po jedi

Pozor, če nabirate gobe
Čeprav jih obravnavamo kot zelenjavo, so gobe vrsta gliv. Namesto da bi proizvedla semena, goba sprošča na milijone mikroskopskih trosov, ki se oblikujejo pod njenim klobukom. Lahko rastejo nad zemljo, na vrhu zemlje ali na drugi površini. So hranljivo živilo, ki je po vsem svetu priznano zaradi svojih mogočih koristi za zdravje.

Živila, ki jih preprosto morate uživati v jesenskem času
Za veliko ljudi jesen pomeni sezono obilnih jedi 'na žlico'. Na voljo imamo izvrstne enolončnice in druge jedi, ki vsebujejo predvsem bučo, sladki krompir, korenček in ostalo. Poglejmo si, katera živila ne smejo manjkati na našem krožniku v tem letnem času.

5 razlogov, zakaj bi morali mandarine jesti vsak dan
Bogate so z vitaminom C, varujejo naš imunski sistem v hladni sezoni, pomagajo nam ohranjati vitko linijo in so tudi zelo okusne. Preberite, za kaj vse so še mandarine odlične in zakaj bi jih morali dodati v svoj jedilnik.

Manekenka zanikala govorice
Heidi Klum se je znašla v nemilosti uporabnikov družbenih omrežjih, potem ko je njen video sprožil nekoliko drugačen odziv oboževalcev in medijev, kot ga je pričakovala.

Lahko ChatGPT načrtuje vaše obroke? Dietetiki izpostavljajo prednosti in slabosti
Če ste že slišali za umetno inteligenco, v kar smo skoraj prepričani, ste zagotovo že slišali za ChatGPT. Slednji zmore marsikaj, med drugim tudi načrtovati obroke. Je to smiselno, pametno in navsezadnje, kakšni so rezultati? Poglejmo si bolj podrobno.

Kako se lotiti načrtovanja zdravih obrokov?
Naša prehrana ima velik vpliv na naše zdravje in vsesplošno počutje, kar običajno že vemo, a si za obroke vseeno vzamemo premalo časa. Hiter življenjski tempo, številne obveznosti in skrbi nam pogosto odvračajo fokus od tistega, kar je resnično pomembno – skrb zase. Vendar pa lahko že z malo načrtovanja in priprave poskrbimo, da bodo zdravi in hranljivi obroki postali del našega vsakdana.

Kariogena hrana – kakšen vpliv ima na naše zobe?
Lepi in zdravi zobje so nekaj, kar si vsi želimo, zato jim moramo nameniti tudi malo več pozornosti. Ni skrivnost, da nanje poleg genetike, higiene in raznoraznih bakterij vpliva tudi prehrana. Slednja pa je lahko lahko bolj ali manj kariogena. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Preprost trik, ki vedno deluje
V osnovi vemo, da sta za dobro počutje in fit postavo najpomembnejša gibanje ter uravnotežena prehrana, a nam primež sodobnega časa ne omogoča, da bi vsak dan imeli več raznovrstnih obrokov ter se večkrat tedensko potili v fitnesu ali telovadnici. Vseeno pa naš položaj ni tako brezizhoden, kot se morda zdi na prvi pogled: preverite, kako lahko kljub pomanjkanju časa stopite na pot bolj zdravega življenjskega sloga!

Odličen vir vlaknin, ki ga najdemo v vsaki kuhinji
Splošno zdravje današnje populacije je vse slabše. Deloma k temu vsekakor prispeva sodobni hektični življenjski slog, veliko vlogo pa igra tudi prehrana. Uživamo preveč hitro pripravljene, mastne hrane, hranilna vrednost živil je zaradi sodobne pridelave in obdelave vse slabša. Strokovnjaki v zadnjem času opozarjajo predvsem na pomanjkanje vlaknin v naši prehrani, kar ima lahko dolgoročno resne posledice za naše zdravje. Katera živila bi se torej morala večkrat znajti na naših krožnikih?

Kako lahko sami preprečimo ali omilimo akne?
Akne in mozolji nam lahko povzročijo nemalo težav, še posebej, če se jih lotimo povsem napačno, na primer s stiskanjem, praskanjem, uporabo agresivnih izdelkov, prikrivanjem s težkimi pudri in podobno. In čeprav si želimo za svojo kožo samo najboljše, ji ravno s takimi dejanji delamo še več škode. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali do lepše in čistejše kože.

