete spregledati
Verjetno vsi vemo, kako pomembne so beljakovine za naše zdravje, kajne? Vseeno pa mnogo ljudi med nami ob omembi beljakovin najprej pomisli na vire mesa, četudi se veliko, včasih celo več beljakovin kot v mesu, skriva tudi v drugih okusnih živilih.

Zato ne shujšate, čeprav pazite, kaj jeste
Če ste na dieti z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, s katero mnogi uspešno shujšajo, številka na vaši tehtnici pa vztraja na istem in ne veste zakaj, so tukaj nekateri najpogostejši razlogi.

Ortodont – kdaj, zakaj in kako?
V zobozdravstvu poznamo več specializacij, ki se ukvarjajo z različnimi vejami zdravljenja zob in obzobnih tkiv. Najbolj poznana poleg kirurgije je ortodontija oziroma s polnim imenom: čeljustna in zobna ortopedija. V nasprotju s splošnim mnenjem, da ortodont zgolj ravna zobe, je to ena od širših vej zobozdravstva, ki se ukvarja tako z manjšimi otroki kot tudi odraslimi in zdravi različne nepravilnosti ugriza, ki niso omejene na zgolj lepšo postavitev zob.

Zdrave (in koristne) navade, ki bi jih moralo v mladosti osvojiti vsako dekle
Zagotovo že veš, da nam nekatere navade škodujejo, medtem ko so druge zelo dobre. V mladosti pogosto gledamo na kratkoročne užitke, ne razmišljamo pa, kaj je za nas dobro na dolgi rok. V nadaljevanju ti predstavljamo zdrave navade, za katere je dobro, da bi jih osvojila že v mladosti, ker ti bo tvoje telo, pa tudi vse ostalo, kasneje zelo hvaležno.

Vse fantastične koristi kefirja, ki jih morate poznati
Kefir vsebuje številne hranilne snovi in probiotike, prav zaradi tega pa je med mnogimi zelo priljubljen. Določeni posamezniki nanj prisegajo celo bolj kot na jogurt.

Če delate to, razmislite še enkrat
Vsi vemo, da je mleko izvrsten naravni vir kalcija, vendar se njegove koristi ne končajo pri tem mineralu. Ta vsebuje tudi beljakovine, obogatene vitamine in druge koristne snovi za naš organizem. V uravnotežene in raznovrstne obroke pa je dobro vključevati tudi druge mlečne izdelke, pri čemer naj bodo prva izbira lokalni in domači proizvodi.

Najpomembnejši vitamini, na katere bi morali paziti starostniki
Vsi, ne glede na starostno skupino, v katero spadamo, potrebujemo za optimalno delovanje telesa vitamine in minerale, starostniki pa bi morali biti zaradi svojega zdravja in preventive še posebej pozorni na vnos naslednjih vitaminov.

Kaj so prebavni encimi?
Naravni prebavni encimi so beljakovine, ki jih vaše telo tvori za razgradnjo hrane in pomoč pri prebavi. Prebava je proces uporabe hranil, ki jih najdemo v hrani, da vašemu telesu dajo energijo, mu pomagajo pri rasti in opravljanju vitalnih funkcij.

Katera pogosta stanja vplivajo na prebavni sistem?
Obstajajo začasna stanja in dolgotrajne ali kronične bolezni in motnje, ki prizadenejo prebavni sistem.

Nova študija bi lahko nakazovala na presenetljivo povezavo
Ugotovitve ponujajo razmislek o maščobah v naši prehrani. Slednje naj sploh ne bi bile tako slabe, kot radi prebiramo!

Mastna, suha ali mešana ... To naj bi bila najboljša prehrana glede na tip kože
Pomembno je, kaj nanašamo na kožo in s čim jo vlažimo, a še bolj kot to je pomembno, kaj dajemo v telo. Slednje se namreč pozna tudi in predvsem na naši koži.

Nasveti za preprosto in naravno krepitev imunosti
Z določenimi navadami, pa tudi in predvsem z določenimi živili, lahko okrepimo svoje telo in mu pomagamo, da se bori proti virusom iz okolja.

Zlata pravila zdravega prehranjevanja v starosti
Procesa staranja ni mogoče ustaviti in v telesu prihaja do sprememb, za katere je med drugim treba prilagoditi prehrano in prehranjevalne navade.

5 presenetljivih vzrokov za nastanek raka
Rakave bolezni so še vedno eden glavnih vzrokov smrti po vsem svetu, razlogi za njegov nastanek pa niso vedno nujno povezani (zgolj) z genetiko.

Skrite pasti antibiotikov
Konvencionalni antibiotiki so ključnega pomena za naše zdravje, ko se spopademo z bakterijsko okužbo, in so rešili že na milijone življenj. A na žalost se jih predpisuje prepogosto, zato postajajo bakterije vse bolj odporne nanje, to pa predstavlja zelo resen globalni zdravstveni izziv.

