po jedi

Kako si pomagati, ko peče zgaga!
Zgaga je predvsem težava starejših, a se lahko pojavi tudi pri drugih. Poslabšujejo jo močna živila, kot so alkohol, kava, česen, čebula, mastne jedi in slabo prežvečena ter hitro zaužita hrana. Kako si pomagati pri zgagi in kdaj k zdravniku, si preberite v članku.

S pravo nakupovalno tehniko do vitkejše postave!
Če želite zdravo jesti, vam ni treba spremeniti nakupovalnih navad. Opisana "taktika" vam bo pomagala pri nakupovanju zdrave hrane, kar vas bo pripeljalo do vitkejše postave in boljšega počutja. Preverite, zakaj.

Šetraj v kulinariki
Šetraj je uporaben tako v kuhinji kot tudi v zdravilstvu. Kot začimbo ga uporabljamo pri težko prebavljivim mastnim mesnim jedem. Čaj pa zdravi driske, pomaga pri črevesnih in želodčnih krčih, napenjanju ter draženju na bruhanje.

Hrana za 'pamet' in dobro voljo
Kar vsak četrti slovenski otrok ima preveliko telesno težo, kažejo raziskave. Hkrati pa našim šolarjem vse bolj zmanjkuje časa in volje za zdrave obroke, zato vse več posegajo po premastni, presladki in preslani (hitro pripravljeni) hrani.

Vetrovi in napihnjenost
Vsakdo ima vsaj občasno težave z veterovi ali napihnjenostjo trebuha.

Sladke in okusne fige
Fige lahko uživate surove, suhe, v sladici, veljajo pa tudi za priljubljeno gurmansko jed. Iz njih tako lahko pripravite posebno hladno omako s pršutom, se posladkate s figovimi kroglicami ali pa naredite marmelado iz fig.

Buče v kulinariki in zdravilstvu
Težko najdemo zelenjavo, ki bi jo lahko pripravili na toliko različnih načinov kot buče. Lahko so v glavnih ali stranskih vlogah, v vsakdanjih in slavnostnih obedih.

Ste se zastrupili z gobami? Preverite!
Slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu in driska so lahko znak, da ste se zastrupili z gobami. V tem primeru čim prej poiščite zdravniško pomoč. Podobni znaki lahko pojavijo tudi, če ste se gob le preobjedli.

Privoščite si robide!
Če vam surove robide ne dišijo, si lahko iz njih pripravite tudi različne jedi ali okusno marmelado. Zakaj ne bi za spremembo poskusili hladne ribezove juhe z robidami.

BUČA
Jesen je čas, ko nas razsveseljujejo buče. Tako tiste okrasne kot tudi jedilne. In vsako leto nas pridelovalci presenetijo s kakšno novo sorto. Sicer pa buče sodijo med najstarejše poznane gojene rastline. Bučne pečke naj bi grizljal že paleolitski človek pred 15.000 leti.

Bi imeli bučo na penisu?
Koteke so posušene buče, ki še danes služijo kot zaščita penisa nekaterim domačinom v Indoneziji. Uporabljajo jih v obredne namene, pa tudi v vsakdanjem življenju.

VIDEO: Poglejte si, kaj čaka naša zmagovalca!
Zmagovalca naše nagradne akcije Se želite odvaditi kajenja Mojca Zelko in Rok Pipan sta prišla v Krkine terme v Dolenjske toplice. Spremlja ju naša sodelavka Jelica Žalig Grce, ki se bo skupaj z njima udeležila programa odvajanja od kajenja.

Kako obdržati 'poletno' postavo?
Če ste poleti izgubili kilograme in se sprašujete, kako obdržati vitko postavo tudi v hladnejših mesecih, vam ponujamo nekaj nasvetov, kako se tega lotiti.

S preprostimi koraki pospešite metabolizem in shujšajte!
Če boste znali pravilno upravljati s svojim metabolizmom, boste izgubili kar 600 dodatnih kalorij dnevno. Upoštevajte nekaj preprostih nasvetov in uspeli boste. Preverite, kako metabolizem spraviti v 'akcijo'.

Kako doživeti visoko starost?
Vas zanima, kakšen je ključ do visoke starosti? Prebivalci Kube bi vam svetovali veliko seksa, zdrave hrane in kajenje cigar, Japonci preprost življenjski slog in čim manj stresa, prebivalci Andore pa planinarjenje.

Z drugačnimi prigrizki nad kilograme
Ste eden izmed tistih, ki sicer jeste zdrave obroke, vendar pa vas vmes zanese in med obroki pojeste ogromno količino čokolade ali peciva? Prav to je pogosto razlog, da se redite.

