okus

10 naravnih sestavin, ki pomagajo odgnati komarje
Doma narejeni repelenti proti komarjem lahko pomagajo odgnati žuželke. Treba pa je omeniti, da lahko nekatere naravne sestavine povzročijo draženje, če imate občutljivo kožo, zato previdno.

To se zgodi, če jemo prehitro
Sodobni način življenja, ki slavi hiperproduktivnost, vpliva tudi na to, da se večkrat nepravilno prehranjujemo. To pomeni, da si ne vzamemo dovolj časa, da bi v miru pojedli svoj obrok in uživali v hrani, ki jo imamo na krožniku. Več o tem, zakaj bi bilo dobro, da začnemo jesti počasi, pa si lahko preberete v nadaljevanju.

Želite zmanjšati vnos kalorij, a se ne odpovedati hrani, ki jo imate radi?
Maščobe in ogljikovi hidrati so včasih preveliki, vendar vam jih ni treba popolnoma opustiti, da bi zmanjšali vnos kalorij. Poglejmo si, kaj so zapisali na net.hr glede tega.

Ste že pili peteršiljev čaj?
Peteršilj (Petroselinum crispum) je pogosto uporabljena zeliščna rastlina v kuhinji, znana po svojem svežem okusu in bogatih hranilnih vrednostih. Poleg kulinarične uporabe pa ima peteršilj številne zdravstvene koristi, zaradi česar je postal priljubljena sestavina za pripravo čaja.

Zakaj lahko ljudje, ki se borijo z rakom, izgubijo čut za okus?
Ena od nepričakovanih posledic diagnoze raka je izguba okusa pri uživanju hrane. Ta simptom je občutil tudi britanski kralj Karel. Kralj je pred kratkim izjavil, da se počuti utrujen ter da je izgubil apetit in okus.

Kaj se zgodi, če redno uživamo jogurt?
Jogurt je mlečni izdelek, ki je priljubljen po vsem svetu zaradi svojega okusa in številnih zdravstvenih koristi. To osvežujoče živilo je bogato z beljakovinami, vitamini, minerali in probiotiki, ki pozitivno vplivajo na naše telo.

Polni so hranil in antioksidantov, ki pomembno koristijo našemu zdravju
Ste vedeli, da so jajčevci polni hranil in antioksidantov, ki lahko koristijo vašemu zdravju?

Poznate umetna sladila?
Umetna sladila so postala stalnica sodobne prehrane, ponujajoč sladkost brez dodatnih kalorij. Njihova popularnost je vse večja, a hkrati se pojavljajo tudi vprašanja glede njihovega vpliva na zdravje.

Najboljše alternative kavi, ki bi jih morali poskusiti
Medtem, ko se nekateri iz številnih razlogov odločajo, da kave ne bodo pili, je kava za mnoge nepogrešljiv jutranji napitek.

Kako nastane kislo zelje in zakaj je koristno?
Kislo zelje, klasična jed mnogih kuhinj po vsem svetu, ima globoko zakoreninjeno zgodovino in raznovrstno uporabnost v prehrani. Njegova priljubljenost ni le posledica izjemnega okusa in teksture, temveč tudi številnih koristi za zdravje, ki jih prinaša. Razumevanje procesa, skozi katerega nastane kislo zelje, in njegove biokemične sestave omogoča boljše razumevanje njegovih prehranskih lastnosti in koristi za zdravje.

Poznate vse koristi češenj?
Češnje (Prunus avium) predstavljajo pomembno sadno vrsto z razširjenostjo po vsem svetu. Njihova biološka in fiziološka kompleksnost, ki sega onstran zgolj okusnih lastnosti, privlači tako botanike in nutricioniste kot tudi kulinarične strokovnjake. Čeprav so bile že stoletja del kmetijskih praks in prehranske kulture, so češnje še vedno predmet številnih raziskav zaradi svojih zdravstvenih koristi in raznolikosti sort.

Rastlina, za katero ne bi nikoli rekli, da vsebuje magnezij
Topinambur ali jeruzalemska artičoka je rastlina, ki izvira iz Severne Amerike. Gre za trajnico iz družine Asteraceae, sorodno sončnicam, s podzemnimi gomolji, ki so užitni in imajo številne koristi za zdravje. Ključni del te rastline so njeni gomolji, ki vsebujejo inulin, vrsto prebiotika, ki ima pomembno vlogo pri podpori prebavi in splošnemu zdravju črevesja.

Kakšne zobne paste so primerne za otroke?
Zveza potrošnikov Slovenije je predstavila nekaj napotkov za izbiro zobne paste za otroke. Katere so primerne, katere morda niso in na kaj moramo biti pozorni?

10 nasvetov za prehrano, če vas muči refluks
Refluksna bolezen ali gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB) je stanje, pri katerem se želodčna vsebina vrača v požiralnik, kar povzroča neprijetne simptome, kot so zgaga, pekoč občutek v prsnem košu, kisli okus v ustih in težave z zaužitjem hrane. Kako konkretno vam lahko pomaga prilagoditev prehrane?

