ožilja

Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca
Ste med tistimi, ki spite manj kot šest ur na dan? Pomanjkanje spanja naj bi za kar 35 odstotkov povečalo tveganje za bolezen srca in ožilja, tudi kap, je pokazala študija Španskega nacionalnega centra za kardiovaskularne raziskave. Vse bolj odkrivamo, da je spanje res pomembno in ga ne smemo podcenjevati. Telo ga potrebuje.

Pacient umrl, ko je prejel prevelik odmerek zdravila
V Kaliforniji je umrl pacient, potem ko mu je medicinska sestra po nesreči dala zdravilo za krvni pritisk v 8000-krat večjem odmerku, kot mu ga je predpisal zdravnik. Pacientovo srce se je po prejemu zdravila ustavilo in pol ure kasneje so ga našli mrtvega.

Spoznajte idealno živilo za hujšanje
Grenivka ima zelo malo kalorij, a hkrati veliko za nas koristnih hranil. Pravzaprav je eno najmanj kaloričnih živil, obenem vsebuje kar 15 različnih vitaminov in mineralov. Še posebej pa je bogata z vitaminom C. Srednje velika grenivka pokrije kar 64 odstotkov naših dnevnih potreb po tem močnem antioksidantu.

Opustile sedem živil in dosegle neverjetne rezultate
Ste med prazniki pridobili odvečne kilograme in se za novo leto odločili, da boste shujšali? Potem vam morda pridejo prav nasveti ameriške strokovnjakinje za hujšanje Rhiane Allen, ki je pri izgubi odvečnih kilogramov pomagala mnogim in na svojem Facebook profili delila njihove fotografije. Kot pravi, je bilo ključnega pomena, da so opustile spodnjih sedem živil.

Odkritje o mandljih, ki vas bo navdušilo
Oreščki so dolgo časa – podobno kot jajca – veljali za hrano, pri kateri strokovnjaki niso bili prepričani, kako zdrava je. Pri jajcih so se bali velike vsebnosti holesterola, pri oreščkih pa maščob. Toda študije kažejo, da hrane res ne smemo presojati po eni sestavini.

Zdaj je čas za ta čaj
Si privoščite v tem zimskem obdobju kdaj tudi skodelico zelenega čaja? Ta je svoje ime dobil zaradi barve, ki nastane, ko skuhamo njegove nepredelane in nefermentirane čajne lističe. Začeli so ga pripravljati pred kar pet tisoč leti. Od takrat je cenjen zaradi svojih dobrih učinkov.

Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni infarkt
Samo ena porcija rdečega mesa na dan poveča tveganje za srčni infarkt, saj poviša nivo snovi TMAO v telesu, ki povzročajo srčno-žilne bolezni, so opozorili strokovnjaki. Študija, ki jo je objavila Klinika Cleveland, je pokazala, kako rdeče meso lahko škoduje telesu, a hkrati tudi, da lahko z zmanjšanjem zaužite količine rdečega mesa že v nekaj tednih zmanjšate tveganje za srčni infarkt.

To je živilo z največ antioksidanti! In ne gre za borovnice
Antioksidanti so snovi, ki varujejo naše telo pred škodljivimi prostimi radikali, ki povzročajo oksidativni stres in povečajo tveganje za bolezni srca in ožilja, raka, sladkorno bolezen tipa 2 in kronične bolezni. A k sreči prehrana, bogata z antioksidanti, nevtralizira proste radikale in zmanjša tveganje za te bolezni. Tu so živila, ki imajo največ antioksidantov.

Živilo, ki pomaga preprečiti kap
Zakaj ne bi kdaj rižote, testenin ali enolončnice popestrili s koščki tofuja? To živilo iz soje je odličen vir beljakovin. Ker vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin, bi po njem morali poseči vegetarijanci. Blagodejen pa je tudi za srce in ožilje. Spada med živila, ki pomagajo preprečiti najhujše.

Kuhinjska začimba odlično kuri maščobo
Že uporabljate ingver? Ta začimba naj bi imela vrsto dobrih učinkov. Med drugim naj bi povečala število kalorij, ki jih pokuri telo. Zmanjševala naj bi občutek lakote. In naj bi celo pospeševala kurjenje maščobe. Zaradi vsega tega naj bi redno uživanje ingverja pomagalo pri preprečevanju debelosti.

