ožilja

'Sem živi dokaz, da je hrana najboljše zdravilo'
Britanski zdravnik Rupy Aujla pravi, da mu je sprememba prehrane pomagala pozdraviti njegovo srce. Prepričan je, da je hrana zdravilo in da to čudežno zdravilo lahko pomaga preprečiti nekatere najbolj smrtonosne bolezni - vse od raka, bolezni srca in ožilja, Alzheimerjeve bolezni do sladkorne bolezni. Kot pravi, je to zdravilo poceni, lahko za uporabo in že dostopno.

Živila, ki preprečujejo bolezni srca, raka in Alzheimerjevo bolezen
Britanski zdravnik Rupy Aujla pravi, da je 'živi dokaz, da je hrana najboljše zdravilo', saj si je sam samo s spremembo prehrane in življenjskega sloga uspel pozdraviti bolezen srca, ki mu je povzročala nereden srčni utrip, zelo hiter srčni utrip, kar je povečevalo tveganje za kap, bolezni srca in odpoved srca. S svojimi nasveti danes učinkovito pomaga tudi svojim pacientom. Preverite, kakšno prehrano svetuje.

Je vaša utrujenost posledica tihega ubijalca?
Nešteto ljudi obišče zdravnika zaradi hude utrujenosti. Vzrokov za nenehno utrujenost je veliko - od premalo delujoče ščitnice, sladkorne bolezni, depresije, raka, nočnega dela, slabokrvnosti do zastrupitve z ogljikovim dioksidom. Seznam možnih vzrokov se še nadaljuje, mednje pa spada tudi spalna apneja, ki ima lahko resne posledice na zdravje, vključno s povečanim tveganjem za kap ter bolezni srca in ožilja.

Znaki srčnega infarkta, ki jih ženske morajo poznati
Večina ljudi srčni infarkt povezuje z moškimi. A srčno-žilne bolezni so glavni vzrok za pojav smrti po svetu pri obeh spolih, ženske pa imajo celo več možnosti, da bodo umrle za srčnim infarktom, kot moški. A zakaj je tako? Razlike je za britanski Mail Online razložila Glen Pyle iz Guelph Univerze v Kanadi. Preberite tudi, kateri so znaki srčnega infarkta, ki jih ženske morajo poznati.

Majhna sprememba – 25 odstotkov manjše tveganje
Ženske, ki telovadijo, imajo v primerjavi s tistimi, ki veliko sedijo, precej manjše tveganje za bolezen srca. In ženske, ki so eno uro sedenja v dnevu zamenjale za fizično aktivnost, so imele za kar 25 odstotkov manjše tveganje za bolezen srca. To res ni velika sprememba, njen učinek pa je ogromen.

TEST: Preverite, kaj pomeni, če naredite več kot 10 sklec
Moški, ki lahko naredijo 40 sklec zapored, imajo za 96% manjše tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja, je pokazala zadnja raziskava Harvardske univerze.

Samo dve na dan povečata tveganje za srčni infarkt in kap
Samo dve pločevinki dietne pijače brez sladkorja na dan povečata tveganje za srčni infarkt in kap za tretjino, je pokazala zadnja večja ameriška študija, ki so jo izvedli med 80 000 ženskami, katerih navade so spremljali več kot 12 let.

Smrtonosna prehrana, ki poveča tveganje za smrt zaradi sepse
Tipična zahodna prehrana, ki je bogata s sladkorjem in maščobami, velja za eno najbolj nezdravih oblik prehranjevanja, a sedaj se je pokazalo, da povečuje tudi tveganje za smrt zaradi sepse. Raziskovalci so odkrili tudi, da bi morali v bolnišnicah posvetiti več pozornosti primerni prehrani, da bi pri pacientih preprečili sepso.

O učinkovitosti te molekule so prepričani tudi slovenski strokovnjaki
V zadnjih letih smo lahko veliko brali o izjemnih pozitivnih učinkih resveratrola, ki mu upravičeno tako mediji kot številni strokovnjaki pravijo molekula prihodnosti. A ni cenjena le med tujimi, o učinkovitosti te molekule so prepričani tudi slovenski strokovnjaki.