Razlogi, zakaj se lahko pojavi rumen jezik
Rumen jezik navadno pomeni razbarvanje vašega jezika zaradi kopičenja odmrlih kožnih celic. Največkrat je to posledica slabe ustne higiene.

Vnetje želodčne sluznice, ki je povezano z bakterijo H. pylori
Okoljski metaplastični atrofični gastritis je vnetje želodčne sluznice, ki ga običajno povzroči bakterija H. pylori. Avtoimunski atrofični gastritis je posledica protiteles, ki napadajo želodčne celice. Ljudje s temi stanji morda nimajo simptomov. Ker lahko oba stanja povzročita raka, potrebujete redno spremljanje.

Vse zdravstvene koristi česna, ki jih morate poznati
Česen je več kot le okusna sestavina vaših najljubših jedi. Poglejmo si nekaj neverjetnih zdravstvenih koristi česna in kako lahko izboljša vaše počutje.

2 čaja, ki lahko pomagata pri kašlju, prehladu in gripi
Čaji so odlični zavezniki imunskega sistema. Pozimi nas ne le grejejo, temveč vsebujejo tudi dobrobitna zelišča, iz katerih lahko pripravimo okusne napitke, okrepčila in zaščito za telo pred pogostimi okužbami dihal, ki spremljajo hladnejše zimske mesece.

Kako že 30 let učinkovito lajšamo simptome prehlada in gripe?
Mineva 30 let, odkar so Krkini strokovnjaki razvili zdravilo, ki ga danes verjetno pozna prav vsak, ki je kadarkoli zbolel za prehladom ali gripo. Daleron C je učinkovita kombinacija paracetamola in vitamina C v obliki zrnc, iz katerih si lahko pripravimo okusen topel napitek proti prehladu in gripi. Se morda spomnite, kako se je imenovala čisto prva različica tega zdravila?

Sadež, ki ga morate poskusiti
Indijanska banana, botanično znana kot Musa acuminata, je ena izmed vrst banan, ki je posebno priljubljena v Indiji in številnih drugih tropskih območjih po svetu.

Je ta pripravek res naravno zdravilo proti prehladu in gripi?
Rumena ali rdeča čebula vsebujeta blagodejne spojine, kot je kvercetin. Toda ali je njihov učinek res večji, če namesto sveže čebule uživamo čebulno vodo?

Zakaj je bučna juha izvrstno živilo v tem času?
Jesen ponuja raznorazne barve v naravi, v domovih, predvsem pa na naših krožnikih. Med različnimi okusi, ki jih ponuja jesen, je bučna juha nedvomno ena izmed najbolj priljubljenih. Poglejmo si, zakaj.

Kaj povzroča bolečino v prsnem košu?
Čeprav je bolečina v prsnem košu eden najpogostejših razlogov, da ljudje poiščejo zdravniško pomoč, ta ni nujno znak srčnega infarkta. Kaj vse povzroča to vrsto bolečine in kako nevarna je?

Pozor, če nabirate gobe
Čeprav jih obravnavamo kot zelenjavo, so gobe vrsta gliv. Namesto da bi proizvedla semena, goba sprošča na milijone mikroskopskih trosov, ki se oblikujejo pod njenim klobukom. Lahko rastejo nad zemljo, na vrhu zemlje ali na drugi površini. So hranljivo živilo, ki je po vsem svetu priznano zaradi svojih mogočih koristi za zdravje.

Kako vplivajo prevelike količine sladkorja na možgane in telo?
Glukoza je ključni vir energije za možgane, ki porabijo polovico vse razpoložljive glukoze v telesu. Njeno delovanje je povezano z mišljenjem, spominom in učenjem.

V tem primeru ne bi smeli jesti čokolade
Čokolada je sladka razvada, ki je priljubljena po vsem svetu. Njena edinstvena aroma in okus nas pogosto vabita k uživanju. Vendar pa obstajajo nekateri ljudje, ki bi se morali izogibati uživanju čokolade iz zdravstvenih razlogov.

7 stvari, ki jih morate vedeti o matchi
Matcha v zadnjem času dobiva vedno več pozornosti. Poglejmo si, zakaj.

Zakaj se zdi, da čas s starostjo hitreje mineva?
Ste tudi vi že pomislili, da čas, ko smo starejši, mineva hitreje? Otroci gledajo na čas drugače kot odrasli, a zakaj je tako? Svojo razlago so zdaj ponudili tudi znanstveniki.

Kaj sploh so aditivi, zloglasni E-ji v živilih?
Aditivi predstavljajo snovi ali mešanice snovi, ki niso samostojna živila, ampak se dodajajo živilom med predelavo, transportom ali hrambo, da bi izboljšali njihovo varnost in kakovost.

Kakšni so simptomi okužbe z listerijo?
Okužba z listerijo je bakterijska bolezen, ki se prenaša s hrano in je lahko zelo resna za nosečnice, osebe, starejše od 65 let, in osebe z oslabljenim imunskim sistemom. Najpogosteje jo povzroči uživanje nepravilno predelanega mesa in nepasteriziranih mlečnih izdelkov.