Bi vas to prepričalo?
Pacienti, ki jim pokažejo slike zamašenih arterij, se bodo bolj verjetno aktivno zoperstavili boleznim srca in ožilja kot preostali, je pokazala zadnja študija švedskih raziskovalcev. Bi se tudi vi podali v akcijo, če bi videli, kako zamašene so vaše žile?

Navada, ki zmanjša tveganje za smrt zaradi bolezni srca
Marsikatera zdrava navada zmanjša tveganje in mednje naj bi spadalo tudi redno obiskovanje savne. To so ugotovili na Finskem, kjer so 15 let spremljali 1688 moških in žensk, ki so bili starejši od 50 let. Tisti, ki so savno obiskali štiri- do sedemkrat na teden, so imeli za četrtino manj tveganja kot tisti, ki savne niso obiskali več kot enkrat na teden.

Previdno pri uživanju jabolčnega kisa
Jabolčni kis je vsekakor zdravo živilo. A kot pri vsaki stvari tudi pri njegovem uživanju ne smete pretiravati. Če si boste z njim začinili solato, boste naredili nekaj dobrega. Nikar pa ne poskušajte kisa zato, ker ste prebrali, kako zdrav je, piti nerazredčenega. Prav tako ni dobro niti, če ga preslabo razredčite z vodo.

Na Instagramu je razložila, s čim se spopada
"Za tiste, ki ste prvič prišli na mojo stran in ste se vprašali, kaj je narobe, zakaj je moja koža videti, kot je videti – ne, nisem doživela opeklin, ne, niso me pretepli, ne, nimam bolezni krvi, ne, nisem žrtev nasilja v družini." To je Berlange Presilus zapisala pod spodnjo fotografijo. Vsak dan se spopada s takšnimi vprašanji. In skrbi jo, ker ljudje marsikaj predpostavijo, preden vprašajo, kaj je res. Ali pa niti ne vprašajo in si le mislijo svoje.

Najpogostejša napaka, ki jo delamo pri zajtrku
Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva. Z njim nahranimo naše telo po nočnem postu in dobimo energijo za dnevne izzive. A z napačno izbiro živil si lahko naredimo več škode kot koristi, zato se izognite najpogostejšim napakam in dan začnite premišljeno.

Kako lahko preprečimo srčni infarkt?
Preventiva je boljša kot kurativa, je pravilo, ki velja pri vseh večjih zdravstvenih tveganjih. Prav tako tudi pri srčnem infarktu. S to filozofijo so se prejšnji teden strokovnjaki združili tudi na srečanju Ameriškega združenja za bolezni srca in ožilja v Chicagu, kjer so razkrili zadnja odkritja na področju preprečevanje srčnega infarkta.

Če hujšate, ne bi smeli piti sokov
Sadje je zdravo, torej je zdrav tudi sadni sok? Tako razmišljamo, a se žal motimo. Zelo zdravo je pojesti ves sadež. Sadnega soka pa ni dobro spiti. Ker v njem ni več vlaknin, se namreč prehitro prebavi. Sladkor tako pride do jeter v zelo veliki količini, kar je zanje enako stresno, kot če bi spili sladko gazirano pijačo. Posledica je nalaganje odvečnih maščob.

'Bila sem zdrava, fit, a sem vseeno pri 41 letih utrpela kap'
Bil je božični večer, ko je Američanka Dina Piersawl obiskala svoje starše v Kentuckyju in je njena mati opazila, da so njene oči videti nenavadno. Več dni je že trpela za glavoboli, a vseeno si ni mislila, da bi lahko šlo za kaj resnega, saj je bila v dobri formi.

To kadilci morajo vedeti!
Kar 15 let traja v povprečju, potem ko človek preneha kaditi, da se pri njegovem srcu tveganje za bolezni in infarkt, vrne na raven, ki jo imajo ljudje, ki niso nikoli kadili. To je ugotovitev, ki so jo predstavili na konferenci Ameriškega združenja za srce.

Preprosti ukrepi za znižanje holesterola
Avstralski nutricist in naturopat Rick Hay je v svoji novi oddaji 'Ask the Nutritionist' pojasnil, kakšne spremembe lahko naredite, da bi sami znižali nivo slabega holesterola v krvi.

