Vizita.si

po jedi

Prehrana 11. 01. 2023 05.00

Zakaj nekateri pogosteje doživljajo lakoto?

Naše telo je odvisno od hrane, da zadovolji svoje energetske potrebe, zato je povsem normalno, da nekaj ur po jedi začutimo lakoto. Če pa vaš želodec nenehno zahteva več, včasih tudi celo takoj po obroku, je morda kaj narobe z vašim zdravjem.

Simptomi in bolezni 05. 01. 2023 05.00

6 simptomov, na katere morate biti pozorni

Najpogostejši vzrok za riganje je požiranje zraka med jedjo. Ko in če riganje postane pogosto in ga spremljajo drugi simptomi, pa je čas, da se posvetujete z zdravnikom, da izključite nekatere možne bolezni, kot so želodčni refluks, Crohnova bolezen ali alergija na hrano.

Prehrana 15. 12. 2022 05.00

Tradicionalne zimske jedi, pripravljene na bolj zdrav način

Vsi vemo, da je v zimskem času dobro uživati veliko fižola, kislega zelja in pese. Z roko v roki z omenjeno hrano gredo zelo dobro slanina, klobase in druga živila. So ta res najboljša izbira? Kako lahko tradicionalne obroke naredimo bolj zdrave?

Simptomi in bolezni 15. 11. 2022 05.00

Kaj morate vedeti o aftah?

Afte so majhne ranice, ki nastanejo v ustni votlini, najpogosteje na notranji strani ustnice. So neškodljive, vendar so lahko zelo boleče.

Simptomi in bolezni 02. 11. 2022 05.00

Sindrom razdražljivega črevesja: vzroki, simptomi, pomoč

Sindrom razdražljivega črevesja je pogosta motnja, za katero so značilne bolečine v trebuhu in spremenjeno odvajanje blata v obdobju vsaj treh mesecev. Kakšni so simptomi in vzroki za sindrom razdražljivega črevesja? Kakšni so načini zdravljenja, kaj jesti in čemu se izogibati in ali omenjeni sindrom vpliva na telesno težo?

Prehrana 05. 10. 2022 05.00

Dobre in slabe plati vegetarijanske prehrane

Nekateri se za vegetarijansko prehrano odločijo, ker želijo izgubiti kakšen kilogram, drugi zaradi etičnih in moralnih načel, spet tretji imajo popolnoma drugačne razloge. Poglejmo si, zakaj je vegetarijanska prehrana dobra, zakaj ni in na kaj moramo biti pozorni, če se šele seznanjamo s tovrstnim načinom prehranjevanja.

Prehrana 27. 09. 2022 05.00

Prednosti in slabosti intuitivnega prehranjevanja

Na kratko – koncept intuitivnega prehranjevanja poenostavljeno predstavlja filozofijo proti dietam in ljudje, ki sprejmejo to tehniko intuitivnega prehranjevanja, niso nikoli na dieti, ne pazijo nujno na to, kakšne količine hrane pojejo, ker pojedo toliko, kolikor 'čutijo', da je prav za njihovo telo. Kakšne so prednosti takšnega prehranjevanja, kakšne so slabosti?

Bolezni 09. 08. 2022 08.45

Kaj je vaskulitis, bolezen, s katero se je boril Ashton Kutcher?

Ashton Kutcher je razkril, da je imel pred leti redko obliko vaskulitisa, zaradi katerega začasno ni mogel hoditi, videti ali slišati.

Zdravje 21. 07. 2022 05.00

Kaj je alkalna voda?

Zaradi nezdrave hrane in dolgotrajnih nezdravih navad večina ljudi 'zakisa' svoje telo, kar lahko privede do utrujenosti, glavobolov, prebavnih težav in zmanjšanja imunosti ter s tem do nekaterih drugih bolezni.

Zdravje 15. 06. 2022 05.00

Kdaj postane odvajanje blata skrb vzbujajoče?

Redno odvajanje blata je ključno za dobro zdravje. Zaprtje ali driska sta lahko opozorilo za resnejše težave s prebavo. Vaše blato pri tem razkriva veliko več, kot si mislite. O tem smo se pogovarjali s Tatjano Puc Kous, dr. med. spec, ki je endoskopistka z bogatimi vsestranskimi izkušnjami na področju interne medicine in gastroenterologije.

Preventiva 08. 06. 2022 05.00

Izpovedi ljudi, ki so nehali kaditi: 16 trikov, ki vam lahko pomagajo nehati kaditi

Zakaj se zdi, da je opustitev kajenja za nekatere ljudi tako lahkotna, drugi pa se z opustitvijo resnično mučijo? Je res vse v glavi?