Prehranjevanje v času praznikov - bodite zmerni
Velikonočni prazniki imajo svoj pomen, večinoma pa jih povezujemo tudi z določenimi specialitetami in z okusno hrano – od šunke in jajc, pa vse do peciva. A prenajedanje, ki pride navadno skupaj z določenimi prazniki, tudi velikonočnimi, ima svojo ceno. Kako lahko brezskrbno in brez slabe vesti uživamo, hkrati pa še vseeno pazimo na 'zdravo mero'?

Lepa hrana ni nujno zdrava hrana
Raziskave so pokazale, da nas vizualno lepa živila še vedno hitro pritegnejo, vendar to nikakor ni zagotovilo za njihovo kakovost in visoko hranilno vrednost.

Čemu ste se pa vi odpovedali med velikonočnim postom?
Kristjani so na pepelnico vstopili v obdobje posta, ki je prvinsko namenjen čiščenju telesa in duha. A zgodnja pomlad je tudi za nevernike popoln čas za zmanjšan vnos hrane v telo. Ljudje z vsega sveta se iz različnih razlogov posta namreč poslužujejo že več stoletij, v zadnjih letih pa so ga številni začeli povezovati z besedama 'razstrupljanje' in 'hujšanje', ki sta postali priljubljena trenda zlasti v lepotni in fitnes industriji. Pa je med temi besedami dejansko kakšna povezava? In kako se pravzaprav pravilno lotiti čiščenja telesa?

To morate vedeti, če jeste zvečer
Sodobni človek mora vsakodnevno manevrirati med kariernim ter družinskim življenjem, kar je vse prej kot enostavna naloga. V kopici obveznosti se hitro zgodi, da sebe postavi na stranski tir in ni pozoren na znake, s katerimi organizem kliče na pomoč. Še posebej glasna je običajno prebava, ki je znana kot središče našega počutja, zato zgage, zaprtja, napihnjenosti in neurejene prebave nikoli ne smemo jemati kot nekaj, kar se bo uredilo samo od sebe.

Bi prepoznali simptome angine?
Nevšečnosti, kot so zamašen nos, kašljanje ali boleče grlo, so še posebej pogoste v zimskem času in so lahko sila neprijetne, še posebej če se jim pridružujejo tudi drugi simptomi, med drugim povišana telesna temperatura, oteklina in boleče požiranje.

Preproste stvari, ki jih lahko storite, da zmanjšate tveganje za razvoj sladkorne bolezni
Sladkorna bolezen je kronična bolezen, ki jo je treba nadzorovati vse življenje: z jemanjem različnih vrst tablet, jemanjem inzulina ali drugih injekcijskih terapij, redno telesno aktivnostjo, spremljanjem ravni sladkorja v krvi in zdravo prehrano.

Neizčrpen vir antioksidantov
Če imate radi italijansko hrano, predvsem pa pico, ste verjetno neštetokrat uživali v bogatem okusu origana. Ta okusna rastlina vsebuje številne minerale, kot so baker, niacin in beta-karoten, pa tudi druga hranila.

Zakaj nekateri pogosteje doživljajo lakoto?
Naše telo je odvisno od hrane, da zadovolji svoje energetske potrebe, zato je povsem normalno, da nekaj ur po jedi začutimo lakoto. Če pa vaš želodec nenehno zahteva več, včasih tudi celo takoj po obroku, je morda kaj narobe z vašim zdravjem.

6 simptomov, na katere morate biti pozorni
Najpogostejši vzrok za riganje je požiranje zraka med jedjo. Ko in če riganje postane pogosto in ga spremljajo drugi simptomi, pa je čas, da se posvetujete z zdravnikom, da izključite nekatere možne bolezni, kot so želodčni refluks, Crohnova bolezen ali alergija na hrano.

Tradicionalne zimske jedi, pripravljene na bolj zdrav način
Vsi vemo, da je v zimskem času dobro uživati veliko fižola, kislega zelja in pese. Z roko v roki z omenjeno hrano gredo zelo dobro slanina, klobase in druga živila. So ta res najboljša izbira? Kako lahko tradicionalne obroke naredimo bolj zdrave?