Je to novo učinkovito orožje proti maščobi?
Ingver vas lahko obvaruje pred debelostjo in kroničnimi boleznimi, kaže nova raziskava. Čeprav strokovnjaki še niso odkrili, kakšna je priporočljiva doza, ki jo lahko zaužijemo na dan za preventivne namene, pravijo, da je pametno, če uživamo to začimbo čim pogosteje.

Znanstveniki so si enotni: To je molekula prihodnosti!
Resveratrol oziroma molekula prihodnosti, kot ji pravijo mediji ter številni strokovnjaki, je očitno na pohodu tudi v Sloveniji. Po tem, ko smo lahko prebrali, kako zelo cenjena je ta molekula med tujimi strokovnjaki, so o njeni učinkovitosti prepričani tudi slovenski.

Okusni piškoti, ki so dobri za vaše srce
Imate radi piškote, a hkrati radi živite zdravo? Potem si kar sami doma pripravite zdrave in okusne piškote, po katerih se ne boste redili in boste hkrati poskrbeli za zdravo srce in vitko linijo. Gre za cimetove piškote iz ovsenih kosmičev in pirine moke, ki si jih lahko privoščite zjutraj ob skodelici kave.

To je prehrana, ki zmanjša tveganje za kap
Ženske, ki uživajo mediteransko prehrano, imajo v primerjavi s tistimi, ki se tako ne prehranjujejo, kar za 22 odstotkov manjše tveganje, da jih v življenju prizadene možganska ali srčna kap. Uživajte torej več olivnega olja, zelenjave, rib, polnovrednih žit ...

Največje odkritje v zdravstvu v zadnjih 30 letih
Resveratrol, ki mu pravijo tudi ’molekula prihodnosti’, ima pestro paleto pozitivnih učinkov na naše zdravje. Med drugim slovi po svojem antioksidativnem delovanju, poleg tega ima tudi pomemben vpliv pri zaviranju staranja in zmanjševanja tveganja za pojav srčno-žilnih bolezni ter celo rakavih obolenj. Učinke resveratrola na človeško telo so pred letom in pol preučevali tudi na mariborski Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo in prišli do zelo obetavnih rezultatov.

V tem primeru hoja odlično kuri maščobe!
Hojo pogosto podcenjujemo. Če si želimo izgubiti nekaj odvečnih kilogramov, smo prepričani, da moramo začeti vsaj teči. Ali da moramo zaviti v bližnjo telovadnico. A tudi hoja lahko pomaga zmanjšati številko na tehtnici. Še več – če hodite dovolj hitro in pogosto, odlično kuri maščobe!

8 navad, zaradi katerih se staramo
Se starate hitreje kot vaši vrstniki? Če ne marate tega, kar vidite v ogledalu, je morda čas, da ocenite nekatere svoje vsakodnevne navade. Hrana, ki jo uživate, in celo kako spite, so lahko razlogi, zaradi katerih se hitreje starate.

Preverite, ali uživate dovolj mleka
Tri porcije mleka in mlečnih izdelkov na dan naj bi zmanjšale tveganje za pojav bolezni srca in ožilja, je pokazala kanadska študija. Mleko je v zadnjih letih kontroverzno živilo. Marsikdo se ga izogiba zaradi laktoze in maščob. Vendar pa je študija univerze McMaster v Ontariu pokazala, da se mleku ne bi smeli kar odreči.

Četrtina odraslih dela eno veliko napako
Več kot četrtina odraslih na svetu ali približno 1,4 milijarde ljudi se danes giba veliko premalo, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija, ki je na to temo opravila študijo. Zaradi tega pa povečujejo svoje tveganje, da se bodo prisiljeni spopasti z rakom, boleznimi srca in ožilja, sladkorno boleznijo tipa dva in demenco, so še zapisali.

Snov, ki nas najhitreje zasvoji! In ne gre za droge!
Ko je govora o hudih odvisnostih, najprej pomislimo na droge, a statistika kaže, da najhujšo zasvojljivost še vedno povzročajo nikotin, zdravila in alkohol. Največ ljudi, ki po enkratnem poskušanju razvijejo zasvojenost je tistih, ki poskusijo nikotin.