Zdravje 31. 05. 2022 05.00

Ljubitelji testenin boste navdušeni

Skoraj ga ni junaka, ki ne bi bil navdušen nad testeninami. Dandanes na prodajnih policah lahko najdemo malo morje testenin najrazličnejših oblik, sestave in tudi okusa, tako da jih lahko uživate tudi tisti, ki pazite na svoje zdravje, ste morda vegani ali se recimo izogibate glutenu. Med izjemno okusne in zdravju prijazne zagotovo sodijo testenine iz sladkega krompirja, ki bodo brez dvoma navdušile tudi najbolj zahtevne gurmane.

Prehrana 16. 05. 2022 08.51

To je resnica o hrani v bolnišnicah

Priprava bolnišničnih obrokov je vse prej kot enostavna, saj je treba zadostiti najrazličnejšim stanjem in terapijam ter striktno slediti splošnim prehranskim priporočilom. V naši največji bolnišnici imajo natančno opredeljene strokovne kriterije za izbor posameznega sklopa živil. Pozorni so na sestavo izdelka in hranilne vrednosti, prednost pa dajejo lokalnim pridelovalcem in proizvajalcem.

Naslovnica 26. 04. 2022 05.00

Prijavite se v brezplačen program Donat Vital in izboljšajte svoje zdravje

Brezplačen program Donat Vital je namenjen ozaveščanju o pomembnosti prebavnega zdravja ter omogoča dostop do znanja in strokovnjakov, ki vam lahko pomagajo pri spremembi življenjskega sloga. Učinkovitost 60-dnevnega strokovnega programa je podprta z znanstveno študijo in ima neposreden vpliv na zdravje prebavnega sistema. Izsledki študije so pokazali, da več kot 90 % udeležencev programa zmanjša telesno težo, več kot 30 % oseb pa navaja, da so izboljšali kakovost življenja.

Prehrana 22. 04. 2022 05.00

Veganstvo in zdravje skozi prizmo znanosti

Vsake toliko časa lahko v medijih zasledimo dokumentarec, ki sporoča, da se moramo, če je naša vrednota zdravje, odpovedati praktično vsem izdelkom živalskega izvora. Vedno več je tudi osebnih zgodb in pričevanj slavnih osebnosti o koristih odpovedovanja živalskim proizvodom in popolnega prehoda k rastlinski oziroma veganski prehrani.

Novice 21. 04. 2022 05.00

Azori, preplet modre in zelene na devet načinov

Azorsko otočje, komaj opazno na zemljevidu, daleč sredi Atlantika sestavlja devet vulkanskih otokov, 1500 km oddaljenih od Lizbone in 1925 km od Kanade. Skupna površina otokov meri 2.333 kvadratnih kilometrov, kar predstavlja le 2,5 % ozemlja Portugalske. Na otokih živi nekoliko manj kot 250.000 prebivalcev.

Prehrana 13. 04. 2022 05.00

Bulgur – zdravo žito, ki ga je enostavno pripraviti

Ste že slišali za bulgur? Je neverjetno vsestransko polnozrnato žito, ki ima svoje korenine v vzhodni, sredozemski in zahodnoazijski kuhinji.

Zdravje 11. 04. 2022 08.08

Ne boste verjeli, kaj vam lahko pomaga

Dokler nam zdravje dobro služi, se običajno ne ukvarjamo preveč z mislijo, kakšen je naš življenjski slog. Pa bi se morali. Predvsem redna telesna aktivnost in zdrava ter uravnotežena prehrana sta namreč ključnega pomena za ohranjanje vitalnosti in kakovostnega življenja. Pa še vedno aktualni odvečni kilogrami potem niso več problem. Odločitev za spremembo morate sprejeti sami, a ker vemo, da so prvi koraki vedno najtežji, razkrivamo način, kako v 60 dneh zgraditi prave temelje za zdrave navade in bolj vitalno telo.

Zdravje 25. 03. 2022 12.33

To je najpogostejši vzrok za slabo počutje

Prebavne nevšečnosti so rak rana sodobne družbe, vzroki zanje pa pogosto povsem jasni: sodoben način življenja s stalnim hitenjem, pomanjkanje časa za počitek in sprostitev ter obroki, ki so komaj podobni pravi hrani. Posledice so vsem dobro znane: slabost, spahovanje, napenjanje, zaprtje. Gre za rezultat slabe prebave, zaradi česar telesu primanjkuje energije in hranilnih snovi, potrebnih za normalno delovanje. Rešitev je v bistvu precej preprosta: bolj zdrava prehrana pomeni tudi bolj zdravo prebavo, boljše počutje in kakovostnejše življenje. A kaj to pomeni v praksi?

Zdravje 10. 03. 2022 05.00

Ob začetku pomladi ne smemo pozabiti nanj

Zmotno je prepričanje, da je potrebno imunski sistem krepiti samo jeseni in pozimi. Imunost oziroma odpornost organizma je namreč treba negovati vse življenje in sproti obnavljati. Denimo ob začetku pomladi, ko je naše od slabih navad že tak obremenjeno telo še dodatno utrujeno od številnih virusov, ki so bili na pohodu čez zimo. Pri tem izjemno pomembno vlogo igra prebavni sistem – preverite zakaj!