PARADIŽNIK
Paradižnik mnogi imenujejo kar super zelenjava, saj poka od različnih vitaminov in zdravih snovi, ki jih vsebuje. Ekološko vzgojen paradižnik spada k živilom, ki učinkovito zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in ožilja. Zanimivo pa je, da poznamo kar nekaj vrst paradižnika. Med njimi tudi črni paradižnik.

Kdaj se vam mora v restavraciji vključiti alarm?
Saj vem ... ko omenim zdravo hrano, dobite pikice pred očmi. Razumem. Zato tokrat ne bom rekla, kaj bi morali jesti, da bi bili zdravi. Ne morem pa si kaj, da vas ne bi opozorila na določene izraze v jedilnikih, kjer se morajo vklopiti alarmi.

Shujšajte s surovo hrano
Presna – surova hrana ni le dieta, je način prehranjevanja, ki vam ponudi povsem novo izkušnjo v življenju. Se sliši nenavadno? Pa ni! S presno hrano boste spoznali popolnoma nov vidik prehranjevanja: hrano ne boste ne kuhali, ne pekli in ne cvrli, jedli jo boste surovo.

Za spremembo si privoščite češnjevo juho
Iz češenj lahko pripravite precej okusnih jedi, od juhe pa vse do sladic, z njim pa lahko začnete in končate dan. Zdrave so, zato si jih privoščite v izobilju!

Ste se naveličali hrane, ki jo ves čas jeste?
Če ste odgovorili z da, si preberite katere so tiste jedi, ki jih velikokrat spregledamo, so pa preproste za pripravo in izjemno hranljive. Pomembno pa je tudi dejstvo, da vas odpeljejo stran od nezdrave prehrane.

Ne boste verjeli: kremni jogurt je bolj kaloričen od jagodne pite!
Če želite v poletje zakorakati vitki in seveda zdravi morate upoštevati nekaj pravil. S preprostimi prijemi lahko vnos kalorij zmanjšate in tako izgubite nekaj odvečnih kilogramov.

Pozor! Niso vse jagode zdrave!
Jagode so izredno uporaben sadež, saj vsebujejo veliko vitaminov, iz njih pa lahko pripravimo mnogo zdravih jedi. Vendar ne iz vseh. Prehranski strokovnjaki svarijo predvsem pred španskimi jagodami, ki jih lahko kupite tudi v slovenskih prodajalnah.

Špinačo zamenjajte z bolj zdravo koprivo
Spomladanski čas je kot nalašč primeren za čiščenje organizma. To lahko storite z uživanjem koprivnega čaja ali drugih jedi iz kopriv. Z uživanjem koprive boste namreč svoje telo do poletja spravili v formo. Rezultat bo odlično počutje in čudovit zunanji videz.

Piknik malce drugače
Topli spomladanski dnevi so kot nalašč, da se odpovemo kuhinjskim loncem in si privoščimo piknik v naravi. Da pa vas ob koncu dneva ne bo tiščalo v trebuhu, si privoščite še kakšno družabno igro, kot denimo partijo badmintona ali pa se zapodite za žogo. Ponujamo vam nekaj opozoril za bolj 'zdrav' piknik.

Z redkvico nad težave z jetri!
Če imate težave z jetri in žolčem si občasno privoščite solato ali namaz iz redkve. Redkev je namreč znana po tem, da učinkovito lajša težave, povezane s temi organi. Koristna pa je tudi pri putiki, sklepnem revmatizmu, kašlju in odpravljanju hripavosti. Zaradi antiseptičnega delovanja je odlična izbira tudi v boju proti glivicam.

Ste alergični na hrano? Nič hudega!
Vse več otrok ima alergije, še posebno veliko je takšnih, ki znake alergije razvijejo že v prvih nekaj mesecih življenja, običajno na jajca in mleko, mnogi na oboje. Prehrana družine se bistveno spremeni, ampak zato ne jedo nič slabše. Preverjeno.

ČEMAŽ
Se radi sprehajate? Potem izkoristite priložnost in med sprehodom odtrgajte še nekaj lističev izjemno zdravilne rastline, ki raste skoraj po vseh gozdovih in travnikih v Sloveniji. To je čemaž, rastlina, ki je po vonju in zdravilnih učinkih zelo podobna česnu.

Očistite telo s čemažem!
Čemaž je znan kot čistilec prebavnih in dihalnih poti, zelo dobro pa učinkuje tudi na delovanje žlez in krvnega obtoka. Ker bo sezone nabiranja kmalu konec, si ga čim prej privoščite. Lahko ga uporabite kot začimbo oziroma dodatek k jedi ali pa kot glavno sestavino.

VIDEO: Preživite praznike bolj zdravo!
Prav zaradi prazničnih jedi imajo v tem času mnogi težave s prebavili, z bolečinami v trebuhu in z zgago, ki jo največkrat povzroči orehova potica. Če so orehi tudi za vas pretežki, si letos za spremembo omislite pehtranovo potico.