Ukrep, ki je zelo zmanjšal tveganje za demenco
Znižanje previsokega krvnega tlaku lahko zmanjša tveganje za pojav demence. Ameriška študija je pokazala, da je tveganje lahko celo za 15 odstotkov manjše. Previsok krvni tlak je sicer dejavnik tveganja tudi za druge bolezni, od bolezni srca in ožilja do bolezni ledvic. Lahko vodi celo v kap.

Največji mit o soji
Soja je živilo, ki se ga mnogi bojijo, ker naj bi v telesu zaradi fitoestrogenov lahko delovalo kot ženski hormon estrogen. To prepričanje je precej razširjeno, vendar ne drži, pojasnjuje Nina Zupanič z Inštituta za nutricionistiko. Strah, da bi soja negativno vplivala na naše hormone, ni upravičen. To stročnico lahko brez skrbi v svojo prehrano vključijo tako moški kot ženske.

Poglejte, za koliko vas je kajenje postaralo
Vsi imamo v resnici dve starosti - kronološko in biološko. Ameriški znanstveniki so ugotovili, da se pri kadilcih ti dve starosti lahko močno razlikujeta. Kadilci, ki so po rojstnem datumu mlajši od 30, so imeli biološko starost med 31 in 40 ali celo med 41 in 50.

Visok krvni tlak (Hipertenzija)
Visok krvni tlak obremenjuje srce in arterije ter posledično okvari občutljiva tkiva.

Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap
Veliko krat pišemo o tem, kako telo obremenjuje nezdrava teža. Preveč kilogramov povečuje tudi tveganje za kap. Toda mnogi, ki imajo normalno težo, se sploh ne zavedajo, da so ogroženi ravno toliko kot pretežki. In sicer je to v primeru, da imajo zelo sedeč ali premalo aktiven življenjski slog.

V katerih državah ljudje najpogosteje umirajo zaradi nezdrave hrane?
Okoli 610.000 ljudi je umrlo leta 2016 zaradi prehrane, ki povzroča bolezni srca in ožilja. Prekomerno uživanje soli, bele moke in premajhen vnos zelenjave, oreščkov in polnozrnatih žitaric je vzrok za te smrti.

Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca
Ste med tistimi, ki spite manj kot šest ur na dan? Pomanjkanje spanja naj bi za kar 35 odstotkov povečalo tveganje za bolezen srca in ožilja, tudi kap, je pokazala študija Španskega nacionalnega centra za kardiovaskularne raziskave. Vse bolj odkrivamo, da je spanje res pomembno in ga ne smemo podcenjevati. Telo ga potrebuje.

Pacient umrl, ko je prejel prevelik odmerek zdravila
V Kaliforniji je umrl pacient, potem ko mu je medicinska sestra po nesreči dala zdravilo za krvni pritisk v 8000-krat večjem odmerku, kot mu ga je predpisal zdravnik. Pacientovo srce se je po prejemu zdravila ustavilo in pol ure kasneje so ga našli mrtvega.

Spoznajte idealno živilo za hujšanje
Grenivka ima zelo malo kalorij, a hkrati veliko za nas koristnih hranil. Pravzaprav je eno najmanj kaloričnih živil, obenem vsebuje kar 15 različnih vitaminov in mineralov. Še posebej pa je bogata z vitaminom C. Srednje velika grenivka pokrije kar 64 odstotkov naših dnevnih potreb po tem močnem antioksidantu.

Opustile sedem živil in dosegle neverjetne rezultate
Ste med prazniki pridobili odvečne kilograme in se za novo leto odločili, da boste shujšali? Potem vam morda pridejo prav nasveti ameriške strokovnjakinje za hujšanje Rhiane Allen, ki je pri izgubi odvečnih kilogramov pomagala mnogim in na svojem Facebook profili delila njihove fotografije. Kot pravi, je bilo ključnega pomena, da so opustile spodnjih sedem živil.

Odkritje o mandljih, ki vas bo navdušilo
Oreščki so dolgo časa – podobno kot jajca – veljali za hrano, pri kateri strokovnjaki niso bili prepričani, kako zdrava je. Pri jajcih so se bali velike vsebnosti holesterola, pri oreščkih pa maščob. Toda študije kažejo, da hrane res ne smemo presojati po eni sestavini.