Prehrana 10. 03. 2022 05.00

Naravni ščit pred virusi in bakterijami imamo v vsaki kuhinji

Če izvzamemo sladice, je skoraj ni jedi, ki je ne bi začinili s poprom. Poleg soli namreč velja za eno najbolj priljubljenih začimb, ki pa ima poleg tega, da obogati okus, tudi številne pozitivne učinke na naš organizem. Poznamo več vrst in različic popra, med najpogosteje uporabljenimi pri nas pa so črni, beli, zeleni in rdeči poper. Poznate njihove pozitivne lastnosti in vsestranskost uporabe?

Ginekologija in porodništvo 15. 02. 2022 05.00

Čaj, ki lahko pomaga pri vročinskih oblivih v menopavzi

Menopavza v povprečju nastopi nekje med 41. in 59. letom starosti. Nekatere ženske prehoda v obdobje menopavze skoraj da ne čutijo, spet druge pa se soočajo z vrsto neprijetnih simptomov, kot so navali vročine, nočno potenje, spremembe razpoloženja ipd. Odkrivamo vam, s čim si lahko pomagate blažiti simptome, če spadate v drugo skupino žensk.

Prehrana 01. 02. 2022 05.00

Ali lahko s prehrano vplivamo na kronične bolezni?

Napredek v medicini, znanosti in tehnologiji danes omogoča, da ljudje živijo dlje in število starostnikov v praktično vsaki državi na svetu se povečuje tako na absolutni kot tudi relativni skali. Po napovedih se bo delež svetovne populacije, ki je starejša od 60 let, v letih med 2015 in 2050 podvojil in presegel 20 odstotkov. Po drugi strani pa s porastom starostnikov narašča tudi število kroničnih bolezni in ena od treh odraslih oseb ima diagnosticirano vsaj eno, pogosto pa več kroničnih obolenj.

Prehrana 14. 12. 2021 05.00

Katera hrana vsebuje največ beljakovin?

Uživanje hrane z visoko vsebnostjo beljakovin ima številne prednosti, vključno s hitrejšo rastjo mišic, izgubo teže in občutkom sitosti po jedi. Čeprav je uživanje večje količine beljakovin lahko koristno, je uravnotežena prehrana bistveni del ohranjanja zdravja.

Prehrana 02. 12. 2021 05.00

Ne boste verjeli, kako uporaben je

Cimet lahko doseže mnogo več kot samo začini vašo hrano in pijačo. Ta izjemna začimba se lahko bori proti okužbam, lajša bolečine v vratu in še veliko več! Poglejmo si nekaj zdravstvenih koristi cimeta.

Prehrana 19. 11. 2021 08.39

Te zimske jedi povzročajo preglavice naši prebavi

Hladni jesenski in zimski dnevi so kot nalašč za uživanje toplih enolončnic, krepkih juh in ostalih domačih jedi na žlico, ki pogrejejo telo in duha. Vendar pa lahko ob pretirani uporabi maščobe, pikantnih začimb in nekaterih vrst zelenjave hitro pride do nelagodja v želodcu, napenjanja, občutka teže, pa tudi do konkretnih krčev ter bolečin. Preverite, kako se lotiti priprave tovrstnih jedi in se ob tem v kar največji meri izogniti prebavnim tegobam.

Nasmeh zdravju 04. 11. 2021 05.00

Je kokosova maščoba res zdrava?

Razširilo se je prepričanje, da je pri kuhanju in peki oljčno olje bolj zdravo nadomestiti s kokosovo maščobo. Je to res in kako zdrava je sploh kokosova mast?

Imunski sistem 27. 10. 2021 05.00

Ne boste verjeli, kaj vam lahko pomaga

Imunski sistem je ključ do dobrega počutja in pravilnega delovanja vseh telesnih funkcij, saj nas varuje pred poškodbami, boleznimi in kužnimi organizmi. Prav zaradi tega je njegova zaščita ključnega pomena, krepitve pa se je potrebno lotiti celostno in pri tem paziti še na zdravo prebavo. Zakaj prebavo? Ker se kar 80 odstotkov celic našega imunskega sistema nahaja prav v prebavnem traktu.

Vitamini in minerali 26. 10. 2021 05.00

Ste že poskusili to močno mešanico, ki lahko pomaga pri različnih obolenjih?

Klasičnega prehlada, ko ga enkrat že imamo, ne moremo pozdraviti s čarobno palčko, vsekakor pa si lahko olajšamo simptome in se z določenimi živili in navadami počutimo vsaj malo bolje. Pesto iz česna in peteršilja nam vsekakor lahko pomaga pri tem!

Prehrana 20. 10. 2021 05.00

Tako nevarna je lahko hitra hrana za naše telo

Pogosto uživanje hitre hrane, ki ji pogovorno rečemo tudi 'junk food', naj bi izzvalo podobno reakcijo našega imunskega sistema, kot če bi telo napadal kakšen povzročitelj bolezni.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 996