5 živil, ki zmanjšajo napihnjenost, in 5 živil, ki jo povzročajo
Se soočate z neprestano napihnjenostjo in ne veste več, kaj bi vam lahko pomagalo? Predstavljamo živila, ki lahko zmanjšajo napihnjenost, in 5 živil, ki jo lahko povzročajo.

Je mleko res zdravo?
Mleko je eno izmed tistih živil, ki je v prehrani Slovencev prisotno že od nekdaj. Uživati ga je priporočljivo kot del pestre in uravnotežene prehrane, saj je dober vir kalcija in vitamina D, pri izbiri pa velja prisegati na kakovostno mleko in mlečne izdelke iz slovenskih kmetij. Ob tem ne gre zanemariti niti izvora mleka, saj so med kravjim, kozjim in ovčjim mlekom kar precejšnje razlike. Jih poznate?

Hrana, ki jo je dobro jesti v 20, 30, 40 letih ...
V najstniških letih potrebujemo več kalcija, da si izgradimo močne kosti, v 30 letih več energije, ker imamo številne obveznosti z družino in službo, v 40 se presnova upočasni in moramo znova prilagoditi prehrano. Preverite, kaj je dobro jesti v različnih življenjskih obdobjih.

To so razlogi, zakaj lahko pride do spahovanja
Vsak kdaj pa kdaj po obroku začuti slabost in potrebo po spahovanju. Do slednjega največkrat pride zaradi točno določene hrane, a ta ni vedno razlog za spahovanje želodca.

7 živil, ki lahko škodujejo naši prebavi
Teoretično bi moralo (in načeloma tudi jo) naše telo prebaviti katero koli hrano, ki jo zaužijemo. Toda spremembe v izdelavi in pripravi hrane ter sedeči način življenja povzročajo, da se naša prebava ne odziva nujno dobro v vseh okoliščinah.

3 nasveti nutricionistke za povrnitev črevesnega zdravja
Pomen bakterij v človeškem telesu lahko opišemo z eno zanimivo ugotovitvijo: Nabor genomov vseh mikroorganizmov, ki so prisotni v mikroflori v telesu, vsebuje približno 100-krat več genov kot človeški genom, zaradi česar je človek bolj prokariontski kot evkariontski.

Imate povišan holesterol v krvi?
Povišan slabi ali LDL holesterol v krvi spada med glavne vzroke za razvoj ateroskleroze, katere razvoj se začne v zgodnjem otroštvu, nekaj let ali desetletij pozneje pa se lahko izrazi v obliki bolezni srca in ožilja, vodilnega vzroka umrljivosti v razvitem svetu. Kako ravnati v primeru hiperholesterolemije?

To so živila, ki jih je dobro uživati, če se spopadate z drisko
Driska ali diareja je sila neprijetna reč, za katero pa se navadno zdi, da se pojavi 'od nikjer'. Kaj jesti in kateri hrani se je dobro izogibati, če pride do nje?

Osteoporoza je resna nevarnost za vaše zdravje
Osteoporoza je bolezen kostnega tkiva, s katero prihaja do izgube organskega in mineralnega dela kosti, zaradi česar te postanejo krhke in lomljive. Spada med pet najpogostejših kroničnih bolezni nasploh, 80 % prizadetih pa predstavljajo ženske.

6 stvari, ki vam upočasnjujejo presnovo
Dobra presnova je ključnega pomena za številne procese v telesu. Ta nam pomaga pri uravnavanju telesne teže in nas lahko varuje pred najrazličnejšimi boleznimi sodobnega časa, kot so sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni in rak. Prav zato je dobro, da vemo, kaj nam upočasnjuje presnovo.

Vitamin A: vse, kar morate vedeti
Vitamin A je bistveno hranilo, ki prispeva k številnim funkcijam v telesu, kot je denimo varovanje zdravja oči. Pri nas je pomanjkanje vitamina A redko. Večina ljudi lahko zadovolji potrebe po tem vitaminu že zgolj s svojo prehrano.

To je resnica o hrani v bolnišnicah
Priprava bolnišničnih obrokov je vse prej kot enostavna, saj je treba zadostiti najrazličnejšim stanjem in terapijam ter striktno slediti splošnim prehranskim priporočilom. V naši največji bolnišnici imajo natančno opredeljene strokovne kriterije za izbor posameznega sklopa živil. Pozorni so na sestavo izdelka in hranilne vrednosti, prednost pa dajejo lokalnim pridelovalcem in proizvajalcem.

Kateri alergeni so najpogostejši krivci za alergije?
Burne reakcije telesa na snov, torej alergije, so v tem letnem času največkrat povezane z vdihavanjem alergenov. Hkrati pa se lahko pojavijo tudi alergije na različna živila.

Prehrana glede na krvno skupino naj ne bi bila smiselna
Teorija o prehrani glede na krvno skupino je bila več desetletij eden najbolj priljubljenih načinov prehranjevanja, današnje novejše študije pa je ne podpirajo več, bojda z dobrim razlogom. Poglejmo si, zakaj.