Kaj morate vedeti o aftah?
Afte so majhne ranice, ki nastanejo v ustni votlini, najpogosteje na notranji strani ustnice. So neškodljive, vendar so lahko zelo boleče.

Sindrom razdražljivega črevesja: vzroki, simptomi, pomoč
Sindrom razdražljivega črevesja je pogosta motnja, za katero so značilne bolečine v trebuhu in spremenjeno odvajanje blata v obdobju vsaj treh mesecev. Kakšni so simptomi in vzroki za sindrom razdražljivega črevesja? Kakšni so načini zdravljenja, kaj jesti in čemu se izogibati in ali omenjeni sindrom vpliva na telesno težo?

Dobre in slabe plati vegetarijanske prehrane
Nekateri se za vegetarijansko prehrano odločijo, ker želijo izgubiti kakšen kilogram, drugi zaradi etičnih in moralnih načel, spet tretji imajo popolnoma drugačne razloge. Poglejmo si, zakaj je vegetarijanska prehrana dobra, zakaj ni in na kaj moramo biti pozorni, če se šele seznanjamo s tovrstnim načinom prehranjevanja.

Prednosti in slabosti intuitivnega prehranjevanja
Na kratko – koncept intuitivnega prehranjevanja poenostavljeno predstavlja filozofijo proti dietam in ljudje, ki sprejmejo to tehniko intuitivnega prehranjevanja, niso nikoli na dieti, ne pazijo nujno na to, kakšne količine hrane pojejo, ker pojedo toliko, kolikor 'čutijo', da je prav za njihovo telo. Kakšne so prednosti takšnega prehranjevanja, kakšne so slabosti?

Kaj je vaskulitis, bolezen, s katero se je boril Ashton Kutcher?
Ashton Kutcher je razkril, da je imel pred leti redko obliko vaskulitisa, zaradi katerega začasno ni mogel hoditi, videti ali slišati.

Kaj je alkalna voda?
Zaradi nezdrave hrane in dolgotrajnih nezdravih navad večina ljudi 'zakisa' svoje telo, kar lahko privede do utrujenosti, glavobolov, prebavnih težav in zmanjšanja imunosti ter s tem do nekaterih drugih bolezni.

Kdaj postane odvajanje blata skrb vzbujajoče?
Redno odvajanje blata je ključno za dobro zdravje. Zaprtje ali driska sta lahko opozorilo za resnejše težave s prebavo. Vaše blato pri tem razkriva veliko več, kot si mislite. O tem smo se pogovarjali s Tatjano Puc Kous, dr. med. spec, ki je endoskopistka z bogatimi vsestranskimi izkušnjami na področju interne medicine in gastroenterologije.

Izpovedi ljudi, ki so nehali kaditi: 16 trikov, ki vam lahko pomagajo nehati kaditi
Zakaj se zdi, da je opustitev kajenja za nekatere ljudi tako lahkotna, drugi pa se z opustitvijo resnično mučijo? Je res vse v glavi?

Ljubitelji testenin boste navdušeni
Skoraj ga ni junaka, ki ne bi bil navdušen nad testeninami. Dandanes na prodajnih policah lahko najdemo malo morje testenin najrazličnejših oblik, sestave in tudi okusa, tako da jih lahko uživate tudi tisti, ki pazite na svoje zdravje, ste morda vegani ali se recimo izogibate glutenu. Med izjemno okusne in zdravju prijazne zagotovo sodijo testenine iz sladkega krompirja, ki bodo brez dvoma navdušile tudi najbolj zahtevne gurmane.

To je resnica o hrani v bolnišnicah
Priprava bolnišničnih obrokov je vse prej kot enostavna, saj je treba zadostiti najrazličnejšim stanjem in terapijam ter striktno slediti splošnim prehranskim priporočilom. V naši največji bolnišnici imajo natančno opredeljene strokovne kriterije za izbor posameznega sklopa živil. Pozorni so na sestavo izdelka in hranilne vrednosti, prednost pa dajejo lokalnim pridelovalcem in proizvajalcem.