Zdaj je čas za ta čaj
Si privoščite v tem zimskem obdobju kdaj tudi skodelico zelenega čaja? Ta je svoje ime dobil zaradi barve, ki nastane, ko skuhamo njegove nepredelane in nefermentirane čajne lističe. Začeli so ga pripravljati pred kar pet tisoč leti. Od takrat je cenjen zaradi svojih dobrih učinkov.

Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt
Samo ena porcija rdečega mesa na dan poveča tveganje za srčni infarkt, saj poviša nivo snovi TMAO v telesu, ki povzročajo srčno-žilne bolezni, so opozorili strokovnjaki. Študija, ki jo je objavila Klinika Cleveland, je pokazala, kako rdeče meso lahko škoduje telesu, a hkrati tudi, da lahko z zmanjšanjem zaužite količine rdečega mesa že v nekaj tednih zmanjšate tveganje za srčni infarkt.

To je živilo z največ antioksidanti! In ne gre za borovnice
Antioksidanti so snovi, ki varujejo naše telo pred škodljivimi prostimi radikali, ki povzročajo oksidativni stres in povečajo tveganje za bolezni srca in ožilja, raka, sladkorno bolezen tipa 2 in kronične bolezni. A k sreči prehrana, bogata z antioksidanti, nevtralizira proste radikale in zmanjša tveganje za te bolezni. Tu so živila, ki imajo največ antioksidantov.

Živilo, ki pomaga preprečiti kap
Zakaj ne bi kdaj rižote, testenin ali enolončnice popestrili s koščki tofuja? To živilo iz soje je odličen vir beljakovin. Ker vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin, bi po njem morali poseči vegetarijanci. Blagodejen pa je tudi za srce in ožilje. Spada med živila, ki pomagajo preprečiti najhujše.

Kuhinjska začimba odlično kuri maščobo
Že uporabljate ingver? Ta začimba naj bi imela vrsto dobrih učinkov. Med drugim naj bi povečala število kalorij, ki jih pokuri telo. Zmanjševala naj bi občutek lakote. In naj bi celo pospeševala kurjenje maščobe. Zaradi vsega tega naj bi redno uživanje ingverja pomagalo pri preprečevanju debelosti.

Bi vas to prepričalo?
Pacienti, ki jim pokažejo slike zamašenih arterij, se bodo bolj verjetno aktivno zoperstavili boleznim srca in ožilja kot preostali, je pokazala zadnja študija švedskih raziskovalcev. Bi se tudi vi podali v akcijo, če bi videli, kako zamašene so vaše žile?

Navada, ki zmanjša tveganje za smrt zaradi bolezni srca
Marsikatera zdrava navada zmanjša tveganje in mednje naj bi spadalo tudi redno obiskovanje savne. To so ugotovili na Finskem, kjer so 15 let spremljali 1688 moških in žensk, ki so bili starejši od 50 let. Tisti, ki so savno obiskali štiri- do sedemkrat na teden, so imeli za četrtino manj tveganja kot tisti, ki savne niso obiskali več kot enkrat na teden.

Previdno pri uživanju jabolčnega kisa
Jabolčni kis je vsekakor zdravo živilo. A kot pri vsaki stvari tudi pri njegovem uživanju ne smete pretiravati. Če si boste z njim začinili solato, boste naredili nekaj dobrega. Nikar pa ne poskušajte kisa zato, ker ste prebrali, kako zdrav je, piti nerazredčenega. Prav tako ni dobro niti, če ga preslabo razredčite z vodo.

Na Instagramu je razložila, s čim se spopada
"Za tiste, ki ste prvič prišli na mojo stran in ste se vprašali, kaj je narobe, zakaj je moja koža videti, kot je videti – ne, nisem doživela opeklin, ne, niso me pretepli, ne, nimam bolezni krvi, ne, nisem žrtev nasilja v družini." To je Berlange Presilus zapisala pod spodnjo fotografijo. Vsak dan se spopada s takšnimi vprašanji. In skrbi jo, ker ljudje marsikaj predpostavijo, preden vprašajo, kaj je res. Ali pa niti ne vprašajo in si le mislijo svoje.

Najpogostejša napaka, ki jo delamo pri zajtrku
Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva. Z njim nahranimo naše telo po nočnem postu in dobimo energijo za dnevne izzive. A z napačno izbiro živil si lahko naredimo več škode kot koristi, zato se izognite najpogostejšim napakam in dan začnite